Liggeunderlag Test 2024 → De 5 Bedste Liggeunderlag

Liggeunderlag

Det er altid godt at have et liggeunderlag liggende; uanset om man så er typen, der tager på camping, vandrer lange ture og overnatter på vejen eller om man bare af og til sover ude af huset. Men hvordan ser et godt liggeunderlag ud? 

Det er et spørgsmål, som mange stiller sig selv – og det kan godt være svært at blive klog på. Der findes nemlig tusindvis af forskellige liggeunderlag, som man kan vælge i mellem, og det betyder bare, at det hurtigt bliver utroligt uoverskueligt, når man forsøger at danne sig et overblik.

Derfor har vi skrevet denne liggeunderlag test, hvor du vil blive præsenteret for 6 af de bedste liggeunderlag, som du kan købe lige nu. De har hver deres styrker, og er derfor blevet opdelt i 6 forskellige kategorier, som fremhæver, hvad de enkelte liggeunderlag er særligt gode til.

Læs med og bliv meget klogere på, hvilket liggeunderlag du skal gå ud og investere i. Ender du med at finde det hel rette her i artiklen, har vi sørget for at lægge links ind til danske webshops, hvor du kan købe hvert af nedenstående bedste liggeunderlag allerede i dag.

Klymit Static V – Bedste liggeunderlag

Klymit Static V liggeunderlag

Først på listen har vi Klymit Static V, der løber med titlen som det bedste liggeunderlag. Det gør det fordi du her får rigtig meget for pengene, med en høj komfort, et ergonomisk design og en vægt, der er til at håndtere. Alt dette får du til en meget rimelig pris.

Som det bedste liggeunderlag helt overordnet set, er Klymit Static V velegnet til flere formål. Det kan både bruges til lejrturen, campingferien, overnatning hos venner eller familie og mere hardcore vandre- og friluftsture. Med andre ord; et meget alsidigt valg.

Ergonomisk liggeunderlag i V-design

Du vil opdage, at der er flere af liggeunderlagene på siden her, der har et V-design. Det vil sige, at det tydeligt er delt op i V-formede sektioner hele vejen ned gennem liggeunderlaget, og det er ikke uden grund.

Man har nemlig fundet ud af, at dette design har adskillige fordele. Først og fremmest er det et meget ergonomisk design, som giver kroppen god støtte. Det sker fordi den V-formede opbygning åbner op for, at liggeunderlaget kan tilpasse sig kroppen og forme sig efter den.

En anden fordel ved dette design er også, at det har en særligt isolerende evne. Dermed skal du være mindre bekymret for at tabe kropsvarme, når du benytter liggeunderlaget – noget som mange ellers forbinder med det at sove på liggeunderlag.

Slidstærkt og transportabelt

Der er ingen tvivl om, at man sagtens kan finde tunge liggeunderlag, der er besværlige at have med sig. Men Klymit Static V er ikke et af slagsen. Her får du i stedet et underlag, der vejer blot 530 gram – altså cirka det samme som en halvliters vandflaske købt i 7-Eleven.

Sammenpakket fylder det ikke mere end, at du nemt kan have det liggende i tasken eller tage det under armen. Og nej, det er ikke selvoppusteligt, men til gengæld tager det ikke mere end 10 til 15 pust, før det er fyldt med luft.

Og du behøver ikke at være bekymret for, om du skal op i løbet af natten for at puste ny luft i. Liggeunderlaget er nemlig lavet af 75D polyester, som er kendt for sine slidstærke egenskaber. Derfor er liggeunderlaget faktisk også egnet til at komme i direkte kontakt med jorden – og du kan derfor roligt regne med, at det holder luften hele natten lang uden punkteringer eller en utæt ventil.

Sea to Summit Ether Light XT Insulated Mat – Bedste selvoppustelige liggeunderlag

Liggeunderlag – Sea to Summit Ether Light XT Insulated Mat – Regular

Har du ikke energien eller lysten til at stå og puste i dit liggeunderlag, når det endelig er ved at være tid til at sove? Så skal du have fat i Sea to Summit Ether Light XT Insulated Mat, som er det bedste selvoppustelige liggeunderlag.

Modellen her sørger naturligvis for at puste sig selv op, mens du kigger på eller går og laver noget andet. Så slipper du for at stå og bruge luftkapacitet på det, ligesom du også sikrer dig, at der er nok luft i fra start af.

Oppustningen sker via den Airstream Pump Sack, der er integreret direkte i liggeunderlagets opbevaringspose. Pumpen fastgøres blot til ventilen, hvorefter posens fyldes med luft. Når det er gjort, presser du luften ud af posen. Nemmere bliver det altså ikke med et selvoppusteligt liggeunderlag på farten.

Velisoleret og komfortabel

Der er flere ting, der kendetegner dette selvoppustelige liggeunderlag fra Sea to Summit. En af tingene er uden tvivl det faktum, at det er utrolig velisoleret. Faktisk har det en R-værdi på 3,2, hvilket siger noget om, hvor godt isoleret det er.

Det betyder helt konkret, at du roligt kan bruge liggeunderlaget her til camping i løbet af både foråret og efteråret, hvor temperaturerne er koldere (ned til 5 grader). Det betyder naturligvis også noget for komforten, fordi man ikke kommer til at fryse om natten.

Dertil er liggeunderlaget udstyret med blandt andet et såkaldt ”pillow lock system”, som bruges til at låse din hovedpude fast på liggeunderlaget. Dermed skal du ikke være nervøs for, at du får skubbet den væk fra underlaget i løbet af natten.

Komforten forbedres også af liggeunderlagets Air Sprung Cells, som er en teknologi udviklet af Sea to Summit. Den har til formål at sikre, at liggeunderlaget former sig efter kroppen, der ligger på det, og dermed også sikrer et jævnt tryk over hele underlaget. Det er med til at give en mere behagelig nattesøvn, som nærmest er sammenlignelig med den søvn, du får derhjemme i sengen.

High Peak Alu-liggeunderlag – Bedste liggeunderlag i aluminium

aluminium 60 x 190

Titlen som det bedste liggeunderlag i aluminium går til dette High Peak Alu-liggeunderlag, der kan fås i flere størrelser. Modellen her er en single-størrelse, hvilket vil sige, at det kun er til én person, men det altså også købes, så det er stort nok til to.

For det utrænede øre kan det lyde helt forkert med et liggeunderlag i aluminium. Alu er trods alt ikke det mest behagelige at ligge på, så der må være et sted, hvor filmen knækker.

Fordele ved at købe et liggeunderlag i aluminium

Men den er nu god nok. Der er flere fordele ved et aluminium liggeunderlag; den primære er, at det er utroligt velisolerende. Det er vigtigt at forstå, at det ikke er en hård aluminiumsplade, men derimod et liggeunderlag af skum beklædt med alufolie (altså sølvpapir).

Ved at have en liggeunderlag i aluminium, som man kan ligge under sit traditionelle liggeunderlag, vil man kunne tilføje et ekstra lag af isolering. Det betyder, at man reelt set reducerer risikoen for at fryse i løbet af natten, ligesom man også udvider den temperaturrækkevidde, hvor man kan campere ude.

Alu-liggeunderlaget tager nemlig det værste af temperaturen og sørger også for at reflektere varmen fra kroppen. Dermed bliver tabet af temperatur henover natten mindsket, og det er lige netop pointen.

Fordelen ved at have et liggeunderlag i aluminium er også, at man kan nøjes med at bruge det samme liggeunderlag året rundt – og så bare tage aluminiumsunderlaget med sig, når temperaturerne falder til et niveau, hvor man behøver ekstra isolering. Rent økonomisk er det en bedre løsning, ligesom aluminiumsliggeunderlaget også har en god, overkommelig størrelse, når det er pakket sammen.

Grand Canyon Hattan 3.8 – Bedste liggeunderlag til børn

Grand Canyon - Hattan 3.8 til børn

Som barn kan man nærmest ikke undvære et liggeunderlag. Særligt i folkeskoleårene, vil man rende på lejrskoler, tage til fødselsdage med overnatning og så videre, hvor der er behov for, at man har noget med, som man kan sove på.

Her kan man enten vælge en madras eller et liggeunderlag, og ofte vinder sidstnævnte, fordi det er mere overkommeligt for barnet at håndtere selv. Hvis det er tid til at finde det bedste liggeunderlag til børn, så er det Grand Canyon Hattan 3.8, I skal have fat i.

Komfortabelt at ligge på hele natten

Der er flere elementer ved Grand Canyon Hattan 3.8, der gør det velegnet til børn – ikke bare til sociale arrangementer, men også til campingturen og overnatning i det fri. Det kommer sig blandt andet af tykkelsen på 3,8 centimeter, som giver en god grundisolation, og sikrer, at det ikke bliver koldt at ligge på liggeunderlaget.

Derudover er Grand Canyon Hattan 3.8 designet til at have en blød overflade, der minder lidt om en madras. Det betyder, at man sagtens kan bruge det sammen med en dyne, eller kan glide ud af soveposen i løbet af natten uden, at det bliver ubehageligt at ligge på liggeunderlaget.

Praktisk – hele vejen rundt

Men måske vigtigst af alt er, at dette er et liggeunderlag, der ikke er for stort. Med en længde på 160 centimeter er det langt nok til, at børnene kan sove på det helt frem til teenageårene, men ikke for stort til, at det bliver uhåndtérbart.

Samtidig er vægten 880 gram, hvilket de fleste kan håndtere uden de store problemer. Det samme gælder for den sammenpakkede størrelse på 29 centimeter gange 16 centimeter, som også er meget overkommelig. Dertil er det værd at pointere, at det også er nemt at pakke Grand Canyon Hattan 3.8 sammen.

Kombinerer man dette med det meget hurtigtørrende materiale, som sikrer, at man sagtens kan rengøre liggeunderlaget med vand uden problemer, ja så har man et rigtig godt bud på det bedste liggeunderlag til børn med Grand Canyon Hattan 3.8.

Sea to Summit UltraLight Insulated Mat – Bedste liggeunderlag til vandring

Sea To Summit - UltraLight Isoleret Normal længde

Som det sidste på listen, vil vi gerne præsentere dig for det bedste liggeunderlag til vandring. Det er en titel, der går til denne Sea to Summit UltraLight Insulated Mat, som har mange fordele, der gør det særligt velegnet til at tage med sig på vandreturen.

Lav vægt og lille pakkestørrelse

Det er nemlig sådan, at man som regel gerne vil holde både vægt og pladsforbrug på et minimum, når man tager på vandretur. Eftersom man ikke har en bil, tingene kan læsses i, og at man skal bærer det hele selv, så tæller hvert et gram.

Derfor er det også essentielt, at ens liggeunderlag vejer og fylder så lidt som muligt. Det er blandt andet en af årsagerne til, at det er Sea to Summit UltraLight Insulated Mat, der løber med titlen som den bedste.

Det vejer nemlig blot 480 gram, og kan pakkes ned til 23 centimer i længden og 10 centimeter i diameteren. På trods af disse meget attraktive vægt- og størrelsestal, så har liggeunderlaget en R-værdi på 3,1. Det betyder, at man sagtens kan bruge det, når man vandrer afsted i løbet af foråret eller efteråret.

Denne R-værdi er blandt andet skabt ved en Thermolite-isolation, samt en såkaldt Exkin Platinium-behandling på overfladen af liggeunderlaget. Den sørger for, at den varme, som man afgiver fra kroppen, bliver reflekteret tilbage, og dermed bliver temperaturtabet minimeret.

❗❗ Udgåede modeller ❗❗

Nedenfor finder du en oversigt over tidligere anmeldte produkter, som ikke længere er tilgængelige på markedet. Vi har valgt at medtage dem i denne artikel, fordi vi mener, at oplysningerne om disse produkter stadig kan være værdifulde for dig som læser, når du skal træffe en informeret beslutning.

Robens - Sunstone Double 120 Selvoppusteligt

Er du på jagt efter det bedste brede liggeunderlag, så er det Sandstone Double, du skal have fat i. Det måler 140 centimeter i bredden, og er således lige så stort som en lille dobbeltseng. Det giver masser af plads at boltre sig på, hvis man bare er én, og det er stort nok til, at man kan ligge to personer på det, hvis man ellers har hinanden lidt kært.

Selvoppustelig og komfortabelt

Der er heldigvis ingen grund til at kæmpe om, hvem der skal stå for at puste dette brede liggeunderlag op. Sandstone Double er nemlig selvoppusteligt, og klarer derfor arbejdet selv, mens I kan gemme lungekapaciteten til senere.

Liggeunderlaget har lodrette sider, hvilket er lidt anderledes end med de fleste andre liggeunderlag. Fordelen ved dette er, at man får mulighed for at udnytte hele pladsen på underlaget uden, at man føler, at man er ved at glide ned, når man nærmer sig kanterne.

Kombinerer man dette med liggeunderlagets strækstof, som sikrer en god trykfordeling, så er der lagt op til en komfortabel søvn – også selvom man deler underlaget med en anden. Man undgår naturligvis ikke, at det kan mærkes, når sovepartneren vender sig i sengen, men det bliver holdt på et minimum, hvilket betyder utroligt meget for søvnkvaliteten.