De Bedste Brætspil For Hele Familien

Bedste brætspil

Vores begejstring for et godt brætspil er ikke noget nyt fænomen. Vores forfædre spillede nemlig også brætspil. Arkæologer har fundet spilleplader, der kan dateres helt tilbage til ca. 6000 år før vores tidsregning.

Et af de ældste spil, vi kender til, er brætspillet Senet, som var et meget populært spil i oldtidens Egypten. Fragmenter af spilleplader er fundet i flere udgravninger og udgravningerne vidner om, at Senet blev spillet af alle samfundsgrupper. De er nemlig både fundet i de rigt udsmykkede grave fra Faraoer og deres embedsmænd,  men også i udgravninger foretaget på byggepladser, hvor det har været brugt som tidsfordriv i pauserne og i udgravninger af gamle arbejderboliger.

Det egyptiske spil ses også afbilledet i flere af de bevarede vægmalerier og stenarbejder fra den periode. Men trods den rige dokumentation for spillets eksistens, så er det stadig omfattet af en stor del mystik i dag. Der er nemlig ingen, der ved hvordan spillet regler er. Forskere har i årevis forsøgt at rekonstruere det gamle spil, men det er endnu ikke lykkedes dem. De gamle egyptere var ellers kendte for at skrive alt ned. Det er derfor, vi har så stor en viden om perioden i dag. Men vi har endnu til gode at finde spillereglerne til spillet. Senet ses videreudviklet i spil som Backgammon.

Hvor egypterne spillede Senet, så spillede man også brætspil i Mellemøsten, endda endnu tidligere end egypterne. Mellemøstens foretrukne spil var brætspillet Mancala, som er et brætspil, hvor man skal flytte kugler rundt på en spilleplade i konkurrence mod modstanderen. Mancala er forgængeren for Kalaha spillet.

I dag elsker vi stadig at samles omkring et sjovt brætspil. Ikke engang de elektroniske medier har kunne mindske vores lyst til at slå vores modstandere ansigt til ansigt. Så mon ikke brætspillene er kommet for at blive.

I denne artikel kigger vi nærmere på de bedste brætspil nogensinde og selvfølgelig også på årets mest populære brætspil. Vi kommer også omkring nogle af mest populære spil kategorier, så du er godt forberedt, hvis du skal købe spil til andre eller hvis du ønsker inspiration til et nyt spil til din egen familie.

Danskerne elsker at spille brætspil 

Danskerne er kendte i hele verden for vores kærlighed for hygge, og her skal helt sikkert findes en stor del af svaret på, hvorfor vi er så glade for at spille brætspil og andre sjove spil. For det ER nemlig utrolig hyggeligt, at samles omkring et godt spil. Det er sundt at grine og det er sundt at bruge hjernecellerne og så er det en afslappet og uformel måde at være social på.

Mennesket har behov for at være social og i det senmoderne samfund som er præget af stor fokus på individet i en verden, der er mere globaliseret og hvor alting forandres konstant, så er et godt spil sammen med familien eller vennerne en god måde at komme ned i gear og føle nærhed i en travl hverdag. Når du spiller et spændende brætspil, så er du nødt til at koncentrere dig om det og derfor er det en god måde at tømme hovedet for andre tanker og bekymringer, der ellers fylder i løbet af dagen. For børn har brætspillene også stor værdi, da den bedste indlæring sker gennem leg.

De elektroniske medier har ikke formået at slå brætspillet hjem

Da de elektroniske medier for alvor tog fart varslede mange, at det ville blive enden på brætspillet, men de har taget helt fejl. Brætspillet kan nemlig noget som de elektroniske medier slet ikke kan konkurrere med. De kan samle mennesker i samme rum, ansigt til ansigt.

Familiespil skaber kvalitetstid

Med et velvalgt familiespil kan du samle hele familien på tværs af alder og interesser til mange timers sjov og underholdning.

Speak Out Brætspil

Et af de absolut største hit på spilmarkedet i øjeblikket er Speak Out spillene, der både fås i originaludgaven og nu også i en udgave, så børn kan dyste mod deres forældre. Hvis ikke du kender spillet Speak Out i forvejen, så har du noget at glæde dig til. Der er langt imellem de spil, der virkelig træner lattermusklerne hver gang, spillet er i brug. Men det gør dette spil.

Spillet går i sin enkelthed ud på, at hver spiller skal læse en sætning op fra et kort. Det lyder simpelt, men det er det selvfølgelig ikke. For mens sætningen læses op, så skal man have et stort mundstykke i munden, som gør at læber og tunge ikke kan bruges, som de plejer. Det gør udtalen højst besynderlig og ofte næsten umulig at tyde. Det er så hylende morsomt, at det er umuligt ikke at få latterkrampe, mens der tydes, hvad der bliver sagt. At man så også ser fuldstændig åndssvag ud med mundstykket i munden, gør ikke morskaben mindre. Og som en ekstra lille spoiler alert kan det oplyses, at mundstykket også gør det svært at styre savle refleksen. Alt i alt et af årtiets sjoveste brætspil, som også velfortjent har vundet flere brætspilspriser.

Speak Out indeholder:

  • 5 mundstykker
  • 200 kort
  • Timeglas
  • Spilleregler

Hasbro Speak Out Kids Vs Parents Brætspil

Speak Outs store popularitet har har gjort, at der nu også er en version, der specielt henvender sig til børn og deres forældre. Det hedder Speak Out Kids vs. Parents og reglerne er de samme som i original udgaven. Men i denne udgave er der taget hensyn til, at sværhedsgraden skal passe perfekt, så voksne og børn er ligeligt udfordret.. Derfor er der et sæt oplæsningskort til børn og et sæt oplæsningskort til voksne. Fair skal være fair og det blir det på denne måde. I dette spil medfølger også hele 10 mundstykker. Der er 6 mundstykker, som passer til børnemunde og 4 voksen mundstykker. Begge udgaver hører helt sikkert til blandt de bedste brætspil på markedet.

Korsbæk Matador – Nu som brætspil

korsbæk matador Brætspil

Et andet populært familiespil er Korsbæk Matador spillet, hvor der dystes i viden om den kendte TV serie. Er du ikke helt skarp i de små detaljer i Matador, så behøver du ikke fortvivle. Spillet indeholder nemlig hele 1500 spørgsmål, som er inddelt i forskellige sværhedsgrader. Der er også en kategori med junior spørgsmål, som kan besvares uden den store Matador viden.

Hvis du leder efter en gaveidé til et ældre familiemedlem, så er Korsbæk Matador brætspillet virkelig værd at overveje. Spillet i sig selv er utrolig sjovt – det er jo altid sjovt at dyste i viden. Men brætspillet giver samtidig afsæt til rigtig mange sjove samtaler om serien, som jo for mange menneskers vedkommende dækker en del af deres livshistorie.

Selskabsspil for de voksne

Det er ikke kun, når vi samler familien, at vi kan lide at spille brætspil. Det er også en fantastisk måde at være sammen med vennerne på. Mange cafeer er allerede opmærksom på dette og derfor kan man som oftest låne et backgammon spil eller et spil skat, som man kan hygge sig over, mens man drikker kaffe og vender verdenssituationen.

Men der er også lavet en masse andre spændende brætspil til voksne. Mange af dem kan man være mere end to deltagere til, hvilket er en fordel, hvis det er vennegruppen, du har inviteret på spilaften.

Hvilket spil du vælger er helt op til dig. Hvis du ønsker at lægge op til en sjov aften og sikre en høj stemning, så kan du vælge et af de sjove spil som Speak Out eller Det Dårlige Selskab. Begge spil egner sig rigtig godt til at ryste nye mennesker sammen, eller hvis man bare ønsker sig en rigtig munter aften. Begge spil kan også sagtens spilles af større børn (+8)

Rød Hint

Et af de allerstørste hit indenfor voksenspil eller selskabsspil er brætspil serien Hint. Hint er brætspillet, hvor du skal få dine holdkammerater til at gætte, hvad du prøver at fortælle dem. Det skal gøres med Mime, Tale, Lyde eller Figurer uden at sige det direkte. Du skal også sørge for, at dine holdkammerater ikke gæster på de røde ord, de er nemlig farlige og det hele er selvfølgelig på tid.  Hint er udkommet i tre udgaver.

Hvid Hint er originaludgaven af spillet og her hvor vi første gang skaber bekendtskab med Hint spillets sjove univers. Spillet går ud på, at to hold kæmper mod hinanden om at få deres brikker først rundt på spillepladen. Brikkerne må flyttes, når der gættes rigtigt. Hvis du er til klassikere som Gæt og Grimasser og Tegn og Gæt, så vil du elske brætspillet Hint.

Hint Rød er fortsættelsen til Hint Hvid og følger det samme setup. Men det røde Hint indeholder 600 nye kort med nye kategorier, så spillet fortsat er spændende, selvom I allerede har spillet det hvide Hint mange gange.

Når et spil bliver så populært som HINT, så skal der selvfølgelig også laves en udgave til børnene og det er der også blevet med Hint Junior. Hint Junior kan spilles af børn på 7 år og opefter og her er taget hensyn til sværhedsgraden og valget af ord, der skal gættes.

Børn elsker brætspil 

Udvalget af brætspil til børn er kæmpestort og hvert år kommer der mange nye udgaver til. Brætspil er derfor altid værd at overveje, hvis du mangler gaveideer til jul eller fødselsdage. Hvis du vælger at give et brætspil i julegave til børnene, så har i god tid i juledagene til at spille sammen.

Brætspil til børn er ikke bare god underholdning, det er også et rigtig godt indlæringsværktøj. Et brætspil stimulere motorikken hos mindre børn, når de skal flytte brikken rundt på spillepladen og i indskolingen er der rigtig mange indlæringsspil, som kan hjælpe med at lære alfabetet som for eksempel Lær At Stave Med Hr Skæg eller Skæg med Matematik. Pixeline har også lavet Pixeline Lær om Trafik spillet, som gennem leg giver barnet vigtige færdigheder, som de skal bruge når de færdes i trafikken.

Squirrels Go Nuts Smart Game

Et af de bedste brætspil til børn på markedet i dag er Squirrels Go Nuts. Det er i hvert fald et af de mest populære gaveønsker blandt børn i julen 2021. Faktisk er brætspillet så populært, at det er blevet nomineret til Årets Børnespil 2021 af Årets Spil.

Squirrels Go Nuts er et klassisk Smart Games spil, som garanterer stimulering af motorikken og en god omgang hjernegymnastik.

Spillet går ud på, at man skal hjælpe egernene med at få nødderne ned i de rette huller på spillepladen. Der er mange timers spil i dette brætspil, da man skal vælge en udfordring inden, man går i gang med spillet. Herefter drejer det sig om at rykke egernet frem på pladen, så den undgår de farlige huller og kan smide nødden i det rigtige hul.

pillet er utrolig underholdende og kan løses på mange forskellige måder. Derfor mister børn heller ikke interessen for dette spil, som det ellers ofte sker. Et spil som Squirrels Go Nuts stimulere følgende kognitive færdigheder; logik, planlægning, koordination og koncentration. Spillet henvender sig til børn fra 6 år, men er så sjovt, at du helt sikkert gerne vil være med til at spille selv.

Et andet populært Smart Games til børn er brætspillet Vikings Brainstorm. Dette børne brætspil er et tænkespil, der tvinger spillerne til at tænke kreativt. De befinder sig ombord på et vikingeskib, som er fanget i en frygtelig storm. Spillepladen er et hav af farlige hvirvler, som for enhver pris skal undgås, hvis ikke skibet skal gå ned.  Det er spillerens opgave at navigere korrekt og få skibet sikkert ud af stormen. Dette brætspil kan spilles af 1 eller flere deltagere i alderen 6 år og opefter. Igen er der tale om et spil med mange løsningsmuligheder og opgaver, som gør spillet spændende hver gang, det tages frem.

Hvordan finder du det bedste brætspil

Der findes tusindvis af brætspil på markedet, så det kan være svært at kåre verdens bedste brætspil. Der er også stor forskel på, hvad de forskellige brætspil kan. Nogle kan få os til at hyle af latter som Speak Out, andre tester vores paratviden som fx Bezzerwizzer og så er der de spil, hvor vi skal sammensætte en masse viden for at løse en opgave. Det er spil som Hint  som vi har anmeldt tidligere i denne artikel.

Skal du købe et familiespil til din egen familie eller et du skal bruge som gave. Så er det en god idé at tage udgangspunkt i det yngste medlem af familien som skal kunne spille med. Dermed ikke ment, at du skal vælge et børnespil. For faktisk er der flere spændende voksenspil, som har taget forbehold for, at det også skal kunne spilles af børn. Et eksempel på dette er Trivial pursuit, som er lavet i en familieudgave, hvor der er kort til både børn og voksne. Det hvide og røde Hint brætspil har også kort, der kan læses af børn. Vælg et spil som også kan justeres, så de yngre medlemmer af familien kan være med til at hygge.

Der findes også de klassiske familiespil som Matador og Monopoly. Der  efterhånden er kommet i rigtig mange udgaver. Det klassiske danske Matador spil, hvor der skal købes grunde og bygges hoteller, findes både i en voksen og i en børneudgave. Vi tvivler på, at der findes et barn i Danmark, der aldrig har spillet Matador eller Monopoly, for det er et spil som tiden aldrig løber fra. Og som kan spilles af både børn og voksne. I Monopolyserien er der kommet en masse nye udgaver de senere år. De er dog alle bygget op over samme model, som vi kender fra originalspillet. Der findes Monopoly Cheaters Edition, Monopoly Empire, hvor der skal gættes logoer og Monopoly Fortnite.

Er du på udkig efter et selskabsspil som skal frem, når vennerne er på besøg, så er spørgsmålet, om i skal dyste i viden, om i skal dø af grin eller om i sammen skal løse et mysterie eller sørge for, at i slipper ud af et rum.

Elsker i at overgå hinanden i paratviden, så er Trivial Pursuit spillene altid et hit, men der findes også andre lignende spil som for eksempel IdiotKundskab, som markedsføre sig med at have spørgsmålene på alt det, du IKKE lærte i skolen.

Der findes også et bredt udvalg at sjove spil som kan få latteren til at bølge i lokalet. Det kunne være Speak Out, som vi er meget begejstret for eller Hold Masken, hvor man taber, hvis man kommer til at grine.

En anden kategori inden for voksen brætspil, der er blevet meget populær, er de såkaldte Escape Room spil. Her skal I sammen ved hjælp af ledetråde løse en række opgaver for, at slippe ud af rummet og vinde spillet. Hvis du har lyst til at prøve et Escape Room spil, så kan vi klart anbefale Exit 9: The Game – Det forbudte Slot. I dette spil har i sneget jer ind i et middelalderslot og nu er porten smækket bag jer og i kan ikke komme ud. Nu skal i løse mysterier og gåder på tid for at åbne døren og vinde spillet. Et spil, der kræver samarbejde og kvikke hjerner.

Vi håber, vi har hjulpet dig med at finde det bedste brætspil til dig og din familie eller til den heldige modtager af gaven. Husk at sætte rigelig tid af, når i holder brætspilsaften. Det er nemlig så sjovt, at det kan være svært at stoppe igen. Rigtig god spillelyst.