Fladskærm Test 2024 → Se De 8 Bedste Fladskærme

Bedste Fladskærm Test

Der findes i dag så mange fjernsyn i forskellige størrelser, prisklasser, skærmtyper, opløsninger og så videre. Derfor oplever mange, at det kan være utroligt svært at finde den bedste fladskærm til lige netop deres behov. Det skyldes blandt andet også, at det kan være svært for butikkerne at simulere, hvordan oplevelsen med fjernsynet ville være hjemme i stuen.

For at hjælpe dig lidt på vej med at finde den bedste fladskærm, har vi skrevet denne artikel. Nedenfor præsenterer vi dig for 10 forskellige fladskærme, der har klaret sig godt i test. Hver af disse fjernsyn udmærker sig i nogle bestemte kategorier. Denne kategoriopdeling har vi lavet, for at du nemmere kan finde lige netop den fladskærm, der passer bedst til dine behov og ønsker.

På den anden side af vores lille bedst i test liste, kan du blive meget klogere på fladskærme. Her besvarer vi nogle af de oftest stillede spørgsmål, hvordan du kan spare penge på dit køb af fladskærm og ikke mindst, hvad du skal holde særligt øje med i forbindelse med udvælgelsen.

Der er med andre ord rigeligt for dig at se frem til. Derfor er der vist heller ikke andet for, end at sige god læselyst!

Philips 65OLED908 – Bedste fladskærm (65 tommer)

Philips 65 TV 65OLED935 9 Series

 

Philips 65OLED908 er en del af mærkets 9 Series, hvilket er nogle af deres helt store flagskibsmodeller. Hvad der er særligt interessant ved denne model, er især dens soundbar fra Bowers & Wilkins, som er en integreret del af fjernsynet.

Det betyder, at du her får den bedste 65 tommer fladskærm med et knivskarpt 4K-billede og samtidig god lyd fra den indbyggede soundbar. Derudover er TV’et udstyret med Android TV som software, hvilket kort sagt betyder, at du har nem adgang til alle vigtigste apps og funktioner, som du allerede kender.

Eksperterne er generelt begejstrede for Philips 65OLED908. De største kritikpunkter, som vi ser fra magasiner som M3 i Sverige og TEK.NO i Norge er, at det mangler HDMI 2.1-porte, samt, at det er en anelse for langsomt til de mere seriøse gamere. Lyden bliver fremhævet som værende kraftfuld og krystalklar, hvilket naturligvis er heldigt nok, når nu der medfølger en soundbar til fladskærmen.

På PriceRunner har denne 65 tommer fladskærm fået 4,5 ud af 5 stjerner i gennemsnit. Dermed har de, der har købt fjernsynet tilsyneladende også haft en positiv oplevelse med det.

Samsung TQ75Q64CAUXXC QLED – Bedste fladskærm til prisen

Samsung 55 TV QE55Q60A QLED 4K Bedste Fladskærm Test

 

Hvis du har et budget, som du skal holde dig indenfor, og derfor ikke kan eller ønsker at købe den bedste fladskærm uden hensyntagen til prisen, så er det nu, at du skal læse med. Samsung TQ75Q64CAUXXC QLED er nemlig vores bud på den bedste fladskærm til prisen.

Det er den først og fremmest på grund af sin relativt attraktive pris i forhold til det, den tilbyder. Det er ikke den billigste fladskærm på listen, men det er her, at du får mest valuta for pengene. Modellen her er et såkaldt QLED-TV, som er udstyret med Samsungs populære Tizen OS software. Her kan du hurtigt og nemt hente populære streamingapps såsom Netflix, HBO Max og så videre.

Samtidig er det et utroligt tyndt fjernsyn, og du kan glæde dig over, at det kan vise flotte farver og har en høj lysstyrke. Alt dette er med til at gøre det til en sand fornøjelse at se fjernsyn på Samsung TQ75Q64CAUXXC QLED. Det er de, der har købt fladskærmen tilsyneladende også enige i; de har nemlig i gennemsnit givet det 4,7 ud af 5 stjerner på Samsungs egen hjemmeside.

Et lignende billede tegner sig blandt eksperterne, der blandt andet roser Samsung Q60A for at have et bedre billede end de fleste andre fjernsyn i samme prisklasse. Designet får også ros med på vejen, men til gengæld er de indbyggede højtalere ikke noget at skrive hjem om.

Samsung 50″ QN90C – Bedste fladskærm (50 tommer)

Samsung 50 TV GQ50QN90AAT QN90A Series Bedste Fladskærm Test

 

Der var engang, hvor en fladskærm var vild, hvis den var 40 tommer. Den tid er dog passé, og det er faktisk i dag svært at finde et nyt TV, der er mindre end 50 tommer. Hvis det er lige den størrelse du kunne tænke dig, er det jo heldigt nok – og så er det nu, at du skal læse med. Samsung QN90C får nemlig vores anbefaling som den bedste 50 tommer fladskærm.

Det gør den fordi det er en oprigtig god fladskærm, der er gennemført fra ende til anden. Her får du 4K-opløsning, Neo QLED, en opdateringsfrekvens på op til 100 Hz og meget mere. Sidstnævnte gør også modellen her særlig attraktiv for gamere, der spiller skydespil, racerspil eller andet, hvor der er fart på handlingen.

Det er da også den lysstærke og kontrastrige billede, samt de mange gaming-venlige funktioner, der bliver fremhævet af eksperterne i deres anmeldelser. Faktisk bliver denne 50 tommer fladskærm fremhævet som den bedste allround-skærm af flere, og det gør den til et oplagt valg i mange hjem.

Forbrugerne er også vældig tilfredse med Samsung QN90A, og har blandt andet givet den 4,8 ud af 5 stjerner i gennemsnit på PriceRunner, og 4,7 ud af 5 stjerner i gennemsnit hos Samsung. Sådanne scorer opnår en fladskærm kun, hvis den reelt set er alle pengene værd.

LG OLED55C35LA OLED – Bedste fladskærm

LG 65 TV OLED65C1 OLED 4K Bedste Fladskærm Test

 

Hvis vi skal kåre den ubetinget bedste fladskærm lige nu, så er det LG OLED55C35LA OLED, der får vores anbefaling. C1-modellen fra LG er et fantastisk og gennemført fjernsyn med en OLED-panel, der sikrer, at man får noget nær den bedste oplevelse som seer.

Samtidig er det en 4K fladskærm med en ganske udmærket softwareplatform i form af webOS. Eksperterne er svært begejstrede for LG OLED55C35LA OLED og fremhæver blandt andet dets smukke billede, de fire HDMI 2.1-indgange, og ikke mindst webOS.

Det er ikke kun eksperterne, der er glade for LG OLED55C35LA som fladskærm. Ser man på prissammenligningsportalen PriceRunner, scorer denne fladskærmsmodel 4,8 ud af 5 stjerner i gennemsnit blandt de forbrugere, der har anmeldt den.

Der, hvor LG OLED55C35LA virkelig vinder er, når det kommer til billedkvalitet. Du vil sandsynligvis hurtigt opdage, at denne fladskærm er lidt dyrere end tilsvarende konkurrenter, men hvis du vægter et knivskarpt billede i høj kvalitet, så er det sandsynligvis den ekstra investering værd.

Panasonic TX-55MZ2000E OLED – Fladskærm med den bedste lyd

Panasonic 65 TV TX-65JZ2000E OLED 4K

 

Ovenstående fladskærm var dyr, men denne er dyrere. Indtil nu har vi, med en enkelt undtagelse, præsenteret fjernsyn, hvor lyden ikke har været førsteprioritet. Men nu skal det altså handle om den fladskærm, der har den bedste lyd; Panasonic TX-55MZ2000E OLED.

Her får du nemlig ikke bare en fladskærm med OLED-panel, skarp 4K-opløsning og et flot billede. Nej, den har nemlig også et integreret Technics-tunet højtalersystem, der løfter lydoplevelsen til niveauer, som de færreste fjernsyn formår at gøre.

Hele vejen rundt får du altså her en flagskibsmodel fra Panasonic, som leverer på hele linjen. Faktisk tør vi godt gå så langt som at sige, at Panasonic TX-55MZ2000E er blandt de bedste fjernsyn, når det kommer til både billede og lyd – uden, at man begynder at tilslutte eksterne højtalere.

Det danske magasin Lyd & Billede kalder denne bedste fladskærm med god lyd for fremragende, og det er de ikke ene om. Også Pocket-Lint fra Sverige er jævnt begejstrede, det samme er Alt om Data, og mange flere. Derfor er det heller ikke overraskende, at modellen her scorer 5,0 ud af 5 stjerner blandt forbrugeranmeldelserne på PriceRunner.

LG OLED55G26 OLED Smart TV – Bedste billige OLED fladskærm

LG 55 TV OLED55A1 OLED 4K

 

Er du på udkig efter en OLED fladskærm? SÅ har du nok allerede nu indset, at det kan være umådeligt dyrt at investere i en sådan. Det er der mange årsager til, men den primære er, at OLED-paneler er dyrere at fremstille og inkorporere i fladskærme, end LCD, LED og QLED. Det bliver naturligvis bedre med tiden, men lige nu koster det stadigvæk en del.

Derfor har vi fundet den bedste billige OLED fladskærm, og titlen går til LG OLED55G26. Det er et fjernsyn med 4K-opløsning, det populære og velfungerende webOS-software og ikke mindst en række smarte løsninger såsom ThinQ AI, der via kunstig intelligens sikrer, at du altid får det skarpeste billede.

Men det betyder også, at du kommer til at sige farvel til nogle af de andre funktioner og løsninger, som du ellers normalt får i en fladskærm til samme pris. Det tæller eksempelvis kvaliteten af de indbyggede højtalere, antallet af HDMI 2.1-porte (der er 0), en relativ lav opdateringsfrekvens (på blot 60 Hz) og så videre.

Spørgsmålet er derfor, om du er villig at gå på kompromis med disse ting, for at få en billig OLED fladskærm med et godt billede? Hvis du primært ser serier og film, og ikke gamer, samtidig med, at du eventuelt har mulighed for at tilslutte eksterne højtalere eller en soundbar, så kan LG OLED55G26 være et oplagt køb.

Spørger du de, der har købt det, er der i hvert fald meget at komme efter. På Google Anmeldelser har de givet fladskærmen 4,8 ud af 5 stjerner i gennemsnit, og på PriceRunner får den 4,7 ud af 5 stjerner i gennemsnit.

Philips The One – Bedste fladskærm (75 tommer)

Philips 75 TV

 

Vi bliver i Philips-regi, når vi udnævner den bedste 75 tommer fladskærm. Det er nemlig Philips The One, og navnet skal indikere, at det ikke bare er en fladskærm, men derimod fladskærmen. Man kan diskutere om det er lidt selvhøjtideligt, men der er ingen tvivl om, at Philips The One (eller 75PUS8546/12) er et særdeles vellykket TV.

Modellen her leverer indhold i høj 4K-opløsning med HDR-billede. Designet er meget minimalistisk, og fjernsynet fylder derfor ikke så meget i rummet. Samtidig kan du glæde dig over, at modellen her er udstyret med Ambilight, Dolby Vision og Dolby Atmos. Disse tre giver tilsammen en særlig inddragende oplevelse – hver gang, man tænder for fjernsynet.

Derudover har Philips The One naturligvis Android TV, hvilket får den helt i top, når det kommer til udvalg af apps og generel tilgængelighed. Dette og meget har ført til positive anmeldelser fra både eksperter og forbrugere. Sidstnævnte har blandt andet givet denne 75 tommer fladskærm 4,8 ud af 5 stjerne i gennemsnit på PriceRunner og på Google Anmeldelser scorer den 4,5 ud af 5 stjerner.

Philips 55PUS7956 LED – Bedste billige fladskærm (55 tommer)

Philips 43 TV 43PUS755612 LED 4K

 

Fra den ene yderlighed til den anden; Philips 55PUS7956 LED får her titlen som den bedste billige fladskærm. Det er ikke den billigste fladskærm, du kan købe, men den er i den grad konkurrencedygtig. Det bliver især tydeligt, når man ser på alt det, som fjernsynet kan tilbyde.

Det her er nemlig en fladskærm, som man ikke havde kunne forestille sig til den her pris for bare 5 år siden. På trods af den attraktive prissætning får du nemlig 4K-opløsning, et lækkert, stilrent og tyndt design, Dobly Vision, Dolby Atmos, lav latenstid til spil og meget mere.

Alt dette gør umiddelbart Philips 55PUS7956 LED til en no-brainer, hvis ellers man er på udkig efter den bedste billige fladskærm. Man skal dog være opmærksom på, at selvom den gør det godt, så er der punkter, hvor den ikke helt kan konkurrere. Test af fladskærmen viser afslører blandt andet, at den har lidt lavere kontrast end de fleste dyrere fjernsyn. Samtidig er den ikke udstyret med Android TV, men derimod Philips’ egen software, der er knap så god.

Alligevel scorer denne billigste fladskærm på vores bedst i test liste hele 4,5 ud af 5 stjerner i gennemsnit på PriceRunner. Det vil sige, at forbrugerne i den grad værdsætter kvaliteten set i forhold til prisen.

Dette tv fra Philips er et af de bedste tv’er i 55 tommer-klassen – vil du gerne se andre fladskærmsfjernsyne i 55 tommer, kan du se vores test lige her

Sådan finder vi de bedste fladskærme

Det var vores liste over de bedste fladskærme i test. Vi håber naturligvis, at du er blevet inspirereret, eller som minimum blevet klogere på, hvilket fjernsyn du skal købe. Inden, at vi fortsætter med artiklen her, vil vi kort lige gennemgå, hvordan ovenstående liste er kommet til at se ud, som den gør.

Det forholder sig sådan, at vi her på siden ikke selv tester de produkter, som kommer med i vores artikler. Den primære årsag hertil er, at hverken vores ressourcer eller kompetencer strækker sig til sådanne vidstrakte opgaver.

I stedet baserer vi vores lister på data. Vi indsamler en masse informationer om en lang række af de mest populære fladskærme, såsom tekniske specifikationer, priser, brugeranmeldelser og anmeldelser fra eksperter. Især de to sidstnævnte tillægges bruger vi meget tid på, fordi det i sandheden er måden, hvorpå vi kan lave en liste over fladskærme, der klarer sig godt i test.

Når vi har indsamlet ovenstående data, går vi i gang med at analysere den. For hver af de kategorier, som vi har gennemgået, finder vi den fladskærm, der bedst opfylder de kriterier, som kategorien sætter. Det er med andre ord fuldstændig baseret på data, som vi indhenter fra en bred vifte af kilder, for derefter at sammenligne og analysere.

Køb en fladskærm på tilbud

En fladskærm kan variere utroligt meget i pris; faktisk findes der nok få produkter, hvor prisen på billigste og dyreste kan være procentvis så langt fra hinanden som ved fjernsyn. Det er ikke usandsynligt at finde en billig fladskærm til under 2.000 kroner. Den er nok på ingen måder anbefalelsesværdig, men den findes derude et sted.

Samtidig kan man også finde fladskærme til mere end 100.000 kroner – hvis ikke mere. Og så naturligvis alt i mellem. Som du kunne se på listen ovenfor, ligger de fleste i et prisleje mellem 2.000 kroner og 30.000 kroner.

Uanset om du er til de billige eller dyre fladskærme, så kan der være en idé i at gå efter en fladskærm på tilbud. Sådanne er der heldigvis mange af, og de fleste elektronikforhandlere er generelt gode til at sætte deres fjernsyn på tilbud.

Fordelen ved at købe en fladskærm på tilbud er naturligvis, at der er mulighed for at spare penge – ofte mange penge. Spørgsmålet er bare, hvordan man udnytter besparelsen. Du kan nemlig enten vælge, at;

 1. købe det fjernsyn, du har udset dig, men nu til en lavere pris, eller
 2. at købe et bedre fjernsyn, end du har udset dig, uden at gå over på budget.

Ofte stillede spørgsmål om fladskærme

Som lovet i starten af artiklen, vil vi besvare nogle af de oftest stillede spørgsmål om fladskærme. Der er mange – det ved du muligvis allerede godt, hvis du selv sidder inde med blot nogle af disse. Derfor håber vi også, at du henover de næste par afsnit kan blive meget klogere på fladskærme generelt, og samtidig få svar på nogle af de spørgsmål, som du måtte brænde inde med.

Der er naturligvis meget mere, man kan have behov for at vide, når det handler om fladskærme, men vi har valgt at begrænse os til de spørgsmål, der har været størst aktivitet omkring. Skulle du have yderligere ting, som du har behov for at få afklaret, er langt de fleste online og fysiske elektronikforhandlere mere end glade for at hjælpe så vidt de kan.

Hvad er en fladskærm?

Lad os starte med det grundlæggende; hvad er en fladskærm? Heldigvis er svaret relativt enkelt. En fladskærm er et fjernsyn, der er relativt fladt – eller tyndt om man vil. Begrebet stammer fra sidst i 90’erne, hvor de første flade fjernsyn blev introduceret.

Før det havde man kassefjernsyn, der var omtrent så tykke, som de var brede. Efter dagens standarder, var de nye og ”flade” fjernsyn, stadig utrolig tykke. Men de var på alle måder fladere end de foregående, og det er altså derfor, at det hedder en fladskærm i dag.

En fladskærm er altså en type af fjernsyn eller TV, og i dag er det også den eneste type af fjernsyn, der reelt set bliver solgt fra ny – de bliver blot tyndere og tyndere hvert år.

Hvilken afstand skal der være til en fladskærm?

Som små har mange af os hørt, at vi ville få firkantede øjne af at sidde for tæt på fjernsynet. Mens det ikke er rigtigt, så er der flere gode grunde til, at der skal være lidt afstand til fladskærmen. Men præcis, hvor meget afstand? Ja, det afhænger af mange faktorer.

Samsung anbefaler, at man ved et 4K TV, har en afstand på 1 meter til fjernsynet per 39 tommer, fjernsynet er i størrelse. Det vil sige, at har man en 39 tommer fladskærm, anbefales afstanden til at være 1 meter. Har man en 78 tommer fladskærm (det dobbelte), skal afstanden være 2 meter, og så fremdeles.

Forbrugerrådet Tænk anbefaler derimod, at man har 2,4 meters afstand til et 40 tommer TV, og herefter 10 centimeters ekstra afstand for hver 2 tommer fjernsynstørrelse man går op.

Der findes som sådan ikke noget rigtigt eller forkert svar. Det gælder om at placere fjernsynet langt nok væk til, at man kan se alt, hvad der foregår på fladskærmen uden at skulle dreje hovedet. Omvendt skal det ikke længere væk, end at man tydeligt kan læse undertekster og se, hvad der foregår på skærmen.

Hvilken afstand skal der være fra gulv til fladskærm?

En ting er afstanden fra sofa til fjernsynet, men hvad med afstanden fra gulv til fladskærm? Der er i endnu mindre grad et rigtigt svar, da det afhænger af, hvorfra du ser fjernsyn. Der kan nemlig være stor forskel på placeringen alt efter om du sidder i sofaen, i badekarret, på kontoret eller skal kunne se med, mens du står og laver mad i køkkenet.

Tommelfingerreglen er, at du skal placeret din fladskærm i sådan en højde fra gulvet af, at du kan se det med en behagelig nakkestilling. Den nemmeste måde at gøre dette på er ved at sætte eller stille dig som du ville, når du skal se fjernsyn, og placere fjernsynet, så midten af det hænger der, hvor du behageligt og naturligt kigger hen.

Fordi der kan være stor forskel på sofaer, kontorstole og så videre, kan det være næsten umuligt at give en optimalt afstand fra gulv til fladskærm. Umiddelbart ser man dog, at mange hænger deres fjernsyn i sofastuen med mellem 90 centimeter og 110 centimeter fra gulvet til underkanten af fladskærmen.

Hvornår er fladskærme billigst?

Fladskærme er generelt på et prisniveau, hvor de altid er billige, hvis man sammenligner med blot et par år tilbage. Når det så er sagt, så er der tidspunkter på året, hvor der er større sandsynlighed for, at man finder en billig fladskærm.

Som med så meget elektronik er det særligt i tiden omkring Black Friday og Cyber Monday. Her er det ikke unormalt at se store besparelser på fladskærme af alverdens slags. Derudover kan januar og februar også være udmærkede måneder at gå på tilbudsjagt, da det ofte er til elektronikmessen CES i januar, at fabrikanterne annoncerer deres nyeste modeller.

Som med tøj, biler og alt andet, vil mange kunder – og dermed også butikker – helst have de nyeste modeller. Derfor, er det ikke unormalt at det fører til gode udsalg og dermed billige fladskærme, hvis man er villig til at købe de udgående modeller.

Hvad koster en fladskærm?

En fladskærm er et vidt begreb, når det kommer til pris. Som vi tidligere har været inde på, kan der nemlig være store variationer i pris alt efter, hvor avanceret en fladskærm man er på udkig efter. Derfor kan det også været utroligt svært at give en konkret svar.

I skrivende stund kan man købe den billigste fladskærm til lige omkring 1.000 kroner. Den måler blot 19 tommer og er således mindre end de fleste computerskærme, og opløsningen er lavere end på de fleste mobiltelefoner.

I den anden ende af skalaen har vi det dyreste fjernsyn til 500.000 kroner. Og nej, det er ikke bare et enkelttilfælde. Andenpladsen koster nemlig 484.000 kroner. Disse fjernsyn er store (98 tommer) og så er de i 8K-opløsning, hvilket giver et sindssygt skarpt billede.

Realiteten er, at det er meget få, hvis nogen, der køber de her dyreste fladskærme. Det er mere et spørgsmål om, at producenterne gerne vil vise, hvad de kan. Og det gør de med de her dyreste fladskærme, hvor der ikke er sparet på noget overhovedet.

Langt de fleste fladskærme, som er målrettet almindelige dødelige, koster et sted mellem 2.000 kroner og 30.000 kroner. Størstedelen af fladskærmskøb ligger typisk i lejet mellem 5.000 kroner og 15.000 kroner.

Hvad koster en fladskærm i strøm?

Langt den største omkostning til fladskærme ligger i indkøbsprisen; også selvom de bruger strøm, når de er tændt. Det forholder sig nemlig sådan, at fladskærme i dag er så effektive, at de praktisk talt ikke bruger noget strøm.

Et gennemsnitligt eksempel kunne være Samsung Q60A; det er til en pris, som de fleste kan være med på, og er derfor at finde i mange danske hjem. Det har Energimærke F, og bruger ned til 77 kWh pr. 1.000 time. Her snakker via altså 1.000 timer, hvor fjernsynet står tændt.

Omdanner vi det til timebasis, svarer det til 0,077 kWh pr. time, at fladskærmen er tændt. Hvis vi estimerer, en elpris på 3,5 kroner pr. kWh, svarer det til, at det koster 26,95 øre i strøm pr. time at have sin fladskærm tændt.

Er fjernsynet tændt i 4 timer om dagen, bliver det altså lige lidt over en krone, som du skal betale i strøm. Det er med andre ord typisk ikke her, at den største økonomiske belastning ligger som ejer af en fladskærm.

Hvad vejer en fladskærm?

Det kan være ret interessant at vide, hvad en fladskærm vejer, hvis man har tænkt sig at montere den på væggen. De fleste vægbeslag og rawlplugs er nemlig godkend til at kunne håndtere en bestemt vægt, og det er naturligvis vigtigt, at man holder sig inde for disse begrænsninger.

Heldigvis er der sjældent noget at bekymre sig for. Blandt de anbefalede fladskærme på bedst i test listen øverst på siden, vejer de fleste mellem 10 kilo og 20 kilo. De største og bedste modeller med masser af funktionalitet, Ambilight, bedre lydsystemer og så videre er en anelse tungere. Den tungeste model på listen vejer 31,6 kilo.

Langt de fleste webshops sørger for at skrive vægten på fladskærmen på produktsiden under ”tekniske specifikationer” eller lignede. Det kan være et fint sted at finde informationen, og ellers vil det som regel også stå på selve kassen, hvori fladskærmen bliver leveret.

Hvad pudser man en fladskærm med?

Når man skal rengøre en fladskærm og fjerne fedtede fingre, er der flere måder, man kan bruge. I nogle tilfælde vil det være nok med en helt ren mikrofiberklud. Det er i realiteten den eneste type af klud, man bør buge på sin fladskærm, da alt andet kan risikere at ridse den eller på anden måde ødelægge den. Det kunne eksempelvis være fordi, der sidder i rester i kluden efter rengøringsmiddel eller lignende.

Når man pudser en fladskærm, skal man helst gøre det med en smule vand på kluden. Den skal ikke være gennemblødt, men blot let fugtig og sprøjt endelig ikke vand direkte på skærmen. Begge dele kan ødelægge fjernsynet og skabe brandfare.

Optimalt set skal man bruge en gelespray, der er lavet specifikt til rens af skærme. Det er meget vigtigt, at den ikke indeholder hverken sæbe eller alkohol, da dette kan ødelægge filmen på skærmen. Sørg samtidig for at være meget forsigtig, når du pudser din fladskærm. Presser du for hårdt, når du skal have fjernet fedtpletter og lignende, kan det ødelægge panelet, der sidder i skærmen.

Hvilken fladskærm er bedst?

Der er mange meninger om, hvilken fladskærm, der er bedst. Hvis du spørger os – og en række eksperter – er det i øjeblikket LG C1 OLED. Det er en vældig gennemført OLED fladskærm, der har mere eller mindre alt, hvad hjertet begærer uden, at det koster en halv million.

Vores bedst i test liste over fladskærme fremhæver dog også en række andre modeller, som også fortjener at blive nævnt. Dem kan du læse mere om øverst i denne artikel, og du vil hurtigt opdage, at det især er mærkerne LG, Samsung, Philips og Panasonic, der trækker overskrifterne.

Hvorvidt en fladskærm er den bedste, er dog en relativ individuel vurdering, som også afhænger af, hvilke behov, den skal opfylde indenfor et bestemt prisleje. Derfor kan der også være forskel på, hvilke fladskærme vi mener er bedst, og hvilke du synes er bedst.

Hvilken fladskærm var den første?

Den første rigtige fladskærm, der ikke bare var et eksperiment, blev lanceret i 1997. Der er lidt uenigheder om, hvem der var først, og det er tilsyneladende ikke så godt dokumenteret på internettet. Nogle mener, at Sony og Sharp var hurtigt ude, andre nævner Panasonic som de første, mens meget tyder på, at det i realiteten var Fujitsu.

Under alle omstændigheder, målte den første fladskærm 42 tommer i størrelsen. Prisen var mere end 15.000 amerikanske dollars, og var således kun for de rigeste. Fladskærmen blev lavet med PALC-teknologi, men det viste sig hurtigt, at det var for dyrt.

Man gik derfor over til at bruge plasma i stedet, hvorfor man også i mange år omtalte fladskærme og plasma-TV’er. Sidenhen er man skiftet først til LCD-skærme og sidenhen, LED, QLED og OLED-paneler i fladskærme.

Fladskærm: Dette skal du kigge efter

Når du skal vælge en fladskærm, er der nogle forskellige ting, som du bør have in mente. Det er nemlig ikke nødvendigvis alle modellerne på markedet, der løser dine behov og lever op til dine ønsker. Det ved du naturligvis allerede godt, for ellers havde du nok ikke hængt ved artiklen her.

Men hvad er det, at man skal kigge efter, når man vælger fladskærm? Det er lige netop det, som det skal handle om i de nedenstående afsnit. Her introducerer vi dig til nogle af de vigtigste faktorer, som du bør inddrage i dine overvejelser både før og under din søgen efter en ny fladskærm.

Størrelse

Størrelsen på fladskærmen er naturligvis vigtig. Her taler vi om to ting; størrelsen på selve skærmen og størrelsen på stellet eller kabinettet så at sige.

Selve skærmstørrelsen måles i tommer, og er et udtryk for den diagonale længde fra hjørne til hjørne. Jo flere tommer, jo større er skærmen (og resten af fladskærmen) altså. Hvilken størrelse, der er den rigtige kan være umådeligt svært at sige, da det afhænger meget af personlige præferencer.

Generelt anbefaler vi, at man tager stilling til, hvad man synes om sit nuværende fjernsyn. Hvis man bruger lidt energi på at tænke over det, kan man godt danne sig en nogenlunde idé om, hvor meget større eller mindre fladskærmen skal være.

Har man ikke en fladskærm på nuværende tidspunkt, kan størrelsen være svær at beslutte på den måde. I så fald, vil den bedste og nemmeste løsning være at måle sig frem til, hvor stort et fjernsyn, man synes, at man har plads (og lyst til) at have hængende eller stående.

Kabinetstørrelsen på din nye fladskærm bør også spille en rolle. Det er betegnelsen for det, der kommer udover selve skærmen; altså kanterne og tykkelsen. Jo større kanter og jo tykkere fladskærmen er, jo mere fylder den i rummet – både bogstaveligt og visuelt. Det betyder noget for indretningen, og det skal man være opmærksom på.

Skærmtype

Når vi taler om skærmtype, så mener vi i virkeligheden de skærmpaneler, som fladskærmen er udstyret med. Der er overordnet set fire muligheder;

 • LCD
 • LED
 • QLED
 • OLED

Førstnævnte er efterhånden udfaset fra alle fladskærme, med undtagelse af de billigste modeller. LED, er næst billigst, mens QLED er en nyere opfindelse, der giver lidt bedre billedkvalitet til lidt flere penge. Sidst på listen er OLED, som klart er de paneler, der giver de bedste farver og billeder, fordi de er selvlysende, og ikke lyst op bagfra (som de andre paneler). Til gengæld er de også væsentligt dyrere, og det er derfor vigtigt at overveje, om du synes, at det er den ekstra investering værd.

Energimærke

Som vi tidligere har været inde på, er det ikke fordi fladskærme bruger ret meget strøm. Men derfor kan det stadig være en god idé at inddrage fjernsynets energimærke i sine overvejelser. Der kan nemlig være stor forskel på den bedste fladskærm i strømforbrugsmæssig forstand og den værste.

Når det så er sagt, så vil det som regel stadig være småbeløb, som det koster at have praktisk talt alle nye fladskærme, fordi de alle er energieffektive. Derfor vil vi ikke anbefale, at energimærket bliver den primære faktor i din beslutning. Brug den i stedet til at ”tippe” skålen, hvis du står og skal vælge mellem to eller tre fladskærme.

Energimærket kan være et bogstav mellem A og G, hvor A er det bedste. Dette bliver fastsat ud fra en række parametre, som bliver bestemt af EU, og dermed bliver alle fladskærme testet på samme vilkår. Derfor er det også nemt at sammenligne deres strømforbrug på tværs af modeller, mærker og butikker.

Af databladet fremgår ligeledes, hvor meget strøm fladskærmen bruger per 1.000 time – angivet i kWh. Hvis der er andre funktioner (såsom HDR), der bruger mere strøm, vil dette også være angivet med en separat bogstavsvurdering.

Dertil vil der være praktiske informationer om fladskærmen såsom opløsning, skærmstørrelse, fabrikant og modelnummer. Alt dette skal naturligvis gøre det hurtigt og nemt at identificere, hvor energieffektivt det pågældende fjernsyn er.

Software

Du skal anstrenge dig meget, hvis du skal købe en fladskærm i dag, der ikke er et såkaldt ”smart TV”. Men der er mange forskellige typer af software, som kan drive de smarte funktioner såsom apps, indstillingskontroller, internetforbindelse, skærmdeling og så videre.

Hvis du allerede har en fladskærm fra eksempelvis Samsung eller LG, vil du sandsynligvis sætte pris på at fortsætte med deres fjernsyn, fordi de i så fald vil have den samme software, som du har vænnet dig til. Men det kan også være, at du er træt af det smart TV, du har i øjeblikket, og gerne vil skifte over.

Flere og flere producenter vælger at levere deres fladskærme med Android TV, hvilket har mange af de samme fordele som Android har. Fordi softwaren bliver brugt på tværs af producenter, vil antallet af apps, der bliver udviklet hertil også være større.

Der findes adskillige gode Youtube-videoer, der kan introducere dig kort til de forskellige typer af software, som du kan få fladskærme med. Det kan være en god måde at undersøge dine muligheder på. De mest udbredte typer af software til fladskærme er:

 • Android TV / Google TV
 • webOS
 • Tizen OS

Derudover er der en række andre typer af software, men disse bliver langsomt udfaset til fordel for ovenstående. WebOS er den software, som typisk vil være installeret på LG’s fjernsyn, og generelt meget vellidt. Tizen OS er Samsungs software, og er også rimelig velunderstøttet. Dertil kommer naturligvis Android TV / Google TV, som efterhånden også er meget populært.

Lyd

Langt den største del af fladskærme har i dag højtalere indbygget. Problemet er blot, at når man hele tiden arbejder på at gøre skærmene tyndere og tyndere, så går det udover højtalerne. For mens skærme kan blive tyndere, så bestemmer fysikkens love, at højtalere er nødt til at have visse dimensioner for, at de kan levere lyd af god kvalitet.

Du bør derfor overveje, hvor vigtigt god lyd er for dig. Mange mennesker interesserer sig ikke mere for feltet end, at det er ligegyldigt for dem, hvor bredt spektret af frekvenser er og så videre. Er man mere audiofil, vil man typisk ikke kunne nøjes med et fjernsyn, der har dårlige højtalere.

Som vi præsenterede på vores liste over de bedste fladskærme i test, er der enkelte modeller, der kommer med særligt gode højtalere. Det gør en kæmpe forskel i forhold til de modeller, der ikke gør, men hvis man virkelig vil have ordentligt lyd, så kræver det eksterne højtalere.

Her kan man både købe soundbars, surround sound højtalere og stereohøjtalere. Ulempen er dog naturligvis, at så skal der også være plads til dem.

Pris

Som vi af flere omgange har omtalt, så kan prisen på en fladskærm variere utroligt meget alt efter, hvad det er man er på udkig efter. Derfor er det vigtigt, at du får lagt et budget på forhånd, så du har en fast aftale med dig selv om, hvor meget du må købe fladskærm for.

Når først du har taget den beslutning, er det vigtigt, at du ikke bryder med den. Det er nemlig måden, hvorpå man lynhurtigt får brugt flere penge end man har, fordi man jo lige kan købe en model, der er lidt bedre.

Tommelfingerreglen er, at jo større fjernsynet er, jo dyrere bliver det. Det er især efter 70 – 75 tommer, at prisen virkelig begynder at eskalere. Samtidig er OLED-paneler dyrere end LED, og god lyd er også noget, man skal betale for.

Hvis du har sat hak ved stor skærmstørrelse, OLED og gode højtalere, må du derfor hellere forberede dig på, at det bliver en dyrere omgang at købe en fladskærm.

Køb din fladskærm online og spar penge

Vi anbefaler generelt altid vores læsere, at de køber deres produkter online, når det giver mening. Det gør det i den grad i dette tilfælde, så køb din fladskærm online. Fordelen ved at handle på internettet er nemlig, at du har en øget chance for at spare penge.

En webshop har nemlig typisk lavere faste omkostninger set i forhold til deres omsætningspotentiale end en fysisk butik har. Samtidig er de også i større konkurrence med andre forhandlere, fordi du som kunde altid kan klikke dig videre til en anden webshop og lynhurtigt sammenligne priser, handelsbetingelser og så videre.

For at forblive konkurrencedygtige er webshops derfor nødt til både at have attraktive priser og behandle deres kunder ordentligt. Det kommer naturligvis til din fordel, fordi du dermed får mulighed for at gøre dig en god handel, når du køber din fladskærm online.

Rig mulighed for at handle hos populære forhandlere

Uanset om du vælger at handle online – som ofte også er mere bekvemt – eller i en fysisk butik, hvor du kan se din nye fladskærm i virkeligheden, så har du rig mulighed for at lægge dine penge hos populære forhandlere. Fladskærme bliver nemlig ikke bare solgt i fysiske elektronikbutikker som Power og Elgiganten. Nej, du kan også handle dem hos online webshops som Proshop, og sådan set også supermarkeder. Nedenstående er blot et udvalg af de mange populære og vellidte forhandlere af fladskærme, som vi har i Danmark:

 • Proshop
 • ComputerSalg
 • Elgiganten
 • Bilka
 • COOP
 • Coolshop
 • Expert
 • Føtex

Så hvis du overvejer at købe en ny fladskærm, er der med andre ord rig mulighed for at gøre det lige der, hvor det passer dig bedst. Du vil opdage, at nogle af ovenstående forhandlere også er dem, vi linker ind til via bedst i test listen øverst på siden. Her kan du få dig et lynhurtigt overblik over deres udvalg af fladskærme, priser og så videre.

Fladskærm bedst i test: Hvilken fladskærm er bedst?

Det var stort set alt, hvad vi havde at sige om fladskærme i denne omgang. Men inden, at vi runder helt af, vil vi lige opsummere, hvilken fladskærm der er bedst. Så har du det helt frisk i hukommelsen, når du går herfra, og forhåbentligt er du blevet lidt klogere på, hvilken model du skal købe.

Derfor får du her listen over de bedste fladskærme:

 1. Bedste fladskærm: LG C1 OLED
 2. Bedste fladskærm til prisen: Samsung Q60A QLED
 3. Bedste fladskærm (50 tommer): Samsung QN90A
 4. Bedste fladskærm (65 tommer): Philips 65OLED935
 5. Bedste fladskærm (75 tommer): Philips The One
 6. Bedste fladskærm med Ambilight: Philips OLED806/12
 7. Fladskærm med den bedste lyd: Panasonic JZ2000 OLED
 8. Bedste billige fladskærm: Philips 43PUS755/12 LED
 9. Bedste fladskærm med billedramme: Samsung The Frame
 10. Bedste billige OLED fladskærm: LG A1

Har du behov for at få genopfrisket, hvad det er, der gør hver af disse modeller til de bedste i deres kategorier? Så kan du scrolle øverst på siden, hvor vi gennemgår hver af de ti fladskærme. Det er også her, at du kan klikke dig ind til forhandlere, der sælger de enkelte modeller. Det betyder, at hvis du er klar til at købe, så kan du gøre det allerede i dag.

Tak fordi du læste med!

❗❗ Udgåede modeller ❗❗

Nedenfor finder du en oversigt over tidligere anmeldte produkter, som ikke længere er tilgængelige på markedet. Vi har valgt at medtage dem i denne artikel, fordi vi mener, at oplysningerne om disse produkter stadig kan være værdifulde for dig som læser, når du skal træffe en informeret beslutning.

Philips 65 TV

Hvis du er på udkig efter den bedste fladskærm med Ambilight, så er det Philips OLED806/12, du skal have fat i. Her får du nemlig et OLED-fjernsyn med Ambilight på alle fire sider (over, under, venstre og højre). Samtidig er der tale om et TV med et skarpt, kontrastfyldt og lækkert billede, samt Dolby Vision og Dolby Atmos-understøttelse.

Denne fladskærm fra Philips er blandt de dyreste på vores lille bedst i test liste her. Men det er med god grund; for den leverer på praktisk talt alle fronter. I hvert fald, hvis du er en af dem, der sætter pris på Ambilight, som lyser væggen bag fjernsynet op i de farver, der vises på skærmen.

Eksperterne er særligt begejstrede for lige netop denne fladskærm med Ambilight. Den får ros for at være særligt skarp i sit billede, have HDMI 2.1 i alle sine porte, og for at undersøtte alle HDR-formater. Der, hvor dette fjernsyn får mest hug, er for dens standardindstillinger, der er til den underlige side.

Forbrugerne er også begejstrede, og har blandt andet givet fjernsynet med modelnavnet 65OLED806/12, 4,5 ud af 5 stjerner i gennemsnit på Google Anmeldelser. På PriceRunner tegner der sig et endnu bedre billede med hele 4,9 ud af 5 stjerner i gennemsnit. Det kan man vist ikke sige noget til.

Samsung 50 TV QE50LS03AAU

Er du på udkig efter en fladskærm, der ligner et billede? Så bør du overveje at investere i den bedste fladskærm med billedramme; Samsung The Frame. Det er unikt take på, hvordan en fladskærm kan blive til en del af indretningen i hjemmet. Modellen har nemlig en kant, der ligner en billedramme, samt en funktion, der viser et maleri eller billede, når fjernsynet er ”slukket”.

På den måde kan denne fladskærm blive en del af en billedvæg, eller på anden vis indgå mere diskret i stuen, end de fleste andre fjernsyn. Udover naturligvis at være attraktiv på den front, så er Samsung The Frame også en ganske fin fladskærm på flere andre fronter.

Det har eksempelvis 4K-opløsning, QLED-paneler, Samsungs smarte software med adgang til masser af apps og meget mere. Det er ikke nødvendigvis den absolut bedste fladskærm, og den er også relativ dyr i forhold til, hvad den rent teknisk leverer, men til gengæld kan designet noget, som meget få konkurrenter kan.

Det er også de pointer eksperterne komme med; flot billede, unikt design og fedt koncept, men dyrt og uden særlig god indbygget lyd. Forbrugerne er dog tilsyneladende glade for denne type af fjernsyn, og giver The Frame 4,6 ud af 5 stjerner i gennemsnit på Samsungs egen hjemmeside og 4,7 ud af 5 stjerner i gennemsnit på PriceRunner.