Autostol Test 2024 → Se De 7 Bedste Autostole

Autostol Test

Med børn følger der mange ting, der skal købes, og autostole er en af dem. Præcis som det gælder for barnevogne, børnestole, sengekrybber og så meget andet, er der stor forskel på autostole. Der er et væld af forskellige ting, som man skal tage højde for. Samtidig kan man finde dem i praktisk talt alle prisklasser. 

Derfor bliver det også hurtigt lidt rodet, hvis man forsøger at finde hoved og hale blandt det store udvalg. I forsøget på at gøre det lidt nemmere for dig, har vi skrevet denne artikel om de bedste autostole. Vi har udvalgt 9 modeller fra forskellige mærker, som alle klarer sig rigtig godt i test.

Listen over de bedste autostole er delt op i tre kategorier; babyer, børn og større børn. Opdelingen er sket baseret på de tre overordnede kilo-intervaller, som autostole bliver lavet til at håndtere. Efter vores bedst i test liste for autostole, vil du blive præsenteret for en række øvrig viden om autostole. Her kan du blandt andet blive klogere på, hvordan reglerne er på området, hvordan du kan spare penge på en autostol, hvordan du vælger den bedste model og meget mere.

God fornøjelse!

Indholdsfortegnelse

Bedste autostole til babyer

Vi starter med at finde de bedste baby autostole. Når vi siger baby, så taler vi om de mindste børn. Det vil mere konkret sige, at det er autostole til dem, der vejer maksimalt 18 kilo eller måler en klassisk babyhøjde. Som nævnt ovenfor er det nemlig meget almindeligt, at autostole er lavet til at understøtte forskellige vægtgrupper eller højdegrupper.

Nogle fristes til at vælge autostole, der i princippet kan bruges fra dag 1 til den dag, barnet ikke længere skal sidde i en sådan. Realiteten er dog, at det sjældent er den bedste løsning. Som vi kender det fra andre aspekter af livet, er det mere undtagelsen end reglen, at det bedste resultat opstår, når man forsøger sig med ”one size fits all”-konceptet.

Med den lille prædiken, vil du i dette afsnit blive præsenteret for de tre bedste autostole til babyer, baseret på vores analyse. Listen består helt konkret af følgende modeller:

 1. Cybex Aton M i-Size
 2. Maxi-Cosi Pebble 360
 3. Britax Römer Dualfix2 R

Under præsentationen af hvert produkt, vil du kunne klikke dig direkte videre til nøje udvalgte forhandlere, der sælger den pågældende autostol – ofte til en vældig skarp pris. Her vil du naturligvis også kunne læse mere om den pågældende stol, se flere billeder og i sidste ende købe den, hvis du beslutter dig for, at det er den rette løsning for dig.

Cybex Aton M i-Size – Anbefalet i autostol test af Tænk

Cybex Aton M i-Size Autostol Test

Cybex Aton M i-Size får her pladsen som den bedste baby autostol. Det gør den blandt andet, fordi den rangerer helt i top i Forbrugerrådet Tænks test af autostole med et resultat på 80%. Her roser de den blandt andet for at være Meget god i sikkerhed og god i de resterende kategorier; brugervenlighed, ergonomi og skadelige kemikalier.

Selve autostolen er ikke synderlig stor, men det betyder ikke, at den ikke er brugbar. Nærmest tværtimod; den optager nemlig mindre plads på bagsædet end nogle af de konkurrerende autostole. Samtidig er den, efter den såkaldte i-Size-forodning godkendt til at blive brugt af børn på op til 87 centimeter i højden.

Efterhånden som barnet vokser, kan man fjerne det babyindlæg, der følger med lige netop denne Cybex autostol. Det vil typisk være, når barnet måler omkring 60 centimeter. Indlægget fjernes for at give mere plads, men det kommer ikke til at betyde det store for komforten, der fortsat er i top for barnet.

Komfort og sikkerhed i topklasse

Apropos komfort, er der absolut værd at nævne nakkestøtten, der kan indstilles i i alt 11 positioner. Dette bidrager naturligvis til komforten, men det spiller også en vigtig rolle i forhold til sikkerheden. Ved løbende at justere på nakkestøtten, så den passer til barnets højde, sikrer man nemlig også, at autostolens Y-sele sidder korrekt.

Sikkerheden stopper dog ikke her. Cybex Aton M i-Size er nemlig ligeledes udstyret med det et lineært sidekollision beskyttelsessystem (LSP). Som det meget lidt mundrette navn antyder, er dette med til at reducere alvorligheden af en sidekollision. Kombinerer man dette med autostolens hoved- og skulderbeskyttelse, er der ingen tvivl om, at din barn sidder cirka så sikkert, som overhovedet muligt.

For også at øge komforten for dig som forælder, kan man med fordel købe en base til autostolen. En sådan sidder nemlig fast i bilen, og autostolen skal derfor bare klikkes fast i basen. Det er nemt, hurtigt og vi tør næsten garantere, at det resulterer i væsentlig færre bandeord. For selvom Cybex Aton M i-Size er nem at fastgøre, er det naturligvis stadig en proces, der involverer en halvubehagelig foroverbøjet stilling ind på gennem bilens bagdør.

Britax Römer Dualfix2 R 0-18 kg

Britax Römer Dualfix2 Autostol Test

Sidst på listen over de bedste autostole til babyer har vi udvalgt denne Britax Römer Dualfix2 R. Denne er godkendt til børn, der vejer mellem 0 kilo og 18 kilo. Af samme årsag er det også en stol, som kan monteres på fremadvendt og bagudvendt.

Festlighederne stopper dog ikke der, for modellen her kommer nemlig med en base, der sikrer 360-graders rotation. Autostolen bliver dermed drejbar, hvilket kan gøre betjeningen uendelig meget nemmere, når barnet skal spændes fast og spændes fri fra stolen.

Barnets komfort og sikkerhed prioriteres ved brug af blandt andet nogle dybe og velpolstrede sidestykker, der både er behagelige, og samtidig tager noget af stødet ved en potentiel sidekollision. Kombineret med et såkaldt antivip-system og speciel skulderpolstring, er dit barn omsvøbt i autostolen her.

Både hovedstøtten og autostolens 5-punktssele kan justeres efterhånden som barnet vokser. Samtidig er det værd at fremhæve, at man kan indstille stolens hældning, således, at barnet kan komme lidt ned at ligge, hvis det skal sove, eller sidde oprejst alt efter behov.

Det er generelt denne fleksibilitet og alsidighed, der er med til at gøre denne Britax Römer Dualfix2 R til et populært valg blandt mange nybagte forældre. Dette forstærkes blot af prisen, der er ganske konkurrencedygtig, når man tager den medfølgende ISOFIX-base i betragtning.

Glade forældre giver gode anmeldelser

Denne Britax Römer autostol har fået vældig fine anmeldelser blandt de kunder, der har købt den. Faktisk forholder det sig sådan, at den i skrivende stund får 5 ud af 5 stjerner blandt COOPs kunder, der har købt og anmeldt den.

De fremhæver blandt andet, at den både er nem at montere og bruge i hverdagen. Flere af anmeldelserne fremhæver, at den kan drejes, fordi det netop gør livet nemmere og samtidig anstrenger ryggen mindre for forældrene.

Men måske vigtigst af alt, skriver de fleste i deres anmeldelser, at deres børn af glade for autostolen. Hvis det ikke er en blåstempling, så ved vi snart ikke, hvad der er. Du kan selv læse kundernes anmeldelser af stolen, samt se flere billeder og så videre, hvis du besøger COOPs produktside for lige netop denne model.

Bedste autostole til børn

Når dit barn er blev lidt ældre (eller større), vil det typisk skulle bruge en større autostol, den dem vi har gennemgået ovenfor. Det vil ofte være ved omkring 4-års-alderen, at man begynder at skifte autostol. Hvis det er ved at være den tid for dit barn, så er det nu, at du skal spidse ørerne – eller øjnene om man vil.

I dette afsnit vil vi nemlig gennemgå de tre bedste autostole til børn, som helt konkret er lavet til at håndtere vægtklassen 9 kilo til 36 kilo. En enkelt af modellerne er fra et mærke vi allerede har introduceret, nemlig Cybex, mens de øvrige to er nye mærker. Fælles for dem ale er dog, at de laver nogle gode autostole, der både høster gode kunde- og ekspertanmeldelser.

Helt konkret anbefaler vi følgende tre autostole som de bedste til børn:

 1. Cybex Pallas M-Fix SL
 2. Premium I-Max
 3. JOIE Every Stage

Cybex Pallas M-Fix SL 9-36 kg – Bedste autostol

Cybex Pallas M-Fix

 

Vi starter fra toppen med denne Cybex Pallas M-Fix SL. Ligesom med praktisk talt alle andre autostole, får denne model aldrig ros for at have et særligt mundret navn. Til gengæld kan den blive rost for en masse andet; først og fremmest har den en særdeles attraktiv pris.

Dernæst er det værd at bemærke, at den både kan monteres med ISOFIX og en 3-punktssele, hvilket giver stor fleksibilitet i forhold til, hvilke biler, den kan monteres i. Modellen bliver kaldet for en 2-i-1 stol. Det gør den fordi, den kan bruges af børn helt ned til 9 kilo ved brug af en medfølgende sikkerhedspude. Når børnene når op over 18 kilo, vil de kunne sidde i stolen uden sikkerhedspude.

Modellen her er blevet vurderet som den bedste autostol i test i det tyske testmagasin Stiftung Warentest og ADAC i maj 2017. Derudover har den fået omtale i blandt andet ÖAMTC, TCS Autobild og Auto Motor Sport. Men herlighederne stopper ikke der. Modellen er nemlig også meget populær blandt de kunder, der har købt den; de giver den nemlig i gennemsnit 4,8 ud af 5 stjerner på COOPs webshop i skrivende stund.

Fokus på komfort og sikkerhed for barnet

Ligesom den tidligere præsenterede Cybex autostol, er denne model også udstyret med LSP sikkerhedssystemet, der giver barnet ekstra beskyttelse, hvis uheldet skulle være ude og bilen blev udsat for en sidekollision. Samtidig kan stolens hovedstøtte justeres i 12 forskellige indstillinger, således at barnet hele tiden støttes på den vis, der er mest passende for dets højde og størrelse.

Dertil kommer en række andre justeringsmuligheder, der sikrer, at ikke bare sikkerheden, men også komforten er på plads. Dette forstærkes yderligere af autostolens ventilationssystem, der sørger for, at der hele tiden er luftcirkulation. Denne hjælper barnet med at regulere sin temperatur, og dermed øge komforten. Det betyder også, at det med Cybex Pallas M-Fix SL bliver lidt mere overskueligt at have barnet med ud at køre på selv de varmeste dage.

Selvom det naturligvis er barnet, der er i højsædet, når det kommer til autostole, så er det også vigtigt, at betjeningen er nem. Det er heldigvis tilfældet med denne model, der er særdeles brugervenlig. Men tag ikke vores ord for det; lyt i stedet til de mange forældre og bedsteforældre, der har anmeldt modellen her på COOP, og blandt andet roser den for den brugervenlighed, samt hvor nem den er at anvende og montere.

JOIE Every Stage

Every Stage - ember

JOIE Every Stage er en autostol, der vitterligt kan fungere til hvert periode af barnets liv, hvor det skal bruge en autostol. Man kalder hver af disse perioder for kategorier, og modellen her kan således bruges både i kategori 0, kategori 1 og kategorierne 2 og 3.

Måden hvorpå dette er lykkedes er ved at lave en autostol med medfølgende indlæg, justerbar hovedstøtte, et fleksibelt selesystem og mere. Samtidig kan modellen både monteres fremadvendt og bagudvendt, så man også kan leve op til kravene om korrekt montering for især de yngste.

Vi startede jo artiklen her med at nævne, at de her i ”one size fits all” autostole ikke altid var den bedste løsning, og det er heller ikke tilfældet. Men hvis det er sådan en model du er på udkig efter, er der ingen tvivl om, at denne JOIE Every Stage er det oplagte valg.

Prisen er ualmindeligt rimelig taget stolens lange levetid i betragtning. Dertil kommer de mere end 560 anmeldelser på Google Anmeldelser af stolen, der i gennemsnit giver den 4,6 ud af 5 stjerner. Langt de fleste er således meget tilfredse med den, og det den kan.

Sikkerhed og komfort i særklasse til børn i alle aldre

Uanset om dit barn er næsten nyfødt, eller om det er på sidste stadie af livet med autostol, så kan det sidde trygt og komfortabelt i JOIE Every Stage. Modellen er nemlig udstyret med Guard Surround Safety, der øger sikkerheden ved sidekollision på mere eller mindre samme måde som nogle af de andre modeller, vi har introduceret tidligere i artiklen.

Autostolens integrerede 5-punktssele og generelle gode polstring er også med til at øge sikkerheden. Sidstnævnte spiller også en rolle til komforten, der også understøttes af de mange forskellige indstillinger af autostolen vinkel. Disse gør det nemlig ualmindeligt nemt at indstille stolen på den måde, der er mest komfortabel for barnet.

Efterhånden som den justerbare hovedstøtte køres op eller ned, vil den automatisk tilpasse sidestøtterne, således, at de passer til barnets hoved. Fordelen ved dette er også den nemme betjening, som enhver forældre hurtigt vil indse er meget vigtig, hvis man skal have held med at få børnene med i bilen.

Bedste autostol til større børn

Ovenstående stole kan teknisk set alle bruges til større børn, da de går op til 36 kilos kapacitet, hvilket som udgangspunkt er det maksimale for børn, der skal i autostol. Derfor kan det virke lidt omsonst, at vi laver denne kategori for bedste autostole til større børn, men der er en mening med galskaben.

Hvis du dit barn har nået de små 18 kilo og der skal udskiftes autostol, giver det ikke mening at købe en model, der understøtter ned til 9 kilo. Her kan man lige så godt vælge en model, der er lavet til en størrelse så tæt på barnets, som overhovedet muligt.

Derfor denne kategori, der er målrette lige netop disse børn; nemlig autostole, der er lavet til vægtklassen 15 kilo til 36 kilo. Der findes mange modeller, men nedenstående er vores liste over de bedste autostole til større børn:

 1. Cybex Solution M-Fix
 2. JOIE i-Traver
 3. CYBEX Solution B-Fix

Cybex Solution M-Fix 15-36 kg – Bedste autostol i test af Stiftung Warentest

Cybex Solution M-Fix

 

Først på listen over de bedste autostole er denne Cybex Solution M-Fix. Vi har tidligere anbefalet modeller fra Cybex, og det er altså ikke helt uden grund. De laver nemlig nogle virkelig gode autostole, der både er sikre, komfortable og af god kvalitet.

Det er da også derfor, at denne model også har fremgået som bedst i test af Stiftung Warentest – og derfor den også fremgår her. Modellen er officielt angivet til at være lavet til børn i alderen 3 år til 12 år, med vægten 15 kilo til 36 kilo og i kategori eller gruppe 2 og 3.

Cybex Solution M-Fix kan enten monteres med en sele eller ved brug af ISOFIX, og er generelt ganske justerbar. Hovedstøtten har eksempelvis 12 forskellige positioner, og kan vippes alt efter behov. Dertil er der god luftcirkulation i stolen, for at sikre, at barnet har en god og behagelig kropstemperatur. Dette bidrager naturligvis til komforten, men også til sikkerheden.

Apropos sikkerheden, har modellen her også Cybex’ LPS-system, der sørger for ekstra beskyttelse af barnet ved en eventuel sidekollision. Det er naturligvis et vigtigt parameter for dig, der virkelig vægter barnets sikkerhed højt.

Anmeldelser fra glade kunder

Cybex Solution M-Fix er ikke bare en bedst i test autostol i et tysk testmagasin; den er også vellidt blandt dem, der har købt den. Blandt andet scorer den i gennemsnit 4,8 ud af 5 stjerner, når man kigger på kundeanmeldelserne hos COOP. Slår man stolen op på Google tegner der sig et lignende billede, hvor den får den samme score – blot baseret på mere end 900 anmeldelser, set i forhold til de nogle og tyve anmeldelser på COOPs webshop.

Autostolen her bliver kaldt for intuitiv og let håndterbar, komfortabel for børn og børnebørn, simpelt design, der er nemt at gennemskue og meget mere. Blandt andet fremhæver en mor, Maia, at ”knægten” både er glad for den og har nemt ved at kravle ind i bilen og selv sætte sig i autostolen.

Lige netop denne fleksibilitet og nemhed er noget, der er i den grad at værd at tage med. For når børnene når op i den alder, hvor deres vægt bliver mere anstrengende for kroppen, er det godt, at de nemt selv kan komme på plads i deres autostol.

JOIE i-Traver – Bedste autostol til børn på op til 12 år

i-Traver

Andet bud på den bedste autostol til børn på op til 12 år er endnu en model fra JOIE; nemlig deres i-Traver. Denne scorer blandt andet helt i top i FDM’s autostol test under kategorien ”Autostole til børn i alderen op til ca. 12 år / op til 36 kg”.

Den gode score fra FDM skyldes mange ting. Eksempelvis har deres test af sidekollision vist, at der var en meget lav belastning af barnet. Samtidig stod autostolen stabilt på bilens sæde, og den generelle seleføring vurderes til at være god.

Derudover fremhæver FDM blandt andet, at risikoen for at JOIE i-Traver fejlmonteres er ganske lav, og polstringen og støtten af benene bidrager til en meget god siddekomfort. Pladsen og udsynet er ligeledes helt i top, men det betyder også, at autostolen selv kræver en hel del plads.

JOIE i-Traver får 5 ud af 6 stjerner i den samlede vurdering fra FDM, og scorer især topkarakter, når det kommer til sikkerhed og test for skadelige stoffer. Plads og komfort, samt betjening af autostolen vurderes til en pæn score på 4 ud af 6 stjerner.

Nem betjening og lækre detaljer

Nu har vi allerede er været rundt om et højt sikkerhedsniveau (som blandt andet opnås ved brug af JOIE Guard Surround Safety) og en generel god komfort. Lad os derfor fokusere på nogle af de andre ting, som også er værd at tage med; nemlig den nemme betjening og de lækre detaljer.

Lad os starte bagfra. De lækre detaljer kommer til udtryk gennem brugen af memory skum flere steder på autostolens polstring. Kombinerer man dette med små armlæn til barnets arme og muligheden for at indstille sædet i forskellige positioner med forskellige sædedybde, så er der alt i alt tale om en lækker stol.

Oven i hatten roser FDM den også for at være udført i materialer af meget god kvalitet, men det er omvendt værd at bemærke, at det ikke tåler maskinvask. Til gengæld er betjeningen meget nem, og modellen her er godkendt til brug af børn, der måler alt mellem 100 centimeter og 150 centimeter i højden.

Maxi-Cosi Pebble 360 – Bedste autostol i FDM autostol test

Pebble 360

 

Næste punkt på listen er Maxi-Cosi Pebble 360, der er kåret som den bedste autostol til små børn i den gennemført FDM autostol test. Autostolen vinder for den der er et godt og sikkert valg til de mindste børn. Derfor scorer den også 5 ud af 6 stjerner i den samlede bedømmelse.

Konkret for sikkerhed og brugen af skadelige stoffer, får den 6 ud af 6 stjerner, mens den til gengæld kun hiver 4 stjerner hjem på letheden ved betjening af autostolen. Plads og komfort får den 5 ud af 6 stjerner for, og det er altså disse karakterer, der fører til den samlede bedømmelse.

Modellen her passer til børn, der måler mellem 40 og 83 centimeter, og monteres bagudvent med bilens sele. Ønsker man at montere autostolen med ISOFIX, skal man tilkøbe en base – det kunne eksempelvis være FamilyFix 360.

Sikker autostol med nem betjening

På trods af, at den i FDMs autostol test ”kun” scorer 4 ud af 6 stjerner i betjening, så får den samtidig rosende ord med på vejen. For direkte at citere FDM: ”Det er dog nemt at montere stolen i bilen, ligesom det er nemt at fastspænde barnet i stolen.”

Selve udfordringen i betjeningen ligger i, at det kræver en relativ lang sikkerhedssele for at få monteret stolen korrekt. Dette er naturligvis en problemstilling, man kommer udenom, ved at investere i en base, der kan monteres med ISOFIX.

Sikkerheden er på plads med G-CELL Side Impact teknologi, der sikrer bedre beskyttelse af barnet, hvis man skulle blive ramt af en sidekollsion. Samtidig har den en justerbar hovedstøtte og selen kan også justeres ganske enkelt, så man kan tilpasse autostolen efterhånden som barnet vokser.

Komforten er også på plads med et såkaldt ClimaFlow betræk, der hjælper barnet til at regulere sin temperatur. Komfortniveauet bliver også hjulpet på vej af det medfølgende babyindlæg og for forældrene; et ergonomisk bærehåndtag.

Sådan finder vi de bedste autostole

Det var de bedste autostole – forhåbentligt fandt du en eller flere modeller, som kunne være relevante for dig at investere i til dine børn. Men måske du sidder tilbage og ønsker at vide lidt om, hvordan vi har besluttet os for, at det lige netop er disse autostole, der er de bedste. I så fald er det nu, at du skal læse med.

Når vi udvælger de bedste autostole til artiklen her, så sker det ikke baseret på vores egne tests. Det er der flere årsager til. Først og fremmest mangler vi kompetencerne til det. Vi er simpelthen ikke eksperter nok i autostole til at kunne vurdere, hvilke der er bedst. Samtidig ville en grundig test af samtlige autostole (altså også dem, der bliver valgt fra) være en utroligt ressourcekrævende opgave, som ikke ville kunne holde til det koncept, som BedstTest.dk bygger på.

Man fristes nok til at spørge, om vi bare har slikket på en finger og stukket den i luften i forbindelse med udvælgelsen. Sådan forholder det sig dog heldigvis ikke. Vi er nemlig blevet ret dygtige til dataindsamling og efterfølgende -analyse. Det er vores fremgangsmåde for praktisk talt alle vores bedst i test-lister. Vi indhenter produktspecifikationer, priser, ekspertanmeldelser, forbrugeranmeldelser og mere, og samler det hele. Herefter begynder vi at holde de enkelte autostoles data op mod hinanden, indtil vi finder de bedste i hver deres kategori.

Vi finder med andre ord de bedste autostole ved at basere listen på, hvad klogere mennesker end os mener om produkterne – hvad end det så er eksperter eller de kunder, der har købt og bruger autostolene til hverdag.

Køb en autostol på tilbud

Som vi allerede har været inde på, og som du har kunne se i løbet af artiklen ind til nu, så er autostole ikke billige. Faktisk er det noget nær det modsatte; det kan nemlig være en større udskrivning på en i forvejen hårdt presset forældrekonto.

Vi er dog stærke fortalere for, at man ser en autostol som en investering i både barnets og forældrenes velbefindende. For det første er der jo det sikkerhedsmæssige aspekt, for andet skal barnet gerne være komfortabelt i stolen og endelig kan den rigtige stol gøre hele forskellen for, om man som forælder ødelægger sin ryg, når barnet skal med i bilen.

Men det er ikke alle, der synes, at der har muligheden for at købe den absolut bedste autostol. Men det kan heldigvis ændre sig. Der er nemlig regelmæssig mulighed for at købe en autostol på tilbud. Det er blandt andet noget, som flere af de tidligere anbefalede forhandlere er gode til at gøre fra tid til anden.

Fordelen ved at købe en autostol på tilbud er, at man dermed får muligheden for at spare nogle penge på købet og nærmest få en billig autostol. Okay – det er måske en overdrivelse, men muligheden for at spare lidt, uden at gå på kompromis med kvaliteten og barnets sikkerhed er en, man bare skal gribe.

Hvad er en autostol?

Inden, at vi fortsætter med at dykke mere ned i emnet, må vi nok hellere kort forklare, hvad der egentligt forstås ved en autostol.

En autostol er en stol, der er lavet til at blive placeret på et bilsæde – deraf navnet. Stolens formål er at gøre det mere sikkert for børn at være passagerer i en bil. Dette gør den blandt andet ved at hæve børnene op i en højde, der er mere passende til bilens design. Samtidig støtter stolen børnene i siderne, således, at de bliver holdt bedre på plads.

Autostole findes, som vi netop har gennemgået, til børn i alderen 0 år til 12 år. Derfor kan de se meget forskellige ud, da børn i disse aldre har en meget stor spændvidde i forhold til størrelse. Nogle autostole er derfor relativt små og ligner mere senge end stole, mens andre er store og i bund og grund ligner en decideret stol med armlæn.

Nogle autostole er mere avancerede end andre, og der kan være forskel i måden de fastgøres til bilen på. Det fælles formål er dog det samme; at holde børn sikre.

Er en autostol nødvendig?

Som en fortsættelse heraf, kan vi derfor tale om, hvorvidt en autostol er nødvendig. Forhåbentligt bliver det aldrig nødvendigt, fordi autostolens primære formål jo er at beskytte børnene i tilfælde af uheld. Realiteten er dog, at man i Danmark skal have en autostol til sit barn indtil det når en vis alder.

Dette er simpelthen et lovkrav, der, med meget få undtagelser, bestemmer, at en autostol er nødvendigt, når man har et barn i bilen. De specifikke regler kan du læse mere om i nedenstående afsnit. Her vil du også blive introduceret til, at der kan være varierende regler for brug af autostol i forskellige lande.

Fælles for langt de fleste lande er dog, at det efterhånden er absolut nødvendigt efter loven at bruge en autostol. Samtidig er der naturligvis også det personlige aspekt; hvis man gerne vil passe på sit barn, så er der ingen tvivl om, at man gør dette bedst ved brug af en autostol. Som vi allerede har været inde på, så er øger den nemlig sikkerheden for børn i bilen. Det gør den blandt andet ved at få dem op i højden og tilpasse selen til barnet – biler er nemlig som udgangspunkt designet til voksne.

Hvilke regler gælder for brugen af autostol?

De specifikke regler for brugen af autostol i Danmark kan skifte med årene. I skrivende stund er det dog meget ligetil; børn skal være spændt fast i en godkendt autostol eller selepude, når de er passagerer i en bil. Denne autostol eller selepude skal værende passende for barnets alder, vægt og højde, og skal ligeledes være monteret korrekt efter produktmanualen.

Overholder man ovenstående autostol regler, vil man kunne straffes med bøde. Så hvis ikke barnets sikkerhed er motivation nok, kan det være, at den potentielle bødestraf er det. Som altid med regler, er det vores anbefaling, at du rådfører dig med den gældende lovgivning på området, da vi ikke kan garantere, at denne artikel altid er opdateret til at reflektere denne.

Reglens undtagelser: Hvornår behøver barnet ikke autostol?

Når det så er sagt, så er der også enkelte undtagelser i lovgivningen for brugen af autostol. Disse kan også ændre sig med tiden, men nedenstående er gældende i artiklens skrivende stund. Rådfør dig dog altid med den gældende lovgivning på området, hvis du ønsker at være fuldstændig sikker.

Tre børn på bilens bagsæde

Hvis der er behov for at have tre børn på bilens bagsæde, vil der i langt de fleste tilfælde ikke være plads til alle tre autostole. Derfor er det tilladt for ét af børnene at sidde fastspændt med en trepunktssele uden selepude eller autostol, så længe barnet er mere end 3 år gammel, og at de øvrige børn sidder fastspændt i godkendte autostole.

Forudsætningen er her, at der ikke er plads til at have godkendt sikkerhedsudstyr til alle børnene. Det er vigtigt at bemærke, at det ikke er en sikker løsning for barnet, der fratages sin autostol eller selepude.

Korte afstande

Har man et barn, der er ældre end 3 år, og skal man køre over en kortere afstand, er det tilladt ifølge loven at undlade brugen af autostol. Denne undtagelse er dog kun gældende, hvis man ikke har en godkendt autostol monteret i bilen allerede. Derfor ser denne undtagelse sig primært henvendt til bedsteforældre, babysittere eller andre, der ikke normalt kører med barnet, og derfor ikke har udstyret.

Der er et par vigtige opmærksomhedspunkter ved denne undtagelse:

 • ”Kortere afstande” er ikke nærmere defineret i lovgivningen, og vil derfor være op til dommeren at bedømme fra sag til sag i tilfælde af, at man bliver stoppet under udnyttelsen af undtagelsen.
 • Selvom undtagelsen er en del af loven, er det ganske usikkert. Man bør derfor overveje kraftigt om den korte tur er værd at tage, eftersom den alt andet lige vil udgøre en øget risiko for barnet.

Autostol i taxa

Autostol i taxa er noget, som man forældre er lidt i tvivl om. Det er sådan set ganske forståeligt, for i teorien ville det give mening, hvis det var nødvendigt, men i praksis kan man ikke altid have en autostol ved hånden.

Loven siger, at børn under 3 år ikke behøver at blive fastspændt i en autostol, når de er passagerer i en taxa, medmindre udstyret er til rådighed i taxaen – i så fald, skal det bruges. Vær dog opmærksom på, at forsikringsselskaber som udgangspunkt ikke dækker skader på barnet, hvis det ikke har været spændt fast i en godkendt autostol.

Autostol i busser

Børn skal som udgangspunkt ikke benytte autostol, når de kører med bus. Børn over 3 år skal i stedet bruge bussens seler, hvis den er udstyret med sådanne. Er barnet under 3 år, skal det ikke bruge hverken sele eller autostol. Hvis det dog er i stand til at sidde selv må barnet gerne fastspændes med bussens indbyggede sele, men det er ikke et krav.

Husk at undersøge udenlandske regler inden bilferien

Som tidligere nævnt, har mange andre lande udover Danmark naturligvis også opsat nogle regler på området for autostole. Uanset om man kører nordpå på skiferie eller sydpå på solferie, så er det derfor en god idé at undersøge reglerne for brugen af autostol i de lande, man kommer til at færdes i med bil.

Det kan være en anelse tricky, men et oplagt sted, at starte er at søge specifikt efter ”autostol regler Tyskland” – her kan man naturligvis bare erstatte Tyskland med det land, som man nu engang skal til. Giver dette ikke de nødvendige resultater, kan man med fordel søge på engelsk, da det til tider kan give bedre resultater. I så fald ville man skulle søge efter: ”car seat rules Germany” eller ”child safety seat Germany”. Endnu engang med tilpasning alt efter hvilket land, man ønsker at undersøge reglerne i.

Du er som udgangspunkt godt dækket ind, hvis du følger de danske regler. Der vil dog være lande, hvor der er yderligere regler, som eksempelvis på Cypern, hvor børn som udgangspunkt ikke må sidde på forsædet (heller ikke i autostol), hvis de er under 5 år. I Frankrig gælder der lignende regler; her er det bare først fra 10 år, at børnene må sidde på forsædet.

Hvad vejer en autostol?

En af de helt store udfordringer med en autostol kan være, hvor meget lidt handy den er. De er typisk både besværlige at håndtere, og så er de utroligt tunge. Eller det er i hvert fald det, som langt de fleste tænker om autostole.

Heldigvis er vi ved at nå et punkt, hvor de bliver nemmere at håndtere. Det vil der sikkert være mange forældre, der priser sig lykkelige for. Så skal de nemlig ikke døje lige så meget med smerter i ryggen, frustrationer og så videre, som tidligere generationer.

Men selvom autostole er blevet lettere med årene, kommer du næppe til at balancere dem på en lillefinger. Vægten kan nemlig sagtens være alt mellem 2,5 kilo og 5 kilo for selve autostolen, og op mod 10 kilo for basen. Det kan dog være svært at generalisere om, da vægten på en autostol kan være meget forskellige fra model til model. Ovenstående er dog nok ganske sigende.

ISOFIX: Gør livet nemmere for alle parter

ISOFIX er et system, der har gjort op med det besværlige arbejde, der tidligere var forbundet med at fastspænde en autostol. Før dets opfindelse og indførsel, skulle autostole nemlig spændes fast ved hjælp af bilens sele. Det var både besværligt og ikke synderligt sikkert, da der var for stor risiko for, at man fik autostolen fastspændt forkert.

Derfor har man indført ISOFIX som den internationale standard for sikker fastspænding af autostole. Det fungerer ved, at bilen er udstyret med forankringspunkter, og autostolen med ISOFIX-beslag. Herefter er det blot at trykket autostolens beslag ind i bilens forankringspunkter, hvorefter autostolen bliver holdt på plads.

Det er naturligvis en meget overfladisk gennemgang af processen, men den er trods dette meget sigende. Autostolen manual vil tydeliggøre, præcis hvordan den skal fastgøres. Uanset små variationer i fastgørelsen, er der ingen tvivl om, at ISOFIX gør livet meget nemmere for forældre og mere sikkert for børn.

De fleste autostole er i dag lavet med ISOFIX-beslag, men det er ikke dem alle. I nogle tilfælde vil det være nødvendigt at skulle købe en såkaldt base til stolen, førend, at den kan monteres på denne vis. Det vil som regel være investeringen værd, da basen også giver ekstra stabilitet. Samtidig kan den også give ekstra ”funktioner” som eksempelvis at gøre autostolen drejbar.

En sikker fastgørelse er essentiel

Nu bruger vi noget tid på at fremhæve bekvemmeligheden som en af de positive faktorer ved indførslen af ISOFIX, men det er i virkeligheden mere en sidegevinst. Det forholder sig nemlig sådan, at en autostol kun giver ekstra sikkerhed, hvis den er ordentligt fastspændt til bilen.

I værste tilfælde vil en autostol, der ikke er godt nok spændt fast, flyve rundt ved en kollision eller sågar bare en hård opbremsning. Som vi tidligere var inde på, kan den sagtens veje op mod 15 kilo med base og det hele. Det er de færreste, der synes, at det er sjovt at få 15 kilo i nakken.

Derudover er det naturligvis heller ikke fordrende for barnets helbred at komme flyvende med 15 kilos ballast. Det er naturligvis et lidt karikeret eksempel, men det kunne i teorien godt være realiteten, hvis man stod i en situation, hvor autostolen ikke var spændt ordentligt fast.

Og det er lige netop derfor, at en sikker fastgørelse er essentiel for samtlige passagers sikkerhed. Derfor anbefales det også, at man vælger at købe en autostol med ISOFIX beslag. Man skal dog være opmærksom på, at det også kræver en bil, der har indbyggede ISOFIX forankringspunkter.

Autostole mærker: Vælg mellem en række populære brands

Ligesom med praktisk talt alle andre typer af produkter til børn, så re der et væld af forskellige brands at vælge i mellem, når du skal købe en autostol. Vi kan på ingen måde nå rundt om dem alle her, men nedenstående liste er et uddrag af nogle af de mest populære mærker af autostole.

 • Cybex
 • BeSafe
 • Eichhorn
 • Britax-Römer
 • JOIE
 • Recaro

Du vil sandsynlig genkende flere af disse brands fra vores bedst i test liste, som du blev præsenteret for øverst i artiklen. Det var blandt andet Cybex og Britax-Römer autostole, der fremgik af anbefalingerne. Men det betyder ikke, at de øvrige mærker ikke kan fremstille nogle velfungerende og sikre autostole.

Derfor kan du også med fordel undersøge udvalget af bilstole til dine børn fra eksempelvis BeSafe, Eichhorn og Recaro. Sidstnævnte er også en af de førende producenter af sæder til racerbiler, som også gør brug af nogle af de samme sikkerhedsmæssige løsninger som en autostol.

Det kan nogle gange være en jungle at finde hoved og hale i forskellige producenter af autostole. Som vi kender det fra andre aspekter af livet, er brandnavnet heller ikke altid en garanti for et godt produkt. Det er nemlig ikke altid, at selv de bedste brands rammer plet med alle deres produkter.

Derfor er vores anbefaling, at du måske tager udgangspunkt i nogle af de anbefalede mærker, men at du altid læser op på den specifikke autostol, som du overvejer at købe.

Autostol guide: Hvilken autostol skal man vælge?

Når nu du skal vælge en autostol, så er der nogle forskellige ting, som du skal være opmærksom på. Vi har allerede forsøgt at fremhæve flere af disse elementer i løbet af vores bedst i test autostol liste. Men uanset om du vælger at købe en af disse anbefalede stole, eller om du gerne vil lede efter en model, vi ikke har anbefalet, så er nedenstående liste god læsning.

Her kommer vi nemlig med en række gode råd til hvilke faktorer, du skal være særligt opmærksom på, når du skal vælge en autostol. Hvis du har styr på disse, og taget stilling til dem på forhånd, kan du ret hurtigt sortere i mærkernes eller butikkernes udvalg.

Der er seks forskellige faktorer, og de er heldigvis relativ lige til. Men det kan involvere, at man skal måle, veje og overveje undervejs, så du kan med fordel skrive dem ned, hvis det bliver for uoverskueligt at have oppe i hovedet.

Samtidig er fordelen ved at skrive det ned, at du så kan have ”svarene” på de faktorer, som skal overvejes, med dig, når du køber din autostol – uanset om det så er online eller i en fysisk butik. Men nok om det, nu er det bare med at spænde sikkerhedsselen, og gå i gang med vores lille guide til valg af autostol.

Barnets vægt og højde

Det mest afgørende for valg af autostol er barnets vægt og højde – og til dels alder. Som vi allerede har været kort inde på, så er autostole inddelt i kategorier eller grupper. Disse tager udgangspunkt i forskellige vægt- eller højdegrupper.

Det vil sige, at jo større dit barn er i højde og vægt, jo større en autostol skal den bruge. Men det er ikke alt; det har også en betydning for, hvilken vej stolen på monteres i bilen, samt hvorvidt barnet må bruge selepude som alternativ til en autostol.

Hovedreglerne er følgende:

 • Børn på op til 13 kilo skal sidde i en godkendt bagudvendt autostol (babystol)
 • Børn på mellem 9 kilo og 18 kilo skal sidde i en godkendt autostol, der enten er bagudvendt eller fremadvendt
 • Børn på mellem 15 kilo og 36 kilo skal sidde på en godkendt fremadvendt autostol eller selepude.

Når du køber en godkendt autostol, vil du kunne læse dig til, hvilke vægtklasse eller hvilken højde, den er godkendt til. Som du også kunne se på bedst i test listen, var der eksempelvis flere autostole, der eksempelvis var godkendt til 15 kilo til 36 kilo, og de er således lavet til børn i denne vægtgruppe.

Alderen på barnet spiller også en rolle, da der er nogle lande, hvor reglerne vedrører barnets alder. Som tidligere nævnt gælder det eksempelvis i Frankrig, hvor barnet først må placeres på forsædet efter, at det er fyldt 10 år.

Autostolens størrelse

Ovenstående klasseinddelinger af autostole betyder naturligvis noget for autostolens størrelse. Det giver trods alt god mening, at autostolen bliver større, når der skal være plads til større børn i den. Men det er altså ikke det eneste, der betyder noget for autostolens størrelse.

Den kan nemlig variere fra model til model, alt efter hvordan den er designet, om den har armlæn, hvor stor hovedstøtten er og så videre. Så længe stolen er godkendt, betyder størrelsen faktisk næsten ikke noget i forhold til sikkerhed, lovgivning og så videre.

Til gengæld kan den betyde noget for komforten for barnet og eventuelle øvrige passagerer på bagsædet. Desværre går disse to forhold dog ofte imod hinanden; andre passagerer sætter pris på så lille en autostol som mulig, da der dermed er mere plads til dem. Børnene vil dog ofte foretrække en større stol, da det typisk vil betyde, at de sidder bedre, har bedre polstring og lignende.

Der kan også være et helt lavpraktisk element i, at man skal have fysisk plads til autostolen på sit bagsæde. Det vil i langt de fleste tilfælde ikke være et problem, men har man en lille bil med trang plads, kan det dog vise sig at være det. Her kan man være nødt til at finde målebåndet eller tommestokken frem, og måle sig til, hvor meget plads man reelt set har til en autostol på bilens forskellige sæder.

Monteringsmetode

Vi har allerede været inde på, hvor vigtigt det er, at autostolen bliver monteret korrekt i bilen. Det har nemlig alvorlige konsekvenser for sikkerheden, hvis ikke det er tilfældet. Af samme årsag er det vores klare anbefaling, at man vælger at købe en autostol med ISOFIX som monteringsmetode. Dette øger nemlig sandsynlighed for, at stolen bliver monteret korrekt og dermed også sikkert.

Inden man klikker køb ved den første og bedste autostol, bør man dog først sikre sig, at sin bil er udstyret med ISOFIX fastgøringspunkter. Dette kan tjekkes relativt enkelt, da det som regel vil være illustreret med et lille ISOFIX ikon. Dette illustrerer en firkant med en autostol i midten, hvori der sidder et barn. Nederste højre hjørne af firkantens linjer er erstattet med et i – eller lignende. Ikonet vil typisk være placeret i bunden af sædet umiddelbart ved siden af selefastgørelsen.

Har bilen ikke ISOFIX, skal man dog ikke fortvivle fuldstændig. Her vil der nemlig stadig være mulighed for at købe en autostol, der kan monteres med bilens almindelige trepunktssele. Det er mere kompliceret, og ikke helt lige så sikkert, da der er større risiko for fejlmontering. Det er dog en mulighed, og man vil i mange tilfælde hurtigt vænne sig til monteringen – også selvom den er mere besværlig.

Retning

Som tidligere nævnt, er der forskel på, hvilken retning autostolen skal vende, når den monteres i bilen. Denne afhænger af barnets størrelse, og det er naturligvis vigtigt, at man køber autostol herefter. Langt de fleste autostole lavet til de vægtklasser, hvor børnene skal sidde bagudvendt, vil dog være designet til lige netop at have barnet til at sidde bagudvendt.

Køber man en autostol, der går på tværs af vægtklasser, er det dog ikke sikkert, at dette er tilfældet. I så fald vil man skulle vælge en model, der kan roteres, således, at den både kan vende fremad og bagud. Dermed kan man justere efterhånden som barnet bliver større.

Fordelen ved drejbare autostole – uanset vægtklasse – er i øvrigt også, at det kan gøre fastspændingen af barnet nemmere. Hvis det er en model, som eksempelvis Maxi-Cosi Pebble 360, der kan dreje 360 grader rundt, vil man kunne vende autostolen mod døren, og dermed nemt fastspænde og frigøre barnet. Når man skal køre, er det bare at dreje stolen rundt, indtil den bliver låst fast i en bagudvendt stilling, så man overholder lovgivningen, og holder barnet sikkert.

Godkendelse (E-mærke)

Vi har flere gang talt om godkendte autostole. Men hvilke godkendelser skal en autostol have? Ja, det er ikke nødvendigvis så indlysende, men heldigvis kan vi fortælle dig det.

I EU opererer man med diverse E-mærker – det kender vi fra praktisk talt alle de produkter vi køber. Specifikt for autostole gælder det, at de skal være godkendt med enten ECE 44-03 eller ECE 44-04. Det er de godkendelsesmærker man har brugt i mange år, og ses derfor på mange autostole.

Finder man en nyere autostol vil man sandsynligvis se et nyt mærkat; i-Size. Vi har blandt andet anbefalet nogle i-Size autostole her i artiklen. Det er en ny godkendelsesstandard, som også er lovlig i Danmark. Her skal du specifikt være på udkig efter i-Size R129-1 eller i-Size R129-2.

Forskellen på de to godkendelsesmærkater (E-mærke og i-Size-mærke) er måden barnets størrelse måles på. For et E-mærke (eller ECE-mærke) gælder det, at man måler efter vægt – præcis som vi tidligere har gennemgået. i-Size gør derimod brug af barnets højde og ikke vægt. Det har man blandt andet gjort fordi, det ofte er af større betydning for barnets sikkerhed, end dets vægt. Udover højde, lægger i-Size standarden også vægt på blandt andet ISOFIX, sidekollisionstest og lignende.

Pris

Sidste vigtige punkt, som vi anbefaler, at du tager højde for, når du skal vælge en autostol, er prisen. I en ideel verden købte alle den bedste autostol – koste hvad det vil. Men vi må jo nok erkende, at det ikke altid er en mulighed.

Heldigvis kan man få rigtig gode autostole i flere forskellige prisklasser. Det synes vi selv, er illustreret ganske fornuftigt via vores bedst i test oversigt øverst på siden – som jo i øvrigt blot er et lille udvalg, af de mange gode autostole, der forhandles i Danmark.

Vores anbefaling er, at du på forhånd sætter et budget for, hvor meget denne autostol skal koste. Det kan naturligvis være svært, men du kan med fordel tage et kig på priserne på autostolene øverst i artiklen for at få en idé om prislejet for forskellige modeller.

Ud fra dette kan du forhåbentligt danne dig et nogenlunde overskueligt billede over, hvad du får for dine penge i forskellige beløbsklasser. Dette vil du kunne lægge et budget ud fra. Det er klart en god idé at sætte en makspris på forhånd, så du ikke kommer til at købe for mere end økonomien kan bære ved at lade dig friste.

Køb din autostol online og spar penge

Vi anbefaler generelt altid vores læsere, at de handler på internettet, når det er muligt. Det gælder også denne gang; køb en autostol online. Årsagen er egentligt ganske simpel; det giver dig mulighed for at spare penge på købet.

Der er en masse faktorer, der spiller ind her, og vi vil ikke gå i dybden med dem alle. Vi ser dog ofte, at priserne er lavere på internettet. Det skyldes gerne, at omkostningerne forbundet med en webshop og internethandel er lavere set i forhold til kundepotentialet end for en fysisk virksomhed.

Samtidig er konkurrencen dog også større på internettet, hvor du som forbruger med et klik på musen kan vælge en forretning til eller fra. Samtidig kan du lige så nemt sammenligne priserne på tværs af forhandlerne. Det betyder, at de fleste webshops forsøger at sælge deres autostol til den laveste pris på internettet.

Disse forhold kommer dig til gavn som forbruger. I kampen om at være mest attraktiv, får du nemlig ikke bare en billigere autostol. I mange tilfælde bliver du også stillet bedre med fordelagtige handelsbetingelser. Det kan være udvidet returret, gratis fragt, gratis retur, optjening af point eller lignende. Det er naturligvis ikke altid, at det er tilfældet, men det bliver mere og mere udbredt.

Masser af populære online og fysiske forhandlere

Vores anbefaling er som sagt, at du køber din autostol online. Det resulterer ofte i den bedste handel, og der er i øvrigt også både nemt og bekvemt. Men hvis nu du insisterer på, at din autostol skal købes i en fysisk butik, så er der naturligvis også masser af gode forretninger, som du kan gå til.

Uanset om du ender med den ene eller anden tilgang til handlen, kan du glæde dig over, at nedenstående blot er et lille udvalg af de mange populære fysiske og online forhandlere af autostole, som du kan handle hos:

 • BabySam
 • COOP
 • Bilka
 • Biltema
 • Harald Nyborg
 • Jem & Fix

Udover naturligvis at være opmærksom på en lav pris, kan det også være en god idé at vælge forhandler baseret på returpolitik. Hvis du finder et sted, hvor du – og barnet – kan få lov at prøve autostolen af i en kortere periode, og stadig returnere den uden problemer, så kan det være guld værd.

Man kan nemlig komme langt med anmeldelser, bedst i test lister og tekniske specifikationer, men vi kommer ikke udenom, at det at afprøve produktet selv, er den bedste indikator for, om man bliver tilfreds med det.

Overvej en autostol med drejefunktion

Som vi tidligere har været inde på, kan der være op til flere fordele forbundet med at købe en autostol med drejefunktion. Der er egentligt ikke så meget mere i det end navnet antyder; det er en stol, der kan drejes – ofte 360 grader – så den både kan vende mod bildøren, mod resten af bagsæderne, mod forruden og mod bagruden.

Hvis du allerede har været udsat for livet med autostol, vil du vide, at det kan være umådeligt besværligt at fastspænde og frigøre et barn, når det sidder i autostolen med fronten enten mod bilens forrude eller bagrude. Det er naturligt nok, at det er besværligt, for det vil være mest logisk at spænde en sele forfra, men det er i sagens natur ikke muligt, når barnet ikke vender med fronten mod dig som forælder.

Det er lige netop her, at en drejbar autostol kommer ind i billedet. Den vil nemlig sikre, at du kan dreje stolen alt efter behov – eksempelvis, så den vender ud mod bildøren, når barnet enten skal fastgøres eller frigøres. Udover, at det gør livet mindre besværligt, er det også med til at sikre, at du belaster ryggen og andre dele af kroppen mindre, fordi du slipper for de unaturlige stillinger under fastgøringen.

Når barnet bliver for stort, kan autostolen sælges på DBA

Der kommer heldigvis en dag, hvor barnet vokser ud af autostolen, og enten skal opgraderes til en anden eller helt kan undlade den. Udover, at du kan glæde dig over, at du ikke længere skal bokse med den ofte tunge og besværlige autostol, og barnet kan glæde sig til at sidde i bilen som en voksen, så er der også en anden fordel.

Der er nemlig masser af andre, der ikke er nået til det stadie. Derfor kan du med fordel vælge at sætte din autostol til salg på DBA, Gul og Gratis, Facebook Marketplace eller lignende handelsplatform. Ved at gøre dette er du både med til at gøre livet nemmere (og billigere) for andre forældre, og du kan tjene en lille skilling i samme omgang.

Vi er generelt tilbøjelige til at anbefale, at man køber sin autostol fra ny. Her er man sikker på, at den ikke har været involveret i et uheld eller på anden måde er skadet. Det er dog ikke altid, at økonomien tillader det, og derfor er det fint, at det også er en mulighed at sælge og købe brugte autostole.

Det er nok ikke noget, at du som sælger bliver rig på. Men det kan alligevel ofte være tiden værd at sætte sin autostol til salg. Både er det forventeligt, at du kan få en del af de investerede penge tilbage, og samtidig slipper du for en tur på genbrugspladsen med den.

Godkendte autostole: Tjek E-mærket

Vi har af flere omgange været inde på det her med godkendte autostole. Det er et koncept, der er vigtigt at have styr på, da det er essentielt for autostolens sikkerhed. Selve godkendelsesprocessen er nemlig bragt til verden for at undgå, at vi som forbrugere kommer til at købe autostole, der reelt set ikke beskytter barnet som jo ellers er deres hovedformål.

Som tidligere nævnt har vi overordnet set to typer af godkendelsesstandarder i Danmark og EU; E-mærker og i-Size. Førstnævnte er det oprindeligt godkendelsesmærkat. Det vil være påklistret autostole, og skal enten være af typen ECE 44-03 eller ECE 44-04.

På mærkatet vil du kunne se en vægtangivelse i et interval (eksempelvis 9 – 18 kg). Dette indikerer, hvor meget brugeren af autostolen på veje. Falder barnets vægt uden for dette interval, vil det ikke være sikkert for barnet at bruge stolen. Efter vægtintervallet vil der i nogle tilfælde være et Y. Dette indikerer, at stolen har en 5-punktssele – som ofte har en Y-form, når man ser den i virkeligheden.

Derudover vil e-mærket også være udstyret med en cirkel, hvori der står et E og et tal. Dette er et såkaldt europæisk kontrolmærke, og tallet indikerer, hvilket land autostolen er produceret i. En fuld oversigt over lande kan findes på internettet.

Endelig vil der også fremgå et såkaldt godkendelsesnummer af e-mærket. De første to cifre af dette nummer vil altid indikere, hvilken type af e-mærket autostolen er godkendt efter. Det kunne eksempelvis være 03 (ECE 44-03) eller 04 (ECE 44-04).

Tjek også i-Size mærket

Ovenstående E-mærker er faktisk under udfasning og har været det siden 2013. Det vil sige, at nye autostole i stadig stigende grad bliver testet og godkendt efter den såkaldte i-Size standard. Denne kaldes også for ECE R 129. Til trods for udfasningen af e-mærket, er det stadig ganske udbredt, og det er i skrivende stund fortsat lovligt at bruge autostole med dette mærke.

i-Size er dog det nye, og navnet er for en gangs skyld ganske logisk; i’et står for ISOFIX, som jo er en nyere og mere sikker måde at fastgøre autostole på. Denne stiller dog krav til, at bilen man kører i, er produceret i 2008 eller derefter – det er nemlig først da, at det blev lovpligtigt med ISOFIX i alle nye biler i EU.

Size-delen af navnet på denne standard for sikre autostole står for størrelse. Det er måske i virkeligheden naturligt nok, da det jo vitterligt er ordets betydning. Forskellen fra de gamle standarder er, at størrelsen på barnet nu måles i centimeter end i kilo eller alder.

Det betyder, at en i-Size autostol vil være godkendt til børn i et vist højdeinterval. Det kunne eksempelvis være mellem 40 centimeter og 105 centimeter, mellem 61 centimeter og 105 centimeter eller mellem 100 centimeter og 135 centimeter.

Der er ikke nogen faste højdeintervaller, da det er op til producenten af autostolen at fastsætte højdeintervallet. Det er en beslutning, der er taget ud fra et præmis om, at producenten bedst selv ved, hvilke højder autostolen er lavet til.

Placering af autostolen: Hvor skal den sidde i bilen?

Der er rimelig strenge regler i forhold til, hvor og hvordan en autostol skal placeres i bilen. Det er der fordi, det er essentielt for barnets beskyttelse, at det og stolen bliver placeret korrekt. Selve reglerne for, hvor og hvordan denne placering skal være, ændre sig efterhånden som barnet bliver større og ældre.

Man siger som udgangspunkt, at et barn skal placeres på bagsædet. For de yngste i autostole godkendt til 0 – 13 kilo, skal de placeres bagudvendt på bagsædet af bilen. For de små børn i autostole godkendt til 9 – 18 kilo, gælder det, at de skal placeres enten fremadvendt eller bagudvendt på bagsædet af bilen. Børn i autostole godkendt til mellem 15 kilo og 36 kilo, skal placeres fremadvendt på bagsædet eller på en godkendt selepude.

Selvom den generelle anbefaling er at placere autostole på bagsædet, så er det som udgangspunkt tilladt også at have sit barn siddende i en autostol på forsædet. Dette kræver dog, at man slår airbaggen fra, da det i værste fald kan være dødsfarligt for barnet at få en airbag i hovedet. Det skyldes endnu en gang, at biler er designet til voksne.

Der er dog et lille aber dabei; i flere nye biler udgør airbaggen ikke længere en lige så stor risiko. Hvis det er tilfældet, vil du kunne læse nærmere om det i bilens manual. Bliver du i tvivl, er anbefalingen altid, at du i stedet placerer barnet og autostolen på bagsædet.

Vælger du at placere det på forsædet, anbefales det, at du kører sædet så langt tilbage som overhovedet muligt. På den måde placeres barnet længere væk fra de mest risikofyldte elementer ved en eventuel kollision.

Sådan håndterer man en autostol i en varevogn

Fordi det som udgangspunkt er lovligt at placere et barn på forsædet, så længe autostolen er monteret rigtigt, og airbags er slået fra efter gældende regler og bilens instruktionsbog, er det som udgangspunkt også lovligt at have en autostol i en varevogn.

Det vil nemlig være de samme regler der gælder. Autostolen og barnet skal således placeres og fastgøres, præcis som man ville gøre det på forsædet af en personbil. Derudover skal man naturligvis overholde øvrig gældende lovgivning.

Det vil blandt andet sige, at man altid skal sørge for, at alle passagerer skal kunne spændes lovligt og forsvarligt fast. Det kan i nogle varevogne være et problem, hvis man ønsker at sidde tre foran. Det er nemlig ikke altid, at der er plads til, at man både kan være føreren, en voksen passager og et barn i en autostol, eftersom barnet optager meget plads.

Det er ligeledes værd at bemærke, at der i mange tilfælde er længere mellem end varevogne med ISOFIX, end der er mellem personbiler med ISOFIX. Årsagen er egentligt relativ simpel; varevogne er som udgangspunkt ikke lavet til kørsel med børn. Dermed ikke sagt, at det ikke vil være en mulighed, men det er naturligvis noget man bør være opmærksom på inden, at man køber en autostol til brug i en varevogn.

Autostol efter ulykke: Hvad gør man?

Autostole er lavet til at beskytte de mindste i familien i tilfælde af en ulykke. Det er et af de produkter man køber, som man for alt i verden håber, at man aldrig får brug for at udnytte til fulde. Men det hænder desværre engang i mellem, at man bliver involveret i en kollision. Heldigvis kan man i disse tilfælde prise sig lykkelig for, at man har købt en autostol.

Men hvad gør man egentligt med autostolen efter en ulykke? Det er et spørgsmål, der er mange, der stiller sig selv. Svaret er heldigvis ret enkel; man kasserer den. Kør eventuelt ned på den lokale genbrugsplads og spørg, hvordan den skal afleveres, hvis du vil sikre dig, at den ikke ender i en genbrugsforhandler eller lignende.

Fo selvom en autostol ikke har nogen synlige skader, så skal den udskiftes efter en ulykke. Det er præcis ligesom med hjemle; de giver ikke den samme beskyttelse, hvis først de har været ”brugt” en gang. Du gør derfor ingen en tjeneste ved at fortsætte med at bruge en autostol, der har været involveret i en kollision. Derfor er det også vigtigt, at du ikke forsøger at sælge sådan en brugt.

Hvornår er en ulykke en ulykke?

Det der med at definere en ulykke kan være lidt svært; for hvornår er der egentligt sket en ulykke. Der er som udgangspunkt ingen klar og ensartet definition i henhold til autostole, men den generelle konsensus er, at man hellere vil være safe end sorry.

Derfor anbefales det faktisk, at man udskifter autostolen, så snart den har været involveret i en kollision. Nogle brands anbefaler, at man skifter autostolen ved kollisioner sket med mere end 10 km/t, andre ved 30 km/t og opefter, mens andre igen siger, at alle kollisioner uanset hastighed bør resultere i en udskiftning.

Som regel vil parkeringsskader, hvor man eksempelvis kommer til at bakke ind i en lygtepæl eller skrabe en anden bil på supermarkedets parkeringsplads, dog være undtaget fra disse anbefalinger. Det sker ofte med så lav hastighed og med så lidt kraft, at det ikke har en effekt på autostolens sikkerhed.

Autostol bedst i test: Hvilken autostol er bedst?

Det var alt, hvad vi havde at sige om autostole i denne omgang. Men inden, at vi runder helt af, vil vi for en god ordens skyld opsummere, vores autostol bedst i test liste fra starten af artiklen. Kategorierne og de bedste autostole fremgår af nedenstående liste:

 1. Cybex Aton M i-Size
 2. Maxi-Cosi Pebble 360
 3. Britax Römer Dualfix2 R
 4. Cybex Pallas M-Fix SL
 5. Premium I-Max
 6. JOIE Every Stage
 7. Cybex Solution M-Fix
 8. JOIE i-Traver
 9. Cybex Solution B-Fix

Hvis du har behov for at få opfrisket, hvorfor det nu lige var, at de hver især var de bedste autostole, kan du gøre dette ved at scrolle op til gennemgangen af produkterne øverst i artiklen. Her kan vi nemlig begrundet lige præcis, hvad det er, der gør, at de enkelte autostole er blevet fremhævet som værende de bedste.

Det er også her, at du kan klikke dig videre til online forhandlere, der sælger den pågældende autostol. Disse forhandlere er nøje udvalgt, og tilbyder i mange tilfælde skarpe priser og gode handelsbetingelser til deres kunder. Hvis du gerne vil være ekstra sikker, kan du eventuelt selv slå dem op på Trustpilot for at sikre dig, at de lever op til dine krav om troværdighed.

❗❗ Udgåede modeller ❗❗

Nedenfor finder du en oversigt over tidligere anmeldte produkter, som ikke længere er tilgængelige på markedet. Vi har valgt at medtage dem i denne artikel, fordi vi mener, at oplysningerne om disse produkter stadig kan være værdifulde for dig som læser, når du skal træffe en informeret beslutning.

Cybex Solution B-Fix

 

Nu får Cybex Solution B-Fix titlen som den bedste billige autostol her på listen. Men det er faktisk ikke nødvendigvis det billige aspekt, der burde kendetegne den mest. Med de produktspecifikationer og de anmeldelser, som stolen har fået med på vejen, ør vi godt gå så langt som at sige, at den stadig ville blive anbefalet, selvom den havde været dyrere.

Modellen her er overordnet set en autostol, der passer til børn i alderen 3 år til 12 år, der vejer 15 kilo til 36 kilo og befinder i kategorien eller gruppen 2 eller 3. Den er dog især målrettet de lidt større børn. En af de helt store fordele ved modellen her er, at den kun vejer 4 kilo. Den er altså relativ nem at håndtere, og man ender forhåbentligt således ikke med nogen rygskader.

Det er værd at fremhæve, at modellen har en nakkestøtte, som kan indstillet i 12 forskellige positioner. Samtidig har du mulighed for at justere på autostolens ryglæn, så det kan være hældningen på bilsædet, hvorpå stolen står. Det giver øget komfort for barnet, samtidig med, at stolen står bedre på sin plads.

Dertil kommer, at stolen er udstyret med ISOFIX, og så har den i øvrigt en god luftcirkulation, der giver barnet god mulighed for at regulere sin kropstemperatur.

Bedst i test og glade kunder

Nu nævnte vi tidligere, at Cybex Solution B-Fix har fået positive anmeldelser med på vejen. Det er både fra eksperterne hos ADAC, der vurderer den som en bedst i test autostol, og fra kunderne, der giver den 5 ud af 5 stjerner i gennemsnit hos COOP.

Hvis vi skal blive lidt ved sidstnævnte, så fremhæver de blandt andet autostolens lave vægt. Fordelen ved dette er, at den er meget nem at håndtere og eksempelvis flytte fra bil til bil. For familier med to biler, kan det være en stor fordel, at man ikke behøver at have en autostol fast monteret i hver bil, fordi en enkel ville være for tung at flytte.

Det bliver samtidig fremhævet, at Cybex Solution B-Fix er nem at montere. Det skyldes blandt andet det velfungerende ISOFIX-system og naturligvis også den velbeskrevne brugsanvisning. Amanda skriver, at de har valgt Cybex, fordi deres autostole er af høj kvalitet, og at denne model ikke er nogen undtagelse.

Premium I-Max

Premium I-Max er en autostol til dit barn på mellem 9 måneder og 12 år eller mere vigtigt; med en vægt på mellem 9 kilo og 36 kilo. Modellen her er utroligt skarpt prissat, hvilket i den grad kan være en motivationsfaktor for mange forældre. Det gør heldigvis ikke noget, for prisen afspejler sig ikke i kvaliteten af stolen.

Det er nemlig en vældig fin stol med god polstring og fokus på sikkerheden. Det betyder, at også denne model er med til at aftage eventuelle stød – herunder især ved sidekollision. Modellen har ligeledes polstrede seler, og hovedstøtten kan justeres således, at den passer til barnet efterhånden som det vokser.

Der er ikke ISOFIX-montering, hvilket kan være en dealbreaker for nogle, men måske de sparede penge kan medvirke, at man gerne monterer den med bilens sele i stedet. Man behøver i hvert fald ikke at være bekymret for, om autostolen er sikker nok; den er nemlig godkendt efter EU-standarden ECE R44/04 og EU-lovgivningen REACH, der gælder for brugen af kemikalier i blandt andet autostole og andre produkter til børn.

Kunderne er tilfredse

Med en gennemsnitlig bedømmelse fra kunderne, der har købt autostolen hos COOP, på 4,7 ud af 5 stjerner, kan man vist roligt drage den konklusion, at de i overvejende grad er tilfredse. De bemærker dog også, at man naturligvis ikke får alt det med, som man gør ved nogle af de dyrere alternativer.

Eksempelvis oplever en enkelt kunde, at de gerne ville kunne lægge stolen lidt tilbage på længere ture. Bortset fra det bliver denne Premium autostol rost for at være et rigtig fornuftigt produkt til prisen. Den er nem og intuitiv at montere, trods manglen på ISOFIX, børnene synes, at den er behagelig, og den bliver generelt vurderet som værende nem at håndtere.

Det tyder således hele vejen rundt på, at man på trods af prisen, får en vældig fin autostol, når man køber denne Premium I-Max model til sit barn, der vejer mere end 9 kilo.