Den Store A-kasse Test 2024 → Se Den Bedste A-kasse i Danmark Her

Den Store A-kasse
467 kr

Akasse kr./md.

Ikke muligt

Fagforening kr./md.

467 kr

Akasse kr./md.

Ikke muligt

Fagforening kr./md.

3/5
485 kr

Akasse kr./md.

69 kr

Fagforening kr./md.

485 kr

Akasse kr./md.

69 kr

Fagforening kr./md.

3/5
514 kr

Akasse kr./md.

74 kr

Fagforening kr./md.

514 kr

Akasse kr./md.

74 kr

Fagforening kr./md.

5/5
524 kr

Akasse kr./md.

479 kr

Fagforening kr./md.

524 kr

Akasse kr./md.

479 kr

Fagforening kr./md.

3/5
482 kr

Akasse kr./md.

211 kr

Fagforening kr./md.

482 kr

Akasse kr./md.

211 kr

Fagforening kr./md.

3/5
490 kr

Akasse kr./md.

167 kr

Fagforening kr./md.

490 kr

Akasse kr./md.

167 kr

Fagforening kr./md.

3/5
502 kr

Akasse kr./md.

Ikke muligt

Fagforening kr./md.

502 kr

Akasse kr./md.

Ikke muligt

Fagforening kr./md.

3/5
505 kr

Akasse kr./md.

55 kr

Fagforening kr./md.

505 kr

Akasse kr./md.

55 kr

Fagforening kr./md.

3/5
482 kr

Akasse kr./md.

211 kr

Fagforening kr./md.

482 kr

Akasse kr./md.

211 kr

Fagforening kr./md.

3/5
498 kr

Akasse kr./md.

49 kr

Fagforening kr./md.

498 kr

Akasse kr./md.

49 kr

Fagforening kr./md.

3/5

Uanset om du skal melde dig ind i en A-kasse for første gang eller overvejer at skifte til en anden A-kasse, så er du havnet det rette sted. I denne bedst i test guide gennemgår vi nemlig 10 af de bedste A-kasser i Danmark.

Du vil i løbet af artiklen blive præsenteret for hvordan de hver især udmærker sig, samt hvem de primært henvender sig til. Vi vil anbefale, at du læser dem alle igennem for at få en idé om udvalget, men har for din nemheds skyld opdelt listen i kategorier, så du hurtigt kan identificere hvilke A-kasser, der er mest relevante for dig.

Udover selve præsentationen af disse bedste A-kasser i test, vil du nederst i artiklen kunne få svar på ofte stillede spørgsmål om A-kasser i Danmark. Uanset om du ingenting ved eller om du har brug for at få genopfrisket din viden, så kan det være en god idé lige at skimme svarene på spørgsmålene igennem.

Det Faglige Hus – Billigste A-kasse for alle

Bliv medlem i dag

Hvis du bare gerne vil have den billigste A-kasse, så er Det Faglige Hus det rette valg. Det er en såkaldt generel A-kasse, hvilket vil sige, at den er åben for alle medlemmer – uanset branche. Der er andre A-kasser, der er billigere, men disse optager udelukkende medlemmer med bestemte uddannelser eller arbejdsopgaver.

Derudover er Det Faglige Hus også blevet kåret som der, hvor du får den billigste kombinerede fagforening og A-kasse. Også for fagforeningen er det værd at bemærke, at den er generel og således ikke målrettet ét specifikt arbejdsområde.

Vælger du at kombinere fagforening og A-kasse, vil du som tak få gratis fagforening og gratis ulykkesforsikring i 3 måneder.

Fordele og ulemper ved en generel A-kasse

Der kan være både fordele og ulemper ved at være medlem af en generel A-kasse, der er åben for alle. Fordelen ligger blandt andet i, at du ikke behøver at skifte A-kasse (eller fagforening), hvis du skifter job eller branche – du er dækket ind. Det vil sige, at du kender dit kontingent, du kender givetvis dine rådgivere og kontaktpersoner og du kender dine medlemsfordele.

Til gengæld vil det være sværere for A-kassen at rådgive dig specifikt i forhold til lige netop dit beskæftigelsesområde, da medarbejderne håndterer sager på tværs af brancher. Dette kan dog også være med til at udvide horisonterne på en måde, som man sjældent oplever i de mere branchespecifikke A-kasser.

4,4 ud af 5 stjerner

Skal man tro anmeldelserne af Det Falige Hus på Trustpilot, er der ingen grund til at bekymre sig for meget om, at der er tale om en åben A-kasse. Baseret på mere end 4.000 anmeldelser er de nemlig i gennemsnit blevet anmeldt til 4,4 ud af 5 stjerner. Bag denne score ligger 76 % 5-stjernede anmeldelser og 9 % 4-stjernede anmeldelserne. Det betyder, at 85 % af alle anmelderne vurderer Det Faglige Hus til at være en god eller fremragende A-kasse og fagforening.

Dette skyldes i høj grad, at Det Faglige Hus bruger megen energi på at yde god service. Det vil sige, at de tager telefonen, når du ringer og at de svarer på mails samme dag. Dertil er karriererådgivning altid gratis, ligesom du også får hjælp til jobsøgningen, hvis behovet skulle melde sig.

ASE – Bedste A-kasse med gratis fagforening

Bliv medlem i dag

ASE er, ligesom Det Faglige Hus, en A-kasse, der er åben for alle. Det vil sige, at du her kan opnå nogle af de samme fordele, men også skal være opmærksom på, at det kan koste på specialiseringen af de medarbejdere, du kommer i kontakt med.

Hvad der gør ASE særligt attraktiv for mange er, at man som nyt medlem kan få gratis fagforening i 6 måneder. Selvom der ikke nødvendigvis er tale om den billigste A-kasse, betyder de sparede udgifter til fagforeningen i et halvt år, at den reelle pris er ganske attraktiv – særligt i det første års medlemskab.

Lønsikring til en attraktiv pris

Udover at kunne få gratis fagforening (og dermed gratis juridisk og faglig bistand) i 6 måneder efter indmeldelsen i ASE A-kasse, kan du for en relativ lav merpris også tilkøbe lønsikring.

Der er flere varianter af denne lønsikring, men uanset hvilken du vælger, vil du efter blot 6 måneders betaling være berettiget til en løn svarende til den du har fået i dit job i tilfælde af, at du skulle blive ledig.

Jo dyrere en variant af lønsikringen du vælger, jo flere fordele vil der medfølge. Disse tæller eksempelvis dækning fra første ledighedsdag, refusion af udgifter til lønsikring og private forsikringer hos Tryg i perioden, hvor du modtager lønsikring, 10 timers gratis konsultation hos psykolog og mere.

4,5 ud af 5 stjerner på Trustpilot

ASE er endnu et eksempel på, at en generel A-kasse og fagforening ikke behøver at være en dårlig ting. De har i skrivende stund fået knap 3.000 anmeldelser på Trustpilot, der i gennemsnit har vurderet foretagendet til 4,5 ud af 5 stjerner.

82 % af de afgivne anmeldelser, vurderer, at ASE er enten en god eller fremragende A-kasse og fagforening. Dykker man ned i anmeldelserne, vil man blandt andet kunne læse sig til, at ASE opfattes som en velorganiseret A-kasse, at de tilbyder lærerige og inspirerende kurser og ikke mindst, at servicen er helt i top.

Flere tager sig tid til at fremhæve specifikke medarbejdere for at have ydet en god betjening. Det står således hurtigt klart, at der generelt er godt humør, forståelse for medlemmernes situationer og åbent sind på ASEs kontorer.

Akademikernes – Bedste A-kasse for akademikere

Bliv medlem i dag

Akademikernes er en såkaldt lukket A-kasse; det vil sige, at det ikke er alle, der kan blive medlem. Medlemsretten er nemlig forbeholdt personer, der beskæftiger sig med et af de hovedområder, der indgår i A-kassens valggrupper. Det vil sige alle, der studerer eller beskæftiger sig med arbejdsopgaver, der falder indenfor følgende medlemsområder:

 1. Jordbrugsakademikere
 2. Arkitekter og designere
 3. Dyrlæger
 4. Lægemidler og pharma
 5. Jurister og økonomer
 6. Landinspektion
 7. Læger
 8. Musik
 9. Præster
 10. Psykologi
 11. Tandlæger
 12. Bibliotekarer, journalister, kiropraktorer og officerer
 13. Ingeniører
 14. Maskinmestre og skibsofficerer

Det er værd at bemærke, at man ikke behøver at være lønmodtager for at blive medlem af Akademikernes A-kasse. Også selvstændige der arbejder indenfor ovenstående områder, vil kunne indmeldes, hvis de ønsker det.

Medlemsfordele hos Akademikernes

Vælger du at blive en del af Akademikernes A-kasse, vil du først og fremmest få adgang til karriererådgivning fra rådgivere, der har et indgående kendskab til ovenstående brancher og beskæftigelsesområder.

Samtidig har A-kassen også en af Danmarks største jobbanker målrettet akademikere. Dette, samt et tæt samarbejde med erhvervslivet, sikrer, at de ofte hurtigt kan hjælpe dig i job, hvis du skulle blive ledig.

Uanset om du er ledig eller ej, vil du også kunne gøre brug af Akademikernes A-kasses øvrige tilbud. Disse tæller blandt andet online kurser og workshops, der kan udvide og styrke dine kompetencer. Dertil afholder A-kassen også events, hvor du får mulighed for at dyrke netværket, møde repræsentanter fra erhvervslivet og mere.

Har du tanker om at blive selvstændig, kan det også være væd at tage et nærmere kig på Akadermikernes iværksætterprogrammer. Her er mulighed for at få hjælp til forretningsudvikling, opstart af egen virksomhed og andet, der kan give dig en god start på livet som herre i eget hus.

4,1 ud af 5 stjerner på Trustpilot

Som en specialiseret A-kasse har Akademikerne noget færre medlemmer end de åbne A-kasser. Det medfører i sagens natur også færre anmeldelser på Trustpilot, hvor Akademikerne i skrivende stund har modtaget lige knap 850 af slagsen.

Baseret på disse, er de i gennemsnit blevet vurderet til 4,1 ud af 5 stjerner. Dette er umiddelbart lavere end ASE og Det Faglige Hus, men Akademikernes A-kasse er godt med, når det kommer til forholdet mellem positive og negative anmeldelser.

Ud af de knap 850 anmeldelser, har 80 % nemlig vurderet Akadermikernes som en god eller fremragende A-kasse. Det er særdeles pænt, særligt når medlemmer typisk er mere tilbøjelige til at skrive en anmeldelse efter en dårlig oplevelse end efter en god.

3F – Bedste A-kasse for håndværkere

3F er Danmarks ubetinget største fagforening og er af samme årsag også en af de største A-kasser. Det skyldes flere årsager; blandt andet er det en af de ældste A-kasser og fagforeninger i Danmark, og samtidig repræsenterer de mange fag og brancher, hvor de fleste er medlem af en A-kasse.

Helt konkret accepterer 3F medlemmer, der har en eller anden form for håndværksmæssigt eller fysisk arbejde inden for følgende brancher og arbejdsområder:

 • Industri
 • Byggeri
 • Transport
 • Offentlig (park og vej, o.lign.)
 • Privat service, hotel og restauration
 • Landbrug, gartneri, skovbrug, o.lign.

Bemærk, at 3F ikke kun er en A-kasse for lønmodtagere inden for ovenstående brancher. Også selvstændige og personer under uddannelse inden for de nævnte arbejdsområder vil kunne søge om medlemskab i 3F A-kasse.

Medlemsfordele hos 3F

Udover, at du som medlem af A-kassen hos 3F kan få dagpenge, hvis du skulle blive ledig, så har de også en række medlemsfordele, der kan give økonomiske besparelser i det daglige, hvis du også tilmelder dig fagforeningen. Det udformer sig blandt andet som rabatordninger, samarbejde med forsikringsselskaber og adgang til billige feriehuse i både Danmark og Europa.

Dertil har 3FA også et tæt samarbejde med erhvervslivet, og kan dermed formidle jobs videre til ledige medlemmer, hjælpe dem med jobsøgning, efteruddannelser og karriererådgivning. Alt sammen noget, der kan være guld værd i en periode, hvor det handler om at komme hurtigt i arbejde.

2,8 ud af 5 stjerner på Trustpilot

At være Danmarks største A-kasse er ikke nødvendigvis altid lige godt. I hvert fald stiller det høje krav til virksomhedens infrastruktur og interne processer, så de sikrer, at de kan tage hånd om deres medlemmer.

Det er desværre ikke altid, at det lykkes for 3F, som det blandt andet viser sig på Trustpilot, hvor de i gennemsnit bliver vurderet til 2,8 ud af 5 stjerner. Kritikken falder blandt andet på, at man hurtigt kan føle sig som en del af statistikken mere end som et hørt medlem, og at priserne er til den høje side.

Men som flere af de positive anmeldelser fremhæver, er det også vigtigt at huske på, at 3F står bag nogle af de største overenskomstforhandlinger, og ofte også er først på barrikaderne, hvis deres medlemmers rettigheder skulle blive krænket. Det er særligt vigtigt, fordi den kombinerede fagforening og A-kasse typisk repræsenterer arbejdstagere i brancher med hårdere arbejdsvilkår end gennemsnittet.

Samtidig skal anmeldelserne på Trustpilot tages med et gran salt; for som Danmarks største A-kasse, er det bemærkelsesværdigt, at 3F blot har fået lidt mere end 950 anmeldelser i skrivende stund. Det skyldes nok i høj grad to ting;

 1. mange af medlemmerne er typisk ikke nogen, der anmelder på Trustpilot, og
 2. de fleste medlemmer er tilfredse med det de får og har derfor ikke set årsag til at skrive en anmeldelse.

Uanset er der ingen tvivl om, at hvis du er håndværker, så er 3F en af de eneste A-kasser i Danmark, der har så specialiseret viden om dit felt – og så må du vurdere, om det er noget du vil prioritere at betale for eller ej.

Lederne – Bedste A-kasse for ledere

Bliv medlem i dag

Beskæftiger du dig med ledelse eller sidder du i en stilling som betroet medarbejder, vil du kunne blive medlem af Lederne. Fordelen ved lige netop denne A-kasse er, at de har særlige kompetencer, når det kommer til at hjælpe medarbejdere med ledelsesansvar videre i nyt job ved en eventuel ledighed.

Udover, at du som medlem naturligvis er sikret dagpenge ved ledighed, hvis du lever op til kravene, kan du også se frem til en række andre fordele. Blandt andet tilbyder lederne både karriererådgivning og efteruddannelse, der er målrettet lige netop dine kompetencer og arbejdsområder.

Dertil har de også specialister, der sidder klar til at assistere med CV og ansøgninger, samt forberedelse til jobsamtaler – alt sammen med et fokus på lederjobs. Det vil sige, at der konstant vil være en opmærksomhed omkring at få fremhævet de kompetencer og erfaringer, der viser dine ledelsesevner.

Tilbud til medlemmer

Udover hjælpen med at komme i job, kan Lederne A-kasse også tilbyde en række andre fordele. Eksempelvis får deres medlemmer adgang til tilbud på forsikringer gennem Gjensidige og AmTrust. Helt konkret kan du få op til 23 % i rabat på dine og din families forsikringer.

Dertil kommer en attraktiv, individuel pensionsordning i form af LederPension, samt indmeldelse i eksklusive netværk for ledere i Danmark. Dette sker gennem LederNetværk, som også drives af A-kassen.

Endelig har Lederne også et kompetencecenter, hvor de udbyder de tidligere beskrevne kurser og efteruddannelser – både online og fysisk. Alt sammen noget, der kan være med til at forbedre din økonomiske situation både i dag og fremadrettet.

3,5 ud af 5 stjerner på Trustpilot

Slår man Lederne op på Trustpilot, vil man se, at de i gennemsnit bliver vurderet til 3,5 ud af 5 stjerner baseret på knap 500 anmeldelser. Det er en udmærket score, men ikke prangende i forhold til nogle af deres konkurrenter.

Alligevel er det værd at bide mærke i, at 74 % af anmeldelserne er enten 4- eller 5-stjernede, og der er således en overvejende andel af A-kassens kunder, der er godt tilfredse med de ydelser, de modtager for deres kontingent.

Der hvor det virker til, at Lederne har plads til forbedring, er på deres kommunikation med medlemmerne. Flere oplever, at de ikke har fået alle de nødvendige informationer i forbindelse med telefonisk kontakt, og derfor er nødt til efterfølgende at læse betingelser på det aftalte.

Det er i sagens natur altid noget, man bør gøre, så man ved, hvad man betaler for. Men det er naturligvis beklageligt, hvis man sidder tilbage med oplevelsen af at være blevet misledt.

Business Danmark – Bedste A-kasse for sælgere

Bliv medlem i dag

Arbejder du som sælger eller med markedsføring, er Business Danmark den mest specialiserede A-kasse til dig. Fordelen ved at vælge en sådan A-kasse er, at de kan tilbyde dig meget relevant karriererådgivning, hvis du skulle stå ledig i en periode.

Hvad der er interessant ved lige netop Business Danmark er, at de ikke selv står for det administrative omkring behandling og udbetaling af dagpenge. Det har de i stedet udliciteret til Min A-kasse, så de i stedet kan fokusere på at hjælpe dig tilbage i job.

Skræddersyet forløb

Helt konkret vil du i samarbejde med Business Danmark tilrettelægge et forløb for, hvordan du kommer tilbage i job – og ikke nødvendigvis et hvilket som helst job, men et, der passer til dig, dine ønsker og dine behov.

Forløbene vil som regel involvere individuel rådgivning og coaching, adgang til workshops, kurser og netværk. Dertil er det værd at bemærke, at der også er elektronisk selvbetjening, så du selv kan udfylde alle relevante oplysninger og blanketter (såsom dagpengekort), uden at skulle i kontakt med A-kassen.

4,8 ud af 5 stjerner

I modsætning til nogle af de andre specialiserede A-kasser, kan der ikke herske nogen tvivl om, at Business Danmark er dygtige til det de laver. På Trustpilot bliver de nemlig i gennemsnit vurderet til 4,8 ud af 5 stjerner, hvilket gør dem til en af de bedste blandt danske A-kasser i skrivende stund.

Dette baserer sig på 1.000 anmeldelser, hvoraf de 91 % kalder Business Danmark for en god eller fremragende A-kasse. Det er således et fåtal, der ikke er jævnt begejstrede for den ydelse de får, og det burde gøre det til en no-brainer for alle i salgs- og markedsføringsbrancherne, der er på jagt efter en A-kasse.

MA A-kasse – Bedste A-kasse for magistre

Hos Magistrenes A-kasse (også kaldet MA) er det magistre, der er i fokus. Selvom det vil sige, at deres medlemmer primært er humanister og scient.er, er A-kassen faktisk åben for alle medlemmer uanset arbejdsområde.

Udover magistre er der eksempelvis også mange medlemmer af MA, der arbejder eller er uddannet inden for områder som kommunikation, sundhed, IT og samfundsvidenskab. Det er ligeledes værd at bemærke, at A-kassen optager både lønmodtagere, studerende og selvstændige.

Holder dig attraktiv

En af de fordelene ved Magistrenes A-kasse er, at de har et utal af kurser (både online og fysiske) og netværksarrangementer. Faktisk siger de selv, at det er mere end 350 om året. Fælles for dem alle er, at de er gratis uanset om du er i job eller ledig – og det er langt fra kutymen i alle A-kasser.

Uanset om du er ledig, studerende eller i job, kan du hos Magistrenes A-kasse også booke karrieresamtaler for at blive hjulpet i gang med karrieren eller få hjælp til at tage det næste skridt i forhold til dine ambitioner.

Der sidder ligeledes eksperter klar til at give feedback på CV, ansøgninger og andet materiale, der måtte være relevant i forbindelse med din søgning efter et nyt job. Kombineret med videoguides til, hvordan man forbedre sin jobsøgning, er der generelt et rigtig fint udvalg af ressourcer til rådighed, som kan gøre det nemmere at komme i arbejde.

4,6 ud af 5 stjerner på Trustpilot

Baseret på mere end 600 anmeldelser, får Magistrenes A-kasse i skrivende stund 4,6 ud af 5 stjerner i gennemsnit på Trustpilot. Medlemmerne er generelt vældig tilfredse, hvilket blandt andet ses på de 86 % af anmeldelserne, der vurderer A-kassen til at være god eller fremragende.

Blandt andet roses MA for deres gode webinarer, relevante feedback og meget kompetente rådgivning. Alt sammen noget, der er vigtigt at få i en A-kasse; for det er nemlig lige netop rådgivningen, man har brug for, når det handler om at komme tilbage i job.

CA A-kasse – Bedste karriereudviklende A-kasse

Bliv medlem i dag

Selvom Magistrenes A-kasse er helt i top, når det kommer til karriereudvikling, så er CA A-kasse om muligt endnu bedre. For i modsætning til mange A-kasser, får du hos CA adgang til et langt bredere udvalg af ydelser, som kan sikre, at du forbliver en attraktiv kandidat og forhåbentligt kommer hurtigt tilbage i job, hvis du skulle blive ledig.

Enormt udvalg af ressourcer

I dette udvalg af ressourcer og ydelser finder man blandt andet artikler, e-bøger og podcasts som alt fra ledighed og jobsøgningsteknikker til lønforhandling, trivsel og arbejdsliv. Dertil kommer et væld af gratis onlinekurser, hvor du kan blive klogere på alverdens emner som:

 • IT-sikkerhed og GDPR
 • Projektledelsesmetoder (agil, SCRUM o.lign.)
 • Video- og billedredigering (Adobe Premiere Pro, Adobe Photoshop, o.lign.)
 • SAP

Er du på udkig efter noget mere fagspecifikt, har CA også en række spændende fagkurser inden for projektledelse, online markedsføring, programmering, med mere. Blandt disse er der også muligheder for at tage certificeringer, som eksempelvis projektledelsescertifikater fra PRINCE2.

Oveni hatten kommer diverse forsikringer, feedback på ansøgningsmateriale, løntjekværktøjer, personanalyse og -tests, karriererådgivning og lignende, som alt sammen også kan være med til at hjælpe din jobsøgning på gled.

4,9 ud af 5 stjerner på Trustpilot

Nu nævnte vi tidligere, at Business Danmark var en af de bedste A-kasser i Danmark, men ikke helt den bedste. De bliver nemlig lige akkurat slået af CA A-kasse – i hvert fald, hvis vi tager udgangspunkt i vurderingerne på Trustpilot.

Her er CA nemlig i gennemsnit blevet vurderet til 4,9 ud af 5 stjerner baseret på mere end 1.100 anmeldelser. Ud af disse, er der helt 95 %, der er enten 4- eller 5-stjernede. Det siger i særdeles noget om tilfredsheden blandt medlemmerne af CA A-kasse.

CA roses blandt andet for at være god til at tage udgangspunkt i medlemmernes behov, samt for at have nogle søde og hjælpsomme rådgivere. De kan angiveligt give meget konkret rådgivning om karrieren, og samtidig give muligheden for at udvikle sine kompetencer.

Virksom – Bedste A-kasse for selvstændige

Bliv medlem i dag

Som vi har nævnt af flere omgange, er der mange af ovenstående A-kasser, der godtager selvstændige medlemmer, men der er ingen af dem, der direkte markedsføre sig som værende en A-kasse for selvstændige.

Det er her, hvor Virksom skiller sig ud. De har nemlig ét fokus; at være en A-kasse, der ikke bare kan sikre selvstændige virksomhedsejere økonomisk, men også give dem de nødvendige ressourcer til at vækste deres virksomheder.

Karriererådgivning og en faglig organisation

Vælger du blot at tilmelde dig A-kassen, vil du kunne modtage karriererådgivning, feedback på ansøgningsmateriale, hjælp til at forberede dig på jobsamtaler og tilmelde dig relevant efteruddannelse. Alt sammen noget, der er godt, hvis det skulle vise sig, at livet som selvstændig ikke var det rigtige for dig alligevel.

Tilmelder du dig ligeledes den faglige organisation, vil du få mulighed for en lønsikring, en individuel LederPension, attraktive tilbud på forsikringer og ikke mindst specialiseret viden om ledelsesroller og virksomhedsdrift.

Herunder hører blandt andet juridisk hjælp og rådgivning, hvilket kan være guld værd i en nystartet virksomhed, hvor budgettet ikke altid er til advokatbistand i forbindelse med udarbejdelsen af dokumenter, kontrakter og så videre.

1,9 ud af 5 stjerner på Trustpilot

Slår man Virksom op på Trustpilot, får de i skrivende stund 1,9 ud af 5 stjerner i gennemsnit baseret på 21 anmeldelser. Det ser ved første øjekast ikke ret godt ud, men det er vigtigt at kigge lidt nærmere på anmeldelserne bag.

Først og fremmest er det vigtigt at fremhæve, at over halvdelen af anmeldelserne er enten 4- eller 5-stjernede. Størstedelen af de anmeldende kunder er således godt tilfredse med deres medlemskab. Dernæst er det værd at bemærke, at de 21 anmeldere blot er en brøkdel af de mange medlemmer af Virksom A-kasse – og de fleste mennesker har det med kun at skrive anmeldelser, hvis de er utilfredse med noget.

Blandt de positive anmeldelser er der generelt enighed om, at det rent økonomisk er det helt rigtige valg for dem som selvstændige at være medlem af Virksom A-kasse og den tilhørende faglige organisation. Det betyder nemlig, at de løbende kan få juridisk hjælp til en brøkdel af, hvad det ville koste dem at få ad-hoc hjælp fra en advokat eller jurist.

Det er således en af de A-kasser, hvor det giver ekstra god mening at opveje fordele og ulemper. Får du brug for den juridiske bistand fra specialister i virksomhedsdrift, så er Virksom en af de bedste muligheder, men forventer du ikke, at det bliver aktuelt, er der givetvis andre A-kasser, der passer bedre til dit liv som selvstændig.

Frie – Bedst generelle A-kasse

 

Frie er en åben A-kasse, der tager imod alle uanset arbejdsområde. Der er plads til både lønmodtagere, studerende, ledige og selvstændige – alt sammen til en attraktiv pris. I forbindelse med indmeldelse er A-kassen gode til at køre tilbud, såsom gratis fagforening i op til et halvt år eller gratis lønsikring i en given periode.

Det kan i den grad være en god idé at kigge nærmere på, hvilke kampagner de kører i øjeblikket for at se, om det kan gøre Frie til det bedste valg for dig rent økonomisk. Men det er langt fra kun på økonomien, at Frie A-kasse har noget at byde på.

Skift job uden at skifte A-kasse

Som vi tidligere har været inde på, kan en af fordelene ved en generel A-kasse, der er åben for alle medlemmer, være, at der er mulighed for at skifte job uden også at skulle bekymre sig om at skifte A-kasse. For hos Frie kan du altid være medlem, uanset om du arbejder med IT, om du er skolelærer eller noget midt i mellem.

På trods af denne generelle tilgang, formår Frie at yde god service og professionel hjælp til din jobsøgning. Dertil kan du i deres store e-læringsportal finde kompetencegivende kurser inden for en bred vifte af brancheområder.

4,7 ud af 5 stjerner på Trustpilot

Slår man Frie A-kasse op på Turstpilot vil man i skrivende stund se, at den på baggrund af 2.120 anmeldelser er blevet vurderet til 4,7 ud af 5 stjerner i gennemsnit. Ud af de mange anmeldelser, er 93 % af dem enten 4- eller 5-stjernede, hvilket er en stærk indikator for medlemmernes tilfredshed med deres A-kasse.

På Trustpilot bliver Frie blandt andet rost for at kunne give solid rådgivning omkring drift af selvstændige virksomheder, samt hjælpe lønmodtagere hurtigt og effektivt ud i job – dog uden at gå på kompromis med serviceniveauet og samtaler i øjenhøjde.

Hvad er en A-kasse?

En A-kasse hedder helt officielt en arbejdsløshedskasse, og som navnet antyder, er der tale om en forening, der giver medlemmerne et økonomisk sikkerhedsnet i tilfælde af, at de skulle blive arbejdsløse.

Helt grundlæggende foregår det sådan, at man som medlem af foreningen betaler et kontingent mod at opnå retten til at modtage dagpenge ved en eventuel arbejdsløshed. Kontingentet fra medlemmerne af A-kassen dækker en del af dagpengeudgifterne til de medlemmer, der går ledige, mens et bidrag fra staten dækker den resterende andel.

Udover at medlemmerne dækker en del af udgifterne, er A-kassens rolle også at stå for det administrative i forhold til udbetaling af dagpenge. Ofte kan de dog også tilbyde karriererådgivning, kompetenceudvikling og en række andre medlemsfordele.

Hvad er forskellen på en A-kasse og en fagforening?

Det er vigtigt at være opmærksom på, at en A-kasse og en fagforening ikke er det samme. Som udgangspunkt er A-kassens eneste rolle at håndtere udbetalingen af dagpenge og intet andet. I mange tilfælde tilbyder de dog også kompetenceudvikling og karriererådgivning som nævnt ovenfor, for at få deres medlemmer så hurtigt ud i arbejde igen, hvis de skulle blive ledige.

En fagforening er derimod en forening, der sikrer arbejdstageres juridiske rettigheder overfor arbejdsgivere. Udover at de forhandler overenskomster med virksomheder, står de også til rådighed, hvis der skulle blive uoverensstemmelser i forbindelse med ansættelsesforhold og lignende. Dertil har fagforeninger i dag ofte også et noget bredere udvalg af ydelser, i form af medlemsarrangementer, rabataftaler og lignende.

For både a-kasser og fagforeninger vil der som regel være mulighed for at tilvælge lønsikring, ulykkesforsikringer og andre arbejdsrelaterede forsikringer.

Hvad koster en A-kasse?

Prisen på en A-kasse varierer alt efter, hvilken A-kasse der er tale om, samt hvorvidt man kombinerer den med medlemskab i den tilknyttede fagforening eller om man udelukkende ønsker at betale for A-kassen.

I skrivende stund koster den billigste blandt ovenstående A-kasser 467 kroner om måneden, mens den dyreste koster 524 kroner om måneden. Ønsker du også lønsikring og lignende, vil dette resultere i et højere kontingent.

Hvorfor vælge en A-kasse som selvstændig?

Mange selvstændige vælger ikke at være medlemmer af en A-kasse, men det er i virkeligheden et skråplan. For rent statistisk er der større risiko for, at man som selvstændig må lukke sin virksomhed, end der er for, at man ville blive opsagt fra et job som lønmodtager.

De overordnede vilkår for selvstændige er såmænd ikke anderledes end de er for lønmodtagere; kravet er blot, at man skal have været medlem af en A-kasse i ét år, før man vil kunne blive bevilget dagpenge. Ønsker du derfor at opretholde en indkomst i tilfælde af, at du må lukke din virksomhed, er det en god idé at tilmelde dig en A-kasse.

Dertil er det værd at bemærke, at A-kasser for selvstændige ofte tilbyder mere end bare administration af dagpenge. I mange tilfælde fungerer de også som sparringspartner, og det kan være guld værd. Samtidig er A-kasser til selvstændige typisk lidt mere skarpe på de regler, der gælder specifikt for selvstændige kontra lønmodtagere, når det kommer til at være berettiget til dagpenge.

Hvilken A-kasse skal jeg vælge?

Der findes mange forskellige A-kasser og eftersom de alle udbetaler den samme dagpengesats, kan det være fristende at vælge den billigste. På den måde sikres det højeste ”afkast” i tilfælde af, at du skulle gå hen og blive arbejdsløs.

Men selvom det er muligt at spare lige knap 700 kroner om året ved at vælge den billigste A-kasse fremfor den dyreste, er det ikke nødvendigvis det rette valg for dig. For som du så i vores A-kasse bedst i test gennemgang ovenfor, er mange af A-kasserne specialiserede inden for bestemte brancher.

Lige netop denne specialisering kan være gavnlig, hvis du skulle blive arbejdsløs. Er du eksempelvis Akademiker, er der en overvejende sandsynlighed for, at Akademikernes A-kasse vil være bedre rustet til at hjælpe dig med at komme job igen, end en generel A-kasse vil være.

Derfor er det generelt vores anbefaling, at du melder dig ind i den A-kasse, der bedst matcher dit arbejdsområde. Det gælder i endnu højere grad, hvis du kombinerer dit medlemskab af A-kasse og fagforening.

Lykkes det dig ikke at finde en A-kasse, der er specialiseret i din branche, kan det være en idé at vælge den, hvor du får flest medlemsfordele for dine penge – og det vil i mange tilfælde være nogle af de billigere muligheder.