Tyngdedyne Bedst i Test 2024 → De 10 Bedste Tyngdedyner

BedstTest.dk Anbefaler

2024

bedsttest badge 5a
Bedre Søvn: Øger søvnkvalitet
Reducerer Angst: Fremmer ro
Komfort: Maksimal hygge
Let Pleje: Enkel rengøring
Prøveperiode: Prøv “Ella Tyngdedyne” for tilfredshed.
Tyngdedyne

I lang tid har tyngedyner været noget, man primært har brugt til psykisk syge, personer med ADHD og andet, der blandt andet kan medføre søvnbesvær og urolige nætter. Men i senere år har flere og flere danskere fået øjnene op for, at tyngedyner ikke nødvendigvis kun er gavnlige for personer, der lider af den ene eller anden sygdom.

Tværtimod oplever mange, der døjer med søvnproblemer, at en tyngdedyne kan hjælpe dem med at falde hurtigere i søvn, samt sove hele natten igennem uden at vågne i tide og utide. Rigtig mange danskere døjer med søvnproblemer, og det er derfor ikke overraskende, at efterspørgslen på tyngdedyner er steget gevaldigt i de senere år.

Det kommer sig givetvis også i kraft af et øget fokus på, hvor vigtig god søvnkvalitet er. Vi bruger cirka 1/3 af vores liv på at sove, og det er søvnen, der sikrer, at kroppen restituerer og bliver klar til næste dag. Hvis ikke man får sovet igennem, kan det derfor have alvorlige sundhedsproblemer. Det er blandt andet noget som virksomheden Bedre Nætter har arbejdet ihærdigt på at fortælle danskerne om – og det ses nu på salget af tyndedyner.

Her i denne tyngedyne test vil vi præsentere dig for vores bud på de 10 bedste tyngdedyner, som du kan købe lige nu. Bedst i test listen nedenfor er opdelt i tilsvarende 10 kategorier, som hver har én tyngdedyne, der bliver kåret som den bedste. Du kan enten bruge kategorierne til at navigere ned til den dyne, der har mest relevans for dig eller læse hele testen igennem.

God fornøjelse!

Ella Tyngdedyne – Tyngdedyne med prøveperiode

Ella Tyngdedyne

Lad os introducere Ella Tyngdedyne fra Anew Sleep – den ultimative løsning til en dybere og mere rolig nattesøvn. Denne dyne er designet til at hjælpe brugeren med at falde hurtigere til ro, reducere stress og uro i kroppen, og dermed forbedre søvnkvaliteten.

Ella Tyngdedyne er ikke bare en almindelig dyne. Den er konstrueret med syv unikke lag, der tilsammen giver en uovertruffen komfort. Yderlaget er lavet af 100% bomuld, mens mellemlaget består af polyesterfibre, der gør tyngdedynen blød og varm. Det inderste lag består af bittesmå, lydløse glasperler, der måler 0,8mm i diameter, og som giver dynen dens karakteristiske vægt. Disse glasperler er jævnt fordelt over hele tyngdedynen, hvilket sikrer en lige vægtfordeling over hele kroppen. Dynen er OEKO-TEX certificeret, hvilket betyder, at den er fri for skadelige stoffer.

Ella Tyngdedyne er ikke kun designet til at forbedre brugerens søvn, men også til at hjælpe med at reducere tankemylder og stress. Forestil dig at få en god nats søvn uden at skulle vende og dreje dig hele natten. Med Ella Tyngdedyne er det ikke kun muligt, men det vil sandsynligvis ske. Slip af med lange søvnløse nætter og invester i noget, der virkelig kan gøre en forskel i dit liv – en Ella Tyngdedyne.

Hos Anew Sleep ønsker de, at kunderne skal være helt tilfredse med deres køb. Derfor tilbyder de en 30 dages søvngaranti. Uanset om kunden har skiftet mening, eller om produktet ikke er, som de forventede, kan de blot sende det tilbage til Anew Sleep. De tilbyder også gratis 1-2 dages levering ved køb over 499 kr.

Gør en investering i din søvnkvalitet i dag med Ella Tyngdedyne. Prøv den risikofrit i 30 dage og oplev forskellen selv.

Scandinavian Tyngdedyne – Bedste tyngdedyne til voksne

Scandinavian Tyngdedyne

Hvis du er på udkig efter den ubetinget bedste tyngdedyne til voksne, så vil vi anbefale, at du tager et nærmere kig på modellen her fra Scandinavian Rest. Udover, at den er fremstillet i det lækreste bambus, kan den også købes i et bredt udvalg af størrelser og vægtklasser. Dertil er den blevet rost til skyerne af de kunder, der har købt den.

En bambus tyngdedyne med alt der følger med

Der er flere fordele ved at vælge en bambus tyngdedyne. Det er nemlig sådan, at bambusfibre har mange attraktive egenskaber. Eksempelvis er de antibakterielle, hvilket er særligt fordelagtigt fordi der typisk kommer mange bakterier i sengen, og fordi de færreste får vasket deres dyner lige så ofte som andet tøj.

Apropos vask, så kan denne Scandinavian Rest tyngdedyne til voksne vaskes i en vaskemaskine ved 60 grader. Der er således ikke mange undskyldninger for at lade være, for det bliver simpelthen ikke meget nemmere.

Udover at kunne vaskes ved høje temperaturer og være antibakteriel af natur, så udnytter denne tyngedyne også bambussens temperaturregulerende evne. Det betyder, at du reelt set kan bruge dynen året rundt – om vinteren hjælper den med at holde dig varm, og om sommeren sørger bambusfibrene for, at du kan slippe af med varmen.

Dertil er Scandinavian Rest tyngedynen til voksne både antistatisk og allergivenlig. Det vil sige, at du roligt kan bruge den – også selvom du lider af den ene eller anden allergi.

Varianter til enhver

Det er sådan, at en tyngedyne bør veje omtrent 10 % af kropsvægten på den person, der skal bruge dynen. Derfor er det en fordel, at Scandinavian Rest tilbyder denne bedste tyngedyne i både 5 kilo, 7 kilo og 9 kilo.

Samtidig kan man også vælge om man vil have dynen i enten 200 centimeters længde eller om det skal være en ekstra lang tyngedyne på 220 centimeter. Der er altså rig mulighed for at tilpasse dynen til de fleste personer.

4,9 ud af 5 stjerner

Det er ikke bare os, der siger, at Scandinavian Rest har produceret den bedste tyngedyne til voksne. Kigger man på anmeldelserne fra de kunder, der har købt dynen og bruger den i deres hverdag, er der noget om snakken.

I hvert fald har tyngedynen i skrivende stund fået 42 anmeldelser på Scandinavian Rests webshop, hvor de 41 er 5-stjernede. Den sidste anmeldelse er 4-stjernet, og selv her er der tale om en begejstret kunde, der dog lige skulle vænne sig til at bruge tyngdedynen – noget der tog hende cirka en uges tid.

Det vil sige, at denne tyngdedyne fra Scandinavian Rest i gennemsnit bliver vurderet til 4,98 stjerner i skrivende stund – det kan med andre ord nærmest ikke blive bedre.

Scandinavian Tyngdedyne Børn – Bedste tyngdedyne til børn

Scandinavian Tyngdedyne Børn

Er du på udkig efter den bedste tyngdedyne til børn, så er det denne model fra Scandinavian Rest, du skal have fat i. Dynen er designet efter de samme principper som den, der blev kåret som den bedste tyngdedyne til voksne – den er bare tilpasset til børn.

Det vil sige, at både vægten og størrelsen er derefter, mens materialerne og designløsningerne er af samme høje kvalitet.

Fra barn til teenager

Der gælder de samme anbefalinger vedrørende en tyngdedyne til junior, som der gælder for andre tyngdedyner; vægten skal være omtrent 10 % af barnets kropsvægt. Der er lidt råderum i hver ende, så det betyder reelt set, at de fleste børn vil kunne bruge denne tyngdedyne på 3 kg fra 5-6-års alderen til de når en alder på 13-14 år.

Det vil sige, at det er en oplagt efterfølger til en baby tyngdedyne, hvis man har en sådan, der er ved at være for let eller for lille. Men det er heller aldrig for sent at investere i en tyngedyne til børn, selvom de ikke tidligere har haft en.

4,9 ud af 5 stjerner

Det bliver blandt andet bekræftet af de kunder, der har anmeldt denne Scandinavian tyngedyne til børn på Scandinavian Rests webshop. Her er der nemlig flere, der beskriver, hvordan dynen har hjulpet deres børn, der har haft svært ved at falde til ro, med at sove.

Sådanne anmeldelser er indløbet fra forældre med børn helt ned til 4 år og op til 11 år. Fælles for dem alle er, at søvnproblemerne i store træk er forduftet efter, at barnet er blevet udstyret med tyngdedynen her.

I alt er der i skrivende stund skrevet 13 anmeldelser af tyngedynen. Det er ikke alverdens, men til gengæld er kunderne enige om, at det er et anbefalelsesværdigt produkt. De har nemlig i gennemsnit vurderet det til 4,9 ud af 5 stjerner. Det ser vi som en klar blåstempling af, at denne tyngedyne fra Scandinavian Rest fortjenter titlen som den bedste til børn.

SooSleep Kugledynen – Bedste tyngdedyne (5 kg)

Kugledynen

Næste trin i rækken er den bedste tyngdedyne på 5 kg. Titlen går til Kugledynen fra Soo Sleep. Den er ret interessant af flere årsager; eksempelvis har mærket data på, at 92 % af deres kunder har oplevet, at tyngedynen har reduceret symptomer på angst, stress, samt fået en bedre søvnkvalitet og føler sig mere energiske i løbet af dagen.

Alsidig vægtklasse

5 kg er en vægtklasse, som mange vælger til deres ældste børn, da det typisk vil være en gavnlig vægt i årene, der går fra de bliver teenagere til de er ved at være klar til at flytte hjemmefra.

Men denne størrelse dyne bruges også af voksne mennesker, der foretrækker, at der tyngdedyne ikke bliver for tung. Her er 5 kg en rigtig god vægt for mange, fordi den ikke bliver for let til, at man ikke bemærker tyngden, men heller ikke bliver så tung, at tyngden bliver overdøvende.

Materialer af høj kvalitet

Kigger man på materialelisten vil man se, at våret er fremstillet af 100 % økologisk bomuld. Indvendigt er tyngedynen er fyldt med glaskugler, som er fri for både lugtgener og giftstoffer, hvilket naturligvis er fordelagtigt, når man skal have tyngedynen i så tæt kontakt med huden.

Faktisk er alle materialerne i dynen OEKO-TEX-certificerede, hvilket betyder, at de er fri for skadelige kemikalier. Oveni materialekvaliteten kommer tyngdedynens syv lag, der er designet på en måde, der gør, at den nærmest er helt lydløs – på trods af, at den er fyldt med kugledyner.

4,5 ud af 5 stjerner

Kigger man på Soo Sleeps webshop vil man se, at denne tyngedyne på 5 kg i skrivende stund har fået 81 anmeldelser, der i gennemsnit har vurderet den til 4,5 ud af 5 stjerner. Kunderne er vældig begejstrede for materialekvaliteten, samt hvor god den er til at hjælpe dem til hurtigere at falde i søvn.

Hugged Kugledyne Voksen – Bedste tyngdedyne (220 cm)

HUGGED® TYNGDEDYNE VOKSEN

Er du på udkig efter den bedste ekstra lange tyngedyne på 220 centimeter, så er det denne Hugged tyngdedyne til voksne, du skal have fat i. Den er ikke bare med til at give dig en ekstra god søvn; den er også vaskbar, fremstillet i lækre materialer og rost til skyerne af kunderne, som i gennemsnit vurderer tyngedynen til 4,7 ud af 5 stjerner.

Høj komfort til alle

Begynder man at nærme sig de 2 meter i højden, vil en klassisk tyngdedyne på 200 centimeter være for kort. Det er her, at Hugged Kugledyne Voksen kommer ind i billedet, for det er nemlig en ekstra lang model, der lige giver dig 20 centimeter ekstra at arbejde med.

Men en tyngedyne på 220 centimeter er ikke kun for de tårnhøje; det kan også være et oplagt valg for dig, der ynder at have en dyne, som du kan blive helt indhyllet i. Det med total indhylning er i øvrigt noget, der ofte øger tyngdedyners positive effekter, og derfor kan de ekstra 20 centimeter være værd at investere i.

Lækre, certificerede materialer

Med denne Hugged tyngdedyne på 220 centimeter, får du en dyne fremstillet af alle de rigtige materialer. Indvendigt finder man ikke glaskugler, men derimod glasgranulat af en helt lille størrelse; de giver samme tyngde, men på en måde, der gør tyngdedynen ekstra komfortabel.

Samtidig er materialerne OEKO-TEX-certificeret, hvilket betyder, at du ikke behøver at bekymre dig om skadelige kemikalier. At tyngdedynen også er vaskbar ved 40 grader, fjerner også bekymringer om bakterier – det bliver næppe bedre.

Dream Tyngdedyne – Prøv tyngdedynen i 101 nat

DREAM TYNGDEDYNE

Dyk ned i en verden af uforlignelig komfort med Dreamzy Tyngdedyne. Denne dyne er designet til at give dig den bedste søvnoplevelse, du nogensinde har haft. Den føles som et langt, dejligt kram, der hjælper dig med at slippe for tankemylder og gør det nemmere at falde i søvn.

Dreamzy Tyngdedyne er ikke bare en dyne; det er en investering i din sundhed og velvære. Den øger produktionen af lykkehormonet serotonin, hvilket bidrager til en bedre og roligere søvn. Din krop vil takke dig for at vælge en tyngdedyne.

Denne dyne er opbygget i 7 lag, hvilket er med til at give den fantastiske følelse af ro, tryghed og ikke mindst – god søvn. Det yderste lag består af lækkert kvalitets bomuld, der selvfølgelig er 100% OEKO-TEX certificeret, og dermed er din sikkerhed for at den er fuldstændig fri for sundhedsskadelige stoffer. Inde i midten af dynen findes de små glaskuglerne på 0,8mm i diameter, der er fordelt udover hele dynen og giver den dejlige krammende fornemmelse. Bare rolig, de er selvfølgelig fuldkommen lydløse – ellers ville det være lige meget at dynen gav dig ro, hvis du til gengæld skulle høre på raslende glaskugler.

Dreamzy Tyngdedyne er tilgængelig i forskellige vægte, så du kan vælge den, der passer bedst til din kropsvægt. Den er også tilgængelig med eller uden special betræk, så du kan tilpasse den til dine præferencer.

Med Dreamzy Tyngdedyne får du 101 nætters søvngaranti. Hvis du ikke er fuldt ud tilfreds, kan du returnere den uden omkostninger. Men med de mange positive anmeldelser fra tilfredse kunder, er vi sikre på, at du vil elske din nye tyngdedyne.

Gør dig selv en tjeneste og invester i din søvnkvalitet med Dreamzy Tyngdedyne. Det er en lille pris at betale for en god nats søvn, hver nat.

Duermo Kugledyne Kids – Bedste tyngdedyne til baby

Duermo Kugledyne Kids

Det er ikke kun for voksne, at tyngdedyner kan være gavnlige. Har du en baby, der døjer med søvnproblemer af den ene eller anden slags, kan du overveje om den skal have en tyngdedyne at sove med.

I så fald vil vi gerne slå et slag for denne Duermo Kugledyne Kids, som her i testen får titlen som den bedste tyngdedyne til baby. Det gør den blandt andet grundet dens vægt og størrelse, men også materialerne og den medfølgende rejsepose gør den til det oplagte valg som en baby tyngedyne.

Vær meget opmærksom på vægten

Som vi kort nævnte ovenfor, bør en tyngedyne veje cirka 10 % af brugerens vægt. Vejer den mindre vil den typisk ikke give tyngdeeffekten, som er gavnlig for søvnen, og vejer den mere kan man føle sig indelukket og låst fast.

Det er vigtigt for voksne, men det er om noget endnu vigtigere for babyer. Derfor er Duermo Kugledyne Kids også et oplagt valg til børn, fordi den kan fås i en variant, der vejer 2 kilo. Det er den laveste vægt man kan få tyngedyner i, og for de fleste babyer, vil det svare til lidt mere end 10 % af deres kropvægt.

Selv siger Duermo, at denne kugledyne kan bruges til babyer fra de vejer 10 kilo. Hvor meget en baby vejer varierer naturligvis meget, men som regel vil man kunne begynde at bruge tyngedynen fra de er mellem 9 og 12 måneder. Det kan givetvis også lade sig gøre før, men er du i tvivl er det en god idé at rådføre dig med eksperter inden, at du lader barnet sove med dynen.

Samtidig er det vigtigt at huske, at baby altid skal være under opsyn ved brug af tyngdedynen. Eftersom de ikke selv kan løfte dynen, vil det potentielt set kunne blive farligt, hvis ikke der er nogle til at holde øje med dem. Sørg derfor for at være meget varsom ved brug af en tyngdedyne til baby.

En tyngdedyne med god størrelse til babyer

Selvom denne tyngedyne først kan bruges, når din baby snart kan kaldes et barn, så kan det sagtens være investeringen værd at købe en Duermo Kugledyne Kids på 2 kilo. Den måler nemlig 100 centimeter x 140 centimeter, hvilket er en god størrelse, der giver din baby mulighed for at fortsætte med at bruge tyngedynen efterhånden som den vokser.

Dermed er denne bedste kugledyne til baby ikke en af de ting, som du køber til din baby, bare for at den skal gå i arv, sendes til genbrug eller ryge på loftet i løbet af et par måneder. Det betyder, at det lidt bedre kan betale sig at investere i dynen her, da man gerne skulle få mange års brug for pengene.

Gode materialer og smarte løsninger

Der er flere ting, der er med til at gøre Duermo Kugledyne Kids til den bedste tyngedyne til baby. Særligt værd at fremhæve er blandt andet materialerne, som er nøje udvalgt under hensyn til produktionsforhold og kvalitet.

Selve dynen er betrukket med 100 % bomuld, hvilket gør den utrolig slidstærk. Dermed kan den uden problemer holde i mange år. Dynen er syet i mindre lommer, som er fyldt med glaskugler. De er nøje udvalgt for deres antibakterielle effekt, som også er med til at gøre tyngdedynen velegnet til brug af babyer.

Vælger man at investere i denne Duermo tyngdedyne til sin baby, følger der en vandtæt rejsepose med i købet. Det er særligt smart til en baby tyngdedyne, fordi det gør det let at have dynen med sig, når man er ude af huset. Noget man typisk vil have behov for, når man er på tur med sin baby, fordi der typisk vil være behov for en eller flere lure i løbet af dagen.

Duermo Kugledyne – Bedste tyngdedyne (7 kg)

Duermo Kugledyne

Hvis du er på udkig efter den bedste tyngdedyne på 7 kg, så er det denne model fra Duermo, du skal have fat i. Det er på mange måder en lækker dyne, der er fremstillet i de rigtige materialer og som er behagelig at benytte.

I Danmark er tyngedyner på 7 kg en af de mest udbredte vægtklasser. Den er nemlig særligt velegnet til personer, der har en kropsvægt på 70 kg (+/- 10 kilo til hver side). Derudover er det også en vægt, som mange synes er god, fordi den ikke bliver for tung til hverken at ligge med eller til at bære.

Flere vælger derfor også at købe en tyngdedyne på 7 kg, selvom de måske i virkeligheden skulle have en på 8 kg eller 9 kg, taget tommelfingerreglen om 10 % af kropsvægten i betragtning. Det er naturligvis et spørgsmål om, hvad man personligt foretrækker, og derfor er det en fordel, at Duermo tilbyder en tilfredshedsgaranti til alle kunder.

100 % bomuld og antibakterielle glaskugler

Selve tyngdedynen er fyldt med antibakterielle glaskugler, der er med til at skabe den tyngde, som giver de positive effekter på søvnen. Selve våret er lavet af 100 % bomuld, som er både blødt og slidstærkt, hvilket gør det til det oplagte materiale i en dyne.

Alt dette betyder, at du kan ligge behageligt hele natten igennem, og samtidig hjælpe kroppen med at sove bedre, slippe af med dine stresssymptomer og forhåbentligt også opleve et fornyet energiniveau og bedre humør i hverdagen.

Arctic Tyngdedyne AR 6,8 kg – Bedste billige tyngdedyne

Arctic tyngdedyne

Tyngdedyner er generelt lidt dyrere end almindelige dyner, men så stor behøver prisforskellen ikke at være. Det er denne Arctic Tyngedyne AR på 6,8 kg et tydeligt eksempel på, og det er også derfor, at den får titlen som den bedste billige tyngdedyne.

Her får du nemlig en lækker og meget komfortabel tyngedyne, der på trods af prisen, har et vår fremstillet i det mest behagelige bomuld. Indvendigt er den fyldt med en kombination af de tyngdegivende glasperler og de bløde polyesterfibre, der giver dynen det komfortable touch.

Selve glasperlerne er fordelt på de i alt 117 små firkanter, som er syet i dynen. Det er med til at sikre, at du altid kan forvente en jævn fordeling af tyngden, og dermed opnå den fulde effekt og fornemmelse af at blive krammet i søvn.

COMFORTH TYNGDEDYNE AF BAMBUS

Comforth Tyngdedyne markerer begyndelsen på en revolutionerende ændring i, hvordan vi sover. Denne særlige dyne, designet med omhyggelig præcision, tilbyder ikke kun komfort men fungerer også som et terapeutisk redskab, der fremmer dybere og mere afslappende søvn. Hver dyne er omhyggeligt fremstillet for at sikre en optimal fordeling af vægt, hvilket giver en beroligende effekt, der efterligner følelsen af at blive holdt eller krammet.

Teknologi og Natur i Harmoni

Det, der virkelig adskiller Comforth Tyngdedyne fra andre, er dens unikke sammensætning. Dynen er fremstillet af bambus, et naturligt, åndbart og bæredygtigt materiale kendt for sine temperaturregulerende egenskaber. Bambus er ikke kun blid mod huden men også utroligt modstandsdygtigt, hvilket sikrer, at din dyne forbliver holdbar og hygiejnisk. Desuden er bambus naturligt antibakterielt og antistatisk, hvilket gør denne dyne ideel selv for allergikere.

Designet til Alle

Comforth’s tyngdedyne er ikke kun for voksne. Den unikke 7-lags teknologi gør den velegnet til alle, inklusive børn, der kan drage fordel af dynens beroligende effekt. Denne alsidighed sikrer, at uanset dine personlige søvnbehov, kan denne dyne forbedre din søvnkvalitet betydeligt.

Fordele, der Gør en Forskel

Ud over at forbedre søvnkvaliteten har brugen af en tyngdedyne flere sundhedsmæssige fordele. Den hjælper med at reducere angst, minimere symptomerne på visse søvnforstyrrelser, og kan endda lindre smerte. Dens beroligende effekt er især gavnlig for personer med sanseforarbejdningsforstyrrelser eller autisme.

Bæredygtighed i Fokus

Comforth går ikke på kompromis med bæredygtighed. Deres tyngdedyner er fremstillet af 100% naturlige materialer, hvilket understreger deres engagement i miljøbevidsthed. Bambus, som er hurtigtvoksende og ikke kræver kemikalier til dyrkning, er et miljøvenligt valg, der understøtter en sundere planet.

Med Comforth Tyngdedyne er en god nats søvn ikke bare en drøm; det er en bæredygtig realitet.

Senses by Borg– Bedste tyngdedyne (10 kg)

Kugledyne 140x220 cm - Tyngdedyne på 10 kg. - Senses By Borg

Hvis du er på udkig efter den bedste tyngdedyne på 10 kg, så er det denne model fra by Borg, der får vores anbefaling. Den er meget interessant af flere årsager; men særligt materialekvaliteten er vigtig at bide mærke i.

De 10 kg er for mange mærker toppen for, hvor meget en kugledyne vejer. Man kan enkelte steder finde en kugledyne på 11 kg, men generelt set findes de primært i vægtklasserne fra 5 kg til 9 kg. Det er naturligvis ærgerligt for personer, der har behov for ekstra vægt af den ene eller anden grund, men heldigvis går man ikke på kompromis ved at vælge denne bedste tyngdedyne på 10 kg fra Senses by Borg.

OEKO-TEX-certificeret

Indvendigt er Senses by Borg en tyngedyne på 10 kg, der er fyldt med mikro glaskugler. De udgør i alt 93 % af fyldet i dynen, og er den primære kilde til den tyngde, som er altafgørende i en tyngedyne.

Udover glaskuglerne, som naturligvis er både gift- og lugtfrie, er der også polyesterfyld i tyngedynen. Det er med til at give lidt ekstra blødhed og komfort, samt sikre, at kuglerne ikke uafbrudt rasler mod hinanden.

Materialerne er OEKO-TEX-certificeret efter standard 100, hvilket vil sige, at de er testet for at være fri for alle former for skadelige kemikalier. Det betyder, at du kan være helt tryg ved at sove med denne tyngdedyne på 10 kg og have den tæt på huden.

Hvad er en tyngdedyne?

En tyngdedyne er en type dække, der er fyldt med materialer, der giver den en betydelig vægt, som normalt er mellem 3 til 9 kilogram. Tyngdedynen er designet til at lægge pres på kroppen, hvilket kan have en beroligende og afslappende effekt.

Konceptet bag tyngdedynen stammer fra en terapiform kaldet dyb trykstimulering. Denne terapi bruger fast, hands-on tryk for at reducere kronisk stress og angst. Ideen er, at det dybe tryk fra tyngdedynen kan fremkalde følelsen af at blive holdt eller krammet, hvilket stimulerer frigivelsen af serotonin og melatonin, mens det reducerer kortisolniveauet. Serotonin og melatonin er begge kemikalier, der hjælper med at fremme afslapning og bedre søvn.

Selvom der er anekdotiske rapporter om fordelene ved tyngdedynen, er den videnskabelige forskning stadig i de tidlige faser. Nogle studier tyder på, at tyngdedynen kan hjælpe med at reducere angst og forbedre søvnkvaliteten, men mere forskning er nødvendig for at bekræfte disse fund. Som med enhver form for terapi, er det bedst at konsultere en sundhedsprofessionel før brug.

Hvorfor bruge en tyngdedyne?

Tyngdedyner bruges typisk til at forbedre søvnkvaliteten og mindske symptomer på visse helbredstilstande. Her er nogle grunde til at bruge en tyngdedyne:

 1. Forbedring af søvn: Tyngdedyner kan forbedre søvn ved at hjælpe med at mindske angst og stress, hvilket igen kan gøre det nemmere at falde i søvn. Dynerne lægger et jævnt tryk på kroppen, hvilket kan fremkalde en følelse af sikkerhed og ro, og dermed fremme en dybere søvn.
 2. Reduktion af stress og angst: Den dybtrykstimulering, som en tyngdedyne kan give, er kendt for at hjælpe med at mindske symptomer på stress og angst. Denne følelse af at blive krammet eller holdt, kan udløse frigivelsen af serotonin, et hormon, der hjælper med at regulere humør og bidrager til følelser af trivsel og lykke.
 3. Symptomer på mental sundhed: Nogle mennesker med mentale sundhedsforhold som depression, angst, PTSD (posttraumatisk stresssyndrom) og ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) rapporterer forbedringer i deres symptomer ved brug af en tyngdedyne.
 4. Sensoriske forhold: For folk med sensoriske behandlingsforstyrrelser, som ofte ses hos personer med autismespektrumforstyrrelse, kan en tyngdedyne hjælpe med at give en beroligende og jordforbindende oplevelse.
 5. Restless legs syndrome: Folk med denne tilstand rapporterer ofte, at brug af en tyngdedyne hjælper med at mindske symptomerne.

Selvom der er mange anekdotiske beviser på disse fordele, er det vigtigt at understrege, at videnskabelig forskning om effektiviteten af tyngdedyner stadig er begrænset. Hvis du overvejer at bruge en tyngdedyne, kan det være en god idé at tale med en sundhedsprofessionel for at sikre, at det er det rigtige valg for dig.

Hvor tung skal en tyngdedyne være?

Tyngden af en tyngdedyne afhænger af personens kropsvægt. En generel tommelfingerregel er, at dynen bør veje omkring 10% af din kropsvægt.

For eksempel, hvis du vejer 70 kg, bør din tyngdedyne veje omkring 7 kg. Dette er dog kun en generel anbefaling, og det kan variere afhængigt af personlige præferencer og individuelle behov. Nogle mennesker kan foretrække en lettere eller tungere dyne.

Det er også vigtigt at bemærke, at tyngdedyner muligvis ikke er egnede for alle. Børn under 2 år og personer med visse helbredstilstande, som for eksempel åndedrætsproblemer, bør ikke bruge tyngdedyner. Det er altid en god idé at tale med en sundhedsprofessionel, hvis du overvejer at bruge en tyngdedyne.

Hvordan vaskes tyngdedyner?

At vaske en tyngdedyne kan variere baseret på den specifikke type og mærke, så det er altid en god idé at tjekke producentens plejeinstruktioner, som typisk findes på etiketten. Nogle generelle retningslinjer kan dog omfatte:

 1. Tjek instruktionerne: Som nævnt tidligere, begynd altid med at se på producentens vaskeinstruktioner. Nogle tyngdedyner kan maskinvaskes, mens andre kan kræve håndvask eller professionel rensning.
 2. Brug af maskinvask: Hvis din tyngdedyne er maskinvaskbar, skal du sørge for at din vaskemaskine kan håndtere dens vægt. En husholdningsvaskemaskine kan typisk klare dyner på op til 9 kg, men det kan variere afhængigt af maskinens kapacitet. Brug et mildt vaskemiddel og indstil maskinen på en skånsom eller langsom cyklus med koldt vand.
 3. Håndvask: Hvis din dyne er for tung for din vaskemaskine, eller hvis producenten anbefaler det, kan du overveje at vaske den i hånden. Fyld en stor badekar eller vask med koldt vand og tilsæt et mildt vaskemiddel. Blød dyne i vandet, og brug dine hænder til forsigtigt at presse sæbevandet ind i det. Skyl flere gange for at sikre, at al sæben er fjernet.
 4. Tørring: Mange tyngdedyner kan tørres i en tørretumbler på lav varme, men det afhænger igen af producentens anvisninger. Alternativt kan du lade den lufttørre ved at lægge den fladt, men undgå direkte sollys, da det kan falme farven.
 5. Brug af et dække: Et aftageligt dække kan være en nem måde at holde din tyngdedyne ren på, da dækket simpelthen kan fjernes og vaskes i maskinen. Dette kan være særligt nyttigt, hvis din dyne ikke er maskinvaskbar.

Husk, det er vigtigt at følge producentens plejeinstruktioner nøje for at sikre, at du ikke beskadiger din tyngdedyne under rengøringsprocessen.

Hvad er forskellen på en kugledyne og en tyngdedyne?

Både kugledyner og tyngdedyner er specialdyner designet til at fremme bedre søvn og generel afslapning ved at udøve et jævnt tryk på brugerens krop. De bruges ofte som terapeutiske redskaber til at hjælpe med at lindre symptomer på visse tilstande, såsom angst, depression, ADHD, autisme og søvnforstyrrelser.

Den primære forskel mellem de to ligger i deres konstruktion og det materiale, de bruger til at give vægt:

 1. Kugledyner: Disse dyner har små kugler (typisk lavet af plast eller andre materialer) indlejret i separate lommer i hele dynen. Kuglerne fordeles jævnt for at sikre et jævnt tryk over hele kroppen. Kugledyner er ofte lette at rengøre, da kuglerne kan tåle vand og sæbe.
 2. Tyngdedyner: Tyngdedyner kan bruge en række forskellige materialer for at tilføje vægt, herunder glasperler, plastikpellets, sand, stålperler, eller naturlige korn. Disse materialer er også fordelt jævnt i separate lommer for at sikre et jævnt tryk. Tyngdedyner kan være lidt sværere at rengøre end kugledyner, afhængigt af de anvendte fyldmaterialer.

Både kugledyner og tyngdedyner er effektive til at levere dyb trykstimulering, en teknik, der kan have beroligende og beroligende effekter. Valget mellem de to afhænger hovedsagelig af personlige præferencer og behov.

❗❗ Udgåede modeller ❗❗

Nedenfor finder du en oversigt over tidligere anmeldte produkter, som ikke længere er tilgængelige på markedet. Vi har valgt at medtage dem i denne artikel, fordi vi mener, at oplysningerne om disse produkter stadig kan være værdifulde for dig som læser, når du skal træffe en informeret beslutning.

Cura Classic Tyngdedyne

 

Titlen som den bedste tyngdedyne på 9 kg går til Cura of Sweden Classic, som ikke bare er populær herhjemme, men som faktisk er en af de mest solgte tyngedyner i Europa. Det kommer sig af den høje kvalitet, de lækre materialer og tyngdedynens positive effekter.

Dynen er designet sådan, at den i alt har syv lag. Det medvirker til at øge komforten, og sikrer også, at de små glaskugler ikke larmer, når man flytter på sig og tyngdedynen i løbet af natten. På trods af de mange lag og fyldet er denne tyngedyne på 9 kg ikke meget tykkere end en almindelig dyne, hvilket også bidrager til komforten.

Kigger du på tyngdedynen udefra vil du se, at den er opdelt i mindre firkanter. Det har man gjort for at sikre en jævn fordeling af glaskuglerne, så de giver en jævn tyngde og opretholder et jævnt pres på hele kroppen. Havde man ikke opdelt dynen i disse, ville det resultere i en skævfordeling af kuglerne, og dermed også en uhensigtsmæssig effekt på nattesøvnen.

Markedsledende producent af tyngdedyner

Selvom tyngdedyner er et relativt nyt koncept for mange danskere, så er det et redskab man har brugt i psykiatrien og til personer med ADHD i mange år. Derfor er der naturligvis også etablerede producenter af tyngedyner på markedet, og en af disse er Cura of Sweden.

Faktisk har de i årevis produceret nogle af de bedste tyngdedyner på markedet med udgangspunkt i søvnforskning og grundigt design. Derfor bliver de i dag anset som en af de førende aktører på markedet for tyngedyner til brug i private hjem.

Drømmeland Tyngdedyne 4 kg

Hvis du specifikt er på udkig efter den bedste tyngdedyne på 4 kg, så er denne model fra Drømmeland et oplagt valg. Indvendigt finder man masser af små, fine glaskugler, som bidrager til en god tyngde, og som er godt fordelt over hele dynen. Sammen glaskuglerne er tyngedynen også fyldt med bløde fibre, der giver den samme bløde fornemmelse som almindelige dyner.

Tyngdedynens vår er lavet af 100 % bomuld. Det har ikke bare en slidstærk effekt, men sørger også for at huden kan ånde hele natten igennem. Det er utroligt vigtigt for en god nattesøvn – både om vinteren og sommeren.

God til større børn

At købe en tyngdedyne på 4 kg vil være det oplagte valg, hvis man har lidt større børn, der døjer med søvnproblemer. Følger man anbefalingen om, at tyngdedynen skal vejre cirka 10 % af brugerens kropsvægt (med lidt variation i hver ende), vil det passe med, at de fleste vil kunne bruge tyngdedynen fra de er omkring 12 år til de når en alder på cirka 16 år.

Dynen kan naturligvis også bruges i længere tid, men efterhånden som brugeren vejer mere og mere, vil tyngdefornemmelsen langsomt dale, og dermed vil effekten på søvnen muligvis gøre det samme. Det er dog altid en individuel vurdering, og der er ingen grund til at skille sig af med en tyngdedyne før tid, hvis man fortsat synes, at den har den rigtige effekt.

Derfor kan en tyngdedyne på 4 kg også være et godt valg til dig, der synes, at en dyne, der svarer til 10 % af din kropsvægt i virkeligheden er for tung. Modellen her kan nemlig sagtens have positive effekter på din søvn, selvom den er til den lettere side.