De 3 bedste blødgøringsanlæg fra AQUA Danmark

Miljøbillede SOFT 9 lys

Skal du ofte afkalke både elkedel og kaffemaskine? Og har du ekstra besvær med rengøringen pga. kalkaflejringer? Så har du hårdt vand i hanerne. Hårdt vand er vand med et højt indhold af kalk, og der er mange steder i Danmark, hvor det kan være en god ide med et blødgøringsanlæg.

Et blødgøringsanlæg reducerer mængden af kalk i vandet, så det bliver mere lækkert at drikke. Det kan dog også spare dig for rengøringsbesvær, penge til sæbe og skyllemiddel. Oveni forlænger det holdbarheden af dine rør, installationer og de husholdningsapparater, der bruger vand.

Vi har udvalgt de 3 bedste blødgøringsanlæg fra AQUA Danmark, du kan købe til at blødgøre dit drikke- og brugsvand med. Sidst får du en info om, hvordan du vælger det rette blødgøringsanlæg til din familie, og hvordan anlægget fjerner kalk fra hårdt vand.

Blødgøringsanlæg Leyco SOFT 9 – Bedste valg til den lille familie

Leyco SOFT 9

BESTIL NU
 

Leyco SOFT 9 er oplagt til den almindelige familie på op til 6 personer. Anlægget er lavet i god tysk kvalitet, og det er et af markedets mest kompakte designs. Det kan derfor let passe ind i alle former for hjem, hvor det kun måler 32 cm i bredden og 55 cm i højden.

Til trods for den kompakte størrelse har anlægget en stor kapacitet. Det kan i alt køre 2.000 liter blødt vand igennem anlægget. Det er rigeligt til at dække den lille families behov – også når der er behov for ekstra meget vand.

Med et brugervenligt display kan du vælge forskellige funktioner og indstillinger. Anlægget kan tidsindstilles til at regenerere på bestemte tidspunkter, så den eksempelvis gør det om natten. Der er en måler integreret i designet, der beregner, hvornår det bedst kan betale sig for dit anlæg at regenerere. Som standard vil blødgøringsanlægget regenerere hver fjerde nat, hvorimod andre blødgøringsanlæg skal regenerere hver nat.

I forhold til andre blødgøringsanlæg er dette anlæg kompatibel med alle typer fødevaregodkendte salttabletter. Der er derfor penge at spare, når du ikke er afhængig af dyre salttabletter. Du kan forvente en årlig pris på mellem 200 og 300 kroner for driften i alt.

Fordele

 • Kapacitet til 1 til 6 personer
 • Regenererer om natten
 • Uafhængig af dyre salttabletter

Blødgøringsanlæg Leyco SOFT 9 PRO WI-FI – Bedste valg med smart app

Leyco SOFT 9 Pro

Hvis du gerne vil kunne holde øje med dit anlæg nemt og enkelt, skal du vælge et af de smarte blødgøringsanlæg med WiFi til app. Leyco SOFT 9 PRO WI-FI har WiFi-funktion, så du altid kan tilgå en oversigt over dit forbrug.

Via app’en vil du få notifikationer, hvis dit anlæg mangler salt. Du vil også blive advaret, hvis der sker fejl i systemet, så du hurtigt kan reagere. App’en giver dig også informationer om dit forbrug, og det kan komme med den mest optimale tidsperiode for regenerering. Det vil ofte være om natten, hvor der alligevel ikke er behov for vand i husstanden.

Leyco SOFT 9 PRO WI-FI er meget kompakt, og det kræver derfor ikke meget gulvplads. Det egner sig særligt godt til familier på 5 medlemmer, hvor det kan dække fra 1 og op til 6 personer i alt.

Anlægget anvender mikroprocessor- og højpræstationsventil-teknologi til at sikre, at vandet bliver blødgjort. Du kan selv indstille på et display på anlægget, hvor hårdt vandet skal være.

Fordele

 • Kapacitet til 1 til 6 personer
 • Kompakt anlæg
 • Har WiFi og app

Blødgøringsanlæg Leyco SOFT 15 PRO WI-FI – Bedste valg til den store familie

Leyco SOFT 15 Pro

Har du brug for et anlæg, der kan dække behovet på op til 10 personer, er det Leyco SOFT 15 PRO WI-FI, der er det bedste valg. Blødgøringsanlægget er til den større familie, der har behov for en høj ydeevne og stor kapacitet til hverdagen.

Kapaciteten er på i alt 4.000 liter blødt vand mellem hver gang, anlægget regenererer om natten.

Modellen er et af de nyeste fra AQUA Danmark, hvor der er integreret WiFi og en smart app, så du kan følge med i forbruget. Gennem app’en kan du modtage notifikationer:

 • Når anlægget mangler salt
 • Hvis der er fejl i systemet
 • Overblik over forbrug af vand

Det er derfor let at både vedligeholde dit anlæg og holde styr på forbruget.

En forbrugsmåler sender informationer til dig om, hvornår det er mest hensigtsmæssigt, at dit anlæg regenererer. Du kan på det overskuelige display indstille både tidspunktet for regenerering, men også justere på hårdheden af vandet.

Anlægget kommer inklusiv by-pass ventil og flexslanger, der gør det nemt og enkelt for din VVS’er at sætte anlægget til din vandforsyning.

Fordele

 • Høj kapacitet og ydeevne
 • Kapacitet til 1 til 10 personer
 • Med tilhørende app

Købsguide: Sådan vælger du det bedste blødgøringsanlæg for dig

Når du skal købe et blødgøringsanlæg til at sikre blødere vand i dine haner, så er det afgørende, du får den model, der passer bedst til dig. Her er en række af faktorer, du skal overveje, før du vælger et anlæg. Det gør det lettere at sammenholde de forskellige modeller, så du får et anlæg, der matcher dine behov.

Kapacitet er det vigtigste

Miljøbillede SOFT 9Hvor meget vand er der brug for i din husstand? Anlægget skal kunne have kapacitet til at fjerne både kalken, men også bakterier med en fart, så der er vand nok til alt i hverdagen – også de dage, hvor der bliver brugt ekstra meget vand.

Du kan bruge en basisberegning, hvor hver person i husstanden har behov for 5 liter vand i minuttet. Derfor skal anlægget have kapacitet til at dække alle personers behov, så en person kan tage et bad, mens en anden fylder en kande med drikkevand.

Når du ved, hvor mange liter, du har behov for, kan du lettere finde de anlæg, der matcher din husstand. I dag kan du godt få kompakte anlæg, der kan klare selv større familiers behov uden at optage unødvendig meget plads i hjemmet.

I områder med meget kalkholdigt vand

Hvis du bor i et af de områder af Danmark, hvor kalkindholdet i vandet er meget højt, kan det påvirke anlæggets effektivitet. Det vil simpelthen tage længere tid at fjerne kalken i vandet. Husk at sætte kapaciteten efter både forbrug og kalkindholdet.

Ekstra smarte funktioner

Udover kapaciteten, bør du også overveje, hvilke funktioner du gerne vil have. Jo mere avanceret og nyt et anlæg er, jo højere vil prisen også ofte være.

Nogle af de nyere anlæg på markedet har WiFi og en tilhørende app, så du altid kan tjekke anlægget via din smartphone. Anlægget vil også kunne sende dig notifikationer, hvis der er sket en fejl, eller der eksempelvis er behov for salt. Det kan være smart i en travl hverdag.

Hent et tilbud på et Aqua Danmark blødgøringsanlæg

Hvordan virker et blødgøringsanlæg?

Et blødgøringsanlæg fjerner kalk fra vandet, der bliver brugt i din bolig. Inden vandet sendes rundt i din bolig, vil blødgøringsanlægget fjerne kalken, så vandet bliver blødt fremfor hårdt. Det minimerer kalkaflejringer i dine hårde hvidevarer, og der er mindre behov for rengøring og afkalkning generelt.

Blødgøringsanlægget fjerner kalken i vandet med en ionombytter. Det hårde vand bliver ført gennem anlægget, hvor magnesium- og calcium-ioner bliver sorteret fra undervejs. De binder sig til natrium-ioner, så de ikke kommer med videre ud i din installation.

I processen bliver vandet også desinficeret med salt. Vandet, der kommer ud af anlægget, er blødt, indeholder færre bakterier og er uden kalk. Og der er en lang række fordele ved at anvende blødt vand i din husholdning.

Fordele ved at have et blødgøringsanlæg

Når du har et blødgøringsanlæg til dit brugsvand, er der flere fordele.

 • Færre kalkaflejringer: Du slipper for at kalk sætter sig i dine forskellige husholdningsmaskiner og installationer. Det forlængerFordele ved at have et blødgøringsanlæg levetiden af både maskiner og installationerne.
 • Blødt brugsvand: Med blødere vand, kan du sparer penge på sigt. Du skal nemlig bruge mindre sæbe, skyllemiddel og shampoo, når vandet er blødt.
 • Bedre smagsoplevelse: Blødt vand smager bedre end meget kalkrigt og hårdt vand. Med et blødgøringsanlæg vil du få mere smagfuldt drikkevand.
 • Bedre hygiejne: Det bliver lettere at gøre rent, når der ikke er mange genstridige kalkaflejringer både i køkken og badeværelse. Med et blødgøringsanlæg slipper du for kalkpletter, men anlægget minimerer også bakterier i vandet. Det giver en bedre hygiejne.
 • Spare strøm: Når der er dannet et lag af kalk omkring varmelegemet i en elkedel eller vaskemaskine, vil det isolere. Det påvirker varmelegemets effektivitet negativt, så der kan være energi at spare.
 • Bedre indeklima: Luften i dit hjem vil blive renere, fordi der ikke er kalkaflejringer i rør, hvor der kan sidde bakterier, mug og svamp. Du minimerer blandt andet sporer fra skimmelsvamp, der både kan give ubehag og udløse allergier til personer, der bor eller opholder sig i boligen.

Der er derfor mange fordele at hente, hvis du vælger at investere i et blødgøringsanlæg. Det vil både lette besvær, være sundere og give dine ejendele længere levetid, når du udskifter hårdt vand med blødt vand i hanerne.

Blødgøringsanlæg: Regenerere eller ej?

De udvalgte typer af blødgøringsanlæg i test-oversigten kan alle regenerere og derved selv skille sig af med den overskydende kalk. Denne type anlæg skal bruge salt. Du vil få besked om, at det er tid til at give anlægget en salttablet via enten en advarselslampe eller en notifikation på din app, hvis du har et mere avanceret anlæg.

Du kan dog også få modeller, hvor du selv skal fjerne kalk fra dit blødgøringsanlæg. Du vil få en advarsel om, at det er tid til at tømme anlægget manuelt.

Salt til blødgøringsanlægget

Salt til blødgøringsanlæggetAlle blødgøringsanlæg skal have salt med jævne mellemrum. Du kan oftest købe salt fra den producent, der også har produceret anlægget, så du er sikker på, det er den rette mængde.

Salten er ofte pakket i tabletter, der med bestemte tidsintervaller skal i anlægget.

Du bør ikke anvende salt til opvaskemaskiner, da det kan skade dit anlæg. Derimod kan du købe salt fra andre producenter, der er målrettet blødgøringsanlæg, hvis du vil spare penge.

I vores testoversigt har vi kun medtaget modeller fra AQUA Danmark, der er kompatible med alle former for fødevaregodkendte salttabletter til blødgøringsanlæg.

Blødt vand hjælper på gamle kalkaflejringer

Blødt vand har den fordel, at det kan hjælp med at fjerne gamle kalkaflejringer. Hårdt vand angriber både rør, men også apparater der benytter vand, hvor det sætter sig som aflejringer.

Hvis du skifter til blødere vand, vil magnesium- og calcium-ionerne binde sig til det bløde vand, så de gamle aflejringer forsvinder efterhånden. Det giver dine hvidevarer, installationer og rør en længere levetid.

Er hårdt vand dårligt for huden?

For meget kalk i vandet er hårdt ved ikke kun dine hårde hvidevarer, rør og installationer, men også ved din hud og hår.

Kalk tørrer huden ud, så der kan opstå små revner, hvor der kan trænge skidt ned i. Har du hudproblemer eller -sygdomme, vil hårdt vand gøre det sværere at berolige og vedligeholde huden. Dine plejeprodukter vil heller ikke være så effektive med hårdt vand.

Hvis du får et blødgøringsanlæg, der sørger for blødt vand, vil du skulle bruge mindre sæbe og shampoo til at vaske dig med. Du kan også opleve, at din hud og dit hår bliver mere friskt at se på, når det ikke udsættes for hårdt vand.

Læs mere om AQUA DANMARK’s blødgøringsanlæg

FAQ

Hvad er et blødgøringsanlæg?

Et blødgøringsanlæg sørger for, at kalk i dit vand til husholdningen bliver fjernet, så det bliver blødt.

Hvad er hårdt og blødt vand?

Det er kalkindholdet i dit vand i hanerne, der afgør hårdheden. Hvis dit vand indeholder meget kalk, kalder man det hårdt, mens vand uden store mængder kalk er blødt vand.

Hvor blødt skal mit vand være?

Dit vand bør ifølge anbefalingerne ligge på en grad af hårdhed på omkring 6 °dH, hvis det er muligt. Der er bestemte steder i Danmark, hvor det ikke er muligt at få hårdheden helt ned, men kun et stykke. Dog vil et blødgøringsanlæg som udgangspunkt få hårdheden ned til de anbefalede 6 °dH.

Hvis dit vandværk allerede reducerer hårdheden af vandet, kan du spare ekstra salt og få anlægget til at holde bedre.

Er et blødgøringsanlæg pengene værd?

Ja, på sigt vil du få reducerede udgifter til vask, opvask og rengøring, hvor der skal bruges mindre rengøringsmiddel. I gennemsnit vil en almindelig husstand på fire personer kunne spare omkring 500,- om året, hvis der installeres et blødgøringsanlæg.