Fjernsyn bliver bedre og bedre, samtidig med, at de også bliver billigere og billigere. Man kan efterhånden købe en 4K QLED TV, der ikke er meget tykkere end et par centimeter, for et par tusinde kroner. Desværre går udviklingen ikke helt så hurtigt på lydsiden af fjernsynet, som den gør på billedsiden.

Er man audiofil eller bare glad for god lyd, kan man derfor godt komme til at føle, at der mangler lidt, når man sætter en film på fjernsynet. Heldigvis er der mulighed for at tilkøbe højtalere, der er lavet specifikt til det formål. Den type af højtaler hedder en soundbar, og den kan – på trods af sin relativ lille størrelse – give et boost til fjernsynets lyd.

I denne købsguide, har vi fundet nogle af de absolut bedste soundbars, som du kan købe i øjeblikket. På listen nedenfor over vores ”Bedst i Test”-soundbars vil du kunne finde gode soundbars i forskellige prisklasser og til forskellige formål.

Vi håber, at det kan lede dig på rette vej i forhold til, hvilken soundbar du skal vælge. God læselyst.

Sonos Beam – Bedste kompakte soundbar

Sonos Beam - Soundbar

Når du køber Sonos Beam, får du en god kompakt soundbar, som altså er mindre end den Sony soundbar, som vi snakkede om ovenfor. Det betyder, at den fylder knap så meget under fjernsynet som andre soundbars måske ville gøre.

Det betyder dog ikke, at du går på kompromis med kvaliteten. Her får du nemlig en soundbar, hvor du får utroligt meget lyd og gode materialer for pengene. Den bliver blandt andet rost for en god og dyb bas, som mange sætter pris på, når de hører musik og ser (især) actionfilm.

Fordelen ved Sonos Beam er naturligvis også, at den kan samarbejde med andre Sonos produkter, hvilket også er med til at gøre soundbaren til et interessant valg. Ligeledes behøver du ikke en stor subwoofer, for stadig at få god lyd gennem Sonos Beam, selvom det er en mulighed at tilkøbe en, hvis man ønsker det.

Spørger man magasinet Lyd og Billede skal lige netop denne Sonos soundbar have point for dens mere naturlige lyd end andre soundbars i samme prisklasse. Dertil bliver den rost for stemmestyringsfunktionen og den nemme tilslutning til TV’et via HDMI.

Panasonic SC-HTB200 – Bedste billige soundbar

Panasonic SC-HTB200

På trods af, at Panasonic SC-HTB200 er den billigste soundbar på listen her, scorer den utrolig højt i diverse tests og brugeranmeldelser rundt omkring i verden. Og det er måske i virkeligheden knap så meget ”på trods af”, som det er ”fordi” den er billig.

Panasonic SC-HTB200 sørger nemlig for, at du får en god og brugbar soundbar til nærmest ingen penge. Den er nem at benytte, designet er almindelig pænt og lyden er ganske fornuftig. Dertil fungerer den trådløst, er udstyret med Dolby Digital og har Virtual Surround Sound.

Den er et godt køb, hvis man sammenligner den med soundbars i lignende størrelse, men som er batteridrevet. Panasonics soundbar kan nemlig levere væsentlig bedre lyd med mere dybde og naturligvis en illusion af at have surround sound.

Alt sammen er med til at gøre Panasonic SC-HTB200 til den, i vores øjne, bedste billige soundbar, der kan købes i Danmark lige nu.

Sonos Playbase – Bedste soundbar til TV-møbel

Sonos PLAYBASE- wireless

Ligesom med andre produkter fra Sonos, kan man med Sonos Playbase være sikker på, at man får ordentlig kvalitet her. Det er en god soundbar, som udover at være højtaler for dit TV, også kan streame musik og radio fra nettet eller dine andre enheder.

Kvaliteten af materialerne, som Sonos Playbase er bygget af, er helt i top – og ligeså er både lyden og brugervenligheden. Man skal dog være opmærksom på, at designet gør, at det ikke er en soundbar, der passer ind i alle hjem.

Blandt diverse eksperter, bliver Sonos Playbase rost for den afbalancerede lyd, samt rumkorrektionsfunktionen. Ligeledes får den plus point for den gode basgengivelse, den klare vokal og de mange forskellige tjenester.

Derfor kommer det heller næppe som en overraskelse, at Sonos Playbase også har høstet awards gennem tiden:

 • Alt om Data Anbefaler
 • Digitallife rekommenderar
 • AndroidHeadlines Gold Standard
 • Sond&Vision Top Pick
 • Tom’s guide: Editor’s Choice
 • 5 stjerner fra What Hi-Fi
 • EISA Award: Best Product 2017-2018 i kategorien TV AUDIO UPGRADE
 • Trusted Reviews Recommended
 • Digital Trends: Editor’s Choice
 • Gamer’s Potion Oberklasse
 • pl Dobry Produkt

Sony HT-G700

Sony HT-G700

Går man lige en tand op i prisklasse fra ovenstående soundbar, finder man endnu en soundbar fra Sony. Denne går under navnet HT-G700, og består både af en soundbar og en separat trådløs subwoofer. Det betyder, at lydsystemet kommer til at fylde lidt mere i rummet, men det betyder også, at lyden bliver endnu bedre.

Sony HT-G700 scorer mange point, når den bliver anmeldt af eksperter og testmagasiner rundt omkring i verden. Blandt andet skriver Lyd & Billede, at den gør det rigtig godt til prisen. Det skyldes blandt andet den rigtig gode lyd, samt den gode illusion af surround sound, som systemet leverer.

Derfor er det heller ikke overraskende, at Sony HT-G700 har fået en række awards fra flere forskellige steder:

 • Lyd & Billede: Fremragende
 • Avforums Recommended
 • Trusted Reviews Recommended
 • Digital Trends Recommended Product
 • Area DVD Überragend
 • iG Recomendado

Sony HT-SF200

Sony HT-SF200

På listen over gode soundbars finder vi også Sony HT-SF200; en soundbar, hvor du for en relativ lille investering, får en seriøs opgradering af lyden fra dit fjernsyn. Den er ikke den bedste soundbar her på listen, men det er okay.

For hvis du bare gerne vil have lidt bedre lyd fra dit fjernsyn til en fornuftig pris, og gerne vil have et mere enkelt og slankt design, end du får hos eksempelvis Panasonic SC-HTB200, er Sony HT-SF200 et oplagt valg.

Den er ikke spækket med alverdens funktioner, men du kan alligevel indstille den til forskellige programmer, så lyden optimeres alt efter om du hører musik, ser film på fjernsynet eller noget helt andet. Tidligere købere skriver blandt andet på PriceRunner, at de er glade for købet, og at det gør en stor forskel for oplevelsen, når man ser fjernsyn.

LG SN9Y

LG Soundbar SL9YG

LG SN9Y er en fornuftig soundbar i et lækkert og enkelt design, med tilhørende subwoofer. Tilsammen leverer de to en god lyd hele vejen rundt (altså både ved høje og lave frekvenser). Det er med til at sikre en god lydoplevelse, på trods af, at den ikke har nogen former for Surround Sound.

Byggekvaliteten er dog helt i top, og den LG SN9Y er spækket med smarte funktioner. Dertil har den indbygget Google Assistant, så den kan koble op på resten af dit smarte hjem. Denne LG soundbar bliver også rost for dens adskillige programmer, som sørger for at optimere højtaleren til forskellige formål; hvad end det så er almindeligt fjernsyn, film eller musik.

Det eneste, som man kan savne, er nogle flere indgange – opkoblingsmulighederne på LG SN9Y soundbaren er nemlig ikke helt på niveau med nogle af de øvrige soundbars på listen her.

LG SN9Y vinder også awards rundt omkring:

 • Digital Trends Recommended Product
 • Avforums Recommended
 • Chip: Sehr gut
 • 4,5 stjerne fra hifi.nl

Sony HT-ST5000 Dolby Atmos

Sony HT-ST5000 Sound System

Sony HT-ST5000 Dolby Atmos har ikke just et super sigende navn, men det er derimod en af de absolut bedste soundbars, som du kan købe lige nu. Det er også en af de dyreste, men prisen giver god mening. Soundbaren med tilhørende subwoofer har nemlig vundet en lang række awards fra respekterede medier. Det tæller eksemeplvis:

 • Tom’s Guide: Editor’s Choice
 • Pocket-lint Recommended
 • Tech Radar: Editor’s Choice
 • Avforums Recommended
 • Trusted Reviews Recommended
 • 5 stjerner fra What Hi-Fi?

Dertil roser Altomdata denne soundbar fra Sony for at have klassens bedst Atmos-lyd, og som værende utrolig alsidig. Sony HT-ST5000 Dolby Atmos er altså en soundbar, der kan give fantastisk lyd i hjemmet – ligegyldig om du bruger den til dit fjernsyn eller til at lytte til musik.

Dertil kan du forbinde til soundbaren med både Chromecast, Bluetooth samt kabler som blandt andet HDMI.

Så hvis du har pengene til det, er der ingen tvivl om, at denne Sony HT-ST500 Dolby Atmos er en solid tilføjelse til dit fjernsyn eller din hjemmebiograf. Den er bygget i lækre materialer og har en fuldstændig naturtro lyd. Altså alt, man kan ønske sig i en soundbar – ja sågar den bedste soundbar i test.

Samsung HW-N400

Samsung HW-N400 - Soundbar

Har du fokus på flot design, god lydkvalitet og nem opsætning? Så er Samsung HW-N400 måske den rette soundbar for dig. Dette bliver i øvrigt kun forstærket, hvis du har et Samsung Smart TV, da denne soundbar er specifikt udviklet til at integrere godt med mærkets egne fjernsyn.

Den nemme integration med Samsung Smart TV gør den til et oplagt valg for alle, der gerne vil opgradere lyden på deres Samsung TV, uden at gå ud og spendere flere tusinde kroner. Grundet soundbarens nemme Bluetooth-opkobling til et Samsung Smart TV, slipper du for at rode med alverdens kabler. Ligeledes kan du bruge fjernbetjeningen til soundbaren til dit TV. Det bliver næppe nemmere.

Samsung HW-N400 er bygget af materialer i høj kvalitet, den leverer særdeles god og afbalanceret lyd, den ser godt ud og så koster den mindre end op til flere af de øvrige soundbars på listen her. Det eneste, der trækker lidt ned er, at bassen er lidt til den stille side. Men hvis det er en gene, kan du altid tilkøbe en subwoofer.

Alt i alt er der her tale om en særdeles vellykket soundbar fra Samsung, som virkelig gør det nemt at komme i gang med bedre lyd.

Hvordan udvælger vi de bedste soundbars?

Når vi skal lave en liste som denne og de såkaldte Bedst i Test soundbars, så ligger der et grundigt forarbejde forud for den endelige offentliggørelse. Vi ønsker nemlig at anbefale de absolut bedste soundbars inden for en række kategorier, så vi sikrer os, at du ser vores bedst i test lister som værende pålidelige.

Vi specialiserer os i udarbejdelsen af disse lister inden for en lang række produktkategorier, og det betyder, at vi ikke altid har kapaciteten til selv at teste produkterne. Det ville simpelthen kræve for mange ressourcer. Hvad vi i stedet har valgt at gøre, er at dygtiggøre os i research af forskellige produkter og produktkategorier.

Det betyder, at vi efterhånden er veltrænede i at danne os et overblik over de bedste produkter, eksempelvis soundbars i dette tilfælde, ved at benytte os af en lang række kilder. Når vi sammensætter sådan en bedst i test soundbar oversigt, så gør vi det baseret på udsagn om forskellige produkter fra kunder, der har købt disse produkter, samt fra ekspertkilder som testmagasiner og lignende.

Dertil kigger vi på, hvor meget man får for prisen i forhold til både anmeldelserne og produktets tekniske specifikationer, så vi kan kortlægge, hvor du får mest for dine penge. Alt dette kulminerer i en bedst i test liste som denne, hvor du får en oversigt over de allerbedste soundbars, som du kan købe i Danmark lige nu.

 

Spar penge: Køb din soundbar på tilbud

Elektronik er som regel en dyr investering, og det er ligegyldigt om man er på udkig efter en fjernsyn, en soundbar, en ny telefon eller måske en computer. Og mens der er billige soundbars derude, som faktisk klarer sig ret godt i test, så får man ofte bare mere og bedre lyd, når man køber de lidt dyrere soundbars.

Har man ikke så stort et budget, kan man med fordel holde øje med gode tilbud på soundbar. Gør man dette kan man hurtigt spare alt mellem et par hundrede kroner og måske endda et par tusinde kroner, alt efter hvilken prisklasse man befinder sig i.

Dermed kan det pludselig blive langt mere overkommeligt at købe en soundbar til sit fjernsyn, eller måske at købe en bedre soundbar, end man ellers ville have gjort. Vi forsøger så vidt muligt altid at linke ind til webshops med gode priser, så du ikke behøver at lede længe efter et godt soundbar tilbud.

Dertil kan det være en udmærket idé at være ekstra vågen på store tilbudsdage som eksempelvis Black Friday, Cyber Monday, Singles Day og lignende, da man typisk her vil kunne finde et bredt udvalg af soundbars på tilbud hos en lang række forskellige webshops. Det er typisk også på disse dage, at der er ekstra store rabatter og dermed ekstra mange penge sparet for dig i sidste ende.

Disse ting skal du være opmærksom på, når du vælger soundbar

Det kan være en ren jungle at skulle vælge en soundbar – for der er nemlig en lang liste over ting, som man bør tage stilling til undervejs. Og hvis ikke man er den store ekspert i lyd og hifi, kan det hurtigt komme til at virke en anelse uoverskueligt.

Det er da også derfor, at vi har lavet ovenstående ”Bedst i Test”-liste over de bedste soundbars, så du har et sted at starte, hvis ikke du har mod på selv at gå i krig med at finde den rette soundbar til dit hjem. Men hvis du gerne vil vide, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger soundbar, så læs med nedenfor.

Her gennemgår vi alt fra størrelse og placering af soundbar til hvorvidt, du skal vælge en aktiv eller passiv soundbar, samt hvor mange kanaler den skal have. Det kan godt gå hen og blive en anelse nørdet, men vi forsøger at gøre det spiseligt.

Placering

Placeringen af din soundbar vil typisk være afhængig af, hvor dit fjernsyn er placeret, og hvor meget plads du har omkring det. En soundbar vil typisk både kunne stå foran TV’et, hvis du eksempelvis benytter dig af et TV-bord, og den vil kunne hænge på væggen over eller under TV’et, hvis dit fjernsyn er væghængt.

Hvis du vælger den væghængte version, er der ikke så meget at tjekke op på, inden du køber soundbaren. Du skal blot have vægplads under eller over fjernsynet, og så skal det naturligvis være en væg, som du kan hænge soundbaren op på.

Det er okay at placere sin soundbar over fjernsynet, men fordi lyden dermed kommer højere op, vil den nye højtaler ikke have helt den samme effekt, som hvis den blev placeret under fjernsynet. Under alle omstændigheder vil det dog være en opgradering i forhold til fjernsynets indbyggede højtalere.

Hvis du vælger at stille soundbaren foran fjernsynet på et TV-møbel af en art, skal du være sikker på, at foden er høj nok til, at soundbaren ikke kommer til at dække for TV’et. Derfor anbefaler vi altid, at du lige tjekker op på målene inden du vælger at købe en ny soundbar til dit TV.

Størrelse

Som nævnt ovenfor, er det en udmærket idé at tjekke dimensionerne på den soundbar, man overvejer at købe, inden man køber den. For ikke bare skal den gerne passe under dit TV rent højdemæssigt – den må også gerne se ud som om den nogenlunde passer ind i dit hjem.

Derfor anbefaler vi altid – af rent stilmæssige årsager – at du aldrig køber en soundbar, der er bredere end dit TV. Helt optimalt vil det være, hvis TV og soundbar er nøjagtigt lige brede, da det giver det mest uforstyrrede look.

Rent teknisk i forhold til opkoblingen til dit TV, betyder størrelsen på soundbaren dog ikke noget. Så det er altså et spørgsmål om udseende og dine præferencer hertil.

Udseende

Og apropos udseende, så er det også noget som du bør overveje inden du går på jagt efter din soundbar. For har du specielle krav til farve, størrelse, materialer og så videre, så kan det indskrænke dine muligheder en smule.

Ligeså må du forvente, at du kommer til at betale mere for en soundbar, der er bygget i eksklusive materialer af høj kvalitet, end du gør for en soundbar, der er bygget i billigt sort plastik.

Langt de fleste soundbars er sorte eller mørke i farverne, hvilket kan passe fint til de fleste fjernsyn, som er det samme. Har du omvendt et meget lyst hjem, kan en stor mørk soundbar over eller under TV’et hurtigt komme til at fylde meget. I sådanne tilfælde, kan du overveje at gå efter en i lyse farver som hvid eller lysegrå (eksempelvis udført i aluminium).

Formål

Som udgangspunkt er det meningen, at en soundbar skal benyttes til at forbedre lyden fra dit TV. Det vil altså sige, at de ofte er bygget til at give ekstra god lyd, når det kommer til film og serier. Men en soundbar kan som regel også benyttes til andet. Mange vælger eksempelvis at benytte den til at høre musik på, og dermed bruge den som et anlæg, når man holder fest eller lignende.

Det kan dog være en fin idé at undersøge, om soundbaren også er bygget til at klare den opgave. For hvis den virkelig er sat op til at håndtere film og serier, kan det ofte betyde, at den har lidt sværere ved at spille musik, som vi gerne vil høre det.

Det kan du undersøge ved at lede efter anmeldelser eller lignende, inden du køber soundbaren. I vores liste over de soundbars, der klarer sig bedst i test øverst på siden, har vi også nævnt, hvis de enkelte soundbars også er velegnede til at spille musik fra.

Hvis du gerne vil spille musik fra din soundbar, er det også en udmærket idé at kigge efter muligheden for at tilkoble din telefon via Bluetooth eller AUX, samt om soundbaren kan forbindes med øvrige højtalere i hjemmet.

Pris

Der er soundbars i alle prisklasser; lige fra under 1.000 kroner til 11.000 kroner og derover. Som udgangspunkt stiger kvaliteten af selve højtaleren og af lydbilledet i takt med at prisen stiger. Det betyder dog ikke, at du er nødt til at gå ud og bruge 11.000 kroner på en soundbar fra B&O.

Der er nemlig også rigtig mange billigere soundbars, som måske ikke er på helt samme niveau som de helt dyre, men som stadig er en seriøs opgradering af lyden fra dit fjernsyn. Du kan faktisk få pæne resultater med soundbars, der koster et sted mellem 800 og 1.500 kroner.

Under alle omstændigheder er det fint at lægge et budget fra start af, så du nogenlunde ved, hvor meget du ønsker at bruge på at opgradere TV-lyden derhjemme. Jo mere nørdet du er omkring lyd, jo flere penge vil du sandsynligvis skulle afsætte.

For den gennemsnitlige dansker, som gerne vil have en pæn soundbar i god kvalitet og med god lyd, vil vi typisk anbefale et budget på mellem 2.500 og 5.000 kroner. Vil du give den maksimal gas, er der endnu mere kvalitet at hente for mellem 5.000 og 8.000 kroner.

Aktiv vs passiv

Inden for lydens verden snakker man om aktive og passive højtalere og soundbars. Hvis du ikke ved, hvad de hver især betyder, så bare rolig. Vi har skrevet en kort forklaring her:

Passiv referer til en soundbar, der ikke har en indbygget forstærker. Det betyder altså, at den skal have en ekstern forstærker af en art, for at den kan fungere. Typisk vil passive soundbars dog have bedre højtalere, og bedre højtalere betyder i sidste ende også bedre lyd. Det vil også ofte betyde, at du skal betale mere for en passiv soundbar, samtidig med, at du skal have en ekstern forstærker, som du kan forbinde den til.

Aktiv referer til en soundbar, der har en indbygget forstærker. Det vil sige, at der er mere plug-and-play, i den forstand, at den bare kan tilsluttes til dit fjernsyn og stikkontakten, og så virker det hele. Man kan vel sagtens kalde det for en all-inclusive soundbar.

Vores klare anbefaling er, at hvis du bare er på udkig efter en soundbar, der skal give filmaftenerne et lille boost, så vælg en aktiv soundbar. Hvis du derimod er lidt mere nørdet omkring lyd, eller hvis din soundbar skal være en del af et større lyd-setup, så kan det måske give mening at vælge en passiv soundbar i stedet.

Antallet af kanaler

Man kan betragte en kanal i en soundbar som en højtaler. Altså jo flere kanaler, jo flere højtalere finder du inde i soundbaren. Disse højtalere kan spille forskellige lyde, hvilket kan bidrage til den surround sound lignende oplevelse.

På engelsk hedder disse kanaler for channels, og du vil derfor muligvis se en soundbar kaldt for eksempelvis en ”5-channel soundbar”. Det betyder blot, at den har 5 kanaler.

Nedenstående tabel giver en oversigt over de mest hyppige antal af kanaler, som man kan finde i en soundbar.

Soundbar med 2 kanaler 1 højtaler til venstre og 1 højtaler til højre
Soundbar med 3 kanaler 1 højtaler til venstre, 1 højtaler til højre og 1 højtaler i midten
Soundbar med 5 kanaler 1 højtaler til venstre, 1 højtaler til højre, 1 højtaler i midten og 2 højtalere bagtil
Soundbar med 7 kanaler 1 højtaler til venstre, 1 højtaler til højre, 1 højtaler i midten og 4 højtalere bagtil

Dertil snakker man også om soundbars med Dolby Atmos. Det er i princippet en 5- eller 7-kanals soundbar på steroider. Forskellen består i, at en sådan soundbar også har højtalere ovenpå, så den kan skyde lyd ”opad”, for at skabe en mere troværdig surround sound fornemmelse.

Typisk vil en Dolby Atmos soundbar blive kaldt 5.1.2 eller 7.1.2, hvor det sidste tal indikerer antallet af højtalere ovenpå soundbaren. De to første tal indikerer henholdsvis antallet af kanaler i soundbaren, og antallet af kanaler i subwooferen (hvis en sådan medfølger).

Hvor mange kanaler skal man så bruge? Det afhænger igen af budgettet; for flere kanaler betyder også en højere pris. Men generelt set gælder det, at jo flere kanaler, jo flere højtalere, jo bedre bliver det samlede lydbillede.

Virtuel vs ægte surround sound

Surround sound er en af de ting, som virkelig gør hele oplevelsen med at se film mange gange bedre. Næst efter det store lærred i biografen, er det de mange højtalere rundt om en, der sørger for at film bare er bedre i biografen.

En soundbar i sig selv kan ikke have ægte surround sound. Det kan simpelthen ikke fysisk lade sig gøre, fordi ægte surround sound kræver, at der er højtalere hele vejen rundt om seeren. Man kan dog få noget, der minder om ved brug af det man kalder for virtuel surround sound.

Ved virtuel surround sound benyttes de forskellige kanaler / højtalere i soundbaren til at skabe en illusion af, at lyden kommer fra flere forskellige steder af. Det er ret teknisk, men i de rigtig gode soundbars, kan man godt komme i tvivl om, hvorvidt der rent faktisk står nogle højtalere bag en.

Ønsker man ægte surround sound, så kan det dog godt lade sig gøre. Her gælder det blot om at købe en soundbar, der kan samarbejde med andre højtalere – eksempelvis gennem en forstærker. Disse andre højtalere skal så være placeret rundt om i rummet, hvor fjernsynet befinder sig.

Der er ingen tvivl om, at ægte surround sound er en oplevelse for sig selv, men den har også en del ulemper. Det er nemlig væsentligt dyrere at opsætte et surround sound system, samtidig med, at det ikke er alle, der vil have højtalere placeret rundt omkring i hele rummet.

Og det er da også sjældent, at det er nødvendigt med ægte surround sound. Ser man bare Landmand søger kærlighed og hygger sig med en film på sofaen en gang i mellem, er det næppe investeringen værd. Her vil en almindelig soundbar med noget der ligner virtuel surround sound typisk være rigelig fint.

Tilslutningsmuligheder

Selv den bedste soundbar er ikke meget værd, hvis ikke den kan forbindes til det fjernsyn, som den skal fungere som højtaler for. Derfor er det vigtigt, at du undersøger hvilke typer af tilslutningsmuligheder, som du har brug for. Der er nemlig en lang række af forskellige typer tilslutninger, som alle har sine fordele og ulemper.

HDMI (ARC) er den mest almindelige type af tilslutning, som både fungerer til fjernsyn og soundbar. Her bruger du et helt almindeligt HDMI-kabel, som forbindes mellem din soundbar og dit fjernsyns ARC (Audio Return Channel). Når først det er klaret, så skulle det hele gerne virke.

HDMI er i øvrigt et super valg, hvis man har en soundbar med flere kanaler.

Trådløs opkobling er også en tilslutningsmulighed, som efterhånden er blevet standard i de fleste soundbars. Her slipper man for kabler, da man i stedet kan streame lyd direkte til sin soundbar via enten Bluetooth eller Wi-Fi.

Det er super, hvis man også gerne ville kunne bruge sin soundbar til eksempelvis at høre musik på fra sin telefon eller tablet. Nogle gange virker det også med forskellige TV’er, men vi anbefaler som regel, at man altid har en kablet forbindelse mellem soundbar og fjernsyn, da det giver en mere uforstyrret oplevelse.

Optisk port er noget nær den optimale løsning, da det giver den bedste og mest solide forbindelse mellem fjernsyn og soundbar. Uden tvivl en af de mest pålidelige tilslutningsløsninger, men desværre kan den ikke håndtere et 5.1 signal.

USB er også en mulighed i nogle soundbars, men medmindre du går rundt med et USB-stik, med dit yndlingsmix på, så er det ikke noget, du behøver at prioritere i dit valg af soundbar.

God lyd gør det meget sjovere at se TV

Man kan bruge mange timer foran fjernsynet, hvis man først får fundet sig en håndfuld gode film eller måske en TV-serie, som man bare ikke kan slippe igen. Handlingen er jo den essentielle i disse tilfælde, men lidt godt skuespil, samt et godt billede med imponerende special effects er heller ikke værd at kimse ad.

Hvad man dog godt kan have en tendens til at glemme, er lidt, at lyden også gør en kæmpe forskel. At have et krystalklart og kraftfuldt lydbillede, kan hjælpe med noget så basalt som at høre replikkerne mere tydeligt, uden at skulle skrue helt op for fjernsynet.

Du kender sandsynligvis godt det der med, at du ser en action-film, hvor du nærmest ikke kan høre, hvad der sker, når der er dialog, så du skruer op. Når du sommer kommer til en action-scene med eksplosioner og skudkamp, så er du pludselig blevet døv.

Har man en soundbar (eller et andet lydsystem), der er sat ordentligt op, vil dette ikke være et lige så stort problem. Her skulle dialogen mellem skuespillerne nemlig gerne være krystalklar, så du kan holde det samme lydniveau gennem hele filmen eller serien.

Dertil kommer naturligvis, at man med en god soundbar bare helt generelt får bedre lyd med en bredere frekvensrækkevidde, så man hører alt, præcis ligesom det var tiltænkt fra filmholdets side af. Kombinerer du det med en soundbar, der har virtuel surround sound eller lignende, bliver hele filmoplevelsen det mere inddragende.

I sidste ende betyder det, at du med en soundbar kan opgradere lyden fra dit TV i sådan en grad, at det bliver en helt anden og meget sjovere oplevelse at se fjernsyn. Altså bortset fra, når du ser gysere. Så bliver det i stedet en meget mere skrækjagende oplevelse.

Køb en soundbar på nettet

Vi anbefaler mange af vores læsere at købe deres nye soundbar på internettet. Gør de dette, har de nemlig typisk adgang til et langt bredere udvalg, end de har hvis de går ned i deres nærmeste elektronikforhandler. For ikke bare har man adgang til en lang række forskellige webshops, når man handler online; hver eneste webshop har typisk også et meget større udvalg af soundbars og andre produkter, end en fysisk butik nogensinde ville kunne have.

Man giver altså sig selv den bedste mulighed for at finde lige præcis den soundbar, som passer ind i sit hjem, når man køber på nettet. Ligeledes får man som regel også de bedste priser. Det skyldes primært to ting. For det første skal webshops konkurrere med webshops fra hele verden, og altså ikke kun den lokale konkurrent, som en fysisk butik skal. For det andet har webshops ikke udgifter til dyre butikslokaler og sælgere.

Alt sammen er med til at gøre det særdeles attraktiv at købe en soundbar på internettet. Vi har taget os den frihed og fundet nogle af de bedste elektronik- og hifi-webshops i Danmark, som efter vores mening fortjener din bestilling. Dem kan du klikke dig direkte videre til længere oppe i artiklen via vores liste over de bedste soundbars.

TV-højtalere: Der er to overordnede typer

Vi elsker vores fladskærme (find de bedste fladskærme her eller find det perfekte 55 tommer tv), og de skal bare være så flade som overhovedet muligt. Problemet er bare, at et nærmest papirstyndt fjernsyn, har naturligvis ikke plads til mere end papirstynde højtalere. Tænker man på det sådan, er det nærmest imponerende hvor god lyd, man kan få ud af fjernsyn i dag – men på trods af dette, kan man godt føle, at der mangler lidt.

Heldigvis har man mulighed for at købe en soundbar, som for en relativ lav pris kan opgradere lyden fra dit TV, så du for alvor kan nyde dine film og TV-serier. Men når man snakker om sound bars, så er der faktisk to typer af højtalere, som udfører omtrent det samme arbejde; soundbars og sound bases.

Hvad er en soundbar?

En soundbar er en (ofte) lang og smal rektangulær bar, der kan placeres lige under dit fjernsyn. En god sound bar gør lydoplevelsen meget bedre, når du ser TV. Det betyder klarere dialog, så du ikke behøver at sætte undertekster på eller skrue op for lydstyrken bare for at kunne følge med i filmen.

Den brede form har ikke bare til formål at passe til fjernsynets bredde, men sørger også for, at lyden sendes længere ud både til høre og venstre. Det betyder, at en soundbar kan være med til at give en mere surround sound lignende fornemmelse, end en sound base.

En soundbar vil typisk blive monteret på væggen under dit fjernsyn, hvis dit fjernsyn også er væghængt. Hvis det står på en fod på et TV-bord, vil man typisk vælge at placere soundbaren under fjernsynet. Og hvis du har TV’et stående i et reolsystem eller lignende, kan man også godt placere soundbaren på en hylde over fjernsynet.

Flere og flere soundbars kommer i øvrigt også efterhånden med en tilhørende subwoofer, som sørger for de ekstra dybe toner. Det kan du læse meget mere om længere nede på siden.

Hvad er en sound base?

Idéen med en sound base er præcis den samme, som med en soundbar. Nemlig at få dit TV til at lyde meget bedre. Forskellen er dog, at en sound base typisk er mere kvadratisk (altså dybere, men smallere end en soundbar).

Denne anden fysiske form sørger for, at der er lidt bedre plads inde i en sound base, end i en soundbar. Det betyder ofte flere højtalere, bedre forstærkere og større bassenheder. Sidstnævnte kan være med til at reducere behovet for en separat subwoofer, hvilket absolut er værd at tage med, hvis man mangler plads.

Det kan være sværere at finde en god sound bar i dag, end for bare et par år siden, da man efterhånden er noget så langt med lydteknologien, at man godt kan klemme gode højtalere ned i en soundbar. Men hvis du virkelig vil give den gas med god lyd, så gælder det generelt inden for lydens verden, at jo større, jo bedre. Og en sound base er typisk større (men også mere kluntet) end en soundbar.

Subwoofer: Sæt gang i bassen

Når man føler, at der mangler noget i lydbilledet fra sit fjernsyn, sin telefon eller sin computer, er det ofte de dybe toner – altså bassen, som man savner. Det vil en soundbar som regel kunne hjælpe med, da den vil understøtte en bredere frekvensrækkevidde, end dit fjernsyn typisk vil.

Men hvis den virkelig skal have gas med bassen, så er det en udmærket idé at overveje om man får brug for en soundbar med en subwoofer. Vælger man at gå efter en sådan, så har man lidt forskellige muligheder.

Mulighed 1: Indbygget subwoofer

Den første mulighed, som vi ser i flere og flere soundbars, er at man simpelthen vælger en soundbar med en indbygget subwoofer. Det er ikke den optimale løsning, men det kan nogle gange være den billigste og ikke mindst pæneste løsning.

Her er altså en subwoofer enhed inde i soundbaren, og man beholder altså den meget rene og enkle linje, som man typisk får, når man vælger at købe en soundbar over andre typer af højtalere.

Mulighed 2: Ekstern subwoofer

De fleste dyrere soundbars kommer med en ekstern subwoofer. Man køber altså et sæt, hvor man har en soundbar, som placeres under fjernsynet, samt en subwoofer, som placeres et andet sted – ofte på gulvet. Dette er uden tvivl den rigtige løsning rent lydmæssigt, da der er bedre lyd i en ekstern subwoofer end i en intern.

Til gengæld skal man nu finde plads til en (ofte stor) subwoofer på gulvet eller et andet sted, ikke alt for langt væk fra soundbaren. Det kan vise sig problematisk i nogle hjem.

Mulighed 3: Mulighed for tilslutning til ekstern subwoofer

Endelig kan man vælger bare at købe en soundbar uden subwoofer fra start, men i stedet holde mulighederne åbne ved at sørge for, at der er mulighed for at tilslutte en ekstern subwoofer på et senere tidspunkt.

På den måde kan du se om du har nok lyd i soundbaren, eller om du fortsat savner lidt ekstra bas, inden du går ud og bruger penge på en subwoofer.

Fordele og ulemper ved en trådløs soundbar

Flere og flere soundbars kommer med trådløse tilslutningsmuligheder. Det betyder altså, at du kan koble direkte på den via eksempelvis Bluetooth eller Wi-Fi, uden at skulle have fat i nogen ledninger som eksempelvis et AUX- eller HDMI-kabel.

Men det er ikke nødvendigvis guld og grønne skove alt sammen, for der er både fordele og ulemper ved at købe en trådløs soundbar.

Fordele ved at købe en trådløs soundbar

Vælger du at købe en trådløs soundbar, kan du glæde dig til at nyde godt af nogle af de mange fordele, som følger med. Listen nedenfor tæller noget af det, som vi her på redaktionen er gladest for, når det kommer til trådløs soundbar test.

 • Stream ubesværet musik / lyd til din soundbar fra telefon eller tablet
 • Opsætningen er ofte nemmere
 • Slip for grimme ledninger til og fra soundbaren
 • Det er nemmere at flytte på soundbaren

Ulemper ved at købe en trådløs soundbar

Der er dog også ulemper ved trådløse soundbars, som man godt kan gå hen og blive træt af i længden. I hvert fald, hvis soundbaren udelukkende kan forbindes trådløst og altså ikke også har mulighed for at forbinde via et kabel.

 • En trådløs lyd er mere sårbar over for forstyrrelser og tabt forbindelse
 • Trådløse soundbars er ofte dyrere end deres kablede ”søskende”
 • Det er ikke altid, at trådløs lyd understøtter samme høje lydkvalitet som kablet lyd gør
 • Det er ikke sikkert, at dit fjernsyn kan forbinde trådløst til din soundbar

Ideelt set har man en soundbar, som både kan kobles op fysisk via et kabel og trådløst via Bluetooth eller Wi-Fi. På den måde får den bedste fra begge verdener, og kan både bruge sin soundbar som højtaler fra telefonen og som højtaler til fjernsynet via den kablede forbindelse.

De mest populære soundbar mærker

Der er efterhånden mange forskellige producenter af soundbars og andre lydenheder. Langt størstedelen af dem kender du sandsynligvis i forvejen fra andre elektronikprodukter som eksempelvis fjernsyn, højtalere og hovedtelefoner.

Nogle af dem har været i branchen i mange årtier, mens andre er relativ nye inden for lige netop det her felt. Men bare fordi en producent er ny til at producere soundbars, så er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at de ikke er lige så gode som de erfarne brands.

Derfor er der ingen grund til megen mærkesnobberi i dette tilfælde, da man hurtigt kan blive overrasket over, hvor meget man får for pengene fra nogle steder – og omvendt hvor lidt man får for pengene andre steder. Så vores anbefaling er, at du undlader at kigge på mærket, og i stedet kigger på hvilke soundbars, der klarer sig bedst i test.

Det eneste tilfælde, hvor mærket kan have relevans er, når det kommer til en soundbar, der nemt skal kunne integrere med bestemte fjernsyn. Her kan det nogle gange give mening at matche en Samsung fjernsyn med en Samsung soundbar og lignende.

Nedenstående liste rummer nogle af de mest populære soundbar brands i øjeblikket:

 • Samsung
 • Sony
 • Sonos
 • Philips
 • LG
 • Panasonic
 • B&O
 • Bose
 • Bowers & Wilkins
 • Harman kardon