Luftkøler testen: Når solen står højt på himlen og temperaturen stiger i takt med det, er der brug for afkøling. Men det kan være svært at skabe et godt og behageligt indeklima med en køligere temperatur end udenfor, når der ikke er gode udluftningsmuligheder i lejligheden, huset eller kontoret.

Kender du også til scenariet med, at der på varme dage er ulideligt både ude og inde, så er det nødvendigt med noget ekstra ventilation. Dette kan du med en luftkøler, da den er i stand til at køle luften ned takket være en vandtank. Det er ret smart sammenlignet med en aircondition, som ofte godt kan komme til at køle lidt for hårdt eller være svær at styre.

Når det så er sagt, kan det godt være svært at finde den bedste luftkøler. For hvad skal man kigge efter? Hvor stor skal den være? Er den dyreste bedst? Det hjælper vi dig med at finde ud af i vores luftkøler test, hvor vi har testet fem luftkølere og rangeret dem efter, hvad vi synes, giver den bedste afkøling til prisen.

Brug vores luftkøler test til at finde frem til den rette

For nogen fungerer det at gå ned i den lokale elektronikforhandler og tage den første og den bedste. Men hvis du gerne vil være sikker på, at du får noget ordentligt i hænderne og ikke ender med at bruge dine penge på et produkt, som du i sidste ende ikke bliver glad for, er det en god ide at lade dig guide af vores luftkøler test.

Vi har testet følgende luftkølere:

  • Honeywell Luftkøler C060PM
  • Honeywell luftkøler TC30PE
  • Evapolar luftkøler – Evasmart
  • Nedis Luftkøler COOL114CWT
  • Airconditon 10500 BTU Tristar
  • Aircondition 7000 BTU A Tristar

Hvad skal man kigge efter ved en luftkøler?

En luftkøler fungerer således, at den cirkulerer luften gennem en vandtank. Det gør luften køligere, og når den så bliver blæst ud igen, føles luften mere kold. Når du skal købe en luftkøler, skal du tage stilling til, om du ønsker en luftkøler med rum til en is-pakke, eller om du ønsker en, der fungerer uden.

Luftkølere med is-pakke fungerer således, at du kan tage is-pakken ud af fryseren og ind i luftkøleren, når du skal bruge den. Når ventilatoren bliver tændt, sker der det, at luften bliver blæst hen over isen og derefter trækker den afkølede luft ud i rummet som normalt. Luften her vil føles en del køligere.

En luftkøler uden is vil i stedet trække den varme luft ind og føre den gennem en fugtet måtte. Denne absorberer varmen. Fugten i måtten fordamper derimod og afkøler luften med nogle grader, inden den bliver blæst ud igen.

Endeligt er det også meget fornuftigt at overveje, hvor høj strømforbruget er for den enkelte luftkøler. Jo større den er, jo højere et strømforbrug har den. Dette er derfor også værd at tage med, når du skal købe den.

Evapolar luftkøler – Evasmart

Evapolar luftkøler - Evasmart

På tredjepladsen er det ikke til at komme udenom Evapolar luftkøler. Den er meget anderledes i designet og er derfor til dig, som godt kan lide at have noget stående, som skiller sig lidt ud. Den er nemlig med justerbart LED-lys, hvilket man sjældent finder ved andre luftkølere.

Hvad der er meget smart med denne er, at den både kan betjenes via en touchskærm, en app og med hjælp fra stemmestyring. Det synes vi virkelig kan noget, og derfor er der heller ingen tvivl om, at den skal placeres højt i testen her. Via appen kan man indstille hastighed, lysets farve og lysets styrke. Derudover kan man se luftfugtigheden i rummet temperaturen på luften, som både kommer ind og ud af maskinen.

Den har en ret effektiv køleeffekt, da den kan sænke temperaturen med helt op til 10 grader. Du skal derfor ikke bekymre dig om, hvorvidt det kan blive koldt nok. Det gælder dog kun for rum, der er på 3 kvadratmeter. Dette er netop, hvad der har været årsagen til, at vi har placeret den på tredjepladsen. For er rummet større falder effekten.

Sådan bruger du Evasmart

Nedis Luftkøler COOL114CWT

Nedis Luftkøler COOL114CWT 

Ind på fjerdepladsen kommer Nedis Luftkøler COOL114CWT, som også er en luftkøler beregnet til mindre rum. Den er ikke lige så effektiv som luftkøleren fra Honeywell, men ligger meget godt med i ræset. Med et flot, hvidt design på hjul er den nem at flytte rundt med i rummet, ligesom den falder fint ind. Den kan køle i tre hastigheder og kan således hurtigt køle et rum ned, hvis det ønskes.

Det der dog får denne til at skille sig ud fra Honeywell er, at der medfølger 2 is-pakker, som gør afkølingen endnu mere effektiv. Luftspredningen sker også automatisk, ligesom man har mulighed for at vælge en ventilatorfunktion i stedet for kølefunktionen.  Endeligt kan den også slukke automatisk efter forudindstillet tid. Den har dog ikke et digitalt panel, hvorfor det skal indstilles manuelt.

Alt i alt er det en luftkøler, der formår at køle med en kraftfuld og effektiv brise og er derfor langt mere effektiv end en almindelig ventilator. Den er også til at komme i nærheden af rent prismæssigt.

Aircondition 10500 BTU tristar

Tristar Aircondition 10500 BTU

Om man hælder til denne eller luftkøleren fra Nedis er lidt en smagssag. Luftkølerne her kan nemlig lidt det samme. Dog er denne lidt mere i retning af en aircondition, og hvis du ikke ønsker dette, er Nedis i stedet at foretrække.

Når det er så sagt, er 10500 BTU Tristar en mobil, kompakt og meget veldesignet køler, der kan anvendes hvor end, du gerne vil. Den kan køle 321 kubikmeter i timen og er derfor bedst at anvende i mindre eller mellemstore rum. Den kan både køle, tørre og ventilere og giver derfor nogle forskellige muligheder alt efter, hvordan indeklimaet føles.

Det vi rigtig godt kunne lide ved modellen her fra Tristar er, at den er i energiklasse A og derfor ikke tømmer dine lommer for penge. Den kan indeholde 0,5 liter og har en indikator, der fortæller, hvornår den er fuld. Det gør det nemt at styre vandpåfyldningen.

Som med alle de andre kommer den også med en fjernbetjening, så du ikke behøver rykke dig fra arbejdscomputeren eller sofaen, hvis du har brug for at justere på hastigheden eller afkølingen. Den har også digital timer og er derfor meget brugervenlig.

Aircondition 7000 BTU A Tristar

7000 BTU A Tristar

7000 BTU A Tristar er et klimaanlæg, der gør det muligt for dig at køle dig hjem hurtigt ned. Det er derfor ikke en luftkøler i traditionel forstand men mere end aircondition, hvorfor vi placerer den sidst i testen her. Det er dog ikke nogen dårlig køler, da klimaanlægget kan ventilere og fjerne fugt fra luften. Det gør det muligt for enhver at få slappet af i kølige omgivelser, når det bliver en tand for varmt udenfor.

Den har en kølekapacitet på 7000 BTU, hvilket betyder at den kan afkøle værelser af en størrelse på 60 kubikmeter. Temperaturen kan justeres til alt mellem 16 – 31 grader celsius. Den er meget enkelt at benytte, da alle funktionerne kan styres med en brugervenlig fjernbetjening på afstand. Med den kan du også indstille en timer.

Designet er også ganske udmærket, da det er et diskret, hvidt design, som passer ind i langt de flestes hjem.

Honeywell luftkøler TC10PE – Bedst i test til små rum

Honeywell TC30PE luftkøler

Hvis du bor i en lejlighed eller arbejder på et mindre kontor, er Honeywell luftkøler TC10PE et rigtig godt valg. Den er noget mindre end sin storebror, som vi har anmeldt ovenfor. Netop dette gør den ideel til rumafkøling på små og mellemstore steder.

Det er en pæn og flot luftkøler i et let og slankt design. Man kan derfor roligt have den stående, uden den generer den øvrige indretning for meget. Det smarte ved denne luftkøler er, at den har vinkel-justerbare lamelholdere foran, så den kan afkøle maksimalt. Det er desuden nemt at flytte rundt på den, da den har fire holdbare hjul. Vandpåfyldningen sker også helt uden problemer og kan klares på et øjeblik.

Når det kommer til at betjene den, klarer TC10PE sig også rigtig godt, da den både har et digitalt panel samt en fjernbetjening med fuld funktion. Dermed kan man betjene den uanset, hvor i rummet man befinder sig. På fjernbetjeningen kan man desuden indstille den til tre hastigheder.

Endeligt er der heller ikke en finger at sætte på energiforbruget, da den kun benytter 120 watt.

Honeywell Luftkøler C060PM (Bedst i test til store rum)

Honeywell Luftkøler C060PM

En rigtig god luftkøler får man i Honeywell luftkøler C060PM. Den er især rigtig god at bruge i større lokaler såsom kontorlandskaber, lagrer, butikker og restauranter, hvor det kan være svært at opnå luftgennemstrømningen, uden det trækker. Den er ret kraftfuld og kan derfor i højere grad anbefales til erhvervsbrug.

Den fungerer ved, at man sætter en vandslange på, som man benytter, når der er behov for det. Det er ret nemt at gøre og tager ikke mange øjeblikke. Den kan rumme 60 liter. Desuden er den energifattig og har en effektiv køleeffekt. Den kan klare 2610 kubikmeter i timen og er derfor meget effektiv.

Det smarte er desuden også, at luftfilteret er vaskbart. Det sikrer minimalt med driftsstop.

Hvorfor have en luftkøler til hjemmet?

Gruer du allerede nu for de varme dage, hvor solen står ind ad vinduerne hele dagen, og det bliver umuligt at finde et sted, hvor det er køligt? Sådan skal det ikke gerne være, når solen skinner udenfor og vejret endeligt er godt. Har du det netop sådan, eller oplever du på de helt varme dage, at det bliver for varmt indenfor hele døgnet rundt, så er det en god og fornuftig investering at få en luftkøler til hjemmet.

Det skal gerne være sådan, at du føler dig godt tilpas i dit hus eller lejlighed, uanset om det er vinter eller sommer. Selvom varme er dejligt, kan det også være en stor udfordring, da det kan forstyrre nattesøvnen og generelt give ubehag. Det kan du undgå med en luftkøler, da du med det rette valg kan køle dit hjem ned med hele 10 grader. Så kan du både få en pause fra solen, når den står højest på himlen og sove godt om natten, når tropenætterne melder sin ankomst.

Er det nødvendigt at købe den bedste luftkøler?

Selvom vi selvfølgelig synes, det giver rigtig god mening at købe den bedste luftkøler, kommer det helt an på, hvilket behov du har for afkøling. For det giver naturligvis ikke mening at købe en luftkøler til flere tusinde kroner, hvis du kun regner med at skulle bruge den ganske få uger i løbet af året. Det er der ikke meget ved – så hellere købe en af de luftkølere, som vi i testen stadig synes er gode, men som ikke har de samme funktioner som den bedste luftkøler, og derfor er lidt billigere.

Det der er vigtigt at tage højde for, når du køber en luftkøler er, hvad dit behov reelt set er. Vores bedste luftkøler er rigtig god, hvis du gerne vil bruge den året rundt eller ofte flere gange om året. Har du også brug for det, eller vil du gerne have muligheden for det, giver det rigtig god mening at købe den.

Vær opmærksom på støjniveauet

Noget du også med fordel kan tage med i overvejelserne omkring, hvilken af luftkølerne du skal købe, er støjen. En luftkøler med meget støj kan gøre det til en irritation at bruge den både om dagen og om natten. Flere af luftkølerne i vores test er støjsvage. Så regner du med at skulle bruge den om natten, kan vi klart anbefale dig at tage den, som larmer mindst. Støjen skal jo ikke gerne være det, der forhindrer dig i at sove, når nu du endelig får et køligt soveværelse.

Vælg luftkøleren med den laveste decibel. For at give dig et billede af, hvad det vil sige, har en helt normal samtale et lydniveau på 60 dB. Det gør det nemmere for dig at vurdere, om du skal have den ene eller den anden luftkøler.

Tag højde for energiforbruget

Det er ikke til at komme udenom, at en luftkøler naturligvis er en ekstra udgiftskilde. Det koster at have et apparat stående tændt, og det gør sig også gældende her. Jo større en luftkøler du køber, jo mere strøm skal den bruge for at holde sig i gang.

Når du klikker dig videre fra vores test her og ind på de respektive luftkølere, vil du ved flere af dem kunne se, hvor meget energi de bruger på at holde sig i gang i timen. Det gør det nemmere for dig at få et indblik i, hvad det kommer til at koste dig at have den tændt på timebasis. Det er ret relevant, da du dermed ved, hvad anlægget reelt set koster dig.

Overvej, hvilke funktioner du har brug for

Selvom det måske lyder ret fedt, at luftkøleren kan styres med en app og har justerbart LED-lys, er det selvfølgelig kun smart, hvis det er noget, du går op i, og synes er meget belejligt. Er det eller andre funktioner ikke noget, du kommer til at gøre brug af, skal du naturligvis blot vælge den model i testen, som giver mest mening for dig.

Er du omvendt lidt af en gadgetnørd, som godt kan lide, at der er gjort lidt ekstra ud af tingene og funktionerne, er det bare med at købe den, som du synes, dækker dine behov for det. Så ønsker du både fjernbetjening, app, stemmestyring og lys, er det bare med at springe ud i det.

Man får naturligvis, hvad man betaler for. Det gælder også for luftkølerne i vores test. Så tjek dem gerne ud hver især og se, hvad der giver bedst mening for dig i sidste ende. Så skal du nok få stor glæde af din luftkøler.

Hvordan vedligeholder man bedst en luftkøler?

Som med alle andre ting er det vigtigt, at du passer godt på din luftkøler og løbende vedligeholder den, så den holder i mange år frem. Derfor er det en rigtig god ide at rense filteret med et fast interval, da det sikrer, at støv og skidt ikke hober sig op og giver luftkøleren driftsstop. Det er der ikke meget ved.

Oplever du på et tidspunkt, at der kommer lugtgener i forbindelse med, at du bruger din luftkøler, så er det på tide at rense den lidt ekstra. Luftgener skyldes nemlig bakterier, som lever i det støv, der kommer ind med luften i luftkøleren. Det kan du ret nemt gøre noget ved med noget rensevæske, som du sprøjter ind i luftkøleren eller på filteret. Det dræber bakterierne og fjerner lugtgenerne. Det er noget, du bør overveje at gøre 1-2 gange om året alt efter, hvor meget du bruger din luftkøler.

Kan man bestille alle luftkølerne online?

I udvælgelsen af de luftkølere som vi gerne ville teste, sørgede vi for at vælge modeller fra forhandlere, som alle har mulighed for online bestilling. Vi ved nemlig godt, hvor besværligt det kan være at falde over en luftkøler på nettet, som man så skal til at finde fysisk. Det kan nærmest være en helt umulig opgave.

Det synes vi ikke, der er nogen grund til. Derfor kan du altid klikke dig videre fra vores testside og direkte ind på den forhandler, som sælger den respektive luftkøler, som du gerne vil se nærmere på. Her kan du bestille den online og få den leveret lige til din hoveddør i løbet af ganske få dage.

Det skal være let at komme fra A til B og få det, som du har brug for lige nu og her, eller gerne vil sikre dig, at du har til rådighed, når varmen indtræffer. Det er det, hvis du finder din favoritluftkøler her.

Når du klikker dig videre, kan du også se mere uddybende specifikationer på luftkølerne, så du er helt med på, hvad det er, du køber, og om den ene er lidt bedre for dig end den anden.

Hvad kan jeg ellers gøre for at holde rummene kølige?

En luftkøler er en rigtig god måde at holde dine rum kølige på. Men der er også mange andre metoder til, hvordan du kan holde soveværelset eller kontorarealet køligt på, når du ikke bruger luftkøleren. Dog kan du også godt bruge diverse tips herunder i samspil med luftkøleren.

Det du kan gøre er:

  • Åbne vinduer på kølige nætter. Den lavere luftfugtighed udenfor gør, at det bliver behageligt indenfor. Dog skal du lukke vinduerne igen, inden solen står op eller kort efter, da det ellers bliver varmt igen.
  • Ved rum i hjemmet er det godt at bruge mørklægningsgardiner på alle vinduer i løbet af dagen. Det gælder særligt for soveværelset. Det holder det meste af varmen ude, og gør det knapt så trykkende i værelset.
  • Hav luftkøleren tændt på ventilation, da det dermed sikrer, at luften bliver cirkuleret rundt i rummet. Det køler luften, ligesom det giver dig en fornemmelse af en kølig vind.
  • Brug ikke fjernsyn, computere eller andre apparater, der opvarmer hjemmet. Det kan selvfølgelig ikke undgås på kontoret. Men ved at slukke for apparater sikrer du, at rummet ikke bliver unødigt opvarmet.

Hvilken energiklasse skal man gå efter ved en luftkøler?

Hvis du både gerne vil sikre dig så lav en elregning som muligt og også gerne vil gøre løsningen så bæredygtig som overhovedet muligt, så er det en god ide at gå efter energiklasse A eller derover. Ved at købe en luftkøler i den energiklasse sikrer du, at du ikke får et anlæg, der bruger helt vildt meget i strøm på årlig basis.

I dag bliver stort set alle apparater og luftkølere produceret efter de højeste og bedste energiklasser. Det gælder også for luftkølerne i testen her. Så er du både meget økonomisk og bæredygtigt tænkende, er du kommet til det helt rette sted.

Energiklassen kan du se ved at klikke dig videre på den enkelte luftkøler. Her står det beskrevet i specifikationer længere nede på forhandlerens side.