Kombiovn Test 2024 → Se De 4 Bedste Kombiovne

kombiovn test

En kombinationsovn (eller kombiovn) er en meget avanceret maskine, der tilbereder mad ved hjælp af damp, konvektion eller en kombination af begge. Disse kraftfulde apparater er ofte blandt de største og dyreste udstyr i det professionelle køkken, så det er vigtigt at vælge den, der bedst opfylder dit køkkenbehov.

Denne vejledning forklarer de vigtigste funktioner, samt nogle af de overvejelser, du bør have i tankerne, før du køber. Husk også at tage højde for, om den skal bruges til et personligt eller erhvervsmæssigt behov, da dr kan være stor forskel både teknisk set men også prismæssigt på de forskellige modeller. Udover dette, er der også gennemgået andre mere tekniske forklaringer, som man også burde tage højde for, når man skal vælge kombiovn. Der findes mange modeller på markedet, hvor de fleste har de mest nødvendige funktioner, mens nogle andre modeller har flere højteknologiske specifikationer. Selvom mange forskellige modeller kan blive svære at finde rundt i, kan det være en fordel, da man har stor mulighed for at finde netop den kombiovn, der passer en bedst.

Electrolux EMS30400OX kombiovn

Electrolux EMS30400OX

 

Den kommer med et lækkert og elegant udseende. Den rummer 28 liter og er blandt de største i sin prisklasse. Her får du funktioner som grill, optøningsprogrammer der selv kan tilpasse sig vægten af maden. Den kan justeres fra 140 til 230 grader og den har et meget lækkert design. Det elegante design passer også flot til køkkener, der kan ses fra stue etc., når dine gæster også skal imponeres over, hvor deres mad bliver lavet.

SMEG SF4390MCX

SMEG Smeg SF4390MCX

 

Den er velegnet til køkkener med maks 60 cm-skabe. Den har både mikrobølgeovn og varmeluftsovn. Den kommer også med indbygget grill. Den er blandt de dyre modeller, men den er alle pengene værd. Husk også at det elegante design, også er med til at give en flot dekoration til dit køkken, især hvis du har et åbent køkken til din stue.

Bosch CMG633BB1

Bosch CMG633BB1

 

Det er en kombiovn, der kan fungere med varmluft eller mikrobølger. Den skal indbygges i skabselementer og har ren overflade af hærdet glas børstet stål, som fremstår fint og moderne. Den har indbygget soft-close og betjeningspanelet består kun af berøringsfølsomme knapper, man let kan rengøre. Du får også den robuste Bosch kvalitet med, som er kendt for lang holdbarhed og kvalitet i mange år.

AEG BEB230010M Rustfri stål

AEG BPB331021M Indbygningsovn 2+2 års garanti

 
 

Hvad kan en kombiovn?

Kombiovne er virkelig blandt de mest alsidige maskiner, der bruges af kokke. Disse kraftfulde maskiner kan stege, krybse, dampe, grille, bage, stege og endda sous vide.

Morgenmad er let i en kombiovn. Du kan hurtigt tilberede store mængder bacon, pølser, æg, svampe og tomater, alt sammen hovedsageligt med et enkelt tryk på en knap. Croissanter og kager kan også koges til perfektion. Nogle avancerede kombiovne giver alle tingene, hvilket gør en ting mindre at bekymre sig om.

Frokostservice er lige så enkel. Uanset om du bager kartofler, steger oksekød eller griller bøffer, kan en kombinationsovn give lækre resultater med et meget højere udbytte, sammenlignet med konventionelle ovne. Kombinationsovne kan også bruges til at holde kød i længere tid, hvilket betyder, at du altid har den næste samling klar til udskæring.

Middagen er også dækket af en kombiovn. Delikat fisk kan pocheres eller dampes for at bevare al sin smag og næringsstoffer, mens grøntsager dampes omhyggeligt for at holde deres sprødhed og friske smag. Selv konsekvent kogte desserter som soufflé og crème brûlée er muliggjort.

Hvordan fungerer kombiovn?

På det grundlæggende niveau er kombinationsovne ret enkle. En blæser (eller flere blæsere) bruges til at fordele tør varme jævnt i kabinettet, meget det samme som en standard konvektionsovn.

Hvis det er nødvendigt, vil ovnen derefter injicere vand eller damp i ovnen, hvilket hurtigt hæver fugtigheden til det krævede niveau. Kombinationen af ​​varme og damp, hjælper med at forsegle smag, forbedre udbyttet og koge hurtigere.

Kombiovne kan også fjerne fugt fra mad. Ved at udlufte fugt (frigive damp) koges maden hurtigere og sprød perfekt – ideel til bacon eller svinekød.

Hvad skal du vide om kombiovne?

Den rigtige kombinationsovn kan spare dig for meget tid, energi, plads og penge. Imidlertid kan det være dyrt at købe den forkerte, så det er vigtigt at være sikker, inden du køber. Her er en kort tjekliste over de vigtigste overvejelser.

Størrelse

Kombiovne varierer i størrelse fra kompakte, til gastronorm-kompatible versioner, der kan indbygges, helt op til store indbyggingsmodeller, der kan rumme 40 GN-pander i fuld størrelse. Nogle modeller kan også rumme bagebakker i fuld størrelse. Selvom en større kombiovne betyder højere kapacitet, betyder det også, at den muligvis ikke passer i dit køkken. Kontroller dimensioner inden køb.

Strømforsyning

Tilgængelige indstillinger er normalt LPG eller naturlig ”hoved” gas samt en- eller trefaset elektricitet. Der er ikke en stor forskel i ydelse mellem el og gas, selvom trefaseversioner har tendens til at være mere populære end enfasede ovne. Beslutningen bestemmes normalt af din eksisterende strømforsyning til køkkenet.

Teknologi

Ideelt set jo lettere jo bedre. Kontrol på kombiovne falder bredt under det manuelle eller programmerbare beslag, selvom manuelle ovne har mulighed for at forudindstille de forskellige tilberedningstilstande. Generelt har manuelle modeller knapper og drejeknapper, mens moderne programmerbare ovne har store touchscreen-paneler i tabletform.

Nogle kokke foretrækker måske den praktiske fornemmelse af manuel kontrol. Programmerbare versioner gør det imidlertid meget lettere for uerfarne kokke, at producere gode resultater.

Ekstraktion

Kombiovne kan producere meget damp og varme, så det er vigtigt at have tilstrækkelig ekstraktion over hovedet. I de fleste tilfælde er udvinding et lovkrav. Nogle avancerede kombiovne kan have mulighed for indbygget udsugning mod et ekstra gebyr.

Vandblødgøringsmiddel

Næsten alle kombiovne kræver en permanent vandtilslutning, for at give tilstrækkelig damp under tilberedningsprocessen. Da hovedvand kan indeholde kalk og andre forurenende stoffer, anbefales en kommerciel vandblødgøringsmiddel normalt, blot for at forhindre ophobning inde i maskinen. Kalk kan beskadige kombiovne alvorligt, og ikke brug af en blødgøringsmiddel kan ofte ugyldiggøre maskinens garanti.

Hvad er fordelene ved kombiovn?

Kombiovne er en stor investering, men når man sammenligner med prisen på din samlede udstyrspakke, er den hele den oprindelige pris værd. Disse alsidige enheder medføre smarte investeringer af følgende grunde:

Kondensering

En kombiovn kan let komme ind til en damper og en konvektionsovn. Når den er indstillet til lavere temperaturer, kan den udføre mange af opgaverne. Mens investeringen på forhånd er mere end noget enkelt udstyr, er det normalt stadig mere omkostningseffektivt end at købe flere udstyr.

Kog mere med en ovn

Kombiovne kan stege, dampe, sous vide, ryge, bage og stege mad. Dette gør dem til en god måde at øge kapaciteten på eller spare plads, ved at udskifte flere enheder på din kogelinie helt.

Præcis temperatur- og fugtkontrol

Nøjagtige kontroller tilberedes ved præcise temperatur- og dampindstillinger for maksimal tilpasning.

Programmerbare menuer

Programmerbare menuer giver dig mulighed for hårdt at indlæse eller manuelt indtaste opskrifter og tilberedningstilstande. Dette gør selv komplekse opskrifter med indviklede damp- og konvektionsindstillinger, til et tryk på et par knapper.

Øget madudbytte

Ved at bruge både damp og konvektion i dine opskrifter, kan du bevare smag og næringsstoffer, hvilket resulterer i et færdigt produkt af højere kvalitet. Dette er perfekt til kød, da fugt fra damp hjælper med at forhindre kød i at tørre ud og krympe, hvilket holder nedskæringerne ømme og saftige.

Tre tilberedningsmetoder: Damp, konvektion og kombination

En kommerciel kombiovn har tre tilberedningsmetoder til at udføre alle de forskellige funktioner – Damp, konvektion og en kombination af damp og konvektion.

Damptilstand

Damptilstand til kombiovn bruger damp til at skabe en fugtig varme, der holder madprodukterne saftige under tilberedningsprocessen. Det er ideelt til dampning og poaching af grøntsager og skaldyr.

Konvektionstilstand

Varm luft tvinges rundt i ovnens hulrum, ligesom i en konvektionsovn, hvilket skaber en tør varme, der brunfarver mad og fjerner fugt i madlavningsprocessen. Det er 

et godt valg til bagning, ovnstekning og stegning af mad som pizza, kager og pommes frites.

Kombinationstilstand

Varm luft og damp kombinerer madlavning uden at miste fugt. Når du vil gryderet eller smøre mad, er det et fremragende valg. Kød og grøntsager kommer ud med ømt og saftigt, men med bruningen kan du forvente i en konvektionsovn. Visse brød kan også bages i denne tilstand, hvor dampen hjælper med at etablere en hård skorpe.

Vær forberedt på din kombiovn

Kombiovne har en regenereringsfunktion, så du kan tilberede dine weekendmåltider i den sidste del af arbejdsugen og bruge regenereringsfaciliteten, der er indbygget i kombiovnens programmer, til at opvarme disse måltider. Der er ikke noget tab af fugt eller skarphed af produktet i denne proces. Forestil dig at forberede al mad til weekenden, i løbet af arbejdsugen og stadig give et bedre resultat end mad tilberedt på dagen!

Brug dens evne til at tilberede mad, ved lavere temperaturer natten over, og hold derefter maden ved den passende temperatur, når dine gæster ankommer om morgenen. For hoteller kan du også bruge kombi til at lave croissanter og derefter gå ind i dit køkken om morgenen og have perfekte croissanter, der straks serveres til din morgenmad ved buffeten.

Kombi-dampovne giver dig mulighed for at tilberede weekendmad i løbet af ugen til billigere penge. I weekenden kræver du, at nogen bruger regenereringsfaciliteten til at genopvarme maden. Potentielle besparelser er igen enorme. Du skal bare sørge for, at dine borde er perfekt dækket, og at dine kokke og tjenere har fantastiske uniformer. Da du får nok besparelser og tid nok, kan du investere i et mere professionelt udseende af din restaurant.

 

Hvad skal du være opmærksom på ved kombiovn?

Udvendigt ser mange kombiovne meget ens ud, så det er svært at se ved første øjekast, hvilken der ville være bedst egnet. Den bedste kombination er dog den, der opfylder alle kravene i dit køkken.

Mens de nyeste modeller har nogle af de mest avancerede teknologier i køkkenet, behøver du muligvis ikke al den funktionalitet. Ligeledes, hvis du har mange køkkener spredt over hele huset, kan den ekstra investering muligvis betale sig selv hurtigt.

Uanset om du investerer eller ej, er det vigtigt at vide, hvad du køber, så her er nogle andre funktioner og tilbehør, du bør overveje, før du køber.

Rengøring 

De fleste moderne kombinationsovne har en selvrensende cyklus, der efterlader enheden mousserende ren efter brug. Imidlertid har hver producent udviklet deres egne rengøringsmetoder sammen med forskellige typer rengøringskemikalier. For eksempel bruger Rational- og Lincat Combi-ovne vaskemiddelfaner, der ser meget ud som opvaskemaskiner til husholdningsbrug (selvom kommercielle modeller er langt mere kraftfulde). Andre bruger ofte forblandet kemikalie, som tilsættes til en beholder, der er fastgjort til ovnen. Når du håndterer kemisk rengøringsmiddel, anbefales det stærkt at bære passende personlige værnemidler.

Temperatursonde

Næsten alle kombiovne har enten en aftagelig eller fast temperatursonde. Når den sættes i maden, giver sonden konstant feedback om tilberedningsforløbet, så nogle ovne justerer temperaturer og tilberedningstider i henhold til resultaterne. Det betyder, at du kan starte maden og lade ovnen gøre resten. Den kan også registrere temperaturer for HACCP-overholdelse.

Bemærk, at temperaturfølere har “point”. Dette refererer til antallet af dele af sonden, hvor temperaturen registreres. Generelt, jo flere point, jo mere nøjagtigt kan kombiovne tilberede, når mere af maden overvåges. Nogle premium kombiovne tillader, at der anvendes flere sonder samtidigt.

Håndbruser

En håndbruser giver meget tiltrængt bekvemmelighed. Normalt bare klippet til siden af ​​kombiovnen, er bruseren designet til hurtigt at fylde gryder og skylle madrester væk fra ovnens gulv, for at gøre rengøringen lettere. Bemærk, at det ikke skal bruges til rengøring af de varme indvendige paneler i ovnen – rengøringsrutinen vil næsten altid efterlade ovnen helt uplettede.

Stand 

Selvom de største kombiovne er fritstående, vil nogle af de mindre versioner kræve en base. Dette kan enten være et dedikeret stativ med hylder eller et lavt køleskab afhængigt af dine behov. Uanset hvad, hvis køleskabet eller stativet har hjul, kan ovnen placeres for nem rengøring.

Forbindelse 

Moderne kombiovne giver dig mulighed for at gemme dine madlavningsrutiner og HACCP-data på en USB-nøgle eller endda til skyen via Wi-Fi. Dette er især nyttigt i kæder på flere steder, da du kan sikre, at nye menupunkter koges ens.

Installation af kombiovn

Som med ethvert stort stykke kommercielt cateringudstyr (såsom gennemvaskemaskiner eller kølerum) kan der arrangeres en undersøgelse af stedet inden installationen. En undersøgelse er, når en fuldt kvalificeret ingeniør besøger dit køkken for at sikre, at kombinationsovnen er kompatibel med din opsætning. Forudsat at undersøgelsen er vellykket, vil installationen blive arrangeret på et tidspunkt, der passer dig. Det er almindeligt, at ovnen leveres en dag eller to, før ingeniøren er reserveret.

Når den er installeret, er kombiovnen klar til brug. Sørg for at læse brugsanvisningen omhyggeligt og træne personalet til sikker brug af maskinen. En god kombiovn kan give dig mange års dedikeret service, hvis den passes.

Manuel eller programmerbar installation

En stor fordel ved kombiovne er, at størstedelen af ​​disse kommercielle enheder har programmerbare kontroller, der kan huske specifikke madlavningsindstillinger. Disse præferencer inkluderer nøjagtige madlavningstemperaturer og fugtighedsprocent. Mens en ovn, der har flere muligheder, der kan tilpasses, sandsynligvis vil være dyrere, vil den også normalt give mere ensartede madlavningsresultater. Heldigvis kræver maskinerne ikke dygtige kokke og kan i stedet betjenes af næsten alle. Især nyttigt i travle erhvervskøkkener og restauranter, der er underbemandede, kan programmerbare kommercielle kombiovne hjælpe med at forbedre produktiviteten meget.

Separate damp- og konvektionsovne eller en enkelt kombiovn?

Individuelt koster dampovne og kommercielle konvektionsovne normalt mindre end en kombiovn. En kombiovn tager dog meget mindre plads og kan udføre arbejdet som begge maskiner og mere. Derudover behøver du ikke overføre pander mellem enheder, hvilket betyder et mere sikkert og mere effektivt køkken.

Hvordan afkalkes kombiovne?

Du skal ikke rigtig afkalke en moderne kombinationsovn, da de fleste skal have en blødgøringsmiddel monteret i hårde eller mellemstore vandområder. Hvis du bemærker kalk, kan der være et andet problem, måske med selve blødgøringsenheden. Tjek brugervejledningen.

Rengøring af kombiovne

Kontroller altid producentens instruktioner inden rengøring. Hver kombiovn er forskellig, og instruktionerne kan variere fra model til model. De fleste kombiovne har selvrensende funktioner, der bruger tabletter eller flydende vaskemidler. Sørg for at tjekke brugervejledningen for producentens anbefalinger om, hvilke rengøringsmidler der skal bruges til din kombiovn. Undgå at bruge slibende rengøringsudstyr som ståluld, skuremaskiner og stålbørster til at rengøre din kombiovn. Dette vil beskadige dit udstyr. Sørg for at rengøre madvaresonden ofte for korrekt sanitær praksis. Tør din kombiovn ren med en ikke-slibende svamp, inden du sætter den igennem en rengøringscyklus.

Gas eller elektrisk kombiovn?

Om en gas- eller elektrisk kombiovn passer bedre til dit kommercielle køkken afhænger af et par faktorer.

Elektrisk kombiovn

Dit køkken er placeret i en høj højde, hvilket forhindrer gasdrevet udstyrs ydeevne. Du har færre penge at bruge på forhånd, da gasmodeller generelt er dyrere.

Gaskombination

Du vil have en mere effektiv kombiovn, der sparer penge på lang sigt. Du ønsker en åben brændermodel, der overfører energi direkte og øjeblikkeligt øger temperaturen

Størrelse og kapacitet på kombiovn

Da kommercielle kombiovne er tilgængelige som gulvmodeller, bordplademodeller og dobbeltstablede modeller, ved at kende mængden af ​​plads, du har, og den kapacitet, du har brug for, det vil hjælpe med at indsnævre dine potentielle muligheder betydeligt. Kombiovne angiver, hvor mange og hvilken størrelse pander deres kamre kan rumme. Mens nogle mindre kombiovne kun rummer 5 gryder i halv størrelse, har større modeller plads til så mange som 40 gryder med halv størrelse.

Hvis du foretrækker en gaskombination, skal du gennemse gasgulvkombi-ovne, kombi-ovne til gas og dobbeltstablede gaskombinationer.

Hvis du foretrækker en elektrisk kombiovn, skal du gennemse elektriske gulvmodelkombinationer, elektriske kombiovne og elektriske dobbeltstablede kombi ovne.

Kedelbaseret eller kedelfri kombiovne

En anden stor forskel at overveje med kombiovne er kedel vs. kedelfrit system. En kedel eller en dampgenerermodel producerer damp, der injiceres i ovnen ved hjælp af en tank, der koger vand i store mængder. I mellemtiden injicerer en kedelfri model vand direkte på varmeelementet. På grund af stigende bekymring over hårde vandforhold og den nødvendige vedligeholdelsesmængde til en dampgeneratorovn, er de kedelfrie modeller mere almindelige i USA.

Kommercielle kombiovne med kedelbaserede dampgeneratorer, er bedre egnet end kedelfri enheder til tilberedning af store mængder dampede grøntsager, dejbaserede desserter og salte kød. Kedelbaserede modeller har et hul i bunden, der er kendt som et kondensvandafløb. Dette afløb bortskaffer alt varmt vand, der dannes, når damp kondenserer i ovnen. Da sundhedskoder har mandater med hensyn til, hvordan varmt vand kan være, når det kommer ind i offentlige kloaksystemer, kræver kedelbaserede kombiovne en anden vandledning for at hjælpe med at afkøle det varme vand, før det dræner. Som følge heraf er vandregningerne for disse enheder betydeligt højere end kedelfri kombiovne. Kedelbaserede modeller er også mere tilbøjelige til at kræve vedligeholdelse for at fjerne mineralforekomster – især i områder med højt mineralindhold i vandforsyningen.

Den kedelfri kombiovn

Det koster mindre at købe, betjene og vedligeholde, kedelfri kombiovne producerer og bruger et selvstændigt vand- og varmesystem. Let tilgængelige, kedelfrie modeller er også lettere at rengøre end kedelbaserede enheder og har tendens til ikke at nedbrydes så meget fra udsættelse for hårdt vand. De er ideelle til bagning af brød og stegning af fugtigt kød. Den primære ulempe ved kedelfri kommercielle kombi ovne er, at de ikke er designet til at producere store mængder damp hver dag. Dette betyder, at kedelfri enheder ikke kan håndtere den samme mængde madlavning som kedelbaserede kombiovne. Der er en bred vifte af forskellige kedelbaserede elektriske kombiovne og kedelbaserede gas kombi ovne. For at udforske valgfri kedelfri kombiovn, skal du tjekke både kedelfri elektriske kombi ovne og kedelfri gas kombi ovne.

Når du investerer i en kommerciel kombiovn, skal du sikre dig, at dit valg passer godt til din restaurants menu. Det er især vigtigt at forstå, at selvom kombiovne kan tilberede med konvektionsvarme eller damp, kan disse enheder ikke dampe og kun konvektion opvarme mad samtidigt. Det betyder, at der ikke er nogen måde at dampe grøntsager samtidigt og konvektionsstege en bøf i den samme kombiovn. For at bekæmpe dette problem bruger mange restauranterejere stablede kombiovne.

Har jeg brug for kombiovn til mit køkken?

Det enkle svar for de fleste kokke er ja; som med ethvert nyt stykke kommercielt madlavningsudstyr, er det dog vigtigt at tænke over, hvordan en kombiovn kan hjælpe med at strømline processer og i sidste ende gøre livet lettere for operatører.

Det lyder måske simpelt, men kombinationsovne udstyret med en multitimerfunktion er gode til dette, så operatører blot kan lukke ovnlågen, vælge det rigtige program og gå videre til mere tidskrævende opgaver. 

Hvordan vælger jeg den rigtige kombiovn?

Forskellige operatører bruger en kombiovn forskelligt; det faktum, at der er mange tilgængelige funktioner, giver en operatør mulighed for at vælge dem, de har brug for, og se bort fra dem, de ikke har.

I sidste ende er det vigtigste for alle, der er involveret i processen med at købe en kommerciel kombiovn til et kommercielt køkken – det være sig specifikationer, kokke eller distributører – at være rigtig klar over, hvad deres individuelle krav er, inden de forpligter sig til at købe.

Hvilken størrelse af kombiovn har jeg brug for?

Der er ingen hård og hurtig regel at dimensionere en kommerciel kombiovn. Det afhænger stort set af typen af formål, hvad enten det er en skole, et hotel, et hospital eller en restaurant; antallet af ydelser om dagen, det skal serveres, og antallet af betræk til det køkken.

Skønheden ved en kombiovn er dog, at den – ligesom den kan tilbyde en række forskellige madlavningsteknikker – også kan konfigureres på en række forskellige måder. Fra en typisk seks-gitter kombiovn, der kan sidde oven på en tæller eller kan stables i serie med en anden kombi eller en blastkøler, til en kombiovn i fuld størrelse 20-gitter, kan opsætningen let skræddersys til køkkenets output.

Berøringsskærms eller urskive til kombiovn?

Kombiovne tilbyder to valgmuligheder til kontrol: berøringsskærm eller urskive. Begge muligheder fungerer godt i kommercielle køkkener – det afhænger simpelthen af ​​operatørens personlige præference.

Touchscreen-kontroller giver mulighed for hurtige, enkle tilpasninger af madlavning såvel som intuitive menuer med interaktive billeder. Har du brugt et par opskrifter utallige gange om dagen? Læg produktet i kombinationen, vælg de ilagte madlavningsinstruktioner i menuen, og lad ovnen udføre arbejdet. Dial kontrol er enkle at betjene. Rul let til dine foretrukne indstillinger, så er du klar til at gå.

Størrelsesindstillinger på kombiovne

Generelt afspejler kombiovne konvektionsovne i den tilgængelige størrelse, grydeevne og stilarter. Med bordplade, gulv (enkelt og dobbelt stak) og indrulningskonfigurationer tilbyder producenter en bred vifte af størrelsesindstillinger, der passer til dit kommercielle køkken. Begrænset plads? Bordplademodeller er en god mulighed for at have de utallige fordele ved en kombi-ovn i et lille kommercielt køkken!

Energy Star på kombiovne

Energy Star-produkter får deres betegnelse på grund af design, der reducerer dit energiforbrug og bidrager til et renere miljø. Disse Energy Star-produkter sænker dine forsyningsregninger på grund af det nedsatte energiforbrug og i nogle stater kvalificerer de sig til store rabatter, hvilket gør disse produkter endnu bedre investeringer.

Aftræksløse kombiovne

Kommercielle udstødningsdæksler er påkrævet i køkkener for at opsamle og indeholde varme, fugt, røg og fedtbelastede dampe. Disse hættesystemer er et stort køb for enhver kommerciel foodservice facilitet – også repræsenterer de en af ​​de største anvendelser af energi. Imidlertid er producenterne begyndt at skabe udluftningsfrie muligheder, der kan bruges i kombination med kombiovne, der er mere overkommelige, og som gør det muligt at placere ovne næsten hvor som helst i køkkenet.

Hvor meget koster det at drive en kombiovn?

Mens omkostninger ofte er den afgørende faktor, bør det selvfølgelig være, at kapitalomkostningerne ikke altid afspejler, hvor meget en kombiovn vil koste i hele sin livscyklus. Med det i tankerne er det altid umagen værd at være opmærksom på de forskellige andre faktorer. Disse kan variere fra energiforbrug til rengøringsomkostninger og kan tilføjes over tid for virkelig at påvirke, om en bestemt kombiovn vil være en sund investering.

Det nyeste og mest innovative udstyr, som enhver restaurant burde have, skulle være en kombiovn. Mens de måske har eksisteret i et par år, er kombiovnen løbende blevet forbedret. I dag skal kombinationer betragtes som et must-have i hver kommerciel køkken, sammen med passende køkkenpersonaleuniformer, værktøj, udstyr og apparater.

Kombiovnens historie

Selv de gamle egyptere og romere, lavede mursten eller stenovne til at bage brød. I det gamle Egypten var der endda hele bagerier. Dette kan ses på de gamle billeder af mange mennesker, der laver brød.

Romerne havde også organiseret brødbagning. Deres ovne til bagning var faktisk i form af bageklokker. De formåede endda at skabe en mobil ovn.

Det var i middelalderen, da bagning blev meget populær. Især bagning af brød og wienerbrød. Klostre havde deres egne store bagerier, fordi de gav brød til alle, der kom til dem. Et stort udvalg af brød stammer fra denne periode.

I det koloniale Amerika designede folk specielle mursten, formet som en bikube. Nogle gange ville disse være inde i deres hjem, men ofte ville de være helt eksterne.

Det 18. århundrede

I det 18. århundrede begyndte de første støbejernsovne at dukke op. Dette kan være det første skridt i retning af at designe ovne på den måde, de er lavet i dag. De brugte stadig brænde som deres varmekilde.

Flere årtier senere, i det 19. århundrede, begyndte gasovne at blive produceret. Først var de store industrielle ovne, og de blev almindelige husholdningsartikler først senere.

Et par år fra det 20. århundrede, blev de første elektriske ovne opfundet. Elektriske ovne og ovne var en reel revolution i køkkenverdenen.

Imidlertid stoppede udviklingen af ​​ovne og nye teknologier ikke der. Et eller andet sted omkring 1950’erne blev den første mikrobølgeovn produceret. Det var endnu en drastisk ændring i den måde, hvorpå folk tilberedte deres mad.

Den første kombidampovn blev opfundet i 1960’erne. I 1976 introducerede to tyske virksomheder, først Convotherm og for det andet Rational, deres indledende modeller af grundlæggende kombiovne.

Kombiovne i dag

I dag har kombiovne udviklet sig til uerstattelige genstande i mange kommercielle køkkener rundt om i verden. De har nu berøringsskærmkontroller, gemmer hundredvis af forprogrammerede opskrifter, og når de bruges korrekt, kan de spare fødevarevirksomheder både på deres elregninger, deres madregninger og på deres lønomkostninger.

Og hvem ville ikke have det?

Ovnene udvikles hver dag. Alligevel kan det meste af kombiovne klassificeres i to grupper:

Kedelbaserede kombiovne

En dampgenerator skaber og sprøjter dampen direkte ind i ovnkammeret. De fås i enten gas eller elektrisk, selvom elektrisk er langt den mest populære. Denne stilkombi er den dyrere af de to. Kedelformede kombiovne kan bruges til mere sarte madlavningsprocedurer, såsom den delikate krybskytteri af fisk og indviklede desserter.

Direkte vandindsprøjtnings kombiovne

Dampen kaldes også ‘Spitters’ ved at injicere vand direkte på varmeelementet i ovnkammeret.

Vandinjektionsmodeller er generelt de mest overkommelige og mest populære af de tilgængelige modeller. I dag findes de i en række reklamekøkkener.

Denne kombistil er også velegnet til det landområde, hvor vandkvaliteten generelt er hårdere. Kedelenheder kan lide af forkalkningsproblemer på grund af vandkvaliteten, og dette reducerer ovnens effektivitet. Forkalkning er meget lettere at kontrollere i en kombinationsdamp til vandinjektion og kan fjernes under standardrenseprogrammet.

❗❗ Udgåede modeller ❗❗

Nedenfor finder du en oversigt over tidligere anmeldte produkter, som ikke længere er tilgængelige på markedet. Vi har valgt at medtage dem i denne artikel, fordi vi mener, at oplysningerne om disse produkter stadig kan være værdifulde for dig som læser, når du skal træffe en informeret beslutning.

Coop kombiovn

Dette er Coop’s egen mini kombiovn, med masser af power. Den har indbygget varmeluft og grill. Hvis du ønsker lækker pommes frites, har den også en airfryer funktion. Grill-delen af fem forskellige effekter og mikrobølgeovnen har også fem forskellige effekter. Den køre på varmluft-temperatur fra 150 til 240 grader. Den kommer også med 10 foruddeffinerede madlavningsprogrammer i ovnen.

Royal AGK-11627 kombiovn

Den har et rumfang på 25 liter, og vejer omkring fire kg mindre end ovnen fra Coop. Her får du både mikrobølgeovn og en almindelig ovn. Samtidig er der også en indbygget grillfunktion. Den kommer med seks foruddefinerende programmer til madlavning og nedfrosning af madprodukter. Der er også indbygget timer med, der kan indstillet i op til 99 minutter.

Den er stor med en volumen på 72 L og er egnet til fem personer eller flere. Det er også en praktisk ovn, når man har gæster. Med selvrensning er den enormt effektiv for selvrens, hvor det eneste, du skal sørge for er, at tørre den med en klud. Den er ogsåudstyret med HotAir, som er et energibesparende varmluftsprogram. HotAir har også et mindre energiforbrug end almindelig varmluft. 

Panasonic - Fritstående

Med sin store størrelse, er der plads til forskellige fade og skåle. Den kan også måle fugtighed, i de madprodukter du gerne vil tilberede. Husk også at bruge den integrerede timer go bedste resultater. Den har indbygget seks madprogrammer i ovnen. Den kan både anvendes som almindelig ovn eller mikrobølgeovn og har indbygget grill.