Brændeovne Test 2024 → Se De 5 Bedste Brændeovne

Brændeovne

Overvejer du at investere i brændeovn? Så er du kommet til det helt rette sted, for denne artikel er nemlig skrevet for lige netop at hjælpe sådanne som dig med at komme helt i mål med overvejelserne. Nedenfor vil du kunne glæde dig til en præsentation af de bedste brændeovne i test og meget mere.

Blandt vil du få svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål om brændeovne, gode råd til, hvordan du køber en brændeovn på tilbud, få et overblik over steder, hvor du kan købe en brændeovn og meget mere. Der er altså rigeligt at komme efter for dig, der drømmer om at få installeret en ny brændeovn eller udskiftet den gamle derhjemme.

Vi er meget spændte på at komme i gang, og det håber vi naturligvis også, at du er. Derfor vil vi ikke bruge mere tid på introduktionen, men i stedet ønske dig god læselyst!

Morsø 7443 – Bedste stilrene brændeovn

Morsø 7443 Brændemagasin

I den nærmest stikmodsatte evne har vi Morsø 7443, der her får titlen som den bedste stilrene brændeovn. Det gør den fordi det er en god brændeovn med et særdeles vellykket design i vores optik. Den runde form med glas på flere sider sikrer, at man kan få kig til ilden nærmest uanset, hvor man er placeret.

Ovnen består af en stor andel af støbejern, hvilket ikke bare giver en solid stabilitet, men også et ualmindeligt lækkert udtryk. Det samme gør detaljer som lukkesystemet på brændeovnen, der sørger for at dørene lukkes i med et lille sug af luft. Håndtaget er ligeledes pænt designet og generelt har brændeovnen alle forudsætninger for at fremstå et æstetisk højdepunkt i det rum, den bliver installeret i.

Vi anbefaler som udgangspunkt, at du køber Morsø 7443 med et åbnet brændemagasin i bunden. Her kan brændet nemlig være med til at give et enkelt, men varmt bidrag til rummets udtryk. Men det kan også se en anelse rodet ud i nogens øjne, hvorfor det er rat at vide, at man kan købe en magasinlåge til ovnen, så den fremstår med mere rene linjer hele vejen op og ned.

Uanset om du vælger den ene eller anden variant, så får du her en brændeovn, der kan tage en brændelængde på 33 centimeter og opvarme mellem 45 kvadratmeter og 105 kvadratmeter. Endnu engang har vi således at gøre med en model, der nok ikke varmer et helt hus op, men hvis det er dit behov, vil der også være andre og mere praktiske brændeovne at vælge.

Aduro 9 – Bedste hvide brændeovn

Aduro 9 Beton Hvid

 

De fleste brændeovne er sorte eller mørke i deres udtryk. Det er der flere grunde til. Eksempelvis er det typisk sådan, at brændeovne har set ud gennem tiden, og så er det mere praktisk, når man tænker på sod og aske, der typisk farver alt sort.

Men det er ikke alle hjem, hvor en mørk brændeovn passer ind. Derfor har vi her den bedste hvide brændeovn; Aduro 9. Det er faktisk en brændeovnsmodel, som kommer i flere forskellige farver, højder og kombinationer – og de er alle absolut værd at overveje.

Det er nemlig en vældig god brændeovn – uanset om du så vælger den i hvid, som her, eller i sort, som det også er muligt. Aduro 9 i hvid er en høj brændeovn, der især vil tage sig godt ud i rum, hvor der er højt til loftet. Derfor er det også en model man ser i herskabslejligheder, patriciervillaer og nybyg med loft til kip.

Nu kalder vi Aduro for hvid, men det er faktisk lyse betonsten, som den er beklædt med på ydersiden. Det gør især noget for udtrykket, men det har også praktiske fordele. Betonsten fungerer nemlig lidt ligesom fedtsten i det, at de holder på varmen og dermed afgiver varmen over længere tid. Derfor bliver denne brændeovn ved med at opvarme sine omgivelser længe efter, at der er blevet slukket for den.

Morsø 1442 – Bedste Morsø brændeovn

Morsø 1442

Hvis du vil have den bedste Morsø brændeovn, så skal du gå efter Morsø 1442. Den giver nok det, som vi ville kalde for den klassiske brændeovnsoplevelse. Det er ikke for alle, men der er ingen tvivl om, at den har sin eksistensberettigelse.

Designet gør, at denne brændeovn har et helt særligt udtryk, som ville passe ualmindeligt godt ind i mange af de ældre hjem, som vi jo har herhjemme. Her tænker vi særligt på murermestervillaer, ældre lejligheder med plankegulve og stuk, patriciervillaer og så videre. Samtidig er det også en brændeovn, der med et ville føle sig hjemme i et sommerhus eller en skihytte.

Men nok om designet; hvad kan Morsø 1442 som brændeovn? Først og fremmest er det en model, der overholder nogle af de strengeste miljøkrav, der er til brændeovne. Den har derfor også energimærkning A+ og en effektivitet på hele 83%, hvilket er relativt højt.

Retroudseendet har det altså med at snyde en anelse, fordi det her er en meget moderne brændeovn med masser af nye teknologier og funktioner. Glasset er eksempelvis meget klart, og også denne model har den såkaldte rudeskyl-funktioner, der holder rengøringsarbejdet til et minimum.

Morsø 1442 er opgivet til at kunne opvarme 75 kvadratmeter, når den er tændt. Derfor vil den også være perfekt til en lille lejlighed, hvor man både vil have hyggen og varmen ind.

Aduro 22 – Bedste Aduro brændeovn

Aduro 22

 

Sidste brændende billede på listen er denne Aduro 22; den bedste Aduro brændeovn. Det er en enkel og rund brændeovn, der gør sig bemærket med glas på alle tre sider, der ikke vender mod væggen. Det giver ikke bare godt indblik til flammerne, men sørger også for, at brændeovnen får et meget pænt udtryk.

Fordelen ved at vælge denne model er ikke kun dens udseende. Den er nemlig også udstyret med det, der kaldes for Aduro-tronic. Det kan lyde en anelse science-fiction-agtigt, men det er det ikke nødvendigvis. Det er nemlig en betegnelse for det system, der automatisk regulerer luftilførslen til brændeovnen. Det betyder, at du ikke behøver at ligge og rode rundt med skuffen for at undgå, at ilden går ud.

Brændeovnen er lavet sådan, at der kan tilkøbes diverse ekstraløsninger, hvis du ønsker det. Eksempelvis, er der mulighed for ekstern luftilførsel, som var indbygget i Varde Shape 2 Air. Fordelen er endnu engang, at det giver bedre indeklima.

Derudover er det også muligt at tilkøbe en fedtstensbeklædning, som kan sættes uden på brændeovnen. Så får den et helt andet udtryk, og holder i øvrigt på varmen væsentligt længere. Det betyder også, at du i flere timer kan nyde godt af, at den opvarmer helt op til 140 kvadratmeter.

Varde Shape 2 Air – Bedste Varde brændeovn

Varde Shape 2 Air

 

Hvis du er på udkig efter den bedste Varde brændeovn, så vil vi gerne slå et slag for Varde Shape 2 Air. For det første er det en model, der er beklædt med fedtsten hele vejen rundt. Som vi tidligere har afdækket, så kan det være en rigtig god løsning til dig, der gerne vil have, at brændeovnen skal fortsætte med at opvarme rummet længe efter, at den er blevet slukket.

Samtidig er beklædningen med fedtsten med til at give Varde Shape 2 Air et helt bestemt udtryk, der passer utroligt godt ind i mange skandinaviske hjem. Op til flere dele af brændeovnen er fmrestillet i støbejern, hvilket også bidrager til en generel kvalitetsoplevelse og et flot udtryk.

Som du måske har bemærket, så slutter brændeovnens modelnavn på Air. Det er værd at bemærke, fordi det betyder, at den er udstyret med et såkaldt eksternt luftindtag. Det betyder, at den trækker luft ind udefra i stedet for fra rummet, hvori den er monteret. Dette er med til at sikre, at indeklimaet forbedres, hvilket i den grad er værd at have med på listen over fordele.

Med en Varde Shape 2 Air kan du opvarme et areal på mellem 30 kvadratmeter og 105 kvadratmeter. Det betyder, at der ikke kommer til at være koldt i det rum, hvor den er monteret, og varmen kan sandsynligvis også snige sig ind i omkringliggende rum. Den kommer dog ikke til at opvarme et helt hus.

Sådan finder vi de bedste brændeovne

Det var vores liste over de bedste brændeovne. Forhåbentligt var der en eller flere af dem, der fangede din opmærksomhed og som måske er den rette til dit hjem. Hvis ikke, er der heldigvis masser af andre gode muligheder hos samtlige af forhandlerne, som vi linker indtil ovenfor.

Men nu skal det ikke længere handle om specifikke brændeovne. Vi skal i stedet tale mere generelt, og overgangen bliver nedenstående afsnit om, hvordan vi finder de bedste brændeovne.

Det forholder sig nemlig sådan, at vi ikke tester dem selv. Det vil vi hverken påstå, at vi har ressourcerne eller kompetencerne til. Vi trækker derfor i stedet på data fra en lang række forskellige kilder, herunder diverse ekspertanmeldelser, portaler med forbrugeranmeldelser, tekniske specifikationsark, produktsider og meget mere.

Al denne data bliver indhentet for et udvalg af brændeovne, og bliver efterfølgende analyseret. Analysen sker med henblik på at finde den bedste brændeovn i hver af de kategorier, som du netop er blevet præsenteret ovenfor.

Køb en brændeovn på tilbud

En brændeovn er ikke billig – i langt de fleste tilfælde er den det stikmodsatte. Derfor er det bogstaveligt talt guld værd, når man får muligheden for at købe en brændeovn på tilbud. Det er heldigvis en regelmæssig begivenhed hos en lang række forhandlere af brændeovne.

Generelt oplever vi, at de webshops, som vi linker ind til via listen øverst på siden, alle er rimelig gode til at sætte deres brændeovne på tilbud. Det er naturligvis forskel på, hvor store besparelser, der er at hente, men de er der.

I skrivende stund, er der eksempelvis masser af brændeovne, der er sat ned med alt mellem 5% og 15%. Det lyder ikke af meget, hvis for en brændeovn til 10.000 kroner er det besparelser på mellem 500 kroner og 1.500 kroner. Det er trods alt værd at tage med.

Ofte stillede spørgsmål om brændeovne

Der er mange, der sidder inde med spørgsmål om brændeovne. Derfor har vi valgt at lave en lille Q&A for nogle af de oftest stillede spørgsmål nedenfor. Der vil sandsynligvis være noget af det, som du allerede ved, og andet, som du kommer til at lære lige om et øjeblik.

Hvad er en brændeovn?

En brændeovn er en ovn, der fyres med brænde eller træbriketter med henblik på at opvarme det rum, som den er placeret i. Den adskiller sig fra en pejs på den måde, at den er lukket med en låge, hvor en pejs er åben.

En brændeovn kan være fritstående, vægthængt, indbygget eller indgå i en piedestal. De fleste vælger en fritstående brændeovn, og det er også den eneste type, der fremgår af ovenstående bedst i test liste.

Hvor meget afstand skal der være mellem brændeovnen og væggen?

Ifølge loven skal en brændeovn have en afstand til alle brændbare materialer i vægge og lofter på minimum 50 centimeter. Det gælder uanset om det så er et tapet på væggen, et billede, et gardin eller en stoflampe. Er underlaget under brændeovnen brændbart, skal dette dækkes til med en ikke-brandbar overflade (eksempelvis en glasplade eller lignende).

Er væggen bag brændeovnen ikke brændbar, er der ingen krav til afstanden mellem brændeovn og væg. Det anbefales dog, at man vælger at lave et mellemrum på mellem 10 centimeter og 15 centimeter for at gøre plads til fri luftpassage, samt rengøring.

Hvilke regler gælder for brændeovne?

Der er et par regler, der gælder for brændeovne. Nedenstående er nogle af de mest markante, men undersøg altid selv nærmere inden køb eller udskift af en brændeovn:

 • Alle brændeovne skal have en prøvningsattest. Disse vil typisk kunne ses på produktsiden, hvis man køber sin brændeovn online.
 • Alle brændeovne skal have et CE-mærke. Dette indikerer, at brændeovnen overholder gældende EU-regler for miljøkrav, brandsikkerhed og produktion.
 • Alle brændeovne, der er fra før 2003 skal udskiftes, ved køb af bolig, hvori de er installeret.
 • Brændeovne på ikke udlede mere end 4 gram sundhedsskadelige partikler per kilo træ, der brændes af.
 • Der kan være lokale regler i en kommunes lokalplaner om brug af brændeovn.

Din lokale skorstensfejer vil typisk være helt opdateret på gældende regler for brændeovne; både de landsdækkende og dem, der gælder i den kommune, hvori du er bosat.

Er brændeovne lovlige?

Brændeovne er lovlige, men det afhænger af modellen og alderen. Som nævnt ovenfor, skal de være udstyret med prøvningsattest, CE-mærke og overholde krav til maksimal udledning af sundhedsskadelige partikler. Dertil må de ikke være ældre end fra 2003, hvilket også skyldes sundhedsmæssige forhold.

Sørg for at tjekke op på, at alt dette er på plads inden, at du køber din nye brændeovn. Langt de fleste brændeovne, der er til salg i Danmark, lever op til kravene, men man kan aldrig undgå fuldstændig, at der var en svindlende sælger, der forsøgte at sælge en model, der ikke gjorde.

Et godt sted at starte er derfor de brændeovne, som vi har anbefalet på vores bedst i test liste. De lever alle op til gældende lovgivning på området, og du kan derfor være helt rolig ved at købe dem.

Hvad koster en brændeovn og skorsten?

En brændeovn kan koste alt mellem 1.000 kroner og 60.000 kroner – nogle gange mere. Det er i ren indkøbspris. Dertil kommer eventuelle leveringsomkostninger, samt omkostninger til montering af brændeovn og skorsten.

Monteringen vil typisk koste et sted mellem 3.000 kroner og 5.000 kroner, hvis det hele går som smurt. Er der behov for mere arbejde – typisk i forbindelse med skorstenen – vil det kunne blive noget dyrere. Hvor dyrt er svært at sige. For mere præcise estimater, kan du indhente tilbud på opgaven hos en lokal tømrer eller murer. Det kan også være at forhandlere, der sælger dig brændeovnen, tilbyder montering.

Køb din brænde online og spar pengene

Når du vælger at købe en brændeovn på internettet, betyder det som regel, at du kan få din nye ovn lidt billigere, end hvis du havde købt den i en fysisk butik. Det forholder sig nemlig sådan, at mange internetbutikker har bedre priser end deres fysiske pendanter, og det skyldes ofte, at de har nogle lavere faste omkostninger per salg.

Det betyder, at de kan tilbyde lavere priser, hvilket i den grad er nødvendigt for dem. Som du måske kan genkende, er der nemlig mange forbrugere, der lystigt hopper mellem webshops for at finde det billigste og bedste sted, at de kan gøre deres køb. Det er ikke anderledes for brændeovne, og de mange netbutikker er derfor i konkurrence om at vinde kunderne.

Det gør de bedste med lave priser, samt diverse øvrige kundefordele. Det kunne eksempelvis være gratis fragt, hjælp til montering, tilbud på brænde, en kundeklub eller lignende. Alt dette er nemlig med til at gøre det mere attraktivt at handle det ene sted fremfor det andet, og det kommer bare dig til gode som forbruger.

Af selvsamme årsag er vi naturligvis fortalere for, at du køber din brændeovn online. Men husk også, at det nogle gange kan være sværere at spotte de gode fra de onde, når man er på internettet. Tjek derfor anmeldelser af webshops, inden at du køber hos dem – eller brug vores links i bedst i test-listen, hvor du kan klikke dig direkte videre til troværdige forhandlere af brændeovne.

Online eller ej: Masser af gode forhandlere

Uanset om du køber online eller ej, så er der nemlig masser af troværdige steder, hvor du kan lægge dine penge. Der er naturligvis de store byggemarkeder og populære webshops, men det hænder også, at man kan støde på lokale brændeovnsforhandlere rundt omkring i de mindre lokalsamfund.

Dem kan vi ikke alle få med, men de findes derude. Holder vi os i stedet til de større landsdækkende brands, så er der webshops og fysiske butikker som nedenstående, der alle sælger brændeovne:

 • Davidsen
 • Pejsen
 • Homeshop
 • Bauhaus

De har naturligvis varierende udvalg, når det kommer til størrelse, antal af mærker og så videre. Du vil se, at flere af dem også fremgår af vores bedst i test liste for brændeovne øverst på siden.

Brændeovn bedst i test: Hvilken skal jeg vælge?

Det var sådan set alt, hvad vi havde at sige om brændeovne i denne omgang. Vi er glade for, at du har læst med hele vejen igennem, og vi håber naturligvis, at du er blevet klogere; både på brændeovne generelt og på, hvilken model du skal købe.

Inden, at vi siger helt tak for i dag, får du lige nedenstående liste med de brændeovne, som du blev præsenteret for først i artiklen. Så har du dem frisk i hukommelsen, når nu du går herfra og tænker over, hvilken model du skal købe.

 1. Bedste brændeovn: TermaTech TT20RS
 2. Bedste billige brændeovn: Varde Lolland
 3. Bedste stilrene brændeovn: Morsø 7443
 4. Bedste hvide brændeovn: Aduro 9
 5. Bedste Morsø brændeovn: Morsø 1442
 6. Bedste Varde brændeovn: Varde Shape 2 Air
 7. Bedste Aduro brændeovn: Aduro 22

Hvis du har behov for at blive mindet om, hvad det er, der får hver af disse brændeovne til at skille sig ud, så scroll op øverst på siden. Det er her, at du finder vores fulde gennemgang af hver brændeovn, og også her, at vi skriver, hvad det er, der får dem til at være særligt attraktive.

Får du brug for at læse mere om en eller flere af brændeovnene, eller får du lyst til at købe en, så kan du naturligvis klikke dig direkte videre til troværdige forhandlere, der gerne vil sælge en model til dig.

❗❗ Udgåede modeller ❗❗

Nedenfor finder du en oversigt over tidligere anmeldte produkter, som ikke længere er tilgængelige på markedet. Vi har valgt at medtage dem i denne artikel, fordi vi mener, at oplysningerne om disse produkter stadig kan være værdifulde for dig som læser, når du skal træffe en informeret beslutning.

TermaTech TT20RS Brændeovne

Vi starter lige på og hårdt med den bedste brændeovn. Det bliver TermaTech TT20RS, der løber med prisen, og det er der flere forskellige grunde til. Først og fremmest er det en almindelig pæn brændeovn, som vil passe ind i langt de fleste danske hjem med sin overflade, der er delvist mørkegrå og delvist lysegrå.

Den lysegrå farve kommer fordi brændeovnen er beklædt med fedtsten på både siderne og toppen. Formålet med dette er, at få ovnen til at holde på varmen i længere tid. Fedtsten er nemlig et materiale, der er langsomt til at afgive varmen, når først det er blevet varmet op. Derfor er beklædningen med til at sige, at brændeovnen afgiver varme i adskillige timer efter, at ilden er gået ud.

Modellen er angivet til at have en drifteffekt på mellem 3 og 7 kW, og kan opvarme alt mellem 30 kvadratmeter og 120 kvadratmeter alt efter forholdene. Derfor vil den være egnet til de fleste danske hjem, under forudsætning af, at det ikke skal være den eneste opvarmningsmetode til hele boligen.

Størrelsen på brændeovnen er det helt rigtige kompromis. Med det mener vi, at den har visuelt og fysisk en størrelse, der er pæn at se på, og som kan passe ind i de fleste stuer. Men den er heller ikke så lille, at den ikke har en vis præsens i rummet eller ikke har plads til brænde. Du kan nemlig have brændelængde på op til 34 centimeter, hvilket er rimelig fornuftigt.

 

Varde Lolland sort Brændeovne

Hvis du er på udkig efter en billig brændeovn, så skal du kigge mod denne Varde Lolland. Det er en mindre, sort brændeovn med plads til brændeopbevaring, skuffe og et ovnkammer i en rimelig størrelse. Prisen er særdeles attraktiv, og er uden diskussion den laveste for de brændeovne, som vi kommer til at præsentere i artiklen her i dag.

Udtrykket er i den grad tidløst, og hvis ellers den bliver passet og plejet ordentligt, vil den fremstå pæn og som en stilren del af boligen i mange år ud i fremtiden. Det med at passe og pleje brændeovnen er i øvrigt ekstra nemt med denne model; der er nemlig en såkaldt rudeskylle-funktion.

Det fungerer på den måde, at hvis du fyrer på den rigtige måde – som det bliver angivet i brugsanvisningen – så sørger ilden for, at glasset bliver brændt rent. Det betyder, at du ikke skal ind og pudse soden af selv. I stedet kan du læne dig tilbage i stolen eller sofaen og nyde det klare kig til flammerne.

Fordi det er en lidt mindre ovn, vil den typisk ikke være anbefalet som ene opvarmningskilde. Det kommer også relativt naturligt af, at dens opvarmningsareal er på mellem 30 kvadratmeter og 105 kvadratmeter. Det vil typisk passe fint til en stue for hyggens skyld, eller til en mindre lejlighed, hvis formålet er opvarmning.

Hele vejen rundt en meget fin ovn, og med energimærke A+, er der heller ikke meget at komme efter på den front. Derfor er vi heller ikke bange for at kalde den for den bedste brændeovn til prisen – eller bedste billige brændeovn om du vil.

Populære Tests