VPN Test 2024 → Se De 7 Bedste VPN’er

bedste vpn
Nord VPN

NordVPN

 • 100% anonym (ingen logs)
 • Hurtige hastigheder med 5500 servere i over 50 lande
 • Indbygget reklame- og malwareblokering
 • Sikker AES 256-bit Kryptering
Ivacy

Ivacy

 • 100% anonym – ingen logfiler
 • P2P tilladt
 • 7 Netflix biblioteker
 • Servere i 56 lande
Pure VPN

PureVPN

 • 100% Anonym
 • Tillader P2P
 • 31 dages fuld returet
Surfshark - bedste vpn til prisen

Surfshark

 • Ubegrænset enheder
 • 15 Netflix Bibilioteker
 • Over 1000 serverplaceringer i 60+ lande
 • 100% anonym (ingen logs)
Ultra VPN

UltraVPN

 • AES-256 kryptering og kill switch
 • Servere i over 100 lande
 • 24 timers teknisk support
Vypr VPN

VyprVPN

 • Over 700 servere i 64 lande
 • Chameleon protokol (snyder blokering af VPN)
 • Gratis prøveperiode

HideMyAss

 • Kryptering paa militærniveau
 • Servere i 190!! lande
 • Brugervenligt design

Den bedste VPN er mere vigtig i dag end nogensinde før. Vi færdes mere på internettet, hvor der bliver indsamlet flere og flere informationer om os. Ligeledes er vi mere internationale end på noget tidligere tidspunkt i historien, og det skal derfor være ubesværet at tilgå informationer og hjemmesider fra hele kloden.

En VPN spiller ind i alt det ovenstående og uanset hvem man er, kan det være en god idé at overveje at finde en god VPN forbindelse, som man kan bruge i hverdagen. Men hvad er en god VPN forbindelse og hvordan finder man den bedste? Det kan være en udfordrende opgave at sætte sig selv på. Derfor har vi her på siden samlet en oversigt over de 7 bedste VPN forbindelser i 2021.

Når du er kommet om på den anden siden af vores liste over de VPN’er, der klarer sig bedst i test, vil du finde et væld af informationer, der kan gøre dig klogere på alt det, som er værd at vide, når man overvejer at anskaffe sig en VPN forbindelse.

#1 – NordVPN (bedste VPN)

Nord VPN

NordVPN er et af de absolut største brands indenfor VPN tjenester, og de vinder gang på gang priser for at være den bedste VPN. Det skyldes mange ting; blandt andet, at deres VPN understøtter praktisk talt alle typer af enheder og styresystemer.

De har et højt fokus på sikkerhed og en døgnåben live chat, hvor du kan stille alle de spørgsmål du måtte have – uanset hvornår du kommer på dem. Hastigheden er også i orden med NordLynx, så du ikke bliver begrænset af at bruge en VPN – som det ellers nogle gange er tilfældet.

NordVPN har mere end 5.400 servere, hvilket blandt andet også er årsagen til de hurtige hastigheder. Disse servere er dog ”kun” fordelt over 59 lande, og tjenesten topper således ikke, når det kommer til, hvilke lande du kan forbinde til. Når det så er sagt, så er det meget vel de 59 lande, som de fleste vil være mest tilbøjelige til at forbinde til – og i realiteten er det ikke et problem.

Hvad der til gengæld godt kan være et problem, er brugen af deres apps til Android og iOS. Der er plads til forbedringer i hele brugeroplevelsen, men de fungerer som de skal. Til gengæld kan du nærmest uden problemer streame serier og andet indhold fra eksempelvis Netflix i USA og lignende.

PRØV NordVPN NU

 

#2 – Ivacy (bedste VPN med ekstra funktioner)

IvacyEn VPN skal naturligvis kunne gøre det helt almindelige; beskytte din data og holde dig anonym, når du surfer på internettet. Den skal også gerne kunne få det til at fremstå som om, at du er et andet sted (rent geografisk) end du egentligt er.

Alt dette får du, når du vælger Ivacy – men du får også meget mere. Nogle af deres abonnementer kommer nemlig med ekstra funktioner, som eksempelvis muligheden for at opbevare data i skyen – krypteret og sikret. Ligeledes har de naturligvis også alle de klassiske ting; fokus på sikkerhed, ubegrænset forbrug, mulighed for at være logget på med 10 enheder ad gangen og meget mere.

Med mere end 3.500 servere på tværs af 100 lokationer, er det ikke den VPN tjeneste med flest servere eller serverplaceringer. Det er dog et fornuftigt antal, og som almindelig bruger, vil det også være mere end rigeligt.

PRØV Ivacy NU

 

#3 – PureVPN (bedste hurtige VPN)

Pure VPNMed mere end 6.500 servere fordelt på 140 lande, er PureVPN en af de mest udbredte og hurtigste VPN tjenester på verdensplan. Uanset hvor du er – og hvor du ønsker at fremstå som om du er – kan du med PureVPN vide dig sikker på, at du kan streame, downloade, game og surfe internettet uden hastighedsbegrænsninger.

Ligesom de fleste VPN tjenester, har PureVPN også en app til langt de fleste styresystemer og enheder. Så uanset om du bruger Windows, Mac, Android, iOS, Linux, Chrome eller Firefox, kan du vide dig sikker på, at du kan være beskyttet og anonym, når du surfer internettet med den bedste hurtige VPN; PureVPN.

I modsætning til mange VPN tjenester, der har regler mod, at flere benytter den samme profil ad gangen, kan du hos PureVPN have 10 enheder forbundet på samme abonnement; uanset om det er dine egne eller din families.

PRØV PureVPN NU

 

#4 – Surfshark (bedste VPN til prisen)

Surfshark - bedste vpn til prisenSurfshark er lidt billigere end NordVPN, men til trods for dette, kan de næsten følge helt med, når det kommer til funktioner. Her får du et ubegrænset antal af enheder, der kan være forbundet på din VPN samtidig – du får ligeledes en hurtig og stabil forbindelse til internettet, på trods af, at du bruger en VPN.

Generelt er vores oplevelse, at du med Surfshark får en VPN, der fungerer rigtig godt til streaming. Det er ikke verdens mest sikre VPN tjeneste, men til helt almindeligt hverdagsbrug, hvor man gerne bare vil have privatliv og være almindeligt beskyttet på internettet, er den rigelig fin.

Surfshark har, ligesom de fleste andre bedste VPN tjenester, naturligvis også apps til din hele porteføljen af styresystemer; Android, iOS, Windows, Mac og Linux. De fungerer som de skal, men funktionaliteterne er ikke noget, man kommer helt op at ringe over. Til gengæld er de nemme at benytte.

Det viser sig, at Surfshark er en solid og god VPN, men det, der for alvor gør den til en VPN, man bør overveje, er prisen. Hvis du registrerer dig for længere perioder (2 år eller mere), er der nemlig rigtig mange penge at spare i det lange løb. Du får således virkelig meget VPN for pengene.

#5 – UltraVPN (bedste VPN uden begrænsninger)

Ultra VPNUltraVPN er en mindre VPN tjeneste, men det gør den ikke nødvendigvis dårlig. De har 100 forskellige server lokationer rundt omkring i verden, og så har de fokus på, at du ikke bliver begrænset. Det betyder, at der ikke er begrænsninger på, hvor meget du kan bruge VPN tjenesten – det kommer både i forhold forbrug, mængde af download og hurtige hastigheder.

De gør også opmærksom på, at de ikke holder øje med din online aktivitet, så du kan være helt tryg ved en anonym oplevelse, når du benytter deres VPN.

#6 – VyprVPN (bedste VPN med mange IP adresser)

Vypr VPNHos VyprVPN er der mere end 300.000 ledige IP adresser, men til gengæld blot 700 servere, hvilket jo er i underkanten i forhold til andre VPN tjenester. Disse servere er dog spredt på tværs af praktisk talt alle kontinenter, og vigtigst af alt, er det VyprVPN, der ejer hver og en af disse.

Det betyder, at de har bedre kontrol over hvilke data, der bliver gemt – ligesom de også bedre kan styre kapaciteten på deres servere. De praler da også af, at der aldrig er en tredjepart, der vil få adgang til data om din aktivitet, når du bruger deres VPN. Faktisk siger de, at de ikke engang selv har adgang til den data.

VyprVPN er et interessant valg, og de har naturligvis alle de nødvendige funktioner og nogle ganske brugervenlige apps, der gør det nemt at komme i gang med at bruge en VPN.

#7 – HideMyAss (bedste VPN med gratis proxy)

HideMyAssHideMyAss er et kendt navn indenfor VPN’er og proxy – og det skyldes blandt andet deres særdeles fornuftige priser og det, at de – ifølge dem selv – har verdens største VPN netværk. De har servere på over 290 lokationer, og de understøtter naturligvis alle de mest populære enheder og styresystemer.

HideMyAss har også en gratis proxy, som gør, at du hurtigt kan forbinde til internettet med en skjult IP. Det giver dig ikke de samme mængder af sikkerhed som en VPN, men det kan være en hurtig og midlertidig løsning på lidt ekstra anonymitet på farten.

Sådan finder vi de bedste VPN’er

Traditionen tro er vores liste over de bedste VPN’er baseret på en lang og detaljeret forudgående research, hvor vi har inddraget ekspertanmeldelser, brugeranmeldelser, tekniske specifikationer, priser og funktionaliteter.

Alt dette koges sammen i én organiseret database, hvorefter vi har udvalgt vores top 7, når det kommer til at finde den bedste VPN. Fordi vi inddrager informationer fra så mange forskellige kilder, er vores liste baseret på den generelle holdning til de enkelte produkter på tværs af lande, teknisk kunnen og vi kommer ligeledes uden om personlig bias.

Det er altså måden, hvorpå vi finder listen over de bedste VPN forbindelser – alt sammen, så du kan vælge den bedste VPN for lige præcis det behov, som du står og har. Så tag et kig på vores Bedst i Test liste længere oppe på siden, og se om ikke du kan finde en VPN, som passer til dig.

Hvad er VPN?

En VPN er en teknologi, der giver dig mulighed for at skabe en privat og mere anonym forbindelse til internettet, end den du ellers normalt benytter dig af. Det kan lyde teknisk – og det er det sådan set også. Heldigvis er der efterhånden mange virksomheder, der har specialiseret sig i at gøre det nemt at benytte en VPN forbindelse.

Det betyder, at du i dag kan åbne et program på din computer, telefon eller tablet og oprette en krypteret VPN forbindelse lige så nemt, som at oprette et nyt dokument i Microsoft Word. Når du etablerer en krypteret forbindelse, sørger dit VPN program for at sende din forbindelse til internettet gennem en eller flere servere rundt omkring i verden.

Dermed får du muligheden for at færdes på internettet uden at du kan blive tracket i samme grad, som når du benytter din internetbrowser på normal vis. Du kommer til at fremstå som om, at du forbinder til internettet fra en anden placering end der, hvor du reelt set befinder dig.

Men hvorfor er alt dette vigtigt? Det kan du læse mere om længere nede, men lad os først lige forklare, hvad VPN egentligt betyder.

Hvad betyder VPN?

Til den fuldstændig uvidende kan VPN lyde som et underligt begreb. For hvad betyder VPN egentligt? Det står for Virtual Private Network, hvilket kan oversættes til et Virtuelt Privat Netværk. Navnet er således ganske sigende for, hvad en VPN egentligt er.

Det er nemlig et netværk af servere, som du som bruger forbinder dig til virtuelt med det formål at få øget privatliv, når du benytter internettet. Navnet kan derfor ikke blive meget mere åbenlyst end det. Men vi må desværre skuffe; VPN er ikke det eneste begreb, som kan være udmærket at kende, når man befærdes i denne type af teknologier.

Derfor har vi nederst på siden lavet en lille begrebsoversigt over nogle af VPN termer, som kan være værd at kende, hvis man gerne vil sætte sig lidt mere ind i hele teknologien.

Hvorfor er en VPN vigtig?

Der er mange gode grunde til, hvorfor en VPN er vigtig. Den primære årsag er dog, at den kan være med til at beskytte dit privatliv på internettet – når du er derhjemme og når du er ude i offentligheden. Især sidstnævnte er situationer, hvor en VPN kan være nærmest uundværlig.

Når man benytter sig af offentligt tilgængeligt WiFi – eksempelvis på en café, på sin skole, på en togstation, et hotel, en lufthavn eller lignende, er al ens online aktivitet typisk synlig for andre. Ved brug af en god VPN, kan man være sikker på, at der ikke er nogle, der ”ser” med, når du tjekker din netbank eller sende fortrolige e-mails.

En VPN kan også få det til at fremstå, som om du er placeret et andet sted, end du i realiteten er. Det gør det sværere for ondsindede og andre på internettet at tracke dig i virkeligheden. Ligeledes har det den fordel, at du kan komme udenom geografiske restriktioner på eksempelvis Netflix eller andre former for streamingtjenester.

Endelig er en VPN vigtig for personer bosat i lande, hvor internettet bliver censureret og overvåget af staten. Med en VPN har borgerne mulighed for at omgå dette, da det bliver væsentligt sværere for staten at finde frem til personen, der har uploaded bestemte filer eller besøgt bestemte hjemmesider.

Her finder du den bedste VPN forbindelse

Ligesom med alt andet, er der naturligvis også forskel på VPN tjenester. Mange tror desværre fejlagtigt, at en VPN er en VPN, men det er ikke helt rigtigt. Derfor har vi samlet en liste over de VPN forbindelser, der klarer sig bedst i test her hos os.

Det betyder, at du lige her på siden kan finde den absolut bedste VPN – og komme i gang med at bruge den allerede i dag. Hvis du kigger i listen ovenfor, kan du læse mere om de udvalgte tjenester, samt klikke dig direkte videre til deres hjemmeside, hvor du kan oprette et bruger og downloade den nødvendige software med det samme.

Vær opmærksom på, at der kan være forskel på, hvor gode de bedste VPN tjenester er til forskellige brugsformål. Tag et kig på listen, og se om ikke du kan finde en god VPN til det, som du primært bruger din computer til – om det så er streaming, gaming, arbejde eller noget helt fjerde.

Spar penge: Køb VPN på tilbud

Hvis du gerne vil sikre dig mere privatliv, når du færdes på internettet, og samtidig gerne vil spare penge – så er du heldig. Der er nemlig regelmæssigt tilbud på diverse VPN tjenester, så du som regel altid kan købe en VPN på tilbud.

Generelt er det dog vores vurdering, at de fleste VPN tjenester er relativt fornuftigt prissat, og vi synes derfor ikke, at du bør gå på kompromis med valg af VPN udelukkende fordi du kan spare lidt penge ved at vælge en knap så god tjeneste.

Når det så er sagt, så går der som regel ikke lang tid imellem, at man kan få et godt tilbud på en VPN fra listen over de bedste tjenester øverst på siden her. Så klik dig videre til de bedste VPN tjenester, som du overvejer at se om ikke du kan finde en på tilbud.

Man kan også få en gratis VPN i Danmark

Hvis du virkelig gerne vil spare penge, så kan man også godt få en gratis VPN i Danmark. Der er et par stykker, som slår sig på at være gratis. Du skal dog være opmærksom på, at der er langt i mellem de gode gratis VPN’er.

Det skyldes simpelthen, at en VPN kræver et bredt udvalg af servere på tværs af kloden, høj serverkapacitet på alle disse, samt en lang række andre tekniske og administrative sager. Alt dette koster penge, og det er de færreste gratis tjenester, der har økonomien til at leve op til disse krav uden at gå på kompromis med beskyttelsen af dine data.

Dette skal du være opmærksom på, når du vælger VPN

Der er mange ting, som man bør have i mente, når man skal vælge den bedste VPN. Vi kan bruge resten af dagen på at gennemgå store og små punkter, men har i stedet valgt at fremhæve de 6 vigtigste råd vi har til dig i forbindelse med udvælgelsen.

 1. Undersøg antallet af tilladte samtidige opkoblinger – også kaldet for simulatenous connections. Det er et udtryk for, hvor mange enheder, der må være opkoblet på VPN tjenesten på samme tid og samme abonnement. Det bør som minimum være 5, da du på den måde har rig mulighed for at have alle dine computere, samt din telefon og tablet opkoblet på én gang.
 2. Prisen på din VPN tjeneste skal naturligvis også tages med i overvejelserne. Der kan være store prisforskelle og prisstrukturer fra tjeneste til tjeneste, og det er derfor en udmærket idé at sammenligne lidt på kryds og tværs. Inden du klikker køb anbefaler vi altid, at du lige tester tjenesten af med en gratis prøveperiode, så du ikke bruger mange penge på noget, som du ikke er tilfreds med.
 3. Vær opmærksom på programmet – for der er nemlig forskel på de forskellige applikationer, som de enkelte VPN tjenester benytter sig af. De har naturligvis alle sammen de basale funktioner, men hvis du har brug for flere funktioner eller gerne vil have et ekstra brugervenligt layout, kan det indskrænke dine muligheder.
 4. Du bør sikre dig at VPN tjenesten har servere de rigtige steder. Som minimum bør de have én server i hvert land / region, som du gerne vil kunne ”surfe fra”. Flere servere i et land kan være et tegn på bedre performance, men det er ikke en garanti.
 5. Undersøg tjenestens VPN protokoller. Det er ikke tjenester, der reklamerer med disse, men hvis du kan finde ud af, hvilke protokoller de benytter, kan det gøre din beslutning mere informeret. Der kan være en fordel i en VPN tjeneste, der tilbyder muligheden for at skifte mellem forskellige protokoller.
 6. Privatlivspolitkken er vigtig, for selvom alle VPN tjenester siger, at de ikke gemmer oplysninger om, hvad du laver, så kan de nærmest ikke undgå at indsamle lidt data. Det kan være statistik over, hvordan du bruger din konto, hvor meget data, der bruges og så videre. Hvis du er meget interesseret i at vide præcis, hvordan din brug af tjenesten bliver logget, bør du læse VPN tjenestens privatlivspolitik og betingelser for brug (ofte kaldet Terms of Service).

Er det ulovligt at bruge en VPN?

Det er som udgangspunkt ikke ulovligt at bruge en VPN.

I store dele af verden (herunder Danmark) er det lovligt at benytte en VPN, men der er nogle lande, hvor det ikke er tilfældet. Enten har disse lande gjort VPN tjenester fuldstændigt ulovlige, eller også er det et ekstremt reguleret område.

Det er en udmærket idé at holde sig fra at bruge en VPN, hvis man besøger et sådant land. I skrivende stund kan vi blandt andet nævne følgende lande, som på den ene eller anden måde har begrænset borgernes muligheder for brug af VPN tjenester:

 • Belarus
 • Kina
 • Iran
 • Irak
 • Nordkorea
 • Oman
 • Rusland
 • Tyrkiet
 • Turkmenistan
 • Forenede Arabiske Emirater

Dertil skal du være opmærksom på, at selvom du opholder dig i et land, hvor brugen af en VPN tjeneste er lovlig, så kan du stadig stå til ansvar for eventuel ulovlig aktivitet udført, mens du benytter en VPN. Det vil sige, at det stadig er ulovligt at downloade film og andet copyrighted indhold.

Typer af VPN protokoller

VPN protokoller er et sæt regler, som er med til at etablere den forbindelse, der er mellem VPN tjenesten og VPN server, der benyttes. Der er mange forskellige typer af VPN protokoller, og nogle er mere populære end andre.

Nedenfor vil vi gennemgå de mest almindelige protokoller, som du med størst sandsynlighed vil støde på, når du skal vælge en VPN tjeneste.

OpenVPN

OpenVPN er meget vel en af de mest anvendte VPN protokol derude, og langt de fleste VPN tjenester understøtter denne. Der er dog færre styresystemer, der kan håndtere OpenVPN, hvilket gør, at du sandsynligvis ikke vil gøre brug af denne på eksempelvis en Windows computer.

Protokollen er kendt for at være meget sikker, og så er den også et open-source projekt, hvilket kan være en fordel ift. løbende udvikling og understøttelse.

SSTP (Secure Socket Tunneling Protocol)

SSTP er en protokol, der er udviklet af Microsoft til Windows Vista og de efterfølgende styresystemer (herunder Windows 7 og Windows 10). Det er en relativ lukket protokol rent teknisk, men det antages, at den er sikker. Det er dog kun Microsoft, der kan sige med sikkerhed, om det er tilfældet.

L2TP/IPsec (Layer 2 Tunneling Protocol with Internet Protocol Security)

L2TP er en protokol, der ikke i sig selv er synderlig sikker. Derfor bør den kun bruges sammen med eksempelvis IPsec, som er en netværksstandard, der højner sikkerheden. Kombinerer man de to, vil man opleve højere sikkerhed, men det er stadig ikke en af de mest sikre protokoller, og flere VPN tjenester anbefaler OpenVPN eller andre protokoller i stedet.

IKEv2 (Internet Key Exchange version 2)

IKEv2 er en nyere protokol, der er lavet til primært t fungere på Windows, iOS og MacOS. Den anses for at være meget sikker, men den er sværere for VPN tjenesterne at implementere korrekt. Grundet dens relativ korte levetid, er den endnu ikke så populær som andre protokoller.

PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol)

PPTP bliver praktisk talt ikke brugt længere – blandt andet på grund af de mange kendte sikkerhedsfejl. Til gengæld er den hurtig, og fungerer til en bred række af styresystemer på både telefoner og computere. Derfor ser man den også stadig brugt fra tid til anden.

WireGuard

Ligesom IKEv2 er WireGuard en relativ ny VPN protokol. Det tyder på, at den kan levere høj sikkerhed uden at gå på kompromis med hastigheden. Det skyldes blandt andet, at den er bygget fra bunden og op som en helt ny applikation.

WireGuard understøttes endnu ikke af så mange VPN tjenester, men det ser ud til at flere og flere begynder at understøtte den.

Kan det betale sig at vælge en gratis VPN?

Som tidligere nævnt, er det en mulighed at vælge en gratis VPN, men vi anbefaler på det kraftigste, at du undlader at gøre dette. De er nemlig langt fra så gode, som deres betalte modparter. Du kommer nemlig til at døje med begrænsninger og muligvis en problematisk håndtering af dine data.

Lad os starte med den første; som regel vil du se, at gratis VPN’er (som eksempelvis TunnelBear) begrænser dig til maksimalt at benytte 500 MB om måneden i den gratis udgave. Det kan gøre det til en udfordring reelt set at få noget ud af at have en VPN.

Det næste er, at hvis en VPN tjeneste er 100% gratis, så skal den tjene sine penge et andet sted. Hvis den er en del af et større firmas udbud af produkter, behøver det måske ikke at være så problematisk. Eller hvis den gratis VPN blot er en begrænset udgave af den samme betalte VPN, behøver det heller ikke at være et problem.

Men hvis en VPN er gratis og tilsyneladende ikke har andre måder at tjene sine penge på; ja så er du det eneste produkt de har. Sandsynligvis indsamler de data om måden du benytter tjenesten på, som de efterfølgende kan sælge videre. Selvom det kan være anonymt og ikke føres tilbage til dig, kan man sige, at det ødelægger hele princippet med øget privatliv ved brug af en VPN.

Gratis prøveperioder er nøglen

Hvis du gerne vil i gang med at bruge en VPN, men gerne lige vil starte med at finde ud af, hvordan det egentligt virker uden at det kommer til at koste dig en hel masse penge, så er der ingen grund til at være fortvivlet.

Flere VPN tjenester tilbyder nemlig en gratis prøveperiode – præcis som du kender det fra Netflix, TV2 Play og hvad der ellers er af streamingtjenester derude. Så får du muligheden for at prøve en (eller flere) VPN tjenester af – helt gratis.

Det kan naturligvis være en udfordring at benytte sig af gratis prøveperioder i evigheder, men det kan være en billig måde at komme i gang på. Samtidig er det også en oplagt måde at finde ud af, om en VPN reelt set er noget, man vil få brugt i hverdagen.

Sådan virker en VPN

Nu har vi talt om VPN’er og de mange fordele og tekniske aspekter, der hører sig til. Men hvordan virker en VPN egentligt? Det er rent teknisk ganske kompliceret, men det kan heldigvis forklares på en lidt mere enkel måde.

Når man benytter sig af internettet, fungerer det normalvis sådan, at din device sender data til den hjemmeside, som du ønsker at besøge, og så sender hjemmesiden data direkte tilbage til din device.

Det fungerer ganske fint, men det er ikke særlig sikkert, når det kommer til tracking af dig som bruger af hjemmesiden. Når du benytter en VPN er du (og dit privatliv) lidt mere sikret, da processen i stedet går sådan her:

Fra din enhed til de sikre VPN servere og videre til hjemmesiden, som du ønsker at besøge. Og igen, når dataen skal tilbage til din computer ryger det først gennem VPN serverne. På den måde får hjemmesiden kun data om serverne og ikke om din enhed.

Det er også serverens lokation, der bestemmer, hvordan hjemmesiden ser dig som bruger rent geografisk. Vælger du eksempelvis en server i USA, vil hjemmesiden tro, at du befinder dig i USA.

Formål: I disse situationer kan det give mening at benytte en VPN

Der er mange situationer, hvor det kan give mening at benytte en VPN, men hvis du har svært ved at forestille dig, hvornår det egentligt er, at den giver mening, så frygt ej. Vi har samlet en lille oversigt over de mest almindelige årsager til at købe og bruge en VPN.

De tæller blandt andet privatliv, streaming, anonymitet, beskyttelse mod hackere og meget andet.

Privatliv

Privatliv er uden tvivl den mest oplagte årsag til at benytte en VPN. Den kan i teorien være med til at sikre, at din internetudbyder, staten og andre ikke kan tracke din browser historie og hvordan du ellers bruger internettet.

Streaming

Mange bruger også VPN tjenester til at få det til at fremstå som om, at de befinder sig et andet sted rent geografisk, end de reelt set gør. Det kaldes for geo-spoofing og den primære årsag til at gøre dette er, at man ønsker at tilgå streamingtjenester og andet indhold, der er geografisk begrænset.

Selvom det er i mod de fleste stremaingtjenesters regler, er der mange, der benytter en VPN til Netflix, så de kan se indhold, som er tilgængeligt på Netflix i andre lande. Det kan både være film og serier, som eksempelvis Greys Anatomy, Bones og andet.

Beskyttelse mod hackere

Når man benytter offentlige WiFi hotspots, er man ekstra udsat i forhold til hackere og lignende, da disse ikke er lige så godt beskyttet som dit private netværk med kode, som kun du tilgår. Her kan en VPN være en ekstra sikring i forhold til at beskytte dine data.

Hvem har brug for en VPN?

Mange tror fejlagtigt, at en VPN kun er for folk, der har noget, de gerne vil skjule. Men det er faktisk ikke tilfælde; alle kan have brug for en VPN – også selvom man mener, at man ikke har noget, som man gerne vil skjule.

Vi er af den klare opfattelse, at en VPN er uundværlig, hvis man færdes på internettet. For der er så mange ondsindede brugere på internettet, hvor man med et forkert klik kan komme til at give dem sine oplysninger eller andet problematisk.

Med en VPN er man ikke 100% sikret mod sådanne problemer, men man er trods alt væsentlig mere beskyttet, end hvis man blot forbandt til internettet og brugte det helt normalt, uden det ekstra sikrende VPN lag.

Så uanset om du rejser meget, om du gerne vil bibeholde dit privatliv, når du surfer på internettet, om du er en gamer, om du gerne vil kunne streame Netflix indhold fra andre lande eller noget helt andet – så kan du med en VPN komme rigtig langt.

Overvej en VPN til mobilen

De fleste VPN tjenester tilbyder efterhånden også muligheden for at bruge dem på telefonen. Det vil sige, at du også er beskyttet på din mobiltelefon og tablet, og altså ikke kun på din computer. Selvom risikoen for at din telefon bliver hacket ikke er lige så stor, som ved en computer, så er det stadig en risiko, ligesom der også er risiko for, at du bliver tracket, når du bruger telefonen.

Så hvis du surfer meget på internettet fra din mobiltelefon, kan vi kun anbefale, at du overvejer at vælge en VPN tjeneste, der både giver dig mulighed for en sikekr forbindelse til internettet, når du bruger din computer og din mobiltelefon.

Vær opmærksom på, at nogle af disse VPN tjenester udelukkende fungerer på bestemte styresystemer. Det er derfor vigtigt at have din telefon med i overvejelserne, for bruger den Android, iOS (iPhone) eller måske endda Windows som styresystem?

Det er nemlig ærgerligt at købe adgang til en VPN, der ikke understøtter din telefon. For når du alligevel betaler for ekstra sikkerhed, kan man lige så godt gå hele vejen så at sige.

VPN begreber du bør kende

Når nu du er på udkig efter den bedste VPN, kan du med fordel læse op på nedenstående udvalgte begreber, som kan gøre det lidt nemmere at finde rundt i en meget teknisk verden. Dette er blot nogle begreber, som er værd at kende, men der er meget mere du kan sætte dig ind i, hvis du vil blive klogere på VPN teknologier og alt der hører sig til.

Det er dog vores vurdering, at nedenstående er et godt sted at starte – så kan du altid se, om du får mere blod på tanden efterfølgende. Som du vil opdage (og måske allerede har opdaget), er det også en verden, der i høj grad er præget af engelske begreber. Vi vil forsøge at forklare dem så godt som overhovedet muligt, så du går herfra med en god forståelse og bedre egnet til at vælge den bedste VPN.

Encryption

Encyption (kryptering) er en teknologi, der ved hjælp af algoritmer, sikrer, at data bliver randomiseret og ulæseligt for det blotte øje. Når dataen når frem til destinationen, skal der bruges en cipher (baseret på samme algoritme) til at dekryptere den, så den igen kan læses.

Der er flere former for encryption, der bliver brugt af VPN tjenester – og de varierer alle sammen i styrke. Industristandarden er kaldet for AES-256, og er blandt andet også det, der gør, at en URL starter med HTTPS i stedet for HTTP.

Geoblocking

Geoblocking er en af de helt store årsager til, at VPN tjenester er så populære som de er. Det er nemlig den handling, der fører til, at en hjemmeside eller bestemt indhold ikke kan tilgås uden for visse geografiske områder.

Det bliver især brugt på streamingtjenester som eksempelvis Netflix, eftersom de ofte kun har rettigheder til bestemt indhold i bestemte geografiske områder. Det er disse geografiske restriktioner, som man kan komme udenom ved brug af en VPN.

IP Count

IP Count er en indikator af antallet af IP adresser, som benyttes af den VPN tjeneste, som du kigger på. Typisk vil den bedste VPN have et højere antal af IP adresser, da de dermed kan tilbyde bedre og hurtigere hastigheder.

Omvendt vil de VPN tjenester med et lavere antal af IP adresser typisk have lavere hastigheder. Mens det ikke er en positiv ting, kan det til gengæld også betyde, at der er flere brugere, der deler IP adresser. Disse delte adresser, kan gøre det sværere at adskille de enkelte brugeres internetaktiviteter fra hinanden.

Five Eyes (14 Eyes)

Five Eyes er en betegnelse for en aftale omkring masseovervågning og vidensdeling mellem fem store nationer; USA, Storbritannien, Australien, New Zealand og Canada. Denne aftale var ikke almindelig kendt, før Edward Snowden gjorde opmærksom på den i forbindelse med sin whistleblowing i 2013.

14 Eyes er en udvidelse af disse, hvor det viser sig, at endnu flere lande deltager i lignende aftaler. Denne tæller Belgien, Tyskland, Italien, Spanien, Sverige, Danmark, Frankrig, Holland, Norge og flere. Hvis den VPN du benytter, har hovedkvarter i en af disse lande, er det i teorien underlagt krav om at dele sin data, hvis regeringen beder om dette.

Overvej derfor om det kan give mening at vælge en VPN med hovedsæde uden for især Five Eyes-landene.

Jurisdiction

Meget apropos kan vi kort behandle jurisdiction. Det er det begreb, der dækker over hvilket land og dermed hvilke love, en VPN tjeneste skal overholde. Der kan naturligvis være både ulemper og fordele ved hvert land, men generelt anses Five Eyes og 14 Eyes landene for at være steder, hvor man er mindre sikret i forhold til sit privatliv, når det kommer til VPN tjenestens hovedsæde.

Kill switch

Kill switch er en betegnelse for en funktion, som man finder i mange VPN klienter – og det bør det især være, når du vælger den bedste VPN til dig. Det er en funktion, der straks slukker for din internetforbindelse, hvis du mister forbindelsen til din VPN.

Det kan virke træls, men årsagen er simpel; hvis du mister forbindelsen til din VPN, kan du risikere, at dine data bliver synlige for andre. Ved at slukke for internettet undgår du dermed dette, og kan således føle dig mere sikker.

Proxy

En proxy bliver ofte sammenlignet med en VPN, da en sådan også kan bruges til at komme rundt geoblokerede sider og indhold. Det gør den ved at skjule din rigtige IP adresse.

Der er dog én vigtig forskel; en proxy er ikke krypteret og beskytter ikke som sådan dine data på andre måder. Det kan være en fin midlertidig løsning, men hvis du gerne vil have alle VPN fordelene er der ikke andet for end at vælge den bedste VPN i stedet.

Vær opmærksom på, at nogle proxy tjenester markedsfører sig selv som en VPN. Tag dig derfor god tid til at læse op på den tjeneste du overvejer at købe adgang til.

Server count

Server count er – ligesom IP count – et udtryk for et antal. Her er det blot antallet af servere, som VPn tjenesten har til rådighed, hvor IP count naturligvis var et udtryk for antallet af IP adresser. Et større antal af servere, er som regel en indikator for, at den pågældende VPN tjeneste kan tilbyde højere hastigheder – hvilket er en positiv ting.