Romaskine Test 2024 → Se De 4 Bedste Romaskiner

Romaskine test

Romaskiner er nogle af mest alsidige træningsmaskiner, fordi du både træner din kondition og opbygger dine muskler i både over- og underkroppen. Her får man altså en ganske god all-round træningsmaskine, som er et oplagt valg, hvis man kun har plads til en maskine i hjemmet.

Og apropos hjemmetræning, så er det noget, som flere og flere danskere tyer til. Det skyldes blandt andet, at det i den grad er mere fleksibelt – og ofte også billigere – end at gå i fitnesscenteret. Samtidig har mange det sådan, at det er nemmere at tage sig sammen til at træne, hvis man kan gøre det derhjemme, fremfor at skulle bruge tid på at komme til og fra træningscenteret.

Vi mener som sagt, at en romaskine er en god træningsmaskine at starte med, hvis man gerne vil have en maskine at træne med derhjemme. Men hvilken romaskine skal man vælge? Vi har nedenfor samlet en liste over de romaskiner, som vi vurderer, klarer sig absolut bedst i test. Her er noget i alle prisklasser, så du kan komme i gang med at træne derhjemme ligegyldig, hvad dit budget er.

Concept 2 Model E / PM5 (bedste romaskine)

Concept 2 romaskine model E/PM5

Kigger man rundt på internettet, er der ingen tvivl om, hvem den helt store vinder er, når det kommer til den bedste romaskine i test. Det er Concept 2 Model E / PM5, som gang på gang vinder både danske og internationale tests af romaskiner.

Det er da også lige netop Concept 2, der leverer romaskiner til langt størstedelen af de danske fitnesscentre. Det vidner om en romaskine af høj kvalitet, men også om en romaskine, der bare fungerer. Derfor får den også pladsen som den bedste romaskine i vores guide.

Det er dog også værd at bemærke, at det ikke er den billigste romaskine på listen her. Faktisk er den lidt i den dyre ende, men ved lige præcis romaskiner er det også et spørgsmål om, at man får, hvad man betaler for.

Følg med på PM5-monitoren

Concept 2 Model E er udstyret med en PM5-skærm, der ikke er synderlig teknisk avanceret eller fyldt med fancy grafik. I stedet er den nem at betjene, og den tænder automatisk, når du begynder at bruge romaskinen.

På skærmen kan du følge med i al den data, som du overhovedet kunne drømme om. Her er alt fra informationer om tidligere træningssesioner og data som hastighed, watt, distance og hvor mange kalorier du forbrænder til diverse spil og andet.

Ligeledes åbner Concept 2 Model E op for trådløs pulsmåling og konkurrence med andre – uanset om I sidder ved siden af hinanden, eller sidder på hver sin side af kloden.

Specifikationer

FoldbarJa
SkærmJa
Vægt29 kilo
Maksimal personvægt225 kilo
Længde (foldet)240 centimeter (69 centimeter)
Bredde (foldet)61 centimeter (119 centimer)
Højde (foldet)90 centimeter (138 centimeter)
ModstandstypeVindmodstand

Abilica WinRower 2.0 (bedste romaskine til prisen)

Abilica WinRower 2.0 - romaskine

Vil du gerne i gang med at ro derhjemme? Men er du ikke helt klar til at bruge tæt på 10.000 kroner for at få det absolut bedste på markedet? Så er der ingen grund til bekymring, der er nemlig også rig mulighed for at købe nogle billigere romaskiner til hjemmebrug.

En af dem der Abilica WinRower 2.0, som er en af de absolut bedste romaskiner til prisen. Her får du en særdeles funktionel romaskine, der har alt det, som man kan forvente af en Bedst i Test romaskine. Det vil sige, at den er udstyret med en skærm, som du kan følge med på, den har et let og kompakt design, der ikke fylder meget, og den er naturligvis foldbar.

Elektronisk magnetmodstand og skærm med 12 programmer

Abilica WinRower 2.0 er udstyret med såkaldt elektronisk justérbar magnetmodstand. Det kan lyde kompliceret, men det betyder, at du relativt enkelt og præcist kan justere modstanden på romaskinen, og dermed også tilpasse den til dit niveau.

På skærmen kan du følge med i alle relevante data, som eksempelvis hvor mange rotag, du tager hvert minut, hvor lang tid du har trænet i alt, hvor mange kalorier du forbrænder og meget mere. Du kan ligeledes også tilkoble et såkaldt pulsbælte. At kunne følge med i sin puls er vigtigt, hvis man gerne vil maksimere sin udbyttet af sin træning.

Specifikationer

FoldbarJa
SkærmJa
Vægt33 kilo
Maksimal personvægt130 kilo
Længde (foldet)222 centimeter (80 centimeter)
Bredde (foldet)51 centimeter (51 centimer)
Højde (foldet)98 centimeter (145 centimeter)
ModstandstypeMagnetmodstand

Titan Life R70 (bedste romaskine med vandmodstand) 

Titan Life R70 Romaskine

 

Den står på romaskine af høj kvalitet og med en meget naturtro og virkelige ro-oplevelse, når man benytter sig af Titan Life R70. Det er nemlig den bedste romaskine med vandmodstand. Hvor vi tidligere har anbefalet romaskiner med vind- og magnetmodstand, så er det en beholder med vand, der skaber modstanden i denne romaskine.

Udover den meget virkelighedsnære træningsoplevelse, så kan det også være ganske mediterende at høre på lyden af vandet, der flytter sig. Hvis du ønsker at ro for på bedste mulig vis at imitere den oplevelse, som det er at ro i virkeligheden, ja så er en romaskine med vandmodstand det rigtige valg. Og er det sådan en, du skal have, så er Titan Life R70 meget muligt den bedste på markedet.

Reduceret friktion

Skinnen, hvorpå sædet kører frem og tilbage, er udarbejdet i aluminium. Det har tre store fordele; reduceret vægt, mindre friktion og et lavere støjniveau. Alt sammen er noget, der kommer dig og din træning til gode.

Så kan du nemlig i ro følge med i vigtige informationer som tid, kalorieforbrændning, antal rotag og meget mere på romaskinens skærm.

Specifikationer

FoldbarJa
SkærmJa
Vægt34 kilo
Maksimal personvægt150 kilo
Længde200 centimeter
Bredde 52 centimeter
Højde80 centimeter
ModstandstypeVandmodstand


Inshape RM700 (bedste billige romaskine)

Inshape romaskine - RM700

 

Mens Abilicia WinRower 2.0 vurderes som værende den romaskine, hvor du får absolut mest romaskine for pegnene, så vurdes Inshape RM700 som den bedste billige romaskine. Her er vi nede i den billigste klasse af romaskiner, som passer ind i de flestes budget.

Naturligvis kommer man til at gå på kompromis med noget kvalitet og nogle funktioner i forhold til de dyrere romaskiner. Til gengæld slipper man billigt afsted med købet, og det er således en relativ billig måde at finde ud af, om træning på romaskine er noget for en.

Med 26 anmeldelser fra tidligere kunder scorer Inshape RM700 hele 4,6 ud af 5 stjerner, og alle er således godt tilfredse med den. Det skyldes blandt andet dens enkelhed og relativ lille størrelse, så den ikke optager for meget plads i hjemmet.

Magnetisk modstand og foldbar

Modstandssystemet i Inshape RM700 romaskinen er magnetisk, hvilket gør det muligt at indstille den på 10 forskellige niveauer eller ”sværhedsgrader” – så at sige. Der er altså lidt til alle, og samtidig er den foldbar, hvilket gør den relativ enkel at gemme væk, når den ikke benyttes.

Denne bedste billige romaskine er også udstyret med et display – det er dog ikke helt på niveau med nogle af de dyrere modeller på markedet. På trods af dette kan man alligevel følge med i de vigtigste informationer som eksempelvis antal tag, hvor lang tid man har roet og kalorieforbruget.

Specifikationer

FoldbarJa
SkærmJa
Vægt26 kilo
Maksimal personvægt120 kilo
Længde176,5 centimeter
Bredde 51 centimeter
Højde48 centimeter
ModstandstypeMagnetmodstand

 

Sådan finder vi de bedste romaskiner

Som du måske har bemærket, så har vi lavet Bedst i Test-lister over en lang række produkter udover romaskiner. Vi har desværre ikke ressourcerne eller kompetencerne til selv at teste alle disse produkter, men hvad vi derimod har er nogle dygtige folk, der er gode til at lave deres research.

Det betyder, at vi trawler internettet tyndt for test af produkter, kundeanmeldelser, salgstal, tekniske specifikationer og meget mere. Alt dette kombinerer vi for til sidst at finde de produkter, der klarer sig bedst i test på tværs af internettet, lande og kunder.

Og det er lige præcis det vi har gjort, for at sammensætte vores liste over bedst i test romaskiner. En af fordelene ved dette er også, at vi kan holde os relativt objektive, da vi ikke har specielle forhold til de enkelte producenter af de forskellige romaskiner. I stedet går vi blot efter at finde de bedste romaskiner, der bliver anbefalet mest på tværs af internettet.

Køb romaskine online

Romaskiner og andet træningsudstyr kan være svært at finde i en fysisk butik. Det er de færreste gågader og shoppingcentre, der har en butik med et udvalg af træningsmaskiner. Derfor vil du typisk skulle købe din nye romaskine på internettet.

Det er sådan set også en ganske fornuftig idé. Der er nemlig en række fordele ved at handle på internettet helt generelt, og det gælder også for romaskiner. Blandt andet kan du typisk finde de bedste priser, når du handler hos en webshop, ligesom du heller ikke skal bøvle med at få fragtet din romaskine hjem.

I stedet kan du få den leveret til døren, således, at du bare skal tage den ind i varmen og sørge for at den bliver samlet. En af fordelene ved at købe en romaskine på internettet er naturligvis også, at du får din kvittering på e-mail. Det vil sige, at hvis du nogensinde skulle få problemer med din maskine, så kan du bare finde din kvittering frem med en enkelt søgning. Det er trods alt væsentlig nemmere end at skulle lede en bunke af kvitteringer igennem.

Anskaf en romaskine på tilbud

En anden fordel ved at købe romaskine på internettet er, at der er et langt større udvalg. Ikke blot et udvalg af romaskiner, men også et udvalg af webshops, der forhandler disse maskiner. Jo flere forhandlere, jo større er chancen for, at du kan finde en romaskine på tilbud.

Vi forsøger så vidt muligt altid at anbefale og linke direkte ind til de forhandlere, der oftest kører tilbud på de enkelte romaskiner. Der er dog naturligvis ikke altid, at du vil kunne finde din favoritmaskine til en ekstra god pris.

Vil være sikker på, at du får lejlighed til at købe maskinen med rabat? Så anbefaler vi, at du regelmæssigt vender tilbage til siden her, så du kan tjekke op på, om din romaskine er kommet på tilbud. Typisk kan du forvente, at der i løbet af en periode på en måneds tid vil være variationer i prisen.

Apropos romaskiner på tilbud, kan det også være en oplagt måde at anskaffe en dyrere og bedre romaskine, end budgettet egentligt tillader. Nogle gange kan man være heldig at spare op mod 1.000 kroner eller mere. Dermed bliver der åbnet op for en bedre og mere funktionsrig romaskine, uden at det behøver at koste meget ekstra.

Derfor skal du vælge den bedste romaskine til hjemmebrug

Du kunne naturligvis godt bare finde den første og bedste romaskine og klikke køb. Så er det overstået, og du kan hurtigt komme i gang med at træne. Men du er det desværre sådan, at det ikke altid er det første, der er det bedste.

Vi kan derfor kun anbefale, at du tager et kig på listen ovenfor, så du kan finde den bedste romaskine til hjemmebrug. Vores bedst i test-liste er lavet ud fra præmissen om, at romaskinerne skal kunne bruges derhjemme. Derfor kan du også være sikker på, at du får en god og pålidelig romaskine, der er designet til lige netop hjemmebrug.

En af de vigtigste faktorer i forhold til romaskiner til hjemmebrug er naturligvis, hvorvidt maskinen er foldbar eller på anden måde kan pakkes væk. En anden ting er vægten på maskinen, som naturligvis ikke skal være højere, end at romaskinen kan stå på alle etager af et hus eller en bygning. Endelig skal den være nem at benytte, således, at det ikke kræver instruktioner fra eksempelvis en træner.

Tag et kig længere oppe på siden, for at blive klogere på, hvilken romaskine, der er bedst til hjemmebrug.

Romaskine: Bedst i Test vinderne

I forbindelsen med udarbejdelsen af denne Bedst i Teste-liste over romaskiner, har vi undersøgt en lang række forskellige romaskiner. Mange af dem har været gode, nogle har været knap så gode, men kun meget få har været de absolut bedste.

Helt præcist har vi udvalgt 5 romaskiner, som er de bedste i hver sin klasse. Vinderne af testen (og dermed de bedste romaskiner i test) blev til:

 1. Concept 2 Model E
 2. Abilica WinRower 2.0
 3. Inshape RM700
 4. Titan Life R70
 5. Fluid Rower Apollo Plus
 6. Peak Fitness R70

Førstepladsen gik til Concept 2 Model E, som den absolut bedste romaskine til hjemmebrug på markedet lige nu.

Andenpladsen gik til Abilicia WinRower 2.0, hvor vi mener, at man får mest romaskine for pengene.

Tredje romaskine på listen blev Inshape RM700. Ikke fordi det er en vanvittig fantastisk romaskine isoleret set, men fordi den leverer utrolig meget i forhold til, at det er en af de billigste romaskiner på markedet.

Den fjerde romaskine, Titan Life R70, er vurderet som værende en af de bedste romaskine med vandmodstand.

Som nummer fem finder vi Fluid Rower Apollo Plus, som både er en god og pæn romaskine.

Peak Fitness R70 er den sidste romaskine på listen over de bedste romaskiner, hvor den får ros for at være den bedste kompakte maskine.

Der er naturligvis flere gode romaskiner på markedet, og vores liste kan aldrig blive 100% fyldestgørende. Det skyldes blandt andet, at der kan være forskel på, hvilke præferencer man har i forhold til romaskiner. Men der er ingen tvivl om, at hvis du skal bruge en god romaskine, så er vores liste over de maskiner, der klarer sig bedst i test et godt sted at starte.

Vejen til et sundt vægttab

Hvis man skal vælge én og kun én træningsmaskine til hjemmet, så er romaskinen et oplagt bud. Den bliver af mange betragtet som en af de bedste all-round maskiner, som både kan hjælpe med vægttab og træning af muskler.

Det skyldes, at du med en romaskine aktiverer en stor del af kroppens muskler, og altså ikke kun benene som eksempelvis en træningscykel eller et løbebånd. Du får naturligvis konditionstræningen, men du får træner også dine muskler i over- og underkroppen fordi maskinen giver modstand.

Undersøgelser viser, at en romaskine blandt andet er bedre til at forbrænde kalorier end eksempelvis en motionscykel. Det sker blandt andet også som efterbrænding, hvilket vil sige, at kroppen fortsætter med at forbrænder kalorier efter endt træning, fordi den har været aktiv i en periode.

Man skal dog være opmærksom på, at fordi en romaskine aktiverer hele kroppen og giver modstand, så kan det give ekstra belastning på nogle af kroppens led. Derfor skal man være opmærksom på, om en romaskine er det rette valg, hvis man døjer med ledproblemer i især overkroppen.

Disse muskler trænes med en romaskine

Adskillige analyser viser, at op mod 85 procent af kroppens muskler aktiveres i forbindelse med roning. Samtidig aktiveres 9 forskellige muskelgrupper, hvilket betyder, at du i den grad træner hele kroppen, når du bruger en romaskine.

I simplificerede termer (og lidt bredere grupper) betyder det, at romaskiner træner dine:

 • Øvre rygmuskler
 • Brystmuskler
 • Armmuskler
 • Mavemuskler
 • Benmuskler

Du aktiverer altså store dele af kroppen, men har man nogensinde set en professionel roer, kan det næppe komme som en overraskelse. De er nemlig særdeles veltrænet hele vejen rundt. Mens du nok skal supplere din træning på romaskinen for at nå til samme stadie, så kan du være sikker på, at din tid på romaskinen er godt brugt.

Udover, at romaskinen både forbedrer din kondition og er med til at træne dine muskler, så er der også andre fordele. Blandt andet er det væsentlig mindre belastende for kroppen end eksempelvis løb. Ved løb sender du stød op igennem kroppen og alle dine led, hver gang du tager et nyt skridt. Det er ikke nødvendigvis farligt, men det øger risikoen for skader. Disse stød undgår du med en romaskine.

Vandmodstand, vindmodstand eller magnetmodstand

Hele idéen med en romaskine er, at den skal simulere den virkelige oplevelse; altså at sidde i en robåd på vandet og ro derudaf. I virkeligheden er der naturligvis modstand fra vandet, hvilket også er en stor del af det, der gør romaskinen til en rigtig god træningsmaskine.

Spørgsmålet er bare, om man skal vælge en romaskine med vandmodstand, vindmodstand eller magnetmodstand. Der er ikke nødvendigvis nogen type af modstand, der er bedre end de andre. Det er mere et spørgsmål om, hvad du foretrækker.

Vandmodstand

Den nyeste og mest autentiske type af romaskiner er dem med vandmodstand. De er blevet utroligt populære på kort tid, da de, naturligt nok, reflekterer den ”virkelige” sport på bedst mulig vis. Her skabes modstanden af nogle blade, der bliver trukket gennem en vandbeholder. Meget lig, hvis man sad i en rigtig robåd, og trak årene gennem vandet.

Det er typisk også romaskiner med vandmodstand, der er mest stille, og den lave lyd de laver, lyder som bølgernes skulpen under båden. Det kan nærmest være terapeutisk. Til gengæld kræver det lidt mere vedligehold, da man typisk skal opløse klortabletter i vandet. 

Vindmodstand

Romaskiner med vindmodstand er de mest traditionelle. Her sidder der en vindturbine inde i romaskinen, som således sørger for at skabe modstand, når man trækker i grebet. Det vil typisk være sådanne maskiner, man ser i fitnesscentre og lignende – og det skyldes blandt andet, at de virker rigtig fint, og sjældent behøver vedligehold.

De larmer dog ofte også lidt mere en romaskiner med vandmodstand, hvilket kan være fint i fitnesscenteret. Til hjemmebrug kan det dog være, at det ikke er alle i husstanden, der er lige begejstrede for en susen hver gang romaskinen benyttes.

Magnetmodstand

Romaskiner med magnetmodstand fungerer således, at der kører en metalskive rundt inde i romaskinen. Modstanden bliver skabt af, at der sidder magneter, som påvirker svinghjulet. Styrken af magneterne og afstanden mellem dem og hjulet bestemmer mængden af modstand.

Nogle gange ser man romaskiner med en kombination af vind- og magnetmodstand, hvilket typisk er det som de professionelle vælger. Her kan man nemlig sammensætte ekstensive træningsprogrammer, hvor vind- og magnetsystemerne arbejder sammen om at tilpasse modstanden.

Køb en foldbar romaskine og pak den væk

Vi har tidligere talt om, hvordan romaskinen virker til at være en klar vinder, når man sammenligner den med motionscykler eller løbebånd. Den tangent vil vi gerne fortsætte lidt ud af endnu. For endnu en fordel ved romaskiner er nemlig, at de kan fås i foldbare eller sammenklappelige udgaver.

En foldbar romaskine er lige præcis det, som navnet indikerer; nemlig foldbar. Det vil sige, at du kan klappe den samme, så den ikke fylder hele soveværelset eller stuen. Typisk bliver den lidt højere, men til gengæld ikke så lang. Det betyder som regel, at den kan flyttes ind i et skab, et aflukket rum eller lignende, når man eksempelvis får gæster.

For vi indrømmer gerne, at en romaskine ikke nødvendigvis er det kønneste at se på. Det er der faktisk ikke ret mange træningsmaskiner, der er. Så muligheden for at folde sin romaskine sammen og pakke den væk er absolut noget, som er værd at tage med.

Samtlige af de romaskiner, der klarer sig bedst i test øverst på siden her, er foldbare eller sammenklappelige. Det betyder, at du roligt kan købe dem, velvidende, at du kan pakke monstrummet væk, når gæsterne kommer på besøg.

Er det pengene værd at købe en dyr romaskine?

Det er meget individuelt, hvorvidt det kan betale sig at købe en dyr romaskine. Som du vil se i listen over de bedste romaskiner øverst på siden, er der maskiner i alle prisklasser. Det indikerer, at der er mulighed for at komme godt i gang med en romaskine i hjemmet uden, at det behøver at koste kassen.

Det afhænger meget af dine ambitioner. Hvis du vil gå all-in på træning med romaskine, og dermed kommer til at bruge den meget, så kan det være en god idé at bruge lidt ekstra penge på en god maskine i gode materialer. Skal romaskinen blot være et værktøj til at holde dig lidt aktiv et par gange om ugen, kan du godt nøjes med en billigere maskine.

Er du i tvivl om, hvorvidt det er en dyr eller billig romaskine, der er det rette for dig? Så kan du eventuelt overveje at starte ud i den billige ende. Hvis det viser sig, at du knuselsker roning og gerne vil have en romaskine i højere kvalitet og med flere muligheder, kan du sælge din billige romaskine brugt på DBA, Gul og Gratis eller lignende.

Som nævnt er romaskiner nemlig utrolig populære for tiden, og flere forhandlere må melde udsolgt af nogle af de mest populære modeller. Derfor er det ikke utænkeligt, at du kan komme af med din billige romaskine til nærmest samme pris, som du købte den til.

Fordele ved at træne med en romaskine

Vi har allerede været inde på nogle af de mange fordele, som der er forbundet med at træne med en romaskine. Men lad os endelige lige opsummere, så du får det hele med:

Først og fremmest er en romaskine god til at aktivere hele kroppen. Det vil sige, at du træner en stor del af kroppens muskler på én gang. Dermed behøver du ikke at investere i flere forskellige typer af træningsmaskiner og -udstyr, da romaskinen kan betragtes lidt som en all-in-one pakke.

Udover at træne kroppens muskulatur, så træner du også din kondition, når du benytter en romaskine. Det er på sin vis en blanding mellem en motionscykel og en vægtstang. Og det leder os meget naturligt videre til næste fordel.

Fordi du både træner kondition og udvikler kroppens muskulatur på én gang, er romaskinen rigtig god til at sætte gang i et sundt vægttab. Det hjælpes naturligvis på vej af en god diæt og supplement med anden træning, men romaskinen er et godt sted at starte.

Romaskiner er ligeledes også mindre belastende for din krop, hvis man sammenligner med eksempelvis løb. Du undgår de stød, som du ved andre aktiviteter sender op igennem kroppen. Det betyder i sidste ende, at du belaster kroppen mindre. Dermed er en romaskine det oplagte valg, hvis du døjer med diverse knæskader eller lignende, som hurtigt kan live op igen, hvis de bliver provokeret af eksempelvis en løbetur.

Der er mulighed for at købe en pæn romaskine

Det har været oppe at vende et par gange; romaskiner og træningsmaskiner er ikke pæne. De kommer hurtigt til at virke malplacerede at se på, når de kommer ind i et normalt dansk hjem. Det skyldes til dels materialevalget, men også bare deres størrelse og så videre.

Heldigvis er der mulighed for at købe nogle pæne romaskiner. Mens de nok aldrig bliver smukke, så hjælper det da på det, når de bliver udført i lyst træ. Det gælder eksempelvis romaskinen Fluid Rower Apollo Plus, som er udført i lyst asketræ.

Hvis du har set House of Cards på Netflix, vil du sandsynligvis genkende lige netop den model. Den bliver nemlig brugt i serien, og er af folkene bag serien blevet vurderet som værende en model, der godt kunne stå i en amerikansk politikers hjem.

Mens amerikansk stil ofte er langt fra dansk minimalisme, er der ingen tvivl om, at lige netop denne pæne romaskine ville passe bedre ind i de fleste hjem, end en mere traditionelt udseende romaskine. 

Få styr på teknikken og få mest ud af din træning

Ligesom med alle andre typer af træning gælder det for romaskiner, at man skal have teknikken på plads. Både for at få mest ud af træningen, og for at undgå diverse skader og andre skavanker. Derfor kan vi kun anbefale, at du lige læser lidt op på ordentlig roteknik.

Vi har samlet nogle af de vigtigste ting du skal vide her, men det kan være en fin idé at bruge lidt tid på at undersøge roteknikker inden du for alvor går i gang med træning på romaskinen. Så får du mest ud af din tid i sædet, og dermed også mest ud af din investering.

Det rette rotag er vigtigt

For at aktivere alle de muskler, som romaskinen giver mulighed for, skal man sørge for at have det rette rotag. Det vigtigste her er, at man sikrer sig at bruge lår- og rygmusklerne i stedet for at lægge hele taget i armene.

Det vil sige, at man skal holde grebet i strakt arm, når man kører tilbage i sædet, således, at det er benmusklerne, der tager det første træk. Når grebet er cirka ud for din knæ, skal du begynde at bruge armene. Når du har trukket grebet helt ind til kroppen, skal dine ben være udstrakte, og herefter skal du køre fremad igen.

Ideelt set skal det tage dobbelt så lang tid at køre sædet frem, som den tid det tager at lave rotaget (når man kører tilbage). Nedenfor kan du se en video, der viser, hvordan man skal bruge romaskinen på den helt korrekte måde.

Hvor ofte bør man træne på en romaskine?

Når det kommer til træning – især med fokus på vægttab – er det vigtigt, at man holder en god struktur. Det vil sige, at hvis man træner nogenlunde ensformigt i en længere periode, så er det at foretrække ift. sporadisk træning hist og her.

Det er individuelt, hvor ofte man bør træne på en romaskine, da det afhænger meget af ens mål, ens kondition og lignende. Generelt anbefales det, at man træner 4 til 6 gange om ugen. Man kan eventuelt starte stille ud med 4 gange om ugen, og efterhånden som man kommer i bedre form, kan man øge antallet af dage, man træner på ugentlig basis.

Når først du er oppe på 4 til 6 dage om ugen, er det vigtigt, at du holder ved. Det kan godt være, at du ikke kan træne lige længe hver gang, men bare det, at du får trænet lidt, er bedre end ingenting. På den måde vedligeholder du træningsplanen, så din krop opretholder aktivitetsniveauet.

Men husk også at gøre plads til hviledage, hvor kroppen og musklerne kan restituere.

Hvor lang tid bør man træne på en romaskine?

Ligesom frekvensen for træning på en romaskine kan variere fra person til person, så kan varigheden af den enkelte træning også. Igen handler det om dine mål med træningen, din nuværende fysiske tilstand og så videre.

Den generelle anbefaling lyder, at man bruger romaskinen i 30 minutter pr. gang, hvor man holder omtrent den samme hastighed hele vejen igennem. Man skal gerne få sved på panden, men man skal helst ikke være nødt til at holde en pause i løbet af sessionen.

Ovenstående er fint til konditionstræning og vægttab for almindelige mennesker, der bare gerne vil holde sig aktive. Har man nogle andre mål, kan man eksempelvis kigge ind i høj-intensitetstræning på romaskinen i 9 til 12 minutter ad gangen.

Under alle omstændigheder anbefaler vi, at der sættes tid af til at køle ned efter træningen. Typisk betyder det omtrent 9 minutters nedkøling, hvor man langsomt sænker hastigheden. Kan man herefter sætte cirka lige så lang tid af til at udstrække både under- og overkrop, skaber man de bedste forudsætninger for en god oplevelse med træningen.

Kan man tabe sig på maven ved at bruge en romaskine?

En romaskine er oplagt til at tabe sig – både på maven og resten af kroppen. Med 30 minutters roning om dagen, kan du forvente at forbrænde et sted mellem 255 og 380 kalorier (afhængig af vægt og intensitet) per træningssession.

Kombinerer du dette med en god og sund diæt, er der rig mulighed for at tabe sig på maven. Faktisk er det en god måde at tabe sig på hele kroppen. Fordelen ved en romaskine er naturligvis, at du ikke behøver at forlade hjemmet, men derimod kan træne, hvis du lige har 30 minutters ledig tid i løbet af dagen. Det gør det mere fleksibelt og nemmere at få trænet, når man ikke først lige skal ud i regnen og ned i fitnesscenteret.

Og fordi en romaskine belaster dine led mindre, er det også nemmere at tabe sig på en romaskine end ved eksempelvis løb. Især hvis man døjer med ledskader eller lignende, der gør det svært at løbe.

Så mange kalorier kan du brænde ved at ro dagligt

Som nævnt ovenfor, kan du brænde op mod 380 kalorier dagligt ved en træning på 30 minutter, hvor du får pulsen nok op til at få sved på panden. Man har på Harvard Universitet i USA lavet en undersøgelse over antallet af kalorier, der forbrændes på 30 minutter ved forskellige træningsaktiviteter.

Denne undersøgelse viser, at man med en romaskine kan forvente at forbrænde mellem 255 kalorier og 377 kalorier. Dermed placerer romaskinen sig i den høje ende af listen, og er kun overgået af en crosstrainer, en skimaskine, aerobics og spinning.

Aktivitet56 kilo70 kilo83 kilo
Romaskine255 kalorier316 kalorier377 kalorier
Crosstrainer270 kalorier335 kalorier400 kalorier
Skimaskine285 kalorier353 kalorier422 kalorier
Step Aerobics300 kalorier372 kalorier444 kalorier
Spinning315 kalorier391 kalorier466 kalorier

Vejer man mere end de angivne vægte, kan man som udgangspunkt forvente, at man vil forbrænde flere kalorier. For at man får alvor kommer til at se et vægttab, er det dog vigtigt, at man også arbejder med sin diæt.

Det vil sige, at der skal være fokus på et lavere indtag af kalorier. Man kan således ikke se sin træning på romaskinen som carte blanche i forhold til at spise hvad man vil, hvis man gerne vil tabe sig. Skal der være fokus på opbygning af muskler og lignende, kan man ligeledes have fokus på proteinindtag.

Romaskiner og teknologi: Vælg en romaskine med skærm

Langt de fleste romaskiner kommer i dag med en eller anden form for skærm tilknyttet. Nogle af dem kan en hel masse, mens andre kun lige kan det basale. Men fælles gælder det altså, at det kan være en udmærket idé at gå efter en romaskine med skærm.

Med skærmen kan du nemlig følge med i al den vigtige data. Nogle romaskiner viser mere data end andre, men som hovedregel kan du få oplyst informationer som:

 • Distance: Hvor langt du har roet siden din træning begyndte. Typisk angivet i meter.
 • Tempo / Pace: Den hastighed du sætter; altså hvor mange tag du tager i timen, i minuttet eller lignende.
 • 500-meter tid: Ligesom pace, men i stedet angivet i, hvor lang tid det med din nuværende hastighed ville tage at ro 500 meter.
 • Hastighed: Din hastighed angivet i km/t, m/t eller lignende
 • Puls: Hvis du har et pulsbælte, hvilke du kunne følge din puls
 • Watt: Den kraft du producerer i watt ved at ro
 • Tid: Hvor lang tid du har roet
 • Kalorier: Hvor mange kalorier maskinen estimerer, at du har forbrændt

Udover ovenstående, som generelt er at finde i alle romaskiner, kan du også købe dyrere romaskiner med flere informationer og muligheder. Det kan blandt andet være, at computerskærmen kan give dig informationer om tidligere workouts, vise grafer over hvordan du har forbedret dig og lignende.

Dertil er der også flere romaskiner, der kan snakke sammen med andre romaskiner. Dermed kan du konkurrere med andre, hvis det hjælper på motivationen. Til tider finder du også indbyggede ”spil”, hvor du via din indsats på romaskinen kan vinde i virtuelle spil på computeren. Det kunne eksempelvis være kapløb eller lignende.

Pulsmodtager og -bælte: Hold øje med pulsen og optimér din træning

Hvis du har været i et fitnesscenter og har benyttet dig af eksempelvis løbebåndet eller motionscyklerne, vil du muligvis kende til en form for oversigt / tabel over, hvilken puls, der giver hvilke resultater alt efter alder. Det kan godt virke lidt kompliceret, men idéen er ret simpel.

Vores kroppe er opbygget således, at udbyttet af vores træning er forskelligt alt afhængig af, hvilken puls vi har. Jo højere puls, jo mere intensiv er træningen. Typisk måler man det i procent af ens højeste puls. I tabellen nedenfor har vi angivet et eksempel på, hvilken puls du bør have, når du træner, alt afhængig af dit mål.

 % af maksimal puls
Opvarmning / NedkølingMindre end 50%
Fedtafbrænding50% – 65%
Muskelopbygning65% – 85%
Høj intens85% – 100%

Har man et pulsbælte og en romaskine med en pulsmodtager, kan man således optimere sin træning alt efter, hvad det gerne er man vil opnå. Er det overordnede mål at tabe sig, vil man typisk skulle holde sig på en puls mellem 100 og 130. Ønsker man at udvikle sin muskulatur yderligere, får man en mere effektiv træning, hvis man har en puls på mellem 130 og 180. Og skal den have maksimal gas, skal man således op over 85% af sin højeste puls.

Det er vigtigt at pointere, at dette naturligvis er meget individuelt, og at man ikke skal presse sig selv mere, end hvad ens krop kan holde sig til. Er du i tvivl, så kontakt eventuelt din læge eller en anden professionel, der kan hjælpe dig med at tilrettelægge et træningsprogram.

Hvad er et pulsbælte?

Et pulsbælte er et bælte, som du kan tage rundt om kroppen (typisk ved brystet), som kan måle din puls. Flere og flere romaskiner kommer i dag med en indbygget pulsmodtager, så de kan modtage data fra pulsbæltet, og dermed kan hjælpe dig med at optimere din træning.

Der er mange forskellige typer af pulsbælter i forskellige prisklasser. Nogle er trådløse, andre er ikke. Du behøver ikke et pulsbælte for at få en god træning, men det kan medvirke til, at du får mest ud af din romaskine.

Tests af andre motionmaskiner

❗❗ Udgåede modeller ❗❗

Nedenfor finder du en oversigt over tidligere anmeldte produkter, som ikke længere er tilgængelige på markedet. Vi har valgt at medtage dem i denne artikel, fordi vi mener, at oplysningerne om disse produkter stadig kan være værdifulde for dig som læser, når du skal træffe en informeret beslutning.

Fluid Rower Apollo Plus Romaskine

Man kan sige meget godt om romaskiner, men typisk er deres udseende ikke en af tingene. De bliver hurtigt meget sorte og trænings-udstyrs-agtige at se på, hvilket også er årsagen til, at de ofte ikke får en plads i hjemmet.

Men Fluid Rower Apollo Plus er en af de mere stilfulde romaskiner, der er på markedet. Den er nemlig udført i træ. Helt præcist er det amerikansk ask, der er blevet brugt til store dele af romaskinen. Hvis du har fulgt med i den ualmindeligt populære serie på Netflix House of Cards, vil du sandsynligvis genkende designet.

Den bliver nemlig brugt af Kevin Spacey i hovedrollen, når han kommer hjem og skal stresse af. Det hjælper den blandt andet til ved at benytte sig af vandmostand, hvilket betyder, at den er relativ lydsvag, og den lyd, som bliver skabt, er ganske beroligende.

Al den information du har brug for

Den lille computerskærm på venstre side af romaskinen viser naturligvis allt den vigtigste data. Det vil sige tid, distance, hvor mange kalorier du forbrænder, hvor høj en ydelse din roning svarer til i watt, hvor man tag du tager i minuttet, hvor hurtigt du sejler 500 meter, m.m. 

Du kan også tilkoble din computer til skærmen via et helt almindeligt mini USB-stik, og dermed overfører relevante data.

Specifikationer

FoldbarJa
SkærmJa
Vægt50 kilo
Maksimal personvægt150 kilo
Længde213 centimeter (54 centimeter)
Bredde 55 centimeter (55 centimeter)
Højde54 centimeter (213 centimeter)
ModstandstypeVandmodstand

Peak Fitness R70

 

Peak Fitness R70 er endnu en af de bedste romaskiner på markedet, hvor du får en god kompakt maskine, som passer ind i de fleste hjem. Den er relativ let, og så benytter den sig af en blanding af luft- og magnetmodstand. Det betyder, at der er rig mulighed for at tilpasse modstandsniveauerne, så man får mest ud af sin træning.

Brugervenlig computerskærm

Mens det ikke nødvendigvis er den flotteste skærm, som Peak Fitness R70 er udstyret med, så er det i den grad en brugervenlig en. Her kan du nemt komme i gang med intervalprogrammer, diverse konkurrenceprægede spil og meget mere.

Dertil er der indbygget pulsmodtager, så hvis du har et pulsbælte, kan du også følge med i din puls på skærmen.

Specifikationer

FoldbarJa
SkærmJa
Vægt27 kilo
Maksimal personvægt115 kilo
Længde198 centimeter (96 centimeter)
Bredde 46 centimeter (37 centimeter)
Højde86 centimeter (143 centimeter)
ModstandstypeVind- og magnetmodstand