I lang tid har tyngedyner været noget, man primært har brugt til psykisk syge, personer med ADHD og andet, der blandt andet kan medføre søvnbesvær og urolige nætter. Men i senere år har flere og flere danskere fået øjnene op for, at tyngedyner ikke nødvendigvis kun er gavnlige for personer, der lider af den ene eller anden sygdom.

Tværtimod oplever mange, der døjer med søvnproblemer, at en tyngdedyne kan hjælpe dem med at falde hurtigere i søvn, samt sove hele natten igennem uden at vågne i tide og utide. Rigtig mange danskere døjer med søvnproblemer, og det er derfor ikke overraskende, at efterspørgslen på tyngdedyner er steget gevaldigt i de senere år.

Det kommer sig givetvis også i kraft af et øget fokus på, hvor vigtig god søvnkvalitet er. Vi bruger cirka 1/3 af vores liv på at sove, og det er søvnen, der sikrer, at kroppen restituerer og bliver klar til næste dag. Hvis ikke man får sovet igennem, kan det derfor have alvorlige sundhedsproblemer. Det er blandt andet noget som virksomheden Bedre Nætter har arbejdet ihærdigt på at fortælle danskerne om – og det ses nu på salget af tyndedyner.

Her i denne tyngedyne test vil vi præsentere dig for vores bud på de 10 bedste tyngdedyner, som du kan købe lige nu. Bedst i test listen nedenfor er opdelt i tilsvarende 10 kategorier, som hver har én tyngdedyne, der bliver kåret som den bedste. Du kan enten bruge kategorierne til at navigere ned til den dyne, der har mest relevans for dig eller læse hele testen igennem.

God fornøjelse!

Scandinavian Tyngdedyne – Bedste tyngdedyne til voksne

Scandinavian Tyngdedyne

Hvis du er på udkig efter den ubetinget bedste tyngdedyne til voksne, så vil vi anbefale, at du tager et nærmere kig på modellen her fra Scandinavian Rest. Udover, at den er fremstillet i det lækreste bambus, kan den også købes i et bredt udvalg af størrelser og vægtklasser. Dertil er den blevet rost til skyerne af de kunder, der har købt den.

En bambus tyngdedyne med alt der følger med

Der er flere fordele ved at vælge en bambus tyngdedyne. Det er nemlig sådan, at bambusfibre har mange attraktive egenskaber. Eksempelvis er de antibakterielle, hvilket er særligt fordelagtigt fordi der typisk kommer mange bakterier i sengen, og fordi de færreste får vasket deres dyner lige så ofte som andet tøj.

Apropos vask, så kan denne Scandinavian Rest tyngdedyne til voksne vaskes i en vaskemaskine ved 60 grader. Der er således ikke mange undskyldninger for at lade være, for det bliver simpelthen ikke meget nemmere.

Udover at kunne vaskes ved høje temperaturer og være antibakteriel af natur, så udnytter denne tyngedyne også bambussens temperaturregulerende evne. Det betyder, at du reelt set kan bruge dynen året rundt – om vinteren hjælper den med at holde dig varm, og om sommeren sørger bambusfibrene for, at du kan slippe af med varmen.

Dertil er Scandinavian Rest tyngedynen til voksne både antistatisk og allergivenlig. Det vil sige, at du roligt kan bruge den – også selvom du lider af den ene eller anden allergi.

Varianter til enhver

Det er sådan, at en tyngedyne bør veje omtrent 10 % af kropsvægten på den person, der skal bruge dynen. Derfor er det en fordel, at Scandinavian Rest tilbyder denne bedste tyngedyne i både 5 kilo, 7 kilo og 9 kilo.

Samtidig kan man også vælge om man vil have dynen i enten 200 centimeters længde eller om det skal være en ekstra lang tyngedyne på 220 centimeter. Der er altså rig mulighed for at tilpasse dynen til de fleste personer.

4,9 ud af 5 stjerner

Det er ikke bare os, der siger, at Scandinavian Rest har produceret den bedste tyngedyne til voksne. Kigger man på anmeldelserne fra de kunder, der har købt dynen og bruger den i deres hverdag, er der noget om snakken.

I hvert fald har tyngedynen i skrivende stund fået 42 anmeldelser på Scandinavian Rests webshop, hvor de 41 er 5-stjernede. Den sidste anmeldelse er 4-stjernet, og selv her er der tale om en begejstret kunde, der dog lige skulle vænne sig til at bruge tyngdedynen – noget der tog hende cirka en uges tid.

Det vil sige, at denne tyngdedyne fra Scandinavian Rest i gennemsnit bliver vurderet til 4,98 stjerner i skrivende stund – det kan med andre ord nærmest ikke blive bedre.

Duermo Kugledyne Kids – Bedste tyngdedyne til baby

Duermo Kugledyne Kids

TIL BUTIK

Det er ikke kun for voksne, at tyngdedyner kan være gavnlige. Har du en baby, der døjer med søvnproblemer af den ene eller anden slags, kan du overveje om den skal have en tyngdedyne at sove med.

I så fald vil vi gerne slå et slag for denne Duermo Kugledyne Kids, som her i testen får titlen som den bedste tyngdedyne til baby. Det gør den blandt andet grundet dens vægt og størrelse, men også materialerne og den medfølgende rejsepose gør den til det oplagte valg som en baby tyngedyne.

Vær meget opmærksom på vægten

Som vi kort nævnte ovenfor, bør en tyngedyne veje cirka 10 % af brugerens vægt. Vejer den mindre vil den typisk ikke give tyngdeeffekten, som er gavnlig for søvnen, og vejer den mere kan man føle sig indelukket og låst fast.

Det er vigtigt for voksne, men det er om noget endnu vigtigere for babyer. Derfor er Duermo Kugledyne Kids også et oplagt valg til børn, fordi den kan fås i en variant, der vejer 2 kilo. Det er den laveste vægt man kan få tyngedyner i, og for de fleste babyer, vil det svare til lidt mere end 10 % af deres kropvægt.

Selv siger Duermo, at denne kugledyne kan bruges til babyer fra de vejer 10 kilo. Hvor meget en baby vejer varierer naturligvis meget, men som regel vil man kunne begynde at bruge tyngedynen fra de er mellem 9 og 12 måneder. Det kan givetvis også lade sig gøre før, men er du i tvivl er det en god idé at rådføre dig med eksperter inden, at du lader barnet sove med dynen.

Samtidig er det vigtigt at huske, at baby altid skal være under opsyn ved brug af tyngdedynen. Eftersom de ikke selv kan løfte dynen, vil det potentielt set kunne blive farligt, hvis ikke der er nogle til at holde øje med dem. Sørg derfor for at være meget varsom ved brug af en tyngdedyne til baby.

En tyngdedyne med god størrelse til babyer

Selvom denne tyngedyne først kan bruges, når din baby snart kan kaldes et barn, så kan det sagtens være investeringen værd at købe en Duermo Kugledyne Kids på 2 kilo. Den måler nemlig 100 centimeter x 140 centimeter, hvilket er en god størrelse, der giver din baby mulighed for at fortsætte med at bruge tyngedynen efterhånden som den vokser.

Dermed er denne bedste kugledyne til baby ikke en af de ting, som du køber til din baby, bare for at den skal gå i arv, sendes til genbrug eller ryge på loftet i løbet af et par måneder. Det betyder, at det lidt bedre kan betale sig at investere i dynen her, da man gerne skulle få mange års brug for pengene.

Gode materialer og smarte løsninger

Der er flere ting, der er med til at gøre Duermo Kugledyne Kids til den bedste tyngedyne til baby. Særligt værd at fremhæve er blandt andet materialerne, som er nøje udvalgt under hensyn til produktionsforhold og kvalitet.

Selve dynen er betrukket med 100 % bomuld, hvilket gør den utrolig slidstærk. Dermed kan den uden problemer holde i mange år. Dynen er syet i mindre lommer, som er fyldt med glaskugler. De er nøje udvalgt for deres antibakterielle effekt, som også er med til at gøre tyngdedynen velegnet til brug af babyer.

Vælger man at investere i denne Duermo tyngdedyne til sin baby, følger der en vandtæt rejsepose med i købet. Det er særligt smart til en baby tyngdedyne, fordi det gør det let at have dynen med sig, når man er ude af huset. Noget man typisk vil have behov for, når man er på tur med sin baby, fordi der typisk vil være behov for en eller flere lure i løbet af dagen.

Scandinavian Tyngdedyne Børn – Bedste tyngdedyne til børn

Scandinavian Tyngdedyne Børn

Er du på udkig efter den bedste tyngdedyne til børn, så er det denne model fra Scandinavian Rest, du skal have fat i. Dynen er designet efter de samme principper som den, der blev kåret som den bedste tyngdedyne til voksne – den er bare tilpasset til børn.

Det vil sige, at både vægten og størrelsen er derefter, mens materialerne og designløsningerne er af samme høje kvalitet.

Fra barn til teenager

Der gælder de samme anbefalinger vedrørende en tyngdedyne til junior, som der gælder for andre tyngdedyner; vægten skal være omtrent 10 % af barnets kropsvægt. Der er lidt råderum i hver ende, så det betyder reelt set, at de fleste børn vil kunne bruge denne tyngdedyne på 3 kg fra 5-6-års alderen til de når en alder på 13-14 år.

Det vil sige, at det er en oplagt efterfølger til en baby tyngdedyne, hvis man har en sådan, der er ved at være for let eller for lille. Men det er heller aldrig for sent at investere i en tyngedyne til børn, selvom de ikke tidligere har haft en.

4,9 ud af 5 stjerner

Det bliver blandt andet bekræftet af de kunder, der har anmeldt denne Scandinavian tyngedyne til børn på Scandinavian Rests webshop. Her er der nemlig flere, der beskriver, hvordan dynen har hjulpet deres børn, der har haft svært ved at falde til ro, med at sove.

Sådanne anmeldelser er indløbet fra forældre med børn helt ned til 4 år og op til 11 år. Fælles for dem alle er, at søvnproblemerne i store træk er forduftet efter, at barnet er blevet udstyret med tyngdedynen her.

I alt er der i skrivende stund skrevet 13 anmeldelser af tyngedynen. Det er ikke alverdens, men til gengæld er kunderne enige om, at det er et anbefalelsesværdigt produkt. De har nemlig i gennemsnit vurderet det til 4,9 ud af 5 stjerner. Det ser vi som en klar blåstempling af, at denne tyngedyne fra Scandinavian Rest fortjenter titlen som den bedste til børn.

Drømmeland Tyngdedyne 4 kg – Bedste tyngdedyne (4 kg)

Tyngdedyne 4kg 140x200

Hvis du specifikt er på udkig efter den bedste tyngdedyne på 4 kg, så er denne model fra Drømmeland et oplagt valg. Indvendigt finder man masser af små, fine glaskugler, som bidrager til en god tyngde, og som er godt fordelt over hele dynen. Sammen glaskuglerne er tyngedynen også fyldt med bløde fibre, der giver den samme bløde fornemmelse som almindelige dyner.

Tyngdedynens vår er lavet af 100 % bomuld. Det har ikke bare en slidstærk effekt, men sørger også for at huden kan ånde hele natten igennem. Det er utroligt vigtigt for en god nattesøvn – både om vinteren og sommeren.

God til større børn

At købe en tyngdedyne på 4 kg vil være det oplagte valg, hvis man har lidt større børn, der døjer med søvnproblemer. Følger man anbefalingen om, at tyngdedynen skal vejre cirka 10 % af brugerens kropsvægt (med lidt variation i hver ende), vil det passe med, at de fleste vil kunne bruge tyngdedynen fra de er omkring 12 år til de når en alder på cirka 16 år.

Dynen kan naturligvis også bruges i længere tid, men efterhånden som brugeren vejer mere og mere, vil tyngdefornemmelsen langsomt dale, og dermed vil effekten på søvnen muligvis gøre det samme. Det er dog altid en individuel vurdering, og der er ingen grund til at skille sig af med en tyngdedyne før tid, hvis man fortsat synes, at den har den rigtige effekt.

Derfor kan en tyngdedyne på 4 kg også være et godt valg til dig, der synes, at en dyne, der svarer til 10 % af din kropsvægt i virkeligheden er for tung. Modellen her kan nemlig sagtens have positive effekter på din søvn, selvom den er til den lettere side.

Soo Sleep Kugledynen – Bedste tyngdedyne (5 kg)

Kugledynen

Næste trin i rækken er den bedste tyngdedyne på 5 kg. Titlen går til Kugledynen fra Soo Sleep. Den er ret interessant af flere årsager; eksempelvis har mærket data på, at 92 % af deres kunder har oplevet, at tyngedynen har reduceret symptomer på angst, stress, samt fået en bedre søvnkvalitet og føler sig mere energiske i løbet af dagen.

Alsidig vægtklasse

5 kg er en vægtklasse, som mange vælger til deres ældste børn, da det typisk vil være en gavnlig vægt i årene, der går fra de bliver teenagere til de er ved at være klar til at flytte hjemmefra.

Men denne størrelse dyne bruges også af voksne mennesker, der foretrækker, at der tyngdedyne ikke bliver for tung. Her er 5 kg en rigtig god vægt for mange, fordi den ikke bliver for let til, at man ikke bemærker tyngden, men heller ikke bliver så tung, at tyngden bliver overdøvende.

Materialer af høj kvalitet

Kigger man på materialelisten vil man se, at våret er fremstillet af 100 % økologisk bomuld. Indvendigt er tyngedynen er fyldt med glaskugler, som er fri for både lugtgener og giftstoffer, hvilket naturligvis er fordelagtigt, når man skal have tyngedynen i så tæt kontakt med huden.

Faktisk er alle materialerne i dynen OEKO-TEX-certificerede, hvilket betyder, at de er fri for skadelige kemikalier. Oveni materialekvaliteten kommer tyngdedynens syv lag, der er designet på en måde, der gør, at den nærmest er helt lydløs – på trods af, at den er fyldt med kugledyner.

4,5 ud af 5 stjerner

Kigger man på Soo Sleeps webshop vil man se, at denne tyngedyne på 5 kg i skrivende stund har fået 81 anmeldelser, der i gennemsnit har vurderet den til 4,5 ud af 5 stjerner. Kunderne er vældig begejstrede for materialekvaliteten, samt hvor god den er til at hjælpe dem til hurtigere at falde i søvn.

Duermo Kugledyne – Bedste tyngdedyne (7 kg)

Duermo Kugledyne

TIL BUTIK

Hvis du er på udkig efter den bedste tyngdedyne på 7 kg, så er det denne model fra Duermo, du skal have fat i. Det er på mange måder en lækker dyne, der er fremstillet i de rigtige materialer og som er behagelig at benytte.

I Danmark er tyngedyner på 7 kg en af de mest udbredte vægtklasser. Den er nemlig særligt velegnet til personer, der har en kropsvægt på 70 kg (+/- 10 kilo til hver side). Derudover er det også en vægt, som mange synes er god, fordi den ikke bliver for tung til hverken at ligge med eller til at bære.

Flere vælger derfor også at købe en tyngdedyne på 7 kg, selvom de måske i virkeligheden skulle have en på 8 kg eller 9 kg, taget tommelfingerreglen om 10 % af kropsvægten i betragtning. Det er naturligvis et spørgsmål om, hvad man personligt foretrækker, og derfor er det en fordel, at Duermo tilbyder en tilfredshedsgaranti til alle kunder.

100 % bomuld og antibakterielle glaskugler

Selve tyngdedynen er fyldt med antibakterielle glaskugler, der er med til at skabe den tyngde, som giver de positive effekter på søvnen. Selve våret er lavet af 100 % bomuld, som er både blødt og slidstærkt, hvilket gør det til det oplagte materiale i en dyne.

Alt dette betyder, at du kan ligge behageligt hele natten igennem, og samtidig hjælpe kroppen med at sove bedre, slippe af med dine stresssymptomer og forhåbentligt også opleve et fornyet energiniveau og bedre humør i hverdagen.

Cura of Sweden Classic – Bedste tyngdedyne (9 kg)

Cura Classic Tyngdedyne

Titlen som den bedste tyngdedyne på 9 kg går til Cura of Sweden Classic, som ikke bare er populær herhjemme, men som faktisk er en af de mest solgte tyngedyner i Europa. Det kommer sig af den høje kvalitet, de lækre materialer og tyngdedynens positive effekter.

Dynen er designet sådan, at den i alt har syv lag. Det medvirker til at øge komforten, og sikrer også, at de små glaskugler ikke larmer, når man flytter på sig og tyngdedynen i løbet af natten. På trods af de mange lag og fyldet er denne tyngedyne på 9 kg ikke meget tykkere end en almindelig dyne, hvilket også bidrager til komforten.

Kigger du på tyngdedynen udefra vil du se, at den er opdelt i mindre firkanter. Det har man gjort for at sikre en jævn fordeling af glaskuglerne, så de giver en jævn tyngde og opretholder et jævnt pres på hele kroppen. Havde man ikke opdelt dynen i disse, ville det resultere i en skævfordeling af kuglerne, og dermed også en uhensigtsmæssig effekt på nattesøvnen.

Markedsledende producent af tyngdedyner

Selvom tyngdedyner er et relativt nyt koncept for mange danskere, så er det et redskab man har brugt i psykiatrien og til personer med ADHD i mange år. Derfor er der naturligvis også etablerede producenter af tyngedyner på markedet, og en af disse er Cura of Sweden.

Faktisk har de i årevis produceret nogle af de bedste tyngdedyner på markedet med udgangspunkt i søvnforskning og grundigt design. Derfor bliver de i dag anset som en af de førende aktører på markedet for tyngedyner til brug i private hjem.

 

Senses by Borg– Bedste tyngdedyne (10 kg)

Kugledyne 140x220 cm - Tyngdedyne på 10 kg. - Senses By Borg

Hvis du er på udkig efter den bedste tyngdedyne på 10 kg, så er det denne model fra by Borg, der får vores anbefaling. Den er meget interessant af flere årsager; men særligt materialekvaliteten er vigtig at bide mærke i.

De 10 kg er for mange mærker toppen for, hvor meget en kugledyne vejer. Man kan enkelte steder finde en kugledyne på 11 kg, men generelt set findes de primært i vægtklasserne fra 5 kg til 9 kg. Det er naturligvis ærgerligt for personer, der har behov for ekstra vægt af den ene eller anden grund, men heldigvis går man ikke på kompromis ved at vælge denne bedste tyngdedyne på 10 kg fra Senses by Borg.

OEKO-TEX-certificeret

Indvendigt er Senses by Borg en tyngedyne på 10 kg, der er fyldt med mikro glaskugler. De udgør i alt 93 % af fyldet i dynen, og er den primære kilde til den tyngde, som er altafgørende i en tyngedyne.

Udover glaskuglerne, som naturligvis er både gift- og lugtfrie, er der også polyesterfyld i tyngedynen. Det er med til at give lidt ekstra blødhed og komfort, samt sikre, at kuglerne ikke uafbrudt rasler mod hinanden.

Materialerne er OEKO-TEX-certificeret efter standard 100, hvilket vil sige, at de er testet for at være fri for alle former for skadelige kemikalier. Det betyder, at du kan være helt tryg ved at sove med denne tyngdedyne på 10 kg og have den tæt på huden.

Hugged Kugledyne Voksen – Bedste tyngdedyne (220 cm)

HUGGED® KUGLEDYNE VOKSEN

Er du på udkig efter den bedste ekstra lange tyngedyne på 220 centimeter, så er det denne Hugged tyngdedyne til voksne, du skal have fat i. Den er ikke bare med til at give dig en ekstra god søvn; den er også vaskbar, fremstillet i lækre materialer og rost til skyerne af kunderne, som i gennemsnit vurderer tyngedynen til 4,7 ud af 5 stjerner.

Høj komfort til alle

Begynder man at nærme sig de 2 meter i højden, vil en klassisk tyngdedyne på 200 centimeter være for kort. Det er her, at Hugged Kugledyne Voksen kommer ind i billedet, for det er nemlig en ekstra lang model, der lige giver dig 20 centimeter ekstra at arbejde med.

Men en tyngedyne på 220 centimeter er ikke kun for de tårnhøje; det kan også være et oplagt valg for dig, der ynder at have en dyne, som du kan blive helt indhyllet i. Det med total indhylning er i øvrigt noget, der ofte øger tyngdedyners positive effekter, og derfor kan de ekstra 20 centimeter være værd at investere i.

Lækre, certificerede materialer

Med denne Hugged tyngdedyne på 220 centimeter, får du en dyne fremstillet af alle de rigtige materialer. Indvendigt finder man ikke glaskugler, men derimod glasgranulat af en helt lille størrelse; de giver samme tyngde, men på en måde, der gør tyngdedynen ekstra komfortabel.

Samtidig er materialerne OEKO-TEX-certificeret, hvilket betyder, at du ikke behøver at bekymre dig om skadelige kemikalier. At tyngdedynen også er vaskbar ved 40 grader, fjerner også bekymringer om bakterier – det bliver næppe bedre.

Arctic Tyngdedyne AR 6,8 kg – Bedste billige tyngdedyne

TYNGDEDYNE AR 6,8 KG

Tyngdedyner er generelt lidt dyrere end almindelige dyner, men så stor behøver prisforskellen ikke at være. Det er denne Arctic Tyngedyne AR på 6,8 kg et tydeligt eksempel på, og det er også derfor, at den får titlen som den bedste billige tyngdedyne.

Her får du nemlig en lækker og meget komfortabel tyngedyne, der på trods af prisen, har et vår fremstillet i det mest behagelige bomuld. Indvendigt er den fyldt med en kombination af de tyngdegivende glasperler og de bløde polyesterfibre, der giver dynen det komfortable touch.

Selve glasperlerne er fordelt på de i alt 117 små firkanter, som er syet i dynen. Det er med til at sikre, at du altid kan forvente en jævn fordeling af tyngden, og dermed opnå den fulde effekt og fornemmelse af at blive krammet i søvn.